Штрајк во образованието

• Креатор на темата Креатор на темата ostoun
  • Време на започнување Време на започнување
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=22&vest=19748
Готово дојде крајот на светот, албанците средношколци протестираа поради тоа
што имало препишување на екстерното и се добивале нереални т.е. повисоки оценки :)
П.С. со измените во законот за средно од септември 2014, треба да се казнат тестаторите кои дозволуваат препишување.
Со скандирање САКАМЕ ДА УЧИМЕ и УКИНЕТЕ ГИ РАМКОВНИТЕ КВОТИ заврши протестот во Тетово. Мала шала.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=22&vest=19748
Готово дојде крајот на светот, албанците средношколци протестираа поради тоа
што имало препишување на екстерното и се добивале нереални т.е. повисоки оценки :)
П.С. со измените во законот за средно од септември 2014, треба да се казнат тестаторите кои дозволуваат препишување.
"Ќе протестираме и утре, не се плашиме од притисоците кои ни ги вршат директорите на училиштата" или во превод ќе го пукам

ПОЧИТУВАНИ ФОРУМЏИИ,

НЕЗНАМ КАКО ГИ СВАЌАТЕ РАБОТИТЕ, НО МЕ ИРИТИРА ОГРАНИЧЕНОСТА НА УМОВИТЕ КОИ СЕ КРЕИРААТ ВО ОВА ПОДНЕБЈЕ, ИМЕНО ЗА ДА ЗАЗЕМЕШ СТАВ ТРЕБА ДА ГО ЗНЕТЕ СЛЕДНОТО:

1. СЕНДИКАТОТ, ОСВЕН МЕСО НА РАТИ, СИРЕЊЕ И ЧЛАНАРИНА НЕМА ИЗЛЕЗЕНО ВО ПРЕСРЕДТ НА НИТУ ЕДНА НЕПРАВДА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО (А ГИ ИМА МНОГУ, МОЖЕ ДА ДЕЛУВА, НИТУ ЕДЕН СЛУЧАЈ НА МОБИНГ НЕ МОЖЕ ДА НЕМА, ИМА ПОНУДЕНО АДВОКАТ ДАЛИ СТЕ СЛУШНАЛЕ ЗА СЛУЧАЈ, ОСВЕН ЧЛАНАРИНА ЗА ДЕБЕЛИ ПАРИ НА НЕЧИИ ЏЕБОВИ)

2. ТОЧНО Е ДЕКА СЕ УБИВА ДЕМОКРАТИЈАТА СО КОНТРАПРОТЕСТИ, НО 80% НЕСТРУЧНИ ОТИ ГИ ПРИМИЛА ОДРЕДЕНА ВЛАСТ, ВИ СЕ МОЛАМ НЕКОЈ УЧЕЛ, ПА СЕ НАОБРАЗУВАЛ, ПА ПРАКСА, (само СДСМ се луѓе 20% друго се е стока, така не се придобива народ, зато ако има избори толку че добијат, а треба да се менува нешто тоа е факт)

3. ИМА И ДРУГИ НАЧИНИ НА ШТРАЈКУВАЊЕ, АМА ТОА КОГА ЌЕ ДОЈДЕ НОЖ ДО КОСКА, ЗНАЧИ АРНО МУ Е

"Ќе протестираме и утре, не се плашиме од притисоците кои ни ги вршат директорите на училиштата" или во превод ќе го пукам
Братче овде во Тетово е трагикомедија, се е наопаку, какви директори какви бакрачи да вршат притисок. Овде има притисок и закани на тие што не штајкуваат. Од мои пријатели и роднини вработени во училиштата ми имаат кажувано дека имало случаеви и директорите да ги враќаат учениците од училиште , се си мислам дека главешините во Дуи си го користат штрајкот меѓу албанците да си го измерат на кого му е поголем, ама и за ова не сум сигурен. Абе хаос.

Ти ако си професор греота за децата ,ништо не те разбрав.

Веројатно ова што го збори важи за Европа. Македонија има уникатни методи-казни и за другите дејности, не само за образованието. Треба да ни каже како е во Бурунди и Свазиленд

(ВИДЕО) Ромер: Никаде во Европа не се носат штрајхбрекери, тоа е знак на непочитување
На новинарско прашање дали некаде во Европа е позната праксата да се носат нови наставници наместо оние што штрајкуваат, Мартин Ромер, претседател на Европската конфедерација на синдикати од образованието, рече дека дека такво нешто досега не е направено во Европа.
- Не, нема вакво нешто во Европа. Ако има штрајк, тогаш е штрајк и Владата мора тоа да го почитува. Може да штрајкувате на различни начини. Овде наставниците одат на работното место, но не работат, а можете и да не доаѓате во училиште. Со носење на штрајхбрекери во обид да се заменат наставниците се покажува непочитување кон трудот. Штрајкот е сосема легално средство со кое едната страна се обидува да изрази нешто, рече Ромер на заедничката прес конференција со СОНК.

(ВИДЕО) Казнување на наставници е несреќна иновација што ја има само во Македонија
По средбата со министрите Адеми и Спасов, Мартин Ромер, претседателот на Европската конфедерација на синдикати од образованието, во која членуваат 46 држави, изјави дека заеднички интерес е да се унапредува образованието, но тој на министрите им кажал дека моделот наставниците парично да се казнуваат не постои никаде во Европа.
-Македонија развила еден нов и чуден модел кој предвидува казнување на наставниците – тоа е несреќна иновација. Со овој систем наставниците можат во старт да очекуваат дека ќе бидат казнети. Никаде во Европа не постои пример кога наставниците се изложени на ризикот да плаќаат за да работат. Ова е комплетно неприфатливо, рече Ромер, коментирајќи ги казните за наставниците ако имаат отстапки во оценките на екстерното.

И еден гратис виц од Ку*рир

Последно уредено:
3. ИМА И ДРУГИ НАЧИНИ НА ШТРАЈКУВАЊЕ, АМА ТОА КОГА ЌЕ ДОЈДЕ НОЖ ДО КОСКА, ЗНАЧИ АРНО МУ Е
Генијалецу, објасни ни го механизмот на штрајкот ?
Кои се тие други начини на штрајкување, а не прекин на работата ?

Изреволтирани родители бараат од наставнциите подржувачи на СОНК да не се изживувaат врз нивните деца
Па чекајте малце другари. Нели нигде не се штрајкуваше ?
Нели на прстите од едната рака се броеја училиштата каде што се штрајкува ?

Башка ја читаш „статијава“ и се чудиш тогаш зошто коа беа студентските маршови професорите и студентите кои беа членови на сдсм беа заокружувани и беа претставувани во прв ред како сдсмовци/соросоиди, а не како професори/студенти, а кога станува збор за вмровци, они се прво родители па се останато...

Ама ако бе, супер ни е. Денес да прашаш некој рандом на улица за штрајк ќе се однесува ко оној на видеото за поскапувањето. Наставници си штрајкуваат веќе недела ипол, никој не ги есапи, никој не планира ни да разговара со СОНК, никој не ни отвара дебата воопшто за ова. Супер (y)
Во меѓувреме, Владата ќе троши 2 ипол милиони наши пари за да си се поднови со справи за вежбање. Ама и тоа е супер. Не дека пример стипендии или повисоки плати на наставниците треба да бидат приоритет пред справи за вежбање...
Битно за пензионерите има бесплатен превоз во јсп, бесплатни бањи, покачување на пензии, бесплатен викенд во нашите туристички центри (y)

Битно за пензионерите има бесплатен превоз во јсп, бесплатни бањи, покачување на пензии, бесплатен викенд во нашите туристички центри (y)
Мала корекција, викендот за пензионери не е бесплатен, туку коа ќе почине лицето на фамилијата наместо 30К се исплаќаат 15 погребнина или како и да се вика тоа.

Мала корекција, викендот за пензионери не е бесплатен, туку коа ќе почине лицето на фамилијата наместо 30К се исплаќаат 15 погребнина или како и да се вика тоа.
Само шо он тие 15.000 шо ќе му ги одземат ги спичкал уште одамна...
Те сфаќам шо сакаш да кажеш, ама за мене ова е ирелевантно, зошто тие 15.000 не се ни мал дел од тоа што државата го плаќа за тие викенди, бањи, возења...

Со читање на историја ќе видите, многу примери има, мене да ме засега лично ќе седнам да читам да пребарувам, интернетот не е само за форум, сега е барем лесно, не мора да одите по библиотеки, во мое време така се завршуваше факултети, искуството е големо училиште, образованието не те прави генијалец, а и нешто не е на ниво кај помладите генерации, пред се зато што секој сака лесно да се провлекува, секоја чест на исклучоци

Со читање на историја ќе видите, многу примери има, мене да ме засега лично ќе седнам да читам да пребарувам, интернетот не е само за форум, сега е барем лесно, не мора да одите по библиотеки, во мое време така се завршуваше факултети, искуството е големо училиште, образованието не те прави генијалец, а и нешто не е на ниво кај помладите генерации, пред се зато што секој сака лесно да се провлекува, секоја чест на исклучоци
А како така можеш да кажеш дека има други начини на штрајк, а истовремено појма да немаш кои се тие начини. Не знам дали си наставник, ама ако си треба обавезно да добиеш отказ, зошто тврдиш нешто за кое немаш воопшто информации. Ако си наставник и најубаво е сам да си дадеш отказ, зошто само штета им правиш на децата...
Ако си сигурен во нешто што го збориш треба да имаш барем минимум на информации, а не да одговараш со „најдете си, мене тоа не ме интересира и затоа не знам“.

Па и уште нас ни дели памет со „интернетот не е само за форум“.
Немој богати...

Моментално познат уметник зборува за изнаоѓање на нешто ново, слушај на 24 вести, и на Тв не е само фудбал,

Имаше еден убав штрајк, сеа не ми текнува кога беше, негде 2003 или 2004, знам бев 3то или 4то. Тогаш сите штрајкуваа, ама баш сите, едно добри 3-4 недели.
Штрајкуваа сите освен Корчагин :D
Знам им се смеевме на другарите кои учеа таму, додека ние бевме седмо или осмо одделение.
Ако не се лажам тоа беше во годината кога Тоше не претставуваше на евровизија, бидејќи вечерта кога му ја одбираа песната на Македонската евровизија, кажаа на вести дека штрајкот е прекинат, што претставуваше голем шок за нас учениците :icon_mrgr:

A, oва е тотално лудило од одлука.

Не знам, еве, секој ден нашата Влада ме изненадува во тоа колку е креативна во поглед на крадење на народот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom