Што со импровизираните "тезги" т.е. црниот пазар?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Necrophilia напиша:
само малце, не сум запознает многу со комунизмот, но дали во тоа време беше ограничено колку деца да имаш?

јас колку што знам денеска баш тие што имаат најмалку примања имаат највеке деца.

Децата се богатство, затоа.:pos2:
Шала на страна ... незнам за комунизмот, ама денес тоа ти е оној позаостанат народ, кој или не знае или нема услови да се заштити, па што дошло, добродошло ... тоа веќе и јас не го оправдувам и строго го осудувам, иако никој не ме прашува ... :toe:

Necrophilia напиша:
ај сеа ке ја кривиме државата што не им дала работа, а зошто ги продаде најголемите и најбогатите фирми?? т.е. ги приватизира???

Зошто толку може и таа ... затоа викам, не верувам дека со тоа што ќе ги тргне импровизираните тезги од улица, ќе постигне нешто ... токму поради тоа, сум против.

А бе што да се каже за тие. Цел живот така на црно си продаваат, а до каде дојде државата добро е што и уште продаваат. Баш вчера случајно одејќи накај дома поминав кај пазарчето во аеродроми видов многу чудна ситуација. Џандарите земаа мито од старите луѓе кои на чесен начин сакаат да си го заработат своето парче леб.

Зашто е добро да ги има тие „црни пазари„? Еве зашто, затоа што гоооолем број на луѓе во републикава имаат мал приход на материјални средства(пари), а и тие се луѓе нели? И тие треба нешто да гледаат(ДВД ФИЛМОВИ пример) 5филма за 100 денари а не 1 филм за 1800денари:) Друга ствар кај нас постои оноа „тој има ја немам, е и ја морам да имам„ и одма на битпазар да купиме цигари малборо или лаки страјк, па од таму у шутка да си купиме ферплеј фармерки и ад(о)и(б)ас патики со лепенки кои што во Адидас чинат 3200 а у Шутка чинат само 600 денари, ама тоа е тоа лош менталитет. Скапа роба за сиромашна држава НЕ БИВА

Нема тука дискусија...мора да се искорени таа сива економија.Ни се назадува државата.Има алтернативи,секој треба да палќа данок.Не би било фер спрема тие што плаќаат кирија,данок итн,а ја продаваат истата стока!

Delux напиша:
Нема тука дискусија...мора да се искорени таа сива економија.Ни се назадува државата.Има алтернативи,секој треба да палќа данок.Не би било фер спрема тие што плаќаат кирија,данок итн,а ја продаваат истата стока!

Добро, но како да плаќаат данок луѓе кои неможат ни тезга дуќан под кирија да изнајмат? Да седат по дома и да изумрат?

Дивајн напиша:
Добро, но како да плаќаат данок луѓе кои неможат ни тезга дуќан под кирија да изнајмат? Да седат по дома и да изумрат?
Ако ми велиш за црните тезги,имаат тие...голема е таа маржа кај таквите тезги(без данок и кирија).Нема никој да изумира,една од алтернативите,има посебен пазар-тезги кои што треба да плаќаат минмимално,е сега се наметнува прашањето зошто да плаќаат:uvo:

Delux напиша:
Ако ми велиш за црните тезги,имаат тие...голема е таа маржа кај таквите тезги(без данок и кирија).Нема никој да изумира,една од алтернативите,има посебен пазар-тезги кои што треба да плаќаат минмимално,е сега се наметнува прашањето зошто да плаќаат:uvo:

Не мислам дека се доволни тие тезги за сите луѓе без работа кои дремат на улица по цели денови и лето и зима ... имаш ти некакви информации дека некаде има слободни тезги, а до нив луѓе на столче ставиле производи за продавање?

Дивајн напиша:
Не мислам дека се доволни тие тезги за сите луѓе без работа кои дремат на улица по цели денови и лето и зима ... имаш ти некакви информации дека некаде има слободни тезги, а до нив луѓе на столче ставиле производи за продавање?
Прво самите тезгари кои си плаќаат кирија за истата,нема да дозволат некој во близина да постави масиче на кој ќе продава производи...види само каков хаос оставаат зад себе после пазарен ден,расфллани секакви отпадоци!Мора да се има некаов ред...

Delux напиша:
Прво самите тезгари кои си плаќаат кирија за истата,нема да дозволат некој во близина да постави масиче на кој ќе продава производи...види само каков хаос оставаат зад себе после пазарен ден,расфллани секакви отпадоци!Мора да се има некаов ред...

Јас не сум за ваквиот неред, кажав тоа ...
Едноставно не сум на сиромашните да им се забранува да се снаоѓаат како умеат, кога никој друг не ги згрижува ... не се оправа државата тргнувајќи од нив ... имаше погоре и пример како полицајци примаат мито од нив ... на што личи тоа па ...

Дивајн напиша:
Јас не сум за ваквиот неред, кажав тоа ...
Едноставно не сум на сиромашните да им се забранува да се снаоѓаат како умеат, кога никој друг не ги згрижува ... не се оправа државата тргнувајќи од нив ... имаше погоре и пример како полицајци примаат мито од нив ... на што личи тоа па ...
Тоа е веќе друг проблем со митото...државата се опоравува баш од тоа,(со плаќање на данок)ништо друго не може да ја накрени,на тој начин се обогатува буџетот,меѓутоа за се треба време.

Дивајн напиша:

па не би рекол, секој човек може да се снајде освен неспособниот.
точно е тоа дека го загрозуваат пазарот и на фирмите што работат легално им го загрозуваат бизнисот, ама кога се нема услови мораш да работиш било што... тоа е ланец на секоја држава, немојте да мислите дека Македонија е во утопија...
Лошо е да бидеме ко Холандија, легална педофилија, легална дрога, легална проституца...
Нема шанси да се истреби црниот пазар ама да се бунат е стварно тоа е :uvo:

за да го дознаете прашањето, ставете се на нивно место, па кога ќе видите дека не им излегува за нив од тоа што го продаваат, што ќе остане за кирија да плаќаат, па и тие треба да се снаоѓаат, не излегла џабе изреката:
снајди се, па живеј. :)

Sekogas sum postovala raboti na crno , tretina od cena si plakas fino lepo. I volkot sit i ovcite na broj . Za site ima kjar

Е што е ова со импровизираниве тезги, ништо , само се трудат луѓето да преживеат на некој начин е тоа е се . Иначе ова се вика сива економија, и таа постои во држави кои се слабо развиени финансиски како нашава. Ја 100% ги подржувам, поздрав.

Јас не ги поддржувам , али сепак мислам дека државата треба да им најде решение , и тоа не само на нив , него и на луѓето кои не можат ни тоа да работат. Многу добро знаеме кој ја создаде оваа категорија на луѓе и каде отидоа тие големи пари од приватизацијата чии производ се и овие луѓе. Треба еднаш да се почне со расчистување на тој криминал и да се спроведуваат мерки за конфискација .Тоа што ке се конфискува треба да се намени исклучиво за отварање на нови работни места . Инаку не ги оправдувам тезгаџиите и од причина што им конкурираат на тие кои плаќаат поштено давачки према државата , и таа мора да покаже дека не го поддржува криминалот .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom