Што се случило со Христовото тело?

• Креатор на темата Креатор на темата Чорбаџија
  • Време на започнување Време на започнување
Впрочем, ако Христос не воскреснал телесно, тогаш телото ќе беше во гробот. Но таму тело немало. Гробот останал празен. Христос воскреснал! :)

Пророкот Емануил бил биолошки човек - смртен распадлив како и секој човек на планетава..............умрел го погребале и толку .Го папале црвите .

Прикаскате е дека пророкот Емануил оформил наводно бесмртна личност па така и се нарекол (сам себе ) Исус а друте го нарекле Христос .

Според новзавет ЛИЧНОСТА Исус Христ ВОСКРЕСНАЛ од мртвите а потоа се ВОЗНЕЛА на НЕБОТО

затоа под мртов човек библија не поима само биолошки мртов човек туку и личноста

Библија гарантира тоа што сите го знаеме дека биолошка смрт е неминовна а биолошкото тело НЕЕ предвидено за вечен живот

ЕВЕ :

Ефесјани: 5:14 Затоа се вели: „Стани, ти кој СПИЕШ , ВОСКРЕСНИ од МРТВИТЕ, и Христос ќе те осветли!”

ЗАСПАН= НЕВНИМЕТЕЛЕН (така се вели за некој кој невнимава кој е деконцентриран дека е заспан )

1 Солунјани: 4:14 Зашто ако веруваме дека Исус умре и воскресна, така и умрените во Исуса, Бог ќе ги приведе со Него.
5:10 Кој умре за нас за да живееме заедно со Него, било да сме БУДНИ или да СПИЕМЕ .

Истото го кажал и исус

Лука 9 :

57 И додека одеа по патот, еден му рече: „Ќе Те следам каде и да одиш.”

58 Исус пак му рече: „Лисиците имаат легла и небесните птици - гнезда, а Човечкиот Син нема каде да ја потпре главата.”

59 А на друг му рече: „Врви по Мене!” Но тој рече: „Господи, дозволи ми најнапред да одам и да го погребам татка си.”

60 Му рече: „Остави ги МРТВИТЕ да ги погребуваат своите МРТОВЦИ. А ти оди и проповедај го Божјото Царство!”
.
.
.
И ПАВЛЕ ИСТОТО ГО КАЖУВА

Колосјани: 3:3 зашто ВИЕ УМРЕВТЕ и вашиот живот е сокриен со Христа во Бога!

А Павле им збори на биолошки живи луѓе ...ДЕКА УМРЕЛЕ .

ВОЗНЕСЕНИЕ :

1 Солунјани: 4:17 Потоа ние живите, ние кои останавме, ќе бидеме грабнати заедно со нив на облаците, во воздух, во пресрет на Господа; и така засекогаш ќе бидеме со Господа.

СМРТ ЗА ЛИЧНОСТА Е СУЕТАТА..........СУЕТНА ЛИЧНОСТ = МРТВА ЛИЧНОСТ

1 Коринтјани: 15:55 Смрт, каде ти е победата? Смрт, каде ти е осилото?”
15:56 Осилото на смртта е гревот; а силата на гревот е СУЕТНИОТ МОЈСЕЕВ ШЕРИЈАТСКИ И БИЛО КОЈ ДРУГ ДРЖАВЕН СУЕТЕН ЗАКОН.

ДОКАЗ :

1 Јованово: 5:16 Ако некој го види својот брат да врши грев, што не води кон смрт, нека моли, и ќе му даде живот, имено на оние, кои не вршат грев што води кон смрт. Има грев што води во смрт, за тој грев не велам да моли.
5:17 Секоја неправда е грев, а има грев што не води во смрт.

Римјаните:
7:10 и се покажа дека заповедта, што беше дадена за живот, ме водеше во смрт;

ЗАПОВЕД :
почитувај мајка и татко да живееш на земјата ( хахахах глупости )

Но тоа е заповедта и наградата за Мојсеевиот суетен закон и било ко јдруг суетен закон .

.
.
..
.

Биолошкиот човек Емануил .............УМРЕЛ .....СЕ РАСПАДНАЛ ..КОСКА НЕ ОСТАНАЛА ОД НЕГО

Прикаската дека Личноста исус Христ воскреснала и се вознела ....и што точно виделе апостолите е знак прашалник .

Теоријата за бесмртната личност исус Христ е ..само добра прикаска

ЛИЧНОСТА НЕ ПОСТОИ НАДВОР ОД МАТЕРИЈАЛНИТЕ МОЗОЧНИ КОНФИГУРАЦИИ КАЈ ЧОВЕКОТ

бесмртна личност исус Христ ?????????????????? .....добра прикаска ..ама само прикаска

ateist, прости ми, но не можам да ти помогнам. Можам само да се молам за тебе.

Meне едно не ми е јасно. Како?!!!!!!

Човечкото тело е составено од атоми и молекули, кои после смрта се распаѓаат вземи. Од што било составено телото на Исус па тој да може да исчезне?!

Зашто не сфаќате дека е неможно да се исчезне, дека тоа е само една превара во која веруваат неуките луѓе (од средниот век на пример, или пред тоа).

Ај објасни ми жити се. И ова со молењето, што добиваш?! Јас и без молење имам ист жиот како и ти. Што е поразлично?

ateist, прости ми, но не можам да ти помогнам. Можам само да се молам за тебе.

прскокни ме во твојте молитви

подобро сработи нешто корисно отколку да мољакаш

инаку писмен си ама не ти одговараат фактите што ти ги наведов па не ги коментираш туку бегаш се криеш со голи пароли.......Бедасто стварно

Инаку под терминот "мртов" не само библијата туку луѓето поимаат иста работа

станива збор од ангелскиот речник на загатките :

мртов = неангажиран , нефункционален , некој кој неможе да да извршува одредена функција , работа . обрска во одредена област
.
.
ЕВЕ ПРИМЕР :

инсталациите на Црвенковски во оваа држава веќе НЕ ФУНКЦИОНИРААТ или не се во негова функција“. ..... Затоа оваа трибина ми личи на еден парастос на иден ПОЛИТИЧКИ МРТОВЕЦ или еден лекарски конзилиум што се обидува на еден тешко болен да му даде дијагноза - рече тој.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=37AC5935B283464F8B302BE29D758930&arc=1.
.
.
.
Евреите: 9:27 И како што на човекот му е определено да умре еднаш, а потоа суд,

.
..

СМРТНА И БЕСМРТНА ЛИЧНОСТ

1 Коринќани 15

22 Зашто, како што сите УМИРААТ во Адама, така и во Христа сите ЌЕ ОЖИВЕАТ.

зошто умираат ВО АДАМ ?

ЕВЕ ЗОШТО :

Римјаните:
8:20 имено, созданието -Адам и беше потчинето НА СУЕТАТА, не доброволно, туку од Бог, кој го потчини .

Псалм: 89:47 Спомни си колку е краток мојот живот, во каква СУЕТА ги создаде сите човечки синови.

2 Коринтјани: 5:17 И така, ако е некој во Христа, тој е ново создание; старото помина, ете: сè стана ново.

Галатјани: 4:19 деца мои, кои пак сум во породилни маки, додека Христос се ВООБЛИЧИ - ОФОРМИ - ОТЕЛОТВОРИ во вас.

ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или Достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството ..

.
.
ТОА Е ( Суетата ) земски-Смртен Дух-идеал кој Бог им го дава на тие што ги казнува

Второзаконие: 29:4 Ама Господ не ви даде до денес разум за да сфатите, очи за да гледате, ни уши за да слушате.

очи заслепени од од земски богатства

уши што освен нивен интерес не слушаат ништо друго

разум.....да не водат сметка за чуства на други луѓе , да ги уценуваат Угнетуваат
.
.
инаку во речници се наоѓа слична дефиниција :

Суета :славољубие , алчност за слава ,за почести
Суетен :славољубив-а , болна амбиција , алчност за сопствено истакнување .

.
.
.
Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде ДУХ НА МРТВИЛО , очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”

Евангелие по Јован

39 Затоа не можеа да веруваат, зашто Исаија уште рече: „

40 Им ги заслепи Очите, и им ги скамени Срцата; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.”.

СУЕТА = ДУХОТ НА МРТВИЛОТО кој бог им го дава на Протестанти Католици Правослев Ислам

1 Петрово: 1:18 знаејќи дека не сте ОТКУПЕНИ со распадливи нешта, со сребро или со злато, ОД СВОЈОТ СУЕТЕН ЖИВОТ ШТО ВИ Е ПРЕДАДЕН ОД ВАШИТЕ ТАТКОВЦИ,

Ај објасни ми жити се. И ова со молењето, што добиваш?! Јас и без молење имам ист жиот како и ти. Што е поразлично?

РАЗЛИЧНОТО Е ТОА ШТО ТИ ВО меѓувреме ќе сработуиш нешто корисно а тој ќе се заебава со волшебни зборови а после ќе бара од твоето да го делите --- да го частиш што се курцал безвезе .

Тацит, во 15тата книга од аналите пишувал за настаните околу 64 година, но Тацит не ги пишувал аналите во 64 година, туку многу подоцна. Тој ги пишувал аналите на почетокот на вториот век, во последните години од својот живот (Тацит починал 117 година). Историчарите се едномислени дека Тацит ги пишувал аналите во периодот на владеењето на императорот Трајан кој владеел од 98-117 година. Во тоа време називот „христијани“ бил доста распространет и популарен.

Значи Тацит пишувал за нешто од пред 60 години и очигледно и докажано дека и тогаш побркал и измешал работи работи така да можеме слободно и вез страв да го отфрлиме неговото пишување како неверодостојно.

Значи Тацит пишувал за нешто од пред 60 години и очигледно и докажано дека и тогаш побркал и измешал работи работи така да можеме слободно и вез страв да го отфрлиме неговото пишување како неверодостојно.

Од рекла казала . Си додавал измислувал си ги филувал работите човекот вежбал слаткарски занает .

Не ми се верува колку несериозно ја спуштивте дисксуијата. Атеист го разбирам, си има мака човекот, ама не очекував ваква несериозност од тебе Let 3, затоа што знам дека си образована и интелигентна личност.
Рмскиот историчар Тацит важи за еден од најдобрите историчари од тоа време. Неговите дела, особено историите и аналите, се од непроценлива вредност за историчарите. Тацит е доверлив историчар и воопшто немал интерес да измислува или лаже, особено не за делот околу етимологијата на името „христијанин“ :)

http://www.history.com/topics/tacitus

Погледни само со кои зборови авторот на овој текст го започнува својот вовед околу историчарот Тацит:

Roman orator and public official, probably the greatest historian and one of the greatest prose stylists who wrote in the Latin language.

До сега не сум сретнал негативни критики за веродостојноста на делата на Тацит, ниту на негативни критики за неговиот кредибилитет како историчар.
Но, нејсе, сите имаме право на сопствено убедување. Апсолутни докази за историјата не постојат. Постојат само сведоштва. Јас наведов едно од нив.

Човечкото тело е составено од атоми и молекули, кои после смрта се распаѓаат вземи. Од што било составено телото на Исус па тој да може да исчезне?!

Зашто не сфаќате дека е неможно да се исчезне, дека тоа е само една превара во која веруваат неуките луѓе (од средниот век на пример, или пред тоа).

дбро еве кој си учел биолоџи си научил човеко .

така е !

.
.
.

Евангелие по Лука:

36 И додека тие уште зборуваа за тоа, Сам Исус застана меѓу нив и им рече: „Мир вам!”

37 А тие збунети и уплашени мислеа дека гледаат дух.

38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?

39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

40 И кога го рече тоа, ИМ ГИ ПОКАЖА РАЦЕТЕ И НОЗЕТЕ.

41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”

42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе.

43 Тој го зеде и ЈАДЕШЕ ПРЕД НИВ .
.
.
.
Евангелие по Јован 20

26 А по осум дни, Неговите ученици пак беа внатре, и Тома со нив. Додека вратата беше затворена, Исус дојде, застана на средина и им рече: „Мир вам!”

27 Потоа му рече на Тома: „Испружи го ТВОЈОТ ПРСТ ваму и види ги Моите РАЦЕ; и испружи ја твојата рака, и стави ја во Моите РЕБРА; и не биди неверен - туку верен!”
..
.
.
ЕТЕ Тома проверил брцнал прстот во РАНИТЕ НА РАЦЕ И КАЈ СРЦЕТО МЕЃУ РЕБРАТА

ЗНАЧИ Исус .................НЕМАЛ КРВ ...........РАНИТЕ НЕ БИЛЕ ЗАЗДРАВЕНИ

НЕЛИ :кога бил распнат
Јован: 19:34 туку еден од војниците ГО ПРОБОДЕ СО КОПЈЕ МЕЃУ РЕБРАТА, и веднаш потече крв и вода. .
.
.
.
А вели ПОБАРАЛ И ЈАДЕЛ ............риба и мед со саќе ПРЕД НИВ

На здравје да му е .."крв да му се стори "...........ама чекај ако јадел СТВАРНО ТРЕБАЛО ОД РАНИТЕ ДА ТЕЧЕ КРВ .........оти нели Тома проверил дека не биле заздравени .

Зошто не пишува дека ЛОКВИ КРВ останале после него на местото .
..
.
.
.
ЗАТОА ШТО :

јадела ЛИЧНОСТА ИСУС а не некаков биолошки материјален човек

А вели ПОБАРАЛ И ЈАДЕЛ ............риба и МЕД СО САЌЕ

Пословици: 16:24 Љубезните зборови СЕ МЕД ВО САЌИ, сладост на душата и лек на коските.

ЈАДЕЛ ..................ЉУБЕЗНИ ЗБОРОВИ .

П.над Песните: 4:11 Саќин мед капе од твоите усни, невесто, мед и млеко се под твојот јазик,
Еремија: 11:5 за да ја исполнам заклетвата со која им се заколнав на вашите татковци дека ќе им ја дадам ЗЕМЈАТА ВО КОЈА ТЕЧАТ МЛЕКО И МЕД .

.
.
.
.
библија гарантира дека личноста е нематријална и дека таа е предбидена за вечен живот

биолошко тело ..старее се распаѓа ...позната работа

сегарантира дека на личноста ќе и биде дадено друго биолошко тело но без гаранција дека ќе биде истото од ова на земјата :

Коринќани 15 :

35 Но, некој ќе праша:”Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?
38 А Бог му дава тело, какво што сака; и на секое семе негово тело.
42 Така е и со воскресението на мртвите; се сее во распадливост, воскреснува во нераспадливост;

43 се сее без чест, воскреснува во слава; се сее во слабост, воскреснува во сила;

44 се сее природно тело, воскреснува духовно тело. Ако има природно тело, има и духовно тело.

47 Првиот човек е од земја, земјен; вториот Човек е од небото.

48 Каков е земниот, такви се и земните; каков е небесниот, такви се и небесните.

49 И како што го носиме обликот на земниот, така ќе го носиме и обликот на небесниот. .
.
.

Исчезнувањето е ситна работа за Бог. Впрочем тој целиот Универзум го создал од ништо, па ова :)

Ајде кажи ни нешто околу таа „превара“. Ако Христовото тело не исчезнало, тогаш што се случило со Него? Дали тоа е сеуште во гробот или?

Не ми се верува колку несериозно ја спуштивте дисксуијата.

колку сериозно бе сакаш ...темава ти е просеравање

само делиш политички памфлети везе немаш сироткиот

ЕВЕ :

24:51 И додека ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе НА НЕБО .

.
.
.
Чорбаџија..............И ЦЕЛАТА НЕПИСМЕЊАШИЈА КАКО ТЕБЕ

АЛООООООООООООООООООООООО

ТЕЛЕСКОПИ , САТЕЛИТИ , АВИОНИ , СПЕЈС ШАТЛОВИ , ВСЕЛЕНСКИ СТАНИЦИ ЧУДЕСИИИИИИИИИИИИИИИИИИ

АЛООООООООООООООООООООО

НЕМА НИКАКОВ ИСУС НА НЕБОТО !

(понекоја чавка чат пат прелетува..........уствари сега треба треба да дојдат штрцето и ластојците .......ама тие немаат везе со ЏИЗЗ ОФ КРАЈСТ )

Исчезнувањето е ситна работа за Бог. Впрочем тој целиот Универзум го создал од ништо, па ова :)

Ајде кажи ни нешто околу таа „превара“. Ако Христовото тело не исчезнало, тогаш што се случило со Него? Дали тоа е сеуште во гробот или?

Чекај, сакаш да кажеш дека нешто настанало од ништо?!!! Така?????
Епа тоагаш пред господ да да ја создаде вселената, кој го создал господ?!

За второто ти ич не глеаш амрерички филмови.:smir:(се зезам)
Мн е полесно некој да исчезне, него да воскресне. Не е така? И во денешно време има мн исчезнати, тоа значи дека тие се воскреснати, а со тоа се синови на бог?!

А ако под поим гроб подразбираш место каде што е закопано (или фрлено) безживотно тело, да тој сепак е во гробот, може да е и на дното на океанот, и тоа би бил неговиот гроб. Ама сепак неговото тело е материјално, и тоа неможе да воскресе (физика за 7мо оделение, кој ти е крив шо не си учел).
Или што бил исус, електро-магнетен бран? Или можеби механички бран?!
Ако знаеш кажи ми, јас мислам дека ако е роден од жена, тоа тело е материјално. А ако е материјално материјата не може да се уништи, што значи дека сега неговите атоми и молекули можеби се дел од некое дрво, или куче, или можеби некој друг чоовек, или само земја.

Тацит е доверлив историчар и воопшто немал интерес да измислува или лаже, особено не за делот околу етимологијата на името „христијанин“ :)

Зашто да немал интерес да лаже. Со тоа тој не ли станал познат?!

Чекај, сакаш да кажеш дека нешто настанало од ништо?!!! Така?????

Јас велам дека Некој (Господ) го создал Нештото (Универзумот), за разлика од мнозинството атеисти кои веруваат дека Никој го создал Нештото или пак дека ништото случајно станало нешто и тоа нешто експлодирало и од таа експлозија само од себе настанал Универзумот и животот.

Епа тоагаш пред господ да да ја создаде вселената, кој го создал господ?!

Господ е вечен, несоздаден. Тој е Прапричината.
Прашањето „Кој го создал Господ“ е еквивалентно на прашањето: Што е посеверно од северниот пол.

(физика за 7мо оделение, кој ти е крив шо не си учел).

Во 7мо одделение освоив 1 место на Скопскиот регионален натпревар по физика, а потоа исто така и 1 место на републичкиот натпревар по физика. Во гимназија имам учествувано и на меѓународна олимпијада по физика во Велика Британија. Така што верувај ми, сум учел доста од физиката, астрономијата, математиката итн.

Или што бил исус, електро-магнетен бран? Или можеби механички бран?!
Ако знаеш кажи ми, јас мислам дека ако е роден од жена, тоа тело е материјално. А ако е материјално материјата не може да се уништи, што значи дека сега неговите атоми и молекули можеби се дел од некое дрво, или куче, или можеби некој друг чоовек, или само земја.

Првиот термодинамички закон за конверзијата на материјата е ревидиран по стапувањето на специјалната теорија на релативноста. Новата ревидирана верзија вели: Енергоматеријата во затворен систем е константна, а не материјата, од проста причина што Ајнштајн покажа дека е можно материјата да преминува во енергија и обратно. Па така зошто да не е можно Христовото материјално тело да преминало во еден вид енергија при излегувањето од повоите со кои што бил замотан.
Значи и физички може да се даде објансување, но не може да тврдиме со точност дека Бог тоа баш така го направил, затоа што она што ние денес знаеме од физиката е само некој минимален процент од Божјата физика.

Туку, да не филозофираме многу. Кажи ми, ако Христос не воскреснал, што се случило со Неговото тело. Веројатно додека јас учев физика, ти си гледал амерички филмови (без навреда :) , баш ме интересира твојата америчка режија на Велигденската драма :)

Па Исус не воскреснал тој и воопшто не бил распнат, тој бил вознесен...
Не е ниту на небо ниту на земја...
Сега логички е да слезе на земјата пред судниот ден, за да може и он да умре како човек...

Па Исус не воскреснал тој и воопшто не бил распнат, тој бил вознесен...
Не е ниту на небо ниту на земја...
Сега логички е да слезе на земјата пред судниот ден, за да може и он да умре како човек...

ама ете написмено е запишано :

Марко: 16:19 А Господ Исус, откако им го рече тоа, СЕ ВОЗНЕСЕ НА НЕБО и седна оддесно на Бога.

Лука:
24:51 И додека ги благословуваше, се оддели од нив и СЕ ВОЗНЕСЕ НА НЕБО.

ама ете написмено е запишано :

Марко: 16:19 А Господ Исус, откако им го рече тоа, СЕ ВОЗНЕСЕ НА НЕБО и седна оддесно на Бога.

Лука:
24:51 И додека ги благословуваше, се оддели од нив и СЕ ВОЗНЕСЕ НА НЕБО.

Седнал оддесно до Бога...???
Бог кај седел...???
На стол, на кревет...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom