Што мислите за новиот закон за алкохол

Што мислите за новиот закон за алкохол

• Против: Идиотски е, треба веднаш да се укине

Гласови: 62 59,6%
  • За: Одличен е, треба целосно да се забрани продажбата на алкохол

Гласови: 16 15,4%
  • Воздржани: Па добро, ем ќе се намали пиењето, ама сепак ќе може да се пие

Гласови: 22 21,2%
  • Неопределени: Не знам, не пијам алкохол

Гласови: 4 3,8%

• Вкупно гласачи
    104
  • Гласањето е завршено на .
Da be ke se vrakame 50 godini nazad. Pomislete sto se slucuvase vo Amerika za vreme na prohibicijata, demek sega nie ke pocneme so sverc na alkohol i sl. gluposti a toa za polnenje na drzavnata kasa so narodni pari za G`ujo da moze da si finansira raznorazni glupavi kampanji za toa ste vo pravo. Glupost nevidena, a zakoni treba da se donesuvat vo drzavata ni nasa ama zakoni od koi narodot odnosno site nie ke imame site korist a ne samo licemero G`ujo i negovite gazolizaci :tapp:.
P.S.Ne sum partiski orientiran inace me z***** i za G`ujo a i za dozivotniot luzer BC

Па мислиш дека нема да се случи истото????? Луѓето сакаат да пијат и ќе најдат начин да пијат. Ако целта е да се спречи девијантното однесување на малолетниците таа цел ви гарантирам дека нема да биде остварена. Нека е жива и здрава домашната ракија и домашното вино.
Плус можете да замислите какви погубни последици ќе има ова за винарството какко една од најјаките стопански гранки кај нас.
1 Намалување на животен стандард на голем дел од населението во тиквешијата кое се занимава со лозарство , ќе се намали откупот на грозје, понудата ќе биде поголема од побарувачката и откупната цена ќе биде многу ниска.
2 Виното е многу важен извозен производ. Со законот ќе се намалат профитите на винариите , ќе се намали производство, ќесе отпуштаат работници, ќе се намали извоз а со тоа и ќе се зголеми трговскиот дефицит кој и онака не е мал.
едноставно не можам да извлечам една асална работа која би произлеглаод законов.

bolje neka ukinat da se prodava alkohol, nigde da nema, da se zabrani so zakon skroz ko vo serijatskite zemji, a ne vaka em ne cinelo da se pie emm se prodava.

Пивото да не се третира како алкохол

Стопанската комора на Македонија (СКМ) го поддржува барањето на пиварите да се изземе пивото од забраната за продажба на алкохол од 19 до 6 часот изутрина, што почна да се применува од 1 септември.

- Пивото не треба да се третира како алкохол, бидејќи како производ тоа не е ставено ни во Правилникот со кој се забранува продажба после 19 часот, а исто така е различно третирано и во делот за квалитет. Ние имаме Правилник за квалитет на алкохолни пијалоци каде што се опфатени алкохолните пијалоци и виното и имаме Правилник за квалитет на пиво. Со самото тоа пивото е изземено од алкохолните пијалоци што значи дека одредбите за забрана за продажба на алкохол по 19 часот не се однесуваат за него, изјави Стојмирка Тасевска од СКМ.

Комората како асоцијација, како што посочи таа, веќе реагираше во смисла пивото на теренот да се изземе од третирањето на алкохол.
- Во правните акти што обврзуваат за забрана на продажба на алкохолни пијалоци после 19 часот нигде не е кажано дека тоа се однесува на пивото. Побаравме да се расчисти дилемата дали пивото треба да биде во Правилникот со кој се забранува продажба на алкохол по 19 часот, рече Тасевска и укажа дека пивото не треба да се третира како алкохол.

Извор

Вчера..
(намерно пишувам денес,ако ви пишев вчера сем п...ку мат.р у сите можни форми и облици тешко дека нешто друго ќе прочитавте)
Косев трева и вадев у двор.
И се најдов у работа...
баш ми се бендиса,па корнев корови (да ти и..м инатливата македонска трева),правев каналчиња,итн...да не должам...
и собрав тоа цревата на количка и остали `алат` и цел радосен идам у продавница да се почастам две скопски и едни од оние инегралните грисини.
Грисините ми се први на рафт,ги земам и како куче што мафта со опашка кога ќе го викаш за јадење `летам` јас накај рафтот со пивото.
Пиво...јоптур !!!
Ај нонен... (прва мисла) -да ти ибам комшиите пијаници све ми го испиле !!!
Се мотам јас ко шут околу тоа фрижидерите... пак јоптур!!!
Веќе позеленет у фаца... идам накај продавачката и и викам:
А бе пиво ... ???
Што бидна?
И у моментот кога оваа блажено ми се насмеа ми текна за законот за прохибиција.
Искрено... зоврев.
(цело време си го обеќавав тоа пивото дур работев :nerv:)
-Нема пиво...закон. :toe:Ми прави.
У брзина светлости сум опцул и држава,и закон,и оној глупиот Гвујо...
и сите што го гласале...и вмр-ОВЦИ и све друго што ми падна на памет...
и таков светнат сум се вратил дома.
Отварам јас фрижидер да не ќе најдам некое `заборавено`... (мада уште пред да отворам знам дека нема) ... пцуев уште една канонада...
и си отворив еден коњак.
:toe:
После со Серпико отидовме низ град па ни искочи еден маратон со тоа шкотите (пијат ко камили)...
и сме се правеле џигер.

п.с. На трупче ќе го ставам... ама за ова копучаанава не гласам ДОЖИВОТНО.

Па мислиш дека нема да се случи истото????? Луѓето сакаат да пијат и ќе најдат начин да пијат. Ако целта е да се спречи девијантното однесување на малолетниците таа цел ви гарантирам дека нема да биде остварена. Нека е жива и здрава домашната ракија и домашното вино.
Плус можете да замислите какви погубни последици ќе има ова за винарството какко една од најјаките стопански гранки кај нас.
1 Намалување на животен стандард на голем дел од населението во тиквешијата кое се занимава со лозарство , ќе се намали откупот на грозје, понудата ќе биде поголема од побарувачката и откупната цена ќе биде многу ниска.
2 Виното е многу важен извозен производ. Со законот ќе се намалат профитите на винариите , ќе се намали производство, ќесе отпуштаат работници, ќе се намали извоз а со тоа и ќе се зголеми трговскиот дефицит кој и онака не е мал.
едноставно не можам да извлечам една асална работа која би произлеглаод законов.

Па и ја го зборувам истото господине правниче, ако се разбираме, нели и порано имавме закон за забрана за продажба и точење алкохол на малолетници ама слаба корист од тоа... тоа ми бешр одговор на коментарот на `АБЦ` за намалување на сликата за пијани малолетници. Јас лично немислам дека со овој закон таа слика ќе се промени. Единствената цел на овој закон изнаоѓање дополнителни извори за полнење на државната каса за потребите на Г`ујо, ние граѓаните ќе немаме никаква корист само ќе биде на штета на продавачите во малопродажбата, а неколкуте олигарси што ги спомнува дотичниот АБЦ пак ќе си ја наредат работата:toe:

и со законов и без него јас пивце ќе си имам во секое време кога и да ми текне.

Па и ја го зборувам истото господине правниче, ако се разбираме, нели и порано имавме закон за забрана за продажба и точење алкохол на малолетници ама слаба корист од тоа... тоа ми бешр одговор на коментарот на `АБЦ` за намалување на сликата за пијани малолетници. Јас лично немислам дека со овој закон таа слика ќе се промени. Единствената цел на овој закон изнаоѓање дополнителни извори за полнење на државната каса за потребите на Г`ујо, ние граѓаните ќе немаме никаква корист само ќе биде на штета на продавачите во малопродажбата, а неколкуте олигарси што ги спомнува дотичниот АБЦ пак ќе си ја наредат работата:toe:

Па 90% од младите се пијанчат со пиво и немаше да им биде сеедно на олигарсите да им се намали продажбата на овој пијалок барем за 30%,а касата на Гвујо нема да се полни доколку законот се почитува во целост.Треба и ние на некој ред да се научиме,ебаго.Или во интерес на 10мина олигарси треба да го штелуваме законот онака како што ним им одговара.
Во секој слушај алкохолот е најдостапен во Македонија од сите земји во Европа,оној што продава јајца на пазар продава и ракија со метил алкохол која го кошта банални 30 денари литар па ја продава по 100,најмалку 2000 луѓе во Македонија годишно умираат од последиците на таа вештачка ракија,треба ли и тоа да биде дозволено?

Во секој слушај алкохолот е најдостапен во Македонија од сите земји во Европа,оној што продава јајца на пазар продава и ракија со метил алкохол која го кошта банални 30 денари литар па ја продава по 100,најмалку 2000 луѓе во Македонија годишно умираат од последиците на таа вештачка ракија,треба ли и тоа да биде дозволено?

Во врска со оваа во потполност се согласувам со тебе, да во право си, ама како што напишав и во првиот коментар не верувам дека ќе се промени нешто можеби месец дена ќе има засилени контроли, ќе казнат неколку продавачи на мало и после пак се по старо, ако се сеќаваш така беше и со законот за пушење, а сега се е постаро пак како порано се пуши на сите страни, на јавни места, во угостителски објекти....итн, итн

Во врска со оваа во потполност се согласувам со тебе, да во право си, ама како што напишав и во првиот коментар не верувам дека ќе се промени нешто можеби месец дена ќе има засилени контроли, ќе казнат неколку продавачи на мало и после пак се по старо, ако се сеќаваш така беше и со законот за пушење, а сега се е постаро пак како порано се пуши на сите страни, на јавни места, во угостителски објекти....итн, итн

E па еднаш мора да почне да се спроведува некој закон.

Пак продаваат пивце одам во една продавница тато ме прати да му купам ми викаат 'нема сега пиво после 7' така нешто и ок си заминав,одам во другата ми вика ке ти дадам ама ке ти го дадам во кеса непрозирна и ми даде :)
Закон

Пак продаваат пивце одам во една продавница тато ме прати да му купам ми викаат 'нема сега пиво после 7' така нешто и ок си заминав,одам во другата ми вика ке ти дадам ама ке ти го дадам во кеса непрозирна и ми даде :)
Закон

Се разбира и не го регистрираат на каса,оти пред некој ден една од двете продавници во Прилеп кој извадоа лиценца,беа фатени како продаваат пиво после 19 часот (на дотогаш верен муштерија) а инспекторите им ја докажаа вината со фискалната сметка издадена после 19 часот.Не знам дали ги казнија иако се едни од ретките кој имаат лиценца за продажба на алкохол.Другите и покрај тоа што немаат вакви лиценци алкохолот си го продаваат како ништо да не се случило,или со еден збор не ебат ни влада,ни закон.Олигарсите пак тријат раце ама се бунат за секој случај да не им се буричне во џебот.:je:

Бев во Тинекс kaj млечен, затворено во 19:00h.
Отидов во Соње на журка 21:00h, првата продавница дава пиво/вино под рука (а да не зборам за комшиите пред кооперација што си го тегнеа пивото маса).
Луѓе-законите важат само за неколку скопски општини-како и сите до сега.

Бев во Тинекс kaj млечен, затворено во 19:00h.
Отидов во Соње на журка 21:00h, првата продавница дава пиво/вино под рука (а да не зборам за комшиите пред кооперација што си го тегнеа пивото маса).
Луѓе-законите важат само за неколку скопски општини-како и сите до сега.

Истото е во цела Македонија,особено кога пивото се рекламира како добра храна по платените медиуми.Македонија е братче медиумска држава.

Се разбира и не го регистрираат на каса,оти пред некој ден една од двете продавници во Прилеп кој извадоа лиценца,беа фатени како продаваат пиво после 19 часот (на дотогаш верен муштерија) а инспекторите им ја докажаа вината со фискалната сметка издадена после 19 часот.Не знам дали ги казнија иако се едни од ретките кој имаат лиценца за продажба на алкохол.Другите и покрај тоа што немаат вакви лиценци алкохолот си го продаваат како ништо да не се случило,или со еден збор не ебат ни влада,ни закон.Олигарсите пак тријат раце ама се бунат за секој случај да не им се буричне во џебот.:je:
Е па тоа е она што покушавам јас да ти го кажам тебе, како и секој друг закон донесен досега во државичкава ни наша мила, закони има ама како за кого...тој што си обезбедил уредна документација ќе го казнат затоа што продавал после 19, а тој што нема никакви лиценци ќе си продава на диво под `тезга` кажано и...???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom