Што готвите во моментов?

• Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
Лосос ли е ова? Јас обично го покривам со хартија и го печам па го отварам при крај. Надвор малце крцкаво внатре меко. Дајте повеќе начини како спремате лосос да пробам :icon_lol:
Дали е правилно или не ама јас на крај и со зелен лимон го прскам и чат пат ставам авокадо :D

Лосос ли е ова? Јас обично го покривам со хартија и го печам па го отварам при крај. Надвор малце крцкаво внатре меко. Дајте повеќе начини како спремате лосос да пробам :icon_lol:
Дали е правилно или не ама јас на крај и со зелен лимон го прскам и чат пат ставам авокадо :D
Сёмга,семејството лососови,јас ја пржам на путер по 2 мин од секоја страна,со жалфија.сосема е доволно.Ја сервирам медиум.
20201218_154311.jpg

Не лимон, lime користи за лосос.

Јас ја печам, појма неам колку минути отприлика 10-12 на 150-175, и кога ќе видам дека е при крај, вадам од рерна и на грил тавче да ми стане крцкава малку. На страна додека е во рерна веќе ми е спремен garlic lemon butter sauce и си пичи. :)

Не лимон, lime користи за лосос.
Да де, тоа е тоа. Не знаев на нашки дали е зелен лимон или лајм :D
Јас ја печам, појма неам колку минути отприлика 10-12 на 150-175, и кога ќе видам дека е при крај, вадам од рерна и на грил тавче да ми стане крцкава малку. На страна додека е во рерна веќе ми е спремен garlic lemon butter sauce и си пичи. :)
Ќе пробам и вака викендов, ќе споделам импресии.

Pilesko vo bel sos so pasta od luk humus puter i maslinov zejtin.
Автоматски споено мислење:

Да де, тоа е тоа. Не знаев на нашки дали е зелен лимон или лајм :D

Ќе пробам и вака викендов, ќе споделам импресии.
Ej momci , losos so sokod portokal i med, podobra riba so ova ne sum probal nikogas ... Znam so ke e rucek u nedela

Attachments

• IMG_20201217_160829.jpg
    IMG_20201217_160829.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 14
  • IMG_20201217_161634.jpg
    IMG_20201217_161634.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 16
  • IMG_20201217_171419.jpg
    IMG_20201217_171419.jpg
    1,9 MB · Прегледи: 16
Лосос јас го правам без покривање 15 минути во рерна на 180, после го ставам на највисоката решетка неколку минути на 220. Еве како излегува на крај, се топи во уста :icon_mrgr:
nWogFFO.jpg

Лосос :coffee:

Пред пречење стави му кругови од пола лимон, а од другиот дел сок од лимон, исечкан копар и прелиј го со путер растопен. Стави го во фолија и на крај ако сакаш отвори ја за да фати кора.
180 степени се пече, 15-20 минути.

Лососот е најдобро да се пржи или грил,по 3 мин (ја по 40 секунди го пржам за себе дека го јадам медиум) минути од секоја страна повеќе од доволно.
Ако веќе го печете 6-8 мин на 260C⁰. Сосема доволно.
Заборавете на лимон.Лососот љуби портокал,brown shugar,kikkoman,cilantro,chili ))))

Избегавајте го лососот,подобро земете ослич ем е мала риба нема некоја концентрација на жива, а и најбитно од сѐ е уловена не е растенa во фарма како лососот кој е полн со антибиотици и пестициди.

Последно уредено:
Избегавајте го лососот,подобро земете ослич ем е мала риба нема некоја концентрација на жива, а и најбитно од сѐ е уловена не е растенa во фарма како лососот кој е полн со антибиотици и пестициди.
Не само лосос,туку и многу други,скоро сите риби,сибас,додадо,макрел...а така и shrimps,mussels,oysters,octopuses...
Најдобриот фармерски лосос е од Фарски Острови...
Како да познаете дали е лососот фармерски, т.е гоен?
Протријте го месото со рака убаво 20сек.и ставете ја раката под ладна вода,ако раката ви стане како "намачкана со помада" тогаш сте земале фармерски лосос! )))))

Не вреди ни маката сепак сме Македонија се знае каков ќе биде по маркетите, втора работа цената е како за кило крап од рибник, природен лосос ќе кошта од 30/60 евра за килограм, дури и норвежаните одамна го имаат исклучено од исхраната заради ризикот од фарман, а и многу од природниот е измелезен бидејки многу им бегаат од рибните фарми.

Не вреди ни маката сепак сме Македонија се знае каков ќе биде по маркетите, втора работа цената е како за кило крап од рибник, природен лосос ќе кошта од 30/60 евра за килограм, дури и норвежаните одамна го имаат исклучено од исхраната заради ризикот од фарман, а и многу од природниот е измелезен бидејки многу им бегаат од рибните фарми.
Јас предпочитам семга,за работа(езерски лосос) многу е по нежна и по сладка од лососот.
Лососот е многу нежна риба,затоа избегаваат да ја одгледуваат фармерски.
Јас ги разбирам црвениве ептен.И многу редко,во Европа па и кај нас имам сретнато вистински лосос.Али народов не знае,па му бутаат се и сешто под марка лосос,за поскапа цена ))))
Ја обожавам нерка.
1434.jpg
Имињава ги пишувам на руски,пошто на македонски и англиски не ги знам..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom