Што е разликата помеѓу Rock и Heavy Metal?

• Креатор на темата Креатор на темата Gh0$T
  • Време на започнување Време на започнување

Gh0$T

BanishedFromMyOwnWorld
Член од
4 октомври 2008
Мислења
271
Поени од реакции
19
Никогаш неможам да ја сфатам разликата помеѓу Рок и Хеви Метал...

Се обидував повеќе пати но не успеав да ја најдам? :tapp:

Ако знае некој нека каже ...:smir:

pa hevito e po agresivno ako moze da se kaze od rokot...vokalite se razlicni hevito ima po teski sola ako ima solazi voopsto i nz nacinot na svirenjeto na rifovite vo hevito e mn po razlicen od rokot...mene neso iskreno ne mi ni licat voopsto...

Слушни ги Ајрон Мејден и Дип Парпл и спореди!

Слушни ги Ајрон Мејден и Дип Парпл и спореди!

Дип Парпл се зачетници на Хеви Металот заедно со Лед Цепелин и пред се Блек Сабат. Настанат е околу 70тите години како мешавина на рокенролот и тогашниот блуз со цел да направат јак и тежок звук. Гитари, тапани и пред се дисторзијата која била висока засилена се елементите за хеви металот на почетокот. Пред се хеви металот бил поджанр на рокот но подоцна со појавата на Ајрон Мејден, Моторхед и Металика се одвоил како посебен вид. Хеви металот е почетник на сите метал стилови и затоа и често бендовите се ставани во многу поджанрови на металот.

Ја мислам дека општо целата градба на песните си има врска. Рокот е повеќе базиран на пентатонски мелодии и блуз прогресии, додека металот..хеви металот поспецифично користи повеќе модуси (minor,phrygian,dorian и тн), а и структурата на песните исто. Кај рокот се знае строфа, две и мора певлив рефрен after all наменет е за пошироки маси па мора да биде певлив. За разлика од него металот ретко кога следи такви правила...тематиките воглавно му се политика/религија/митско додека кај рокот најчесто е љубов/курчење (pardon my French) за добар провод на некоја забава и женски.

Не дека нема исклучоци..има многу ама ја вака би ги поделил.

Рокерите се пијаници а Металците се дрогаши. То је главна разлика. Инаку ја мислам дека металциве појќе пазат на хигијена од колку рокерите.

Ја мислам дека општо целата градба на песните си има врска. Рокот е повеќе базиран на пентатонски мелодии и блуз прогресии, додека металот..хеви металот поспецифично користи повеќе модуси (minor,phrygian,dorian и тн), а и структурата на песните исто. Кај рокот се знае строфа, две и мора певлив рефрен after all наменет е за пошироки маси па мора да биде певлив. За разлика од него металот ретко кога следи такви правила...тематиките воглавно му се политика/религија/митско додека кај рокот најчесто е љубов/курчење (pardon my French) за добар провод на некоја забава и женски.

Не дека нема исклучоци..има многу ама ја вака би ги поделил.

Ај бе не заебавај,ко почна стручно да се објаснуваш и да знај некој че го збуниш:smir::pos2:
Хеви Метал
Рок​

Нирвана? Упс....

Абе место сигурно веќе нешто да си ставиш, нешто како Битлси или Ролингстоунс ти ги стави Нирвана....

Нирвана? Упс....

Абе место сигурно веќе нешто да си ставиш, нешто како Битлси или Ролингстоунс ти ги стави Нирвана....

Оти овие Драменбејз да не свира:baeh::pos2:

Оти овие Драменбејз да не свира:baeh::pos2:

Grunge (sometimes referred to as the Seattle Sound) is a subgenre of alternative rock that emerged during the mid-1980s in the American state of Washington, particularly in the Seattle area. Inspired by hardcore punk, heavy metal and indie rock

Е ај сеа. И рок и хеви метал е инспирација на гранџот....

Grunge (sometimes referred to as the Seattle Sound) is a subgenre of alternative rock that emerged during the mid-1980s in the American state of Washington, particularly in the Seattle area. Inspired by hardcore punk, heavy metal and indie rock

Е ај сеа. И рок и хеви метал е инспирација на гранџот....

Ок,декшавајте,ја сум бил јалнаш ете.:smir:

Самото име кажува, Хеви Метал е тежок метал, по-агресивен за уво, додека рок-от е нешто по-„спокојно“ ко Ролинг Стоунс и The Doors.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom