Што е подобро: Прениски или превисоки очекувања?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Според вас,што е подобро - човек да има ниски очекувања и надежи дека ќе му се оствари нешто или високи?

Дали оние кои имаат прениски очекувања секогаш добиваат повеќе од оние со повисоки очекувања?

Дали кога не очекуваш ништо сепак добиваш нешто,за разлика од кога премногу очекуваш и дури и да добиеш нешто,добиваш помалку од што си очекувал?

Дали е тоа вистина?
Вие според што се раководите?
Гледате да имате ниски очекувања или високи?

Ако имаш ниски очекувања ќе се задоволуваш со малку и нема да се трудиш да постигниш повеќе... ако имаш високи очекувања ништо нема да ти е доволно
Значи... златна средина

со прениски очекувања, нема да можеш да успееш многу во животот.

со превисоки очекувања ќе имаш поголем стимул за работа, повеќе ќе се трудиш и доколку успееш да ги оствариш тие очекувања, тогаш и повеќе ќе напредуваш во секој аспект на животот

инаку разочарувањата од неуспех, без разлика дали се од прениски или превисоки неостварени очекувања се исти.
болат и ви носат несреќни чувства

Па гледам да не се филмам многу, за да се заштитам себе си од разочарувања. Понекогаш си дозволувам да се “уфилмам“ ама кога знам дека на крај ќе излезе нешто слично на тоа.
Не треба да се има ни многу ниски ни многу високи очекувања. Златна средина најубаво, ама не можат сите да се задржат на неа.

Па секогаш се стремам за превискои очекувања,така добивам мотив за работа и знам дека ако успеам во тоа ќе бидам награден.. а од прениските очкувања тешко оти ќе успееш да направиш нешто во животот..

Мислам дека е подобро да се има пониски очекувања, али сепак да се верува во тоа... И секогаш гледам имам пониски, зашто секогаш кога сум имала високи очекувања сум се разочарувала... И пак ми се случува некогаш да имам превисоки очекувања али тоа е... Мислам дека ако имаш ниски очекувања мали се шансите да се разочараш...

Па зависи од ситуацијата.

Ако сум вложил во нешто многу труд и напор сигурно дека ќе имам високи очекувања, а и ќе бидам разочаран ако не се остварат очекувањата.

Додека пак ако сум вложил минимален труд и напор ќе немам големи очекувања, и ќе нема разочарување затоа што сум бил спремен пред тоа.

Ама понекогаш има и ситуации кога вложуваш малце а добиваш повеќе, и обратно вложуваш многу а добиваш малку. Се е релативно ебаго.

Ова прашање е слично на "оптимизам или песимизам", мој личен избор се пониските очекувања(песимизам) за да се поштедам себеси од разочарување.

Разочарувањата се правопропорционални со очекувањата.
Зависи кој колку може да поднесе пораз.Ако не сме спремни на разочарувања тогаш сигурно подобро е да одиме на варијанта - ништо не очекувај додека не се случи.Но,сепак за мене прениските очекувања се исто ко да немаш никакви очекувања.Подобро разочарување одколку една рамна линија додека не се случи нешто што ќе ја искриви.

Не се согласувам со тоа дека превисоките очекувања со себе носат и преголеми разочарувања.

Јас секогаш имам превисоки очекувања, а многу ретко се разочарувам. Повеќе пати имам кажано дека според мене животот е причинско-последичен и тука нема место за разочарувања. Едноставно оставаш зад себе и идеш напред.

Што е најдобро?- Најверојатно најдобро е да имаш реални очекувања ама јас немам, не сакам да имам... Ако имаме реални очекувања значи ја прифаќаме реалноста, а реалноста е далеку од убава, сурова е и ни задава силни удари со секој свој замав...Не ја сакам, не ја прифаќам, немам реални очекувања и постојано тежнеам кон нешто ново и далеку подобро...Затоа ги прифаќам превисоките очекувања, но само оние превисоки очекувања кои ни се во рамките на можностите а не и оние уфилманите.

Никакви :) добро сеа...не баш никакви зш глупо е да го живејш животот без цел...можда малку би требало да имаш позитивни очекувања за да имаш за шо да живејш ама не премногу да се залетвиш зш кога тоаш ке се разочараш...

не баш превисоки,ама високи...за то како сакам да ми се одвиват животов,и добивам појќе мотивација да работам за да си ги остварам очекувањата...На пр.секогаш на тест очеквам да добијам 5,зато и учам појќе...а сите шо имате пониски очекувања,сеа ко ве читав,како унапред да знајте дека ќе се разочарате, т.е дека немат да го остварите то шо сте го наумиле,па зато очеквите помалце,за да е помало разочарувањето... ( мое мислење е ова, да не ме сватит некој погрешно )

Секој човек според мене треба да има високи очекувања за она што го работи,,и воопшто..Затоа што ако има ниски очекувања тогаш тој и ќе се залага да ги оствари истите,,што значи дека нема да има напредок...Спротивно,,пак,,ако има високи очекувања тој ќе се труди и ќе прави се што може за истите да ги задоволи,,што е случај и со претходниот пример,,но разликата е во тоа што вториот се залага за поголем успех,,има повисоки очекувања а со тоа и еднакви можности за успех..Дури и ако не ги задоволиме некогаш очекувањата како што сме планирале не значи дека треба да се откажеме и да не се обидеме другпат..Значи,,дефинитивно е подобро кога луѓето имаат поголеми очекувања..Секако дека 'поразите' се составен дел од животот,,но исто така нив треба да ги сфатиме како поттик за следниот пат да бидеме подобри и да ги исполниме своите 'големи' очекувања,,а никако да бидеме површни и да се задоволуваме со малку,,затоа што на тој начин не би имале напредок..:pipi:

Ако во нешто имаш вложено труд и големи се шансите да се оствари тогаш сигурно е дека ќе имаш и големи очекувања, тоа не мора да значи дека ќе се разочараш, може и да се оствари, но по некое непишано правило обично ако многу очекуваме на крајот ништо не испаѓа од тоа.

Оние кои имаат ниски очекувања не можам да кажам дека добиваат повеќе, повеќе ми делува песимистички тоа, како може да очекуваш нешто, а да мислиш дека нема да ти се оствари и ако самиот не се потрудиш околу тоа тешко дека некој друг ќе го стори истото.

Лично јас сум се изгорела многу пати и сум се разочарала затоа што сум имала превисоки очекувања, но и многу пати и ми се оствариле, така што мислам дека не е мерило тоа. Релативни се тие работи.

:pipi:Па не идам на превисоки ама не и прениски, важно да се ПОЗИТИВНИ (ОПТИМИСТИЧКИ) ОЧЕКУВАЊА:wink:. Нема шанси да се разочараш со нив...:kafe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom