Што е....коњак?

  • Креатор на темата Креатор на темата Лопов
  • Време на започнување Време на започнување
Единствениот алкохолен пијалак каде мраз е неопходно е пелинковац. Од тоа што имам пробано само тоа. Кај некои е по избор, кај други табу.
Автоматски споено мислење:

Се сложувам дека за лаикот има доста субјективни работи у овој муабет. Но има и доста објективни.
Еве ти една од тие кои Французот ќе ти ги каже (коа збори за некое лозје, да речеме во Бордо): нема другде таква експозиција на сонце, на таа географска широчина со таков петрографски состав.
Тоа може да се регулира. Почвата може да се прекопа(чернобил стајл), а исто и сонцето. Да не можеше ова второво, немаше да има фотоволтаици т.е. комерциајлно соларни панели не ќе беа исплатливи.
Французите зборуваат многу ствари,и некако пишуваат уште повеќе, ама кажуваат многу малку. Батали ги ниф.
 
На Стев му фалел само 1 негативен за да одмори малку.
Мислењата избришани, продолжете со дискусија.

Фала за внимание. :)
 
Единствениот алкохолен пијалак каде мраз е неопходно е пелинковац. Од тоа што имам пробано само тоа. Кај некои е по избор, кај други табу.
Автоматски споено мислење:


Тоа може да се регулира. Почвата може да се прекопа(чернобил стајл), а исто и сонцето. Да не можеше ова второво, немаше да има фотоволтаици т.е. комерциајлно соларни панели не ќе беа исплатливи.
Французите зборуваат многу ствари,и некако пишуваат уште повеќе, ама кажуваат многу малку. Батали ги ниф.
Човече какво прекопување бе? Составот на почвата се анализира, каков вид на почва е, дали е варовник, алувијална почва, глина, каков тип на минерали има, дали е кисела се тоа игра улога во тероарот на една област. И не само тоа, влажност на воздухот, сончеви денови, температурни разлики, близина на реки и езера, се е тоа дел од еден тероар што ја прави суровината единствена. Само глупости тропаш.
 
Тоа може да се регулира. Почвата може да се прекопа(чернобил стајл), а исто и сонцето. Да не можеше ова второво, немаше да има фотоволтаици т.е. комерциајлно соларни панели не ќе беа исплатливи.
Французите зборуваат многу ствари,и некако пишуваат уште повеќе, ама кажуваат многу малку. Батали ги ниф.
:lolzz:

За Французите дека се надмени идиоти, се сложувам, но никако не можам да се сложам со остатокот од твоиве постови на темава.
 
Никој не негира дека има поволно тероари за одреден тип на грозје со тоа и во случајов подобар коњак/вино итн. Ама дека во огромен дел од случаиве се продава приказна и чисто на стара репутација стекната набиваат цени некој винарии па и држави не може никој да ме убеди дека е поинаку..

Ете го кај нас Свето Тиквеш пробува во странство да ја продаде приказната дека нашето вино е најблизу до еколошкото што е и вистина, оти се третира помалку пати поради поволната (посува) клима ама во исто време кретенов лани на Вранец деј дава глупи изјави дека откупната цена на грозјето меѓу друго била ниска оти лозарите во Македонија прскале повеќе од потребно.. а кутрите гледаат на минимум да бидат, да не прават дополнителни трошоци да остане нешто и за нив.
 
Никој не негира дека има поволно тероари за одреден тип на грозје со тоа и во случајов подобар коњак/вино итн. Ама дека во огромен дел од случаиве се продава приказна и чисто на стара репутација стекната набиваат цени некој винарии па и држави не може никој да ме убеди дека е поинаку..

Ете го кај нас Свето Тиквеш пробува во странство да ја продаде приказната дека нашето вино е најблизу до еколошкото што е и вистина, оти се третира помалку пати поради поволната (посува) клима ама во исто време кретенов лани на Вранец деј дава глупи изјави дека откупната цена на грозјето меѓу друго била ниска оти лозарите во Македонија прскале повеќе од потребно.. а кутрите гледаат на минимум да бидат, да не прават дополнителни трошоци да остане нешто и за нив.
Чим неможе никој да те убеди, терај си .
 
Ја видов темава и ми текна дека иам некој француски коњак или бренди според темава, low level е фала богу ама не сум знаел дека се пие топол па си стаив една чаша.
Иначе е Chevalier Napoleon VSOP.
 
Прегледај го приврзокот 240219

Иначе еве еден извадок од стара југословенска литература од 1967 година во врска со коњакот и неговиот квалитет во зависност од апаратото за дестилација.

Или во превод, суровината секогаш е најбитна :)
Те прочитав погоре за алембичкиот казан, или општо познат само како казан за ракија овде кај нас и прескокнав реков можда човеков нешто згрешил, сега овде те читам дека квалитетот на дестилатот зависел од суровината.
Момак во алембички дестилатори ни од далеку не се вадиквалитетен алкохол колку што се вади од колумна. Седум осум фракции вадат така чист етил алкохол да е далеку по квалитетен од две три дестилации во алембички ѕидан казан дали е во франција или смојмирово се исто.
 
Те прочитав погоре за алембичкиот казан, или општо познат само како казан за ракија овде кај нас и прескокнав реков можда човеков нешто згрешил, сега овде те читам дека квалитетот на дестилатот зависел од суровината.
Момак во алембички дестилатори ни од далеку не се вадиквалитетен алкохол колку што се вади од колумна. Седум осум фракции вадат така чист етил алкохол да е далеку по квалитетен од две три дестилации во алембички ѕидан казан дали е во франција или смојмирово се исто.
Неточно. Сум користел доста долго колумен тип на дестилатор, доста квалитетен али во индустриско масивно производство, во мало, алабмикот е далеку поквалитетен, и тој францускиот аламбик со нашиот е различен. Гуглај.
Автоматски споено мислење:

alambic.jpg

dada.jpg
 
Последно уредено од модератор:
Неточно. Сум користел доста долго колумен тип на дестилатор, доста квалитетен али во индустриско масивно производство, во мало, алабмикот е далеку поквалитетен, и тој францускиот аламбик со нашиот е различен. Гуглај.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 240246

Прегледај го приврзокот 240247
Единствена разлика помеѓу нашиот казан и францускиот е бублерот ( или како и да се нарекува на македонски ) при што метанолот останува во водата која што се додава во истиот. Друго не гледам некоја разлика од овие кикинда казаните или оние ѕиданите, па и оние што се со керамички лули. И немој да ми кажеш дека со денешна технологија, парно генератори ефтини гасни греачи итн.
Колумните никогаш не биле застапени ниту во мк ниту во бишо југословенскиве простори тек топрва ќе почнат да се користат.
 
Единствена разлика помеѓу нашиот казан и францускиот е бублерот ( или како и да се нарекува на македонски ) при што метанолот останува во водата која што се додава во истиот. Друго не гледам некоја разлика од овие кикинда казаните или оние ѕиданите, па и оние што се со керамички лули. И немој да ми кажеш дека со денешна технологија, парно генератори ефтини гасни греачи итн.
Колумните никогаш не биле застапени ниту во мк ниту во бишо југословенскиве простори тек топрва ќе почнат да се користат.
Ништо јас не ви кажувам, вие се си знаете :) Јави ми се некогаш ако доаѓаш према Охрид па да ти покажам дали се користеле или не овој тип на дестилатор.
Автоматски споено мислење:

тиква.jpg

Толку од квалитетот на континуелна дестилација.
Автоматски споено мислење:

Бидејќи аламбикот произведува повеќе ароматичен дестилат, многу повеќе ако не и над 90% е користен во производството на Коњак, рум, скоч.. Додека континуелната дестилација поради поголемата чистота на алкохол и неутралниот мирис се користи во производство на водтка и џин.
 
Последно уредено од модератор:
Аииии како во детска градинка, дури е чудно во гурманско. :)

Стев, смири доживљај, дома може да кажеш на некој да си оди, темата не е во твоја сопственост иако ја отвори. Форум е ова.

Држете ниво на дискусија, аман, во тема за коњак сте. :)

CaffeDelMar mislam deka na likov ne treba veke da mu se dozvoli da otvara temi spored mene.Ima otvoreno 100 minimum novi temi poslednive dve nedeli. Mnogu zajadlivo coece pobogu!!!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom