Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Напротив: со ваквија постој, ги „шиеш„ дури и простетантиве на форумов, кои се јаки (на зборови, нели..) кога е Богоборството во прашање. Протестантиве, барем се обидуваат да ја „докажат„ својата „оригиналност„ со тоа што ја „докажуваат„ неоригиналноста од Црквата, која е очигледен факт, ама Ти одиш чекот понатаму, па се обидуваш да „докажеш„ дека не постои „она„ (Црквата, нели..) кое е очигледено.
Повеќе пати имам напишано дека Црквата не е (формирана) за овој Свет и не е од овој Свет, иако битисува во Светов, за да ги спасува луѓето па такво е и нејзиното учење, така да секој обид за дијалог меѓу „световњаците„ кои истеруваат некоја вистина како „...мудрување телесно...„, и верните, кои ја застапуваат и исповедаат црковната вистина, е само обичен „дијалог на глуви„.
--- надополнето: 20 март 2012 во 13:50 ---
Така е, Мики1976, духовната и телесната логика се две различни природи...![]()
Ако де нека си постои црквата и нејзиното учење, не е проблем.
Мене отсекогаш ми бил мошне интересен начинот на кој верниците би требало да бидат еднакви, без разлика кој колку може и допринесува. Се тоа поткрепено со еден куп прошки, покајувања и подарувања едни на други.
Се ова се обиди да се воспостави комунизам, токму она што "непријателот" Маркс го наведува како последен и највисок стадиум од едно општество кое битисува тука на земјата.
Но, за жал тука се богатите попови кои го реметат се ова и потсеќаат дека живееме во капитализам и свет каде што материјалните добра се клучни за квалитетот на животот.
Можеме до утре сабајле да зборуваме дека Црквата е создадена за ОНОЈ СВЕТ, ама тоа е повеќе изговор за неможноста да се справиме со сите гнасотии што ги носи капитализмот и материјализмот како составен дел од него.
Па да различни се по природа тие две логики.
Му доаѓа муабетов како да зборуваме дека некоја е курва зашто мене не ми дала. Мојот неуспех што не сум ја добил ќе го поткрепам со тоа што е курва.
Така и верниците ги обвинуваат сите останати дека се излезени од рамките на верата и под дејство на РОгатиот, убедувајќи се себе си дека се ако ништо друго барем добронамерни и посветени на Бога, за разлика од грешните и злобни ѓаолски приврзаници материјалисти овосветовни.
Што знам така некако ми заликува дискусијава меѓу телесната и духовната логика. Којзнае може сум грешка, а можеби и не.