Што е ислам?

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Абе Ислам си е ислам
христијанство си е христијанство
не мешај
Исламот го признава исус
христијанството не го признва Мухаммед а.с. како што
евреите не го признаваат Исус...

Голем грешка си, пријателе.

СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ е ХРИСТОВИОТ. Оној ИСУС Кој (по мајка) е евреини, чии први, најверни и највредни следбеници , истотака - најповеќето - евреи!

Со појавата на СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ - неговото непрепознавање и одфрлање од страна на материјално ориентираните книжници и голготската случка - се одзема првенството од народот израелев како единствен избран БОЖЈИ народ и се дава (тоа првенство) на сите што со детско срце поверувале и веруваат на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!

поздрав

п.с. Знај дека СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ е многу постар од арабскиот профет мухамед (с.а.в.с) и куранот, кој делумично го потврдува СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ а делумично го негира, како би се видело кој колку вистински верува и е доследен на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!

ok, a ti si prorok na ova spored mene novo ucenje, prijatele ili ima nekoja literatura da vidam?

Посветол од секоја света книга, е Тој -
Преку кого БОГ болните од кревет а мртвите од гроб ги дига!

Пријателе и роде драги, суштината на Вечно НОВИОТ ЗАВЕТ е баш таа, што со Него завршува книжничката, материјалната (телесната) перспектива и започнува Вечната; Духовната!

Погледни секаде вонсебе и восебе и ќе ја видиш славата ма Живото СЛОВО БОЖЈЕ! Она Милостиво СЛОВО што за спасение на сие се отелотвори во ИСУС!

Земи билокоја вистинита света книга или литература и ќе видиш, дека сё на Него упатува.
Да, на Оној што живее во секое детско срце и го создава дури во мајчината утроба, му служи, го развива во правиот правец, го лекува, го одржува, тивко советува, чува, ...

Кога сите реки, езера, мориња, океани би биле полни со мастило а сите тревки, лисја, грнчиња, дрвциња, дрвја, ... писарски пера -
Кога сите полја, ливади, пустињи, планини, ... би биле бела хартија -
Сепак не би било доволно да се опише Славата и Светлината на Живото СЛОВО БОЖЈЕ (Алахово, Елоахово)!

Јас несум никаков нов пророк, иако многу нешто поголемо од секој пророк, живее во моето срце.
Радосната вест е таа, што Всёдржателната Милост БОЖЈА (ХРИСТОС) - Која е поголема од сё створено во безкрајниот универзум - е кај секого присатна (дури и кај најголемите грешници) и стрпливо чека да ја откриеме и потполно се обратиме кон Неа .

ИСЛАМОТ на Вечно НОВИОТ ЗАВЕТ - за кого јас сведочам - ги надминува сите човечки и ангелски чуда и затоа е Најсовршената ВИСТИНА која (набрзо ќе) ги (на)прави сите други вистини, сувишни.

Што побрзо се отвориме за неа - тоа помалку болки ќе има на овој свет!

Една егзистенција и еден свет без болка, тага и неправда, што поскоро ти посакувам тебе роде и на секое друго битие.

АМИН

Една егзистенција и еден свет без болка, тага и неправда, што поскоро ти посакувам тебе роде и на секое друго битие.

АМИН

ok, a ti si prorok na ova spored mene novo ucenje, prijatele ili ima nekoja literatura da vidam?

Ne e voopsto novo ucenej ,spiros na kraj pak ke ti ja kaze starata prikaska deka bog se otelotvoril vo Isa a.s.Isus i umrel na krstot za da gi ocisti site grevovi na covestvoto ,i ke pobara od tebe da veruvas vo toa ako sakas da se spasis ,sto znaci pak na krajot hristijansvo toa e toa nema sto da te buni kristalno jasno zatoa sto za nego Isa a.s. e bog.

Iako mnogu lukavo i prefidno gi koristi terminite koj sto gi koristat umetot na Muhamed s.a.w.s. kako Islam,Inshalah,s.a.w.s itn... saka da vnese zabuna i na nekoj nacin da im se vovlece na vernicite za potoa da im propoveda hristijansvo,iako e kristalno jasno prvite negovi postovi i mene me zbunija ,fala mu na Allah sto mi go izbistri umot.

Vo kontekst na gore kazanoto ke citiram od knigata na Dale Carnegie"How to Win Friends and Influence People"

Veli ,Jas sakam jagotki so shlag,ama koga odam da lovam riba stavam crv na jadicata ,ne deka jas gi sakam crvite ,nego ribata gi saka crvite.

Spiros go prasav na nekoj topic zasto gi koristi tije termini za da ja razjasnime rabotata ama ne najde za shodno da odgovori ,najverovatno ja procital gore spomnatata kniga ili pak posetuval nekakov kurs za hristijanski misioner ......i da ne te cudi stvarno se sofisticirani vo svojata misionerska zadaca ,no Allah e najgolem i seznajen taka da i najsofisticiranite metodi djabe im se.

Si kazav so imav......

-А зар ти не воочуваш заедно со мене дека според законите на материјата, кои си ги проучувал, помалите делови кружат околу поголемите па гледаме дека електронот во атомот кружи околу јадрото, Месечината околу Земјата, таа околу Сонцето, тоа во Галаксијата, Галаксијата околу поголема Галаксија, додека не стасаме до „Апсолутно Најголемото”, а тоа е Аллах џ.ш.. зарем не велиме „Аллаху екбер”-Аллах е најголем?

Па така согласно со научниот закон твој, околу Него како најголем, нужно е се останато да се врти. И ти во овој миг кружиш околу Него во склоп на Сончевиот систем и не ти преостанува ништо друго до освен да продолжиш да кружиш. Во целата вселена нема ништо непроменливо освен Аллах џ.ш. кој е како таков Неограничен, Апсолутен, Постојан. Се се врти околу него. Ова е законот на односот помеѓу помалото и поголемото, кој ти е познат и од физиката.
стт симболизираат одрекнување од сите украси на овој свет и полно ослободуваање на човекот, кој му се покорува само на Аллах џ.ш. Човекот доаѓа на овој свет во обвивка, заминува од овој свет во обвивка и во кабур бидува положен во обвивката. Сето ова се симболи ихрами. Зарем не гледаш како протоколот бара во свеченостите да се биде во свечено одело и ако се постапи поинаку правилото на бонтон би било повредено.

Значи алах постои не мислам симболички туку физички навистина постои ? и тој како градител на вселената решил само на оваа наша мала планета да прати живот ?

Не мислиш дека е тоа малку арогантно ,дека само ние го заслужуваме овој подарок од живот ?

Овој проблем го имам не со муслиманската вера туку со сите вери кој горе долу го имаат ова мислење ,ако ги земеме христијанството и исламот и за момент погледнеме под традициите ,обичаите и стигнеме до основата на овие религии ќе видиме дека се исти дека бог кој и да е сака да има мир на земјата и почит помеѓу луѓето.

Ne e voopsto novo ucenej ,spiros na kraj pak ke ti ja kaze starata prikaska deka bog se otelotvoril vo Isa a.s.Isus i umrel na krstot za da gi ocisti site grevovi na covestvoto ,i ke pobara od tebe da veruvas vo toa ako sakas da se spasis ,sto znaci pak na krajot hristijansvo toa e toa nema sto da te buni kristalno jasno zatoa sto za nego Isa a.s. e bog.

Iako mnogu lukavo i prefidno gi koristi terminite koj sto gi koristat umetot na Muhamed s.a.w.s. kako Islam,Inshalah,s.a.w.s itn... saka da vnese zabuna i na nekoj nacin da im se vovlece na vernicite za potoa da im propoveda hristijansvo,iako e kristalno jasno prvite negovi postovi i mene me zbunija ,fala mu na Allah sto mi go izbistri umot.

Vo kontekst na gore kazanoto ke citiram od knigata na Dale Carnegie"How to Win Friends and Influence People"

Veli ,Jas sakam jagotki so shlag,ama koga odam da lovam riba stavam crv na jadicata ,ne deka jas gi sakam crvite ,nego ribata gi saka crvite.

Spiros go prasav na nekoj topic zasto gi koristi tije termini za da ja razjasnime rabotata ama ne najde za shodno da odgovori ,najverovatno ja procital gore spomnatata kniga ili pak posetuval nekakov kurs za hristijanski misioner ......i da ne te cudi stvarno se sofisticirani vo svojata misionerska zadaca ,no Allah e najgolem i seznajen taka da i najsofisticiranite metodi djabe im se.

Si kazav so imav......

Шалом, побратиме kayser!

Се радувам кога велиш дека Величенствениот АЛАХ ти го избистрил умот и одсрце посакувам на сите уште повеќе да ни го доизбистри , за јасно да видиме дека пред СОВРШЕНИОТ БОГ сите ние сме (помалку или повеќе) грешници а со тоа и исти.

Да, - сакан побратиме - јас никогаш не сум се страмел да кажам и посведочам дека ИСЛАМОТ на ЖИВОТО ЕВАНГЕЛИЕ е Совршениот ИСЛАМ и дека е неспоредлив, нити со тој на јудејските книжници, нити со тој на крвожедни христијански убијци, нити со сунитскиот ислам, шиитскиот, ... или со билокој друг! Притоа сакам да нагласам дека јас лично не се чувствувам супериорен нити поарен во однос кон ниеден од најголемите гореспоменати грешници , а за со ИСУС и Неговите вистински следбеници пак воопшто и да не зборуваме .

За термините:
Термините: Алах, Иншалах, Мешиах, Машалах, ... и многу други, се многу, многу постари од профетот мухамед (с.а.в.с), суната и исалмот кој е според таа традиција а го следиш ти!

Ако ВИСТИНАТА - тебе побратиме - те забунувала или мислиш дека јас сум сакал да те забунам тебе или било кого другого со неа, тогаш многу ми е жал.

Жалостно е да се види и да се слушне, како луѓето кои треба како први да го препознаат и подржуваат сведочењето за СОВРШЕНСТВОТО, тие се забунуваат од Него и го критизираат дури употребувањето на светите термини - кои ми се впишани во дечјото срце каде што го носам и ЕВАНГЕЛИЕТО на ЖИВАТА КАБА ( која е ДУХОТ и СЛОВОТО БОЖЈЕ * ИСУС) - споредувајќи ги со црви.

Болно е таквото однесување и таквите споредби, бидејќи ЖИВАТА КАБА во кого живееше и живеее ЖИВИОТ БОГ не е нити камен, нити билошто друго што би можело да го јаде црв или да се спореди со црв!

Простено нека е на сите!

АМИН

Значи алах постои не мислам симболички туку физички навистина постои ? и тој како градител на вселената решил само на оваа наша мала планета да прати живот ?

...

Да! БОГ (Алах, Елоах) постои!

Да! Само на оваа планета - нашиот привремен дом - земја, има земјански живот а во другите домови што се вон земјата има поинакви форми на живот! И едните и другите се створени преку БОЖЈОТО Милостиво СЛОВО и ДУХ, Кое/Кој за спасение на сите се отелотвори во ИСУС!

Те молам - сега и овде - да се концентрираме на Волјата БОЖЈА која е ИСУС и Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ како што е посведочен од Евангелиските очевидци и го потврдува ДУХОТ БОЖЈИ, а за другите вонземјански работи има друго време и друго место!

поздрав

Ислам е јудејско-христијанска секта, со „шминкани“ додатоци.

Ислам е јудејско-христијанска секта, со „шминкани“ додатоци.

Исламот дефинитивно нее Христијанство оти Христијанството убаво си пишува во нов завет е комунистичко анархистичка ИДЕОЛОГИЈА .
Никаква христијанска религија не била проповедана ниту од Исус ниту од апостолите
Христијанска религија според Новиот завет е НЕВОЗМОЖНО ДА ПОСТОИ
Никаква нова религија небила наследник на мојсеевата - јудејска религија

Постојат наследнички на императорската Државна религија што ја формирал царот Константин и ЛАЖНО се претставуваат како христијанство.

џабе им "шминкање" ...........апла се гледа дека ЛАЖАТ

христијанска религија = антихристијанство

ХРИСТИЈАНСТВО = КОМУНИСТИЧКО АНАРХИСТИЧКА ИДЕОЛОГИЈА

Selam pobratime spiros

1.Алах
2.Иншалах
3.Машалах
3.КАБА
4.ИСЛАМОТ
5.профет мухамед (с.а.в.с)

Ova se terminite koj sto gi koristis i koj sto vnesuvaat zabuna na prv pogled,ako gi isfrlis ovije termini se ke bide pojasno,i skoro istoto mozez da go kazes na drug nacin,no ti odbiras da gi koristis tije termini za da bides poblisku do muslimanskite srca,koristejki go toj vokabular pretpostavuvam znaes deka ke gi zaintrigiras muslimanite i so toa ke dobies ekstra vnimanie i prostor za da ja propagiras tvojata vera.

Gore napishanoto sakav da go kazam so citatot od knigata na Dale Carnegie :

"Jas sakam jagotki so shlag,ama koga odam da lovam riba stavam crv na jadicata ,ne deka jas gi sakam crvite ,nego ribata gi saka crvite."

Na mosne intriganten nacin me proglasi za covek so bolno odnesuvanje ,za ova se nadevam ke dades nekoe objasnuvanje, bar vo forma na opravduvanje za tvojot vokabular.

Sekako imas pravo da se izrazuvas kako sakas ,nemam nikakva namera da ti go osporam toa ,so prethodniot post samo sakav da ti dadam do znaenje deka sum svesen zasto go koristis toj vokabular,bez razlika dali go pravis toa svesno ili podsvesno.

Tvojot stil na pisuvanje e mnogu slicen so eden drug obid na hristijanskite misioneri koj sto pecatea flaer so izvadoci od biblijata napisani na arapsko kaligrafsko pismo,i gi razdeluvaa megju muslimanite ,znaejki deka muslimanite mnogu gi sakat izvadocite od koranot napisani so kaligrafsko pismo (ova moze si go primetil vo skoro sekoja muslimanska kuka ke vidis zakaceno na zid izvadoci od koranot)taka da muslimanite od ne arapsko poteklo so sigurnost ke go zemat flaerot i ke go odnesat doma neznaejki deka e toa izvadok od biblijata,znaci mnogu lukavo ja koristea ljubovta na muslimanite kon koranot za da im propovedaat nesto sosema drugo.

Tvojot (primer) vokabular i navedeniot primer vo osnova ne se isti, no se postignuva ist efekt , a toa e propovedanje hristijansvo na nehristijani vo ovoj slucaj na muslimanite i toa mosne lukavo.

Koristejki go toj vokabular poveke od ocigledno e deka im se obrakas na muslimanite na mosne perfiden nacin ,neznam zasto ova ako ti go kaze covek za tebe e bolno odnesuvanje.

Koga Iluzijata ke se sudri so VISTINATA ,togas covekot ja gubi ramnotezata.

Selam

Selam pobratime spiros

1.Алах
2.Иншалах
3.Машалах
3.КАБА
4.ИСЛАМОТ
5.профет мухамед (с.а.в.с)

Ova se terminite koj sto gi koristis i koj sto vnesuvaat zabuna na prv pogled,ako gi isfrlis ovije termini se ke bide pojasno,i skoro istoto mozez da go kazes na drug nacin,no ti odbiras da gi koristis tije termini za da bides poblisku do muslimanskite srca,koristejki go toj vokabular pretpostavuvam znaes deka ke gi zaintrigiras muslimanite i so toa ke dobies ekstra vnimanie i prostor za da ja propagiras tvojata vera.
Па мислиш ли побратиме дека некој или нешто на Небото или на
земјата - се разбира освен Единствениот БОГ (Елоах, Алах) - може да ни забрани да ги користиме зборовите што ги користел темелот на СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ - БОЖЈОТО Вечно СЛОВО и ДУХ - ИСУС ХРИСТОС?

Gore napishanoto sakav da go kazam so citatot od knigata na Dale Carnegie :

"Jas sakam jagotki so shlag,ama koga odam da lovam riba stavam crv na jadicata ,ne deka jas gi sakam crvite ,nego ribata gi saka crvite."

Na mosne intriganten nacin me proglasi za covek so bolno odnesuvanje ,za ova se nadevam ke dades nekoe objasnuvanje, bar vo forma na opravduvanje za tvojot vokabular.

Sekako imas pravo da se izrazuvas kako sakas ,nemam nikakva namera da ti go osporam toa ,so prethodniot post samo sakav da ti dadam do znaenje deka sum svesen zasto go koristis toj vokabular,bez razlika dali go pravis toa svesno ili podsvesno.

Да се споредуваат светите термини со црви е крајно невкусно за билокој човек а посебно за верник.Се надевам дека несвестно
го стори тоа, со цел колку само да ја засениш прастарата Вистина за СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ, онака како што ја живееше Совршеното отелотворение ИСУС!

Јас Исламските термини : Алах, Иншалах, Машалах, Мешиах, и тн.
ги користам и свестно и несвестно бидејќи се неоттуѓив дел на мојот живот и немам намера доброволно да се откажам од ними!

На следбениците (или оние кои сакаат да го следат) ИСУС и Неговата СОВРШЕНА ВЕРА, одсекогаш им било забранувано од страна на оние што ја негираат ВИСТИНАТА да ја практицираат
истата со збор и дело како што рекол и самиот тоа го сторил ГОСПОД.

СЛОВОТО БОЖЈЕ (АЛАХОВО) - ИСУС е ГОСПОД!

Tvojot stil na pisuvanje e mnogu slicen so eden drug obid na hristijanskite misioneri koj sto pecatea flaer so izvadoci od biblijata napisani na arapsko kaligrafsko pismo,i gi razdeluvaa megju muslimanite ,znaejki deka muslimanite mnogu gi sakat izvadocite od koranot napisani so kaligrafsko pismo (ova moze si go primetil vo skoro sekoja muslimanska kuka ke vidis zakaceno na zid izvadoci od koranot)taka da muslimanite od ne arapsko poteklo so sigurnost ke go zemat flaerot i ke go odnesat doma neznaejki deka e toa izvadok od biblijata,znaci mnogu lukavo ja koristea ljubovta na muslimanite kon koranot za da im propovedaat nesto sosema drugo

Tvojot (primer) vokabular i navedeniot primer vo osnova ne se isti, no se postignuva ist efekt , a toa e propovedanje hristijansvo na nehristijani vo ovoj slucaj na muslimanite i toa mosne lukavo.

Koristejki go toj vokabular poveke od ocigledno e deka im se obrakas na muslimanite na mosne perfiden nacin ,neznam zasto ova ako ti go kaze covek za tebe e bolno odnesuvanje.

Евангелиската арапска калиаграфија е многу помалку распостранета но исто така многу постара од куранската!

Јас им се обраќам на сите луѓе со добра волја а со тоа и на семитските народи кои посебно ми лежат на срце!

Кога баш тие народи ќе ги видам дека се јадат помеѓу себе поради букви и термини а негледајќи ја суштината и вистината (ХРИСТОС) и душата и срцето ме болат.

Koga Iluzijata ke se sudri so VISTINATA ,togas covekot ja gubi ramnotezata.

Selam

ВИСТИНАТА е ПОМАЗАНИКОТ (Христос, Месија , Мешиах)!

Самото Негово Име е сведоштво! Nomen et omen !

БОЖЈОТО СЛОВО и ДУХ кое се изли во ИСУС ПОМАЗАНИКОТ е како од БОГА просветеното масло (зејтин). Измешајго со вода, тоа пак ќе излезе на површина!

Сите кои се борат против ИСУСОВИОТ СОВРШЕНО Мирољубив и херојски ИСЛАМ се борат против БОГА без да се свестни за тоа!

БОГ да разјасни секому за СОВРШЕНАТА ВИСТИНА

Во Името на Јахшуах хаМешиах

Иншалах

СОВРШЕНИОТ неможе никој и ништо да го испрла!

Во Негово Име се правени и прават работи кои Тој никогаш не ги направил или одобрил, но покрај тоа, никој неможе да за истите да Го обвини Него!

Кога човекот со сето срце ќе поверува на Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ (оддаденост, мир) тогаш ќе се решат најголемите проблеми со кои ние самите се мачиме!

Да! БОГ (Алах, Елоах) постои!

Да! Само на оваа планета - нашиот привремен дом - земја, има земјански живот а во другите домови што се вон земјата има поинакви форми на живот! И едните и другите се створени преку БОЖЈОТО Милостиво СЛОВО и ДУХ, Кое/Кој за спасение на сите се отелотвори во ИСУС!

Те молам - сега и овде - да се концентрираме на Волјата БОЖЈА која е ИСУС и Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ како што е посведочен од Евангелиските очевидци и го потврдува ДУХОТ БОЖЈИ, а за другите вонземјански работи има друго време и друго место!

поздрав

Останав збунет ,загубен и малце депресивен после овој коментар.

Нема ни да спомнам дека не го сватив ни во најмала мера туку ќе одам дирекно на ова прашање шо има везе исус со ислам ?

Или мислиш дека алах и христијанскиот бог се едно исто ??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom