батка ! ова е занат, еснаф кој се чува во фамилија
и се преврлува од колено на колено,
но баш за овој сега и не е така.
Прво „машината“ за волна се купува, може да се купи-другото се учи.
Секако дека може да се направи и во домашни услови ( мала машина)
Но кои ќе ти каже, ќе мисли му го земаш занаетот, и оп годинава и ти
во Дојран со „машината“ на печалба, а богами се вадат добри пари.
Ќе мора да одиш лето таму или пред некои манастир на слава, па кришум
снимај со очите: што става колку става,кои го врти,кои го топи и т.н.
Друго ми беше муабетот,точно што кажав не се се кажува. Останува нешто
и тајна за секогаш. Како за некои траварски лекови.
На пример за оние „ѓердани“ од тесто,шарени со икончиња, или ги има и како фигури со сликички,кончиња,пилиња,дечиња и сл. што се продаваат исто пред цркви и манастири.Кој ќе ти каже рецепта Н И К О Ј. се чува тајна
и готово.Дури и замира ако не е кажана на поколението. Па таа рецепта не ја знаат ни најголемите фирми за колачи како „Краш“,„Пионир“,„Европа“
Многу малку семејства ова го знаат во Македонија.