Шампањ?

• Креатор на темата Креатор на темата wild dolphin
  • Време на започнување Време на започнување

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Локација
Наше Скопје
sampanjac_case_2.jpg

Шампањ
(француски vin de Champagne) е пенливо вино, кое со дополнително вриење во друго буре развива сопствен јаглерод диоксид. Името го добил според француската покраина Шампањ, и денес името е резервирано единствено за пенливото вино произведено во таа покраина.

Развиена е широка палета на посебни типови на на вина, кои општо се нарекуваат пенливи вина, тие опфаќаат:

пенлвици или пенливи вина
бисери и
газирани вина
Меѓусебно овие типови на вина се разликуваат по начинот на производство и притисокот на јаглердниот диоксид во шишето.

150px-Dom-perignon.jpg

Dom Pérignon
како заштитен знак за
Moët & Chandon

Најпознатите и најскапите вина во светот
sampanjac4sm4.jpg

Don Perignon

moet_chandon_6007393.jpg

Колку сакате и конзумирате шампањско и какви досега сте пробале дали сте имале прилика да пробате некое од поскапите шампањци и каков бил вкусот спроед вас доколку сте пробале!

јас иам пробано шампањско ова моет и супер е, а имам и пробано наше незнам која фирма но мене не ми се допадна!

Шампањот е добра ствар, посебно ако на девојката и направиш некоја романтика за роденден, годишнина или сл. Стварно е добра работа, посебно ми се свиѓа Италијанското шампанјско во комбинација со некоја ружа..

Зимав некои ефтини за 150 денара ама колку пари толку музика.Еднаш сум пробал на свадба некое и тоа ми се допадна ама благо вино многу не ми е по ќеф.Шампањ и кавијар,од тука името му е многу исфорсирано.

па еднаш натегнав од на младениците шампањското на една свадба, ама пивнат бев ни вкус памтам ни курац.

Шампањ е ферментирано вино (скиснато) и тоа повеке пати......во текот на неговата финална изработка.....

имам комшија работи во ВВ Тиквеш и тој ми кажуваше како се прави шампањот грда работа.....

јас и онака не пијам шампањ зашто е скапо а и да е евтино пак нема да го пијам....

а оние шампањски кој се продават за 150 денари се вода и квасец:vozbud:

има ли поубаво од црно тиквешко:helou:

а оние шампањски кој се продават за 150 денари се вода и квасец:vozbud:
Ех, затоа не ни пијам. Можда е добро ама тоа доброто е скапо. Сепак, на прво место ми е домашно црвено или црно :)

xD сум пиел ефтини и детски досеа, имам едно дома старо дваесет години, оригинал од Франција донесено, се чека посебна пригода.:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom