Сезонска работа во Франција

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
1.373
Со другарче планираме да одиме на месец дена да работиме на некој ранч, додека траела некоја сезона за берба на незнам што, па искрено не би знаел кај да се информирам дали има некои пречки или пак услови или пак проблеми што би ме кочеле да отидам таму?

Ме јаде црвот затоа што другарчево има бугарски пасош и има одено веќе еднаш, па ми рече да се распрашам со македонски пасош да не ми прават некаква фрка?

Нема да ти прават !
Ти ако си имал работа најдено лесно ти е за неколку месеци.Проблем може да те снајде ако останеш години ,а и да останеш со години ке биде коцка или ке те фатат или не .
Имам на еден пријател татко му замина за Торонто (Канада) и таму работеше 6 месеци !

Нема да ти прават !
Ти ако си имал работа најдено лесно ти е за неколку месеци.Проблем може да те снајде ако останеш години ,а и да останеш со години ке биде коцка или ке те фатат или не .
Имам на еден пријател татко му замина за Торонто (Канада) и таму работеше 6 месеци !

Може некој подетално да ми објасни како наоѓат работа пример во Америка ? Што треба пред да одиш ...

Може некој подетално да ми објасни како наоѓат работа пример во Америка ? Што треба пред да одиш ...
Најчесто тоа се одвива преку пријатели на пример ти имаш таму брат,роднини ,пријатели и вадиш виза за 6 месеци како турист а всушност работиш таму. Има и друг начин кога одиш до социјалното и бараш азил ама тоа ти е веке позаебан начин !

Со другарче планираме да одиме на месец дена да работиме на некој ранч, додека траела некоја сезона за берба на незнам што, па искрено не би знаел кај да се информирам дали има некои пречки или пак услови или пак проблеми што би ме кочеле да отидам таму?

Ме јаде црвот затоа што другарчево има бугарски пасош и има одено веќе еднаш, па ми рече да се распрашам со македонски пасош да не ми прават некаква фрка?
Бугарски пасош........................................:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: Не ми спомнувај тоа еј...

Бугарски пасош........................................:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: Не ми спомнувај тоа еј...
Ха ха коси се колку сакаш ама другарчето со БГ паспорт е безбедно во Франција доколку со МК пасош ако те фанат прво ке има голема казна за работодателја французин /риск за него/ и второ одма ке го избркат.
ја ви се чудам на ак'ла ама кој е спремен веке е со БГ паспорт. МКД уште барем 10 години ке е надвор од ЕУ, а како слушам тоа со БГ паспортите скоро мога и да го прекинат.

а тој газдата на твојто другарче знае ли дека ќе треба да работиш со македонски пасош и не пријавен ? првен прашај си нуму да стигнеш таму и да останиш со празни раце ем без пари ем без работа.

Со МКД пасош можеш да престојуваш туристички до 3 месеци во земјите од ЕУ а секое работење таму ти е “на црно“. Ретки се тие случаеви (со специјални кфалификации) кои со разни препораки од овде вадат работна виза. Ако газдата на фармата се согласи да работиш кај него “на црно“ единствено нешто ако те фатат е црвен печат у пасош. Месец дена со работа од 12-14 часа дневно брзо ќе ти летне. (y)

Можеш зашто да не.Ама тој што ќе те вработи ќе ризикува,а и ти..Ако те фатат да работиш на црно ем за него казна,ем за тебе протерување и забрана за влез,а може и некоја казна.

За Франција не знам, ама 99 посто од сезонските работници во Грција се на црно.
Дури и да има бугарски пасош, не може непријавен некој да работи. Во Грција пола Бугарија се сели на работа, па ретко кој е пријавен, со други зборови, исто му се фаќа, пак на црно работи, бидејќи е туристички влезен во земјата.

Е сега, ако за 1 месец муабетов, тешко дека ќе те фатат, проблем е ако планираш на подугачко да им седиш. Убаво распрашај пријателот пред да тргнеш, сепак Франција не е блиску, да не останеш со прст во уста.

Е сега, ако за 1 месец муабетов, тешко дека ќе те фатат, проблем е ако планираш на подугачко да им седиш. Убаво распрашај пријателот пред да тргнеш, сепак Франција не е блиску, да не останеш со прст во уста.
што имало врска дали било месец,два или година,важно е да не те фатат на црно како работиш а тоа може и првиот ден да ти се случи

а тој газдата на твојто другарче знае ли дека ќе треба да работиш со македонски пасош и не пријавен ? првен прашај си нуму да стигнеш таму и да останиш со празни раце ем без пари ем без работа.

Не знае. А другаров може да работи пријавен со бугарски пасош или и он на црно ќе тера???
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 01:56 ---
За Франција не знам, ама 99 посто од сезонските работници во Грција се на црно.
Дури и да има бугарски пасош, не може непријавен некој да работи. Во Грција пола Бугарија се сели на работа, па ретко кој е пријавен, со други зборови, исто му се фаќа, пак на црно работи, бидејќи е туристички влезен во земјата.

А со бугарски пасош може да го пријави газдата како вработен?
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 02:01 ---
За малце ќе заборавев да ве прашам... како некој би знаел дали јас сум работник на некој си ранч со да речеме портокали или пак само си престојувам како турист.
Дури и да дојде некој чичко во униформа и ме види како берам портокали и му речам сакам да си правам сок од портокали?

Ха ха коси се колку сакаш ама другарчето со БГ паспорт е безбедно во Франција доколку со МК пасош ако те фанат прво ке има голема казна за работодателја французин /риск за него/ и второ одма ке го избркат.
Ја ви се чудам на ак'ла ама кој е спремен веке е со БГ паспорт. МКД уште барем 10 години ке е надвор од ЕУ, а како слушам тоа со БГ паспортите скоро мога и да го прекинат.

Со МКД пасош нигде. Сегде ќе те гледаат на криво. Поднеси си за БГ пасош сега ги даваат за една година. Целата процедура ти е 200 евра. И раат си.

Vo Francija legalno nemas pravo, na crno mozes, pred se vo malite gradovi/sela. Isto vazi i za drugar ti, i na nego mu treba rabotna dozvola i pokraj toa sto ima bugarski pasos. Inaku ne sum sigurna kolku lesno mozes da najdes rabota na crno vo Francija, osobeno vo ovoj period. Najlesno bi bilo ako imas poznanici, ako nekoj pethodno rabotel na isto mesto. Francuzite se dosta skeptici, a i prilicno gi pocituvaat zakonite. Na jugot bi bilo dosta polesno da najdes rabota na crno.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom