Сезонска работа во Франција

Не знае. А другаров може да работи пријавен со бугарски пасош или и он на црно ќе тера???
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 01:56 ---

А со бугарски пасош може да го пријави газдата како вработен?
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 02:01 ---
За малце ќе заборавев да ве прашам... како некој би знаел дали јас сум работник на некој си ранч со да речеме портокали или пак само си престојувам како турист.
Дури и да дојде некој чичко во униформа и ме види како берам портокали и му речам сакам да си правам сок од портокали?
другрот твој може да работи,сега зависи дали газдата ќе го пријави или не а тебе не ти е дозволено...тоа со соковите можеш на баба ти да и го кажуваш што мислиш тие трева пасат по цела година:eek:

Vo Francija legalno nemas pravo, na crno mozes, pred se vo malite gradovi/sela. Isto vazi i za drugar ti, i na nego mu treba rabotna dozvola i pokraj toa sto ima bugarski pasos. Inaku ne sum sigurna kolku lesno mozes da najdes rabota na crno vo Francija, osobeno vo ovoj period. Najlesno bi bilo ako imas poznanici, ako nekoj pethodno rabotel na isto mesto. Francuzite se dosta skeptici, a i prilicno gi pocituvaat zakonite. Na jugot bi bilo dosta polesno da najdes rabota na crno.

Имаме луѓе таму да... затоа и прашувам. Сега сум малце збунет.. ти викаш не може да работи, а тој под тебе вика може да работи.

Имаме луѓе таму да... затоа и прашувам. Сега сум малце збунет.. ти викаш не може да работи, а тој под тебе вика може да работи.
многу едноставно,ти неможеш(македонски) а твојот другар може(бугарски)

Mozete i dvajcata da rabotite na crno. Za da raboti drugar ti legalno, i pokraj toa sto ima bugarski pasos, mora koga ke pristigne vo francija da ide vo prefektura i da pobara dozvola za rabota. Ako ne se lazam, za da ja dobie rabotnata viza bi mu trebalo potvrda deka ima rabota (potpisan dogovor) i da bide legalno prijaven od strana na rabotadavecot.

Ovdeka mozete da najdete poveke info, ako go vladeete francuskiot.
http://vosdroits.service-public.fr/F2739.xhtml
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 03:32 ---
I pokraj toa sto e evropska unija, vo francija ima isklucok za pravata na bugarite i romancite.

Не знае. А другаров може да работи пријавен со бугарски пасош или и он на црно ќе тера???
--- надополнето: Jan 4, 2013 12:56 AM ---

--- надополнето: Jan 4, 2013 1:01 AM ---
За малце ќе заборавев да ве прашам... како некој би знаел дали јас сум работник на некој си ранч со да речеме портокали или пак само си престојувам како турист.
Дури и да дојде некој чичко во униформа и ме види како берам портокали и му речам сакам да си правам сок од портокали?

Знаеш каков сок ќе те направат. Ехеее.
Шо бараш во Франција од Македонија портокали да береш за сок да направиш. јесте да има многу вицови за полицајците ама не се до толку :LOL:
Друже ти секаде може да работиш на црно во било која држва, но доколку те фатат заборави ја веќе таа држава за повторно враќање таму, и ќе си платиш казна. А другар ти со бугарски пасош може да го осигурат, тебе неможе да те осигури, а и он ако работи на црно ќе го јаде стапот.

Све зависи до газдата дали сака да ризикува со тебе. Чисто сумњам дека ќе сака. Ќе земе некој бугар , романец или словак поарно и мирна му глава,одошто тебе и да стрепи од инспекции.. кратко и јасно... и ја да сум и ја не би ризикувал,пошто француските инспекции неверувам дека со еден ручек у кафана се подмитуваат,како нашиве говеда овде.

. . . . Во Грција пола Бугарија се сели на работа, па ретко кој е пријавен, со други зборови, исто му се фаќа, пак на црно работи, бидејќи е туристички влезен во земјата. . .

Тоа бе до 01.01.2009 г. От тогаш бугарските граѓани имаат слободен пристап до пазарот на труд во Грција.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 14:23 ---
. . . I pokraj toa sto e evropska unija, vo francija ima isklucok za pravata na bugarite i romancite.
Сите земји кои влегуваат во ЕУ имаат период во кој немаат сите права. За Чешка, Полска, Словенија и другите, тој истече пред 2 години. Бугарија и Романија ќе добијат целосен пристап до пазарот на труд од следната 2014.
Станува збор за земји како Франција, Велика Британија, Луксембург и др. Во исто време както веќе реков од 01.01.2009г. ограничувањата за други земји отпаднаа. Такви со Грција, Данска, Шведска и други.

Корисна информациjа / на бугарски / може да се најде тука.

На другар ти ќе може да му изваде газдата дозвола,ама тебе со мк пасош нема да може,и ќе работиш на црно ако дозволе газдата нормално.

Со МКД пасош нигде. Сегде ќе те гледаат на криво. Поднеси си за БГ пасош сега ги даваат за една година. Целата процедура ти е 200 евра. И раат си.

sigurno samo ti mislisi do pred pola-edna godina da a sega sigorno e toa sto velis ;)
sakav da kazam za podnesuvanjeto i vadenjeto na bg pasos

Spodeli pa ti, rabota nie chekame, kje ti frlime nekoj denar.

Работодавецот си има работници од таму колку сакаш али дека имаме човек таму па еден вид на услуга е ова да не бутне да поработиме малце... што е до мене сите би сакал да работат и да спечалат некој денар

Сеедно, во Бугарија да работиш а да не те пријави работодавецот, работиш на црно. Тоа што ти го кажа, со тоа што јас го кажав, нема врска.
А во Грција скоро сите сезонски работници работат на црно, односно, никој не плаќа никаков данок за нив и не се осигурани.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 17:41 ---
што имало врска дали било месец,два или година,важно е да не те фатат на црно како работиш а тоа може и првиот ден да ти се случи
Месец дена е релативно краток период за некој да се посомнева.

Фала ви многу на сите за помошта, да се надеваме дека ќе ја биде работава па може и некоја французика да се донесе навака :) Поздрав и се најубаво

Фала ви многу на сите за помошта, да се надеваме дека ќе ја биде работава па може и некоја французика да се донесе навака :) Поздрав и се најубаво

Поарно ти најди си французинка и остани таму, отколку со неа да доаѓаш навака

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom