Северна Република или Република Северна - што мисли дијаспората!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Доколку некој не го прочитал текстов/ите од Т.А. би го упатил да го стори тоа, во моментов:

Македонски придонес кон воената теорија: сами војуваме против себе, против сопствената национална држава и сопствениот национален идентитет

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0C66C6E3C861604382BD7BB638C6A6E4

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=65550DC9F906DC4792504979F5BCC288

Авторот е воен аналитичар и генерал во пензија

Многу добри текстови.
На овие текстови треба да се подзамислат тие што биле во тоа време на власт и потпишувале се што е против Македонија а во корист на Србославија!
Лазар Колишевски е еден од најголемите предавници на Македонскиот народ, тој не војувал против нас со оружје туку со пенкало и потпис :kesa:

Baraat mamu im ...
Od kade tolkava zaliha za da ne snemaat municija???
A be, serkovci!

"Belegot", пренагласен националпатриотизам momento e najmasovno upotrebuvan i najmnogu prisuten po forumive, bidejki nositelite na subverzivnite dejaniia otkako ke si "prikachat" oreol na chuvari na nacijata (vo toa imaat i sorabotnici po onaa "ja tebe vojvodo, ti mene serdare) i ke postanat edinstveni koi izdavaat "sertifikat" koj moze da bide "patriot" i "makedonec" vo start vleguvaat so "prednost" i mnogu lesno im e da "eliminiraat" protivnik. No taa prednost e na "kratok fitil".

не ретко се прикрива со пренагласен националпатриотизам и шовинизам, бидејќи така најлесно се антагонизираат меѓунационалните и меѓуетничките односи во земјата и во нејзиното опкружување;
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0C66C6E3C861604382BD7BB638C6A6E4

Tvojata ideja za otvoranje na temava taka ja razbrav e da gi sprechish ti serkovci i zatoa Garfield edno prashanje do tebe:
Na ovaa tema :
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=40587&page=2

pred izvesno vreme se obidov da ukazam na nekoi sluchuvanja i ja spomenav UMD po shto dobiv zakani za otsranuvanje a forumot politika beshe zatvoren.

Zatoa te prashuvam zoshto togash UMD beshe zashtituvan a sega ne.

ps. bi sakal da znaesh deka prashanjevo ne go postavuvam za da dobijam lichna satisvakcija ili da te dovedam tebe vo situacija da se konfrontirash so nekogo. Ednostavno tvoeto otvoranje na vakva tema go svativ kako zelba da pomognesh vo momentov koj e mnogu biten za Makedonija. A pomoshta nema da bide uspeshna ako ne dademe konkretni odgovori.....

10. минута на Дневникот на “Сител’’: конкретен придонес на ОМД против грчките иницијативи во Конгресот за промена на името:

http://www.sitel.com.mk/?ItemID=246DECCCB1C1F243BC8B0F15748F4B75

Значи кога почнаа јужните со иницијативата пред година и нешто, имаа над 75 конгресмени (кои пораснаа на над 100) спрени да потпишат. Денес, најмногу заради активностите на ОМД, се 20тина.

мислам дека имам право да пишам на темата пошо сум студент во странство ...

е сеа мое генерално мислење е дека никој од дијаспората како прво нема да сака да прифати какво и да е промена на името а не да се двоуми меѓу северна република или република северна. лично за мене, ниеден предлог не е прифатлив

10. минута на Дневникот на “Сител’’: конкретен придонес на ОМД против грчките иницијативи во Конгресот за промена на името:

http://www.sitel.com.mk/?ItemID=246DECCCB1C1F243BC8B0F15748F4B75

Значи кога почнаа јужните со иницијативата пред година и нешто, имаа над 75 конгресмени (кои пораснаа на над 100) спрени да потпишат. Денес, најмногу заради активностите на ОМД, се 20тина.

Не би рекол дека се над 20тина само, јас се мислам дека се сеуште над или околу 100.

мислам дека имам право да пишам на темата пошо сум студент во странство ...

е сеа мое генерално мислење е дека никој од дијаспората како прво нема да сака да прифати какво и да е промена на името а не да се двоуми меѓу северна република или република северна. лично за мене, ниеден предлог не е прифатлив
брат знаеш шо и јас да бев таму на некаде у западни земји и јас ќе викав не и ќе се лупав у гради ,посебно кога јас не ги осеќам последиците за разлика од оние кои си седат у нашава државичка

Да биде уште поголема иронијата на сево ова
знаете оние златни дознаки од странство кои ни ја крепат колку толку економијата последен пат ммф им даде hint на нашиве од владава дека поголем дел од нив доаѓаат од етнички албанци
јеботе која иронија :nesum:

брат знаеш шо и јас да бев таму на некаде у западни земји и јас ќе викав не и ќе се лупав у гради ,посебно кога јас не ги осеќам последиците за разлика од оние кои си седат у нашава државичка

то шо сум привремено во странство нишо не влијај на моето мислење , пошо не сум се отселил туку сум привремено отсутен а со стално живеалиште во Македонија ... а шо се однесва на последиците ги осеќам, посебно финансиските, оти ме финансират мојте :wink:

то шо сум привремено во странство нишо не влијај на моето мислење , пошо не сум се отселил туку сум привремено отсутен а со стално живеалиште во Македонија ... а шо се однесва на последиците ги осеќам, посебно финансиските, оти ме финансират мојте :wink:

Марсовка сака да замине од Македонија и да не се врати, таа ниту ја сака ниту се грижи за Македонија, џабе и ги објаснуваш разликите.
Има луѓе во Македонија кои би биле среќни таа да пропадне на цело.
А дали се албански или Македонски девизите во Македонија , Марсовке можеш сама да рзмислиш и заклучиш, ако не ти е умот во нешто друго...
Колку Македонци има ,иселеници а колку печалбари??? Истата таа бројка минусирај ја со албанци и потоа помножија со евро. Така ќе ја добиеш разликата. Ајде учена девојка си :toe:

Марсовка сака да замине од Македонија и да не се врати, таа ниту ја сака ниту се грижи за Македонија, џабе и ги објаснуваш разликите.
Има луѓе во Македонија кои би биле среќни таа да пропадне на цело.
А дали се албански или Македонски девизите во Македонија , Марсовке можеш сама да рзмислиш и заклучиш, ако не ти е умот во нешто друго...
Колку Македонци има ,иселеници а колку печалбари??? Истата таа бројка минусирај ја со албанци и потоа помножија со евро. Така ќе ја добиеш разликата. Ајде учена девојка си :toe:

Каково лицемерие од човек што е надвор од Македонија.

Цццццццццц

Какво лицемерие ???
Работам во странство, а градам куќа во Македонија ?
Тоа е лицемерие за тебе ?
Вадам пари овде, а праќам за сестра ми да заврши факултет во Скопје ? И тоа е лицемерие ???
Одморите си ги земам за избори во Македонија ...и тоа е лицемерие ?
Друго ?
Сами со себе ќе се исколете бе! Свестете се .

Какво лицемерие ???
Работам во странство, а градам куќа во Македонија ?
Тоа е лицемерие за тебе ?
Вадам пари овде, а праќам за сестра ми да заврши факултет во Скопје ? И тоа е лицемерие ???
Одморите си ги земам за избори во Македонија ...и тоа е лицемерие ?
Друго ?
Сами со себе ќе се исколете бе! Свестете се .

Priceless.

Неемо, фантастична песна.

Ама мојот проблем, поточно два се следниве:

1. Секој пат кога ќе ја слушнам, сакам да/правам белји!
2. Моите 50 роднини дијаспорци (Австралија, Германија, Канада - поздрав за чичо Миле, Панде, Гоце и цела екипа) увото ги заболе, освен декларативно... Особено за Австралијанците зборувам кои можеа и практичен придонес да дадат по темава, наместо да го опструираат признавањето на Македонија од „нивната“ земја.

Без намера да дисреспектирам некој кој навистина трга исти маки ко нас, овдека, ама нашата дијаспора за жал е најдобро опишана во еден клип на к-15. Дај Боже и пиши ми грев ако грешам!

Просто, презафатени се со молерисување/возење автобуси/раководење градежни фирми....за да се „замараат“ со нас кои самите ќе си мениме име. Самите.

Ај фак оф да одам.... Пак на белја ми ојт.

Без намера да дисреспектирам некој кој навистина трга исти маки ко нас, овдека, ама нашата дијаспора за жал е најдобро опишана во еден клип на к-15. Дај Боже и пиши ми грев ако грешам!

Грешиш...

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom