SEO за почетници

T

templar55

Гостин
Дечки, нема да лажам, позади себе имав 7 пропаднати проекти и исчурено преку 1500$, што за софтвери што не функционираат, што за глупи е-книги кои продаваат ветер у магла, што за SEO-пакети кои не функционираат.
Осмиот проект ми ги врати сите пари, почнав да учам од своите грешки. Деветиот, десетиот и сите останати натаму ми донасаат само профити, а се надевам и на идни. Нема да застанам на CPA. Гладен сум за уште.
Инаку почетокот е ужасен, мора да го знаете тоа. Мислам ако нешто работите, јасно ви е дека секој почеток е исполнет со срања и фрустрации. Само зависи до личноста дали ке биде упорна да продолжи напред или ке се откаже. Треба и нешто друго освен знаење...малку инат и голема желба. ;)[DOUBLEPOST=1413246533][/DOUBLEPOST]Ми стигна следната порака во инбокс:
1.Dali rabotete za klient ili za Google ? I kako gi naogjate klientite
2.Od prilika koja e sumata koja treba da se vlozi za uspesen ishod ?
3.Sto se e potrebno za da se pocne so rabota ?

1.Во моментов работам за клиент ( така би му дошло ) ама со посредници. Посредник е страната со која работам.
За гугл не работам, затоа што не сум експерт во ова поле. Експертите во ова поле заработуваат дневно од 1000$ ( минимум ) до 5000$ дневно. Клиентите не ги наоѓам јас туку мојот посредник.
2. Зависи, можеш да користиш бесплатни сајтови како блогер или weebly. Практично вложувањето ти е 0... АМА поентата е да не стоиш во место и добиените пари да ги вложиш во некои по успешни проекти.
3. Потребна е желба и да се прати темата а ПОСЕБНО сајтовите до кои оставив линкови во првиот пост.
И ве молам немојте веќе во инбокс пораки освен ако не е нешто лично. Можеби нешто што сакате да ме прашате и некој друг сака да го знае. Да си разменувавме пораки ова тема не би постоела.

Последно уредено од модератор:
Член од
22 јуни 2007
Мислења
840
Поени од реакции
25
Супер е темата јас би сакал да го совладам SEO.Имам работено со оптимизација на anchor text.Али само подпомагање, друг ја вршеше работата.Е сега сакам самостојно да застанам.Од каде да почнам.Значи све ми е јасно домеин(со PA и DA треба да биде добар?) и мора да биде нов или веќе регистриран па пак слободен за регистрација.Друга работа ме интересира кредирам блог на пример wordpress.На која тема да е блогот, мора да е за продавање целосно? Или може некои теми на пример популарни филмови, и рецензии внатре во тој блог?

Е сега откако ќе го направам тоа и ќе почне ранкот да се качува некако, како би постапил со заработката? Како до парите(Ова ми е најтешкиот дел да го совладам, незнам како да се заработи имаш популарна страна со посетители, добри постови, и? Следно што е?

Ако имам грешка исправете ме.Инаку голема благодарност до темата, ова ми требаше од дамна, прво мислев дека не е важно, но сега сваќам дека е неопходно за секој webmaster

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418
порано бев заинтересиран за ова, ама почнав да одам на работа + факултет и немав време ни да го истражам ова поле. Сега имам време и секако некој денар настрана за почетни инвестиции.
Еве една хипотетичка ситуација, еве сум експерт (или ќе сетрудам да бидам) на некое поле, еве да речиме фенови (рандом). Правам професионална веб страна на име besthairdryerforyou.com (пошто имам познавање од web дизајн и web програмирање). Потоа пишувам професионални статии за фенови од најпознати брендови. Го полнам веб сајтот со квалитетна содржина.
Потоа правам мали оригинални глупави текстви од по 500 збора со клучен збор hairdryer и како хајперлинк на тој збор ја ставам адресата мојата веб страна. Ги обавувам на бесплатни страни блог, вордпрес (треба за секое текстче нов блог?). Страната добива рејтинг кај гугл. Кога луѓето ќе пишат hair dryer им излегува мојата страна оти имам висок рејтинг. Ми идат посетители на страната да ми читаат вистински статии.
На веб страната ставам рекламни панели за фенови на амазон. Тој ми плаќа 5% од секој продаден фен кој го купил корисник пренасочен од кај мене.
Еве неколку прашања. За секое текстче треба нов блог? Колку одприлика треба дневно да напишиш текстови? Амазон сам те контактира откако ќе добиеш рејтинг? Дали амазон преку мене го продава поскапо производот, па вишокот за мене или им дава попуст на купувачите?

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.373
Поени од реакции
21.883
порано бев заинтересиран за ова, ама почнав да одам на работа + факултет и немав време ни да го истражам ова поле. Сега имам време и секако некој денар настрана за почетни инвестиции.
Еве една хипотетичка ситуација, еве сум експерт (или ќе сетрудам да бидам) на некое поле, еве да речиме фенови (рандом). Правам професионална веб страна на име besthairdryerforyou.com (пошто имам познавање од web дизајн и web програмирање). Потоа пишувам професионални статии за фенови од најпознати брендови. Го полнам веб сајтот со квалитетна содржина.
Потоа правам мали оригинални глупави текстви од по 500 збора со клучен збор hairdryer и како хајперлинк на тој збор ја ставам адресата мојата веб страна. Ги обавувам на бесплатни страни блог, вордпрес (треба за секое текстче нов блог?). Страната добива рејтинг кај гугл. Кога луѓето ќе пишат hair dryer им излегува мојата страна оти имам висок рејтинг. Ми идат посетители на страната да ми читаат вистински статии.
На веб страната ставам рекламни панели за фенови на амазон. Тој ми плаќа 5% од секој продаден фен кој го купил корисник пренасочен од кај мене.
Еве неколку прашања. За секое текстче треба нов блог? Колку одприлика треба дневно да напишиш текстови? Амазон сам те контактира откако ќе добиеш рејтинг? Дали амазон преку мене го продава поскапо производот, па вишокот за мене или им дава попуст на купувачите?
Добро е, на прав пат си, си сфатил што треба да правиш.

1. За секое текстче треба нов блог?
- Тоа се нарекува Tier 1 link building, односно Web 2.0 сајтови со директен линк кон твојата страна, во случајов линк кон besthairdryerforyou.com. На таквите блогови пожелно е да има повеќе текстови, со цел да изгледа страната што по реална и поверодостојна за Google. Подоцна, на Tier 1 им градиш линкови со цел да ги појачаш, тоа се нарекува Tier 2 LB. На крај на Tier 2 им креираш Tier 3 (ова е класичен спам, срање линкови).

2. Колку одприлика треба дневно да напишиш текстови?
- За каде текстови? На besthairdryerforyou.com или на Tier 1 страните/блоговите? Ако е за на официјалната, нема некое посебно правило, 2-3 текста неделно е ОК. Можеш и еден неделно, можеш и од еднаш да ја наполниш. Сепак, колку повеќе текстови, толку подобро. Прашуваш за за Tier 1 страните/блоговите, доволно е на блогот да има 4-5 текстови.

3. Амазон сам те контактира откако ќе добиеш рејтинг?
- Не те контактира Амазон, туку сам се зачленуваш на афилиејт програмата од Амазон.

4. Дали амазон преку мене го продава поскапо производот, па вишокот за мене или им дава попуст на купувачите?
- Мислам дека по оригинална цена продаваш. И добиваш процент од продаденото. Продавачите тебе ти даваат процент, бидејќи им носиш купувачи. Тие фактички без да се замараат, добиваат купувачи. Тоа е поентата на афилиејт маркетингот. Тие ти даваат готов продукт, ти им даваш купувачи. Класична размена на услуги, надополнување едни со други.

T

templar55

Гостин
Супер е темата јас би сакал да го совладам SEO.Имам работено со оптимизација на anchor text.Али само подпомагање, друг ја вршеше работата.Е сега сакам самостојно да застанам.Од каде да почнам.Значи све ми е јасно домеин(со PA и DA треба да биде добар?) и мора да биде нов или веќе регистриран па пак слободен за регистрација.Друга работа ме интересира кредирам блог на пример wordpress.На која тема да е блогот, мора да е за продавање целосно? Или може некои теми на пример популарни филмови, и рецензии внатре во тој блог?

Е сега откако ќе го направам тоа и ќе почне ранкот да се качува некако, како би постапил со заработката? Како до парите(Ова ми е најтешкиот дел да го совладам, незнам како да се заработи имаш популарна страна со посетители, добри постови, и? Следно што е?

Ако имам грешка исправете ме.Инаку голема благодарност до темата, ова ми требаше од дамна, прво мислев дека не е важно, но сега сваќам дека е неопходно за секој webmaster
1.Значи нов (никогаш нерегистриран) домеин со добар PA и DA не постои, освен ако некој пред тоа не го користел. Ова е замка и не барајте такви домеини затоа што обично само морон би фрлил домеин со добар DA и PA. Таквите домејни се обично запуштаат поради тоа што се спамирани до смрт и имаат вештачки авторитет. Таквите домејни се веќе пенализирани од гугл и ова мора да се знае за да не одат парите во магла.
Обично домеин со висок DA и PA чини од 60-тина долари до илјадници долари.
2.Темата на блогот може да биде која сакаш ако знаеш дека луѓето претражуваат за тоа. Значи прво треба да истражиш што луѓето претражуваат во врска со таа тема и ти да оптимизираш сајтот врз основа на тоа што бараат.
Искрено парите се најлесното нешто. Треба само да оптимизираш и да имаш common sense во врска со тоа. Не можеш на сајт/блог за филмови да ставиш реклама за женски чевли. Не иде нели ? Ако имам сајт/блог за филмови би ставил реклама за Netflix. Порано peerfly.com работеа со Netflix ама мислам дека сега не се во партнерство. За да најдеш кој работи со Netflix напиши на гугл Netflix affiliate.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
templar55 не му ја зимај работата на Чешелкоски :)

T

templar55

Гостин
Буквално се одговори @PoetskaPravda само ке надополнам НЕ користите домејни со 4 збора. 3 збора се максимум што сакате да имате во еден домеин. Се повеќе од 3 збора во еден домеин и гугл ке го гледа како SPAM и SCAM и нема да имате добри резултати.[DOUBLEPOST=1413277948][/DOUBLEPOST]
templar55 не му ја зимај работата на Чешелкоски :)
Кој е Чешелкоски ?

Член од
13 март 2010
Мислења
378
Поени од реакции
480
@templar55 Според то шо разгледвав овие дена најлесно можиш да стигниш до таргетиран трафик ако имаш Adult содржина, е сега ме интересира дали има CPA страни шо нудат такви кампањи и слично?

T

templar55

Гостин
@templar55 Според то шо разгледвав овие дена најлесно можиш да стигниш до таргетиран трафик ако имаш Adult содржина, е сега ме интересира дали има CPA страни шо нудат такви кампањи и слично?
Да има... откако ке направиш сајт аплицирај на peerfly.com имаат добри понуди за adult, обично се дејтинг сајтови каде 1 зачленување на дејтинг
сајт од : Германија, Швајцарија, Скандинавските земји, Австрија, Франција ти носи 16$. За останатите: Америка, Англија, Шпанија и ред други земји од 1 до 3 долари. Банерите ке се ротираат во зависност од која земја ти е посетата.

Член од
14 август 2012
Мислења
1.708
Поени од реакции
738
Браво за темата и тоа шо се трудете сите шо давате информации како да се заработе некој денар у ваа бедна држава.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
840
Поени од реакции
25
A CPA за што служи.Има ли врска на пример со amazon?
И мора да е со продажба на amazon или има други алтернативи.

Благодарам уште еднаш за темата.

T

templar55

Гостин
A CPA за што служи.Има ли врска на пример со amazon?
И мора да е со продажба на amazon или има други алтернативи.

Благодарам уште еднаш за темата.
Нема ниедна допирна точка освен SEO. Со SEO-то ги промовираш и двете. На Amazon продаваш физички добра. На CPA... хм на CPA промовираш surveys, апликации за телефон, онлајн игри, сајтови за запознавање. Скоро се што е дигитално.
Има CPA каде промовираат и физички добра ама тоа е преголем залак за почетници.
Пример во нашата држава за CPA е shot for slim, само го рекламираат преку ТВ...не сум видел на некој наш сајт реклама за shot for slim.
Вака изгледа една CPA страна :

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.236
Поени од реакции
351
1.Значи нов (никогаш нерегистриран) домеин со добар PA и DA не постои, освен ако некој пред тоа не го користел. Ова е замка и не барајте такви домеини затоа што обично само морон би фрлил домеин со добар DA и PA. Таквите домејни се обично запуштаат поради тоа што се спамирани до смрт и имаат вештачки авторитет. Таквите домејни се веќе пенализирани од гугл и ова мора да се знае за да не одат парите во магла.
Обично домеин со висок DA и PA чини од 60-тина долари до илјадници долари.
2.Темата на блогот може да биде која сакаш ако знаеш дека луѓето претражуваат за тоа. Значи прво треба да истражиш што луѓето претражуваат во врска со таа тема и ти да оптимизираш сајтот врз основа на тоа што бараат.
Искрено парите се најлесното нешто. Треба само да оптимизираш и да имаш common sense во врска со тоа. Не можеш на сајт/блог за филмови да ставиш реклама за женски чевли. Не иде нели ? Ако имам сајт/блог за филмови би ставил реклама за Netflix. Порано peerfly.com работеа со Netflix ама мислам дека сега не се во партнерство. За да најдеш кој работи со Netflix напиши на гугл Netflix affiliate.
препорачај некој дилер на домени за PBN :)

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
И друга работа што според мене е многу битна за успех на интернет е познавање на АНГЛИСКИ јазик. Учете децо :) Познавање на англиски јазик е основа. Некој кога ќе ми рече научи ме да заработувам на интернет а не знае повеќе од ХЕЛОУ што да му кажам... најосновен пример ако знаеш англиски меш да добиваш некои 5-10 денари за еден пост на форум. Од сабајле извадив 100 денари само од forum posting се рабзира не на кајгана тука беспари пишувам :). некој ќе рече не е многу ама јас тие постови ги праам за севкупно 15 минути. Се релаксирам помеѓу пишување. Него ај друга тема е тоа може некогаш и јас ќе отворам тема како да заработите од пишување :) Мада повеќе би сакал да направам e-book и да го шиткам нешто као "How to Make $1000+ a month writing online" :)

Kajgana Shop

На врв Bottom