Сендвичара "Седмица"

  • Креатор на темата Креатор на темата IvicaPunK
  • Време на започнување Време на започнување
Ne se problem mesata,problem e i samata svest kaj prodavacite/vrabotenite za higiena.
Nemoze da ne se zatrue so kecap i majonez ostaveni na toa shankcheto na sonce i muvi gi lazat. Salatite koi samo se plaknat povrshno so voda posle se se drobi. Imam gledano pajaci kako izleguvaat od kjoshevi na sendvicari. Bitolskite sendvicari zemete gi vo predvid. Pola muvi od cel grad zhiveat vo salatite ostaveni polu skisnati na shankot od sendvicarata i nesvesno,bez troska sram gi brkaat pred tebe i prasuva dali sakas salata.
Lebcinjata gi fajkaat so istite race i naplajka pari. Toa e nie sto go gledame a vo tekot na 8 casa dodeka e na rabota pravi ushte pognasni raboti.
Pretezno nabavuvaat od privatni mesari sto im podgotvuvaat pleskavici a tuka samo gi pechat. Normalno deka najeftinoto go kupuvaat koe sodrzi tragi od meso i kup otpad zhivotinski.
So vakov samounistuvacki trend na balansirata ishrana i vodenje kompletna negriza za higienata i ubavata hrana sepak vegetarijancite se vo pravo i daleku pozdravo se hranat.

Напротив, тоа што во Македонија нема основна култура не значи дека месото наеднаш не е есенцијална исхрана.
 
Ова со труењево во Седмица секое лето премина во традиција...
 
Али ова лето конечно пукна работата.
Не можам да сватам до кој степен се брани еден локал за брза храна...
Не било меродавно труењето. 12 души се затруле а дневно се прават 1000 сендвичи...
Па толку е потребно за да оставиш шише со мајноез на 40'C...12 души ќе турат ќе се очисти салмонелата...
Колку е потребно сендвичарко да ги очисти рацете после мочање... 12 плескавици ќе заплеска ете ти миење...
Затоа е и брза храна затоа што нема логика да услужуваш 40 души во 10минути. Едноставно нема доволно време за квалитетно термичко процесирање на храната ниту пак квалитет во складирање и сервирање на истата.
Квалитетна храна во ресторан каде ќе чекаш 30-40мин за подготовка и уште ќе фрлаш со пепељари по келнерот зашто ти касни јадењето.
Во Fast Food 150ден. - Салмонела, Листерија, Е- Коли, Шигела, Кампилобактер, Токсоплазмоза,
 
Уште нови 4 лица побарале лекарска помош на инфективна поради труење од седмица.
 
Некој да не знае кога последен пат имало вакво масовно труење во Седмица? Јас лично никогаш не сум имал стомачни проблеми после јадење од Седмица и мислам дека се' е квалитетно и дека пазат на хигиена. Не ги бранам, можда забушавале периодов.
 
Не се само од 7-ца,минатото Лето се отруја од сендвичара на последна во Драчево,пред минатото од Вили,пред 3 години од онаа сендивачра што беше карши порта Македонија,кај што ставаа многу компири....

Си има кај нас традиција на труење на луѓево,ама мислам дека веќе е време без разлика за која сендвичара се работа да се сносат последици. Дали отпуштања,дали повеќе внимание на хигиена и фактичките продукти што се продаваат,мајонези се тоа да се обрне,не знам ама знам дека после ова,пак за недела две 7-ца ќе биде полна,а може не треба.
 
Абре луѓе цел град се храни од Седмица, Жужу, Вили итн... Кога имаш толку многу муштерии нит месо се гледа како е правено, нит мајонез и кечап кај е оставено, ниту бутур, за хигиена да не правиме муабет.

Ако толку ви се јаде хамбургер појдете на некое место каде нема гужви, каде вработените на мира ќе ви го направат и состават сендвичот, овие познативе сендвичари се за избегнување, посебно сега на лето.
 
Не ми е јасно што толку ве тера да се пикате на 50 степени да јадите во сендвичара, ем малтретирање на телото ем ризик за од труења поради расипано месо/мајонез/додатоци.
Имаме овошје и зеленчук за извоз летно време по ниски цени, наместо да искористите да направите мала детоксификација на телото и да го „рестартирате“ метаболизмот од се што сте гнетеле зимата, упорно пак во сендвичара :facepalm:.
Во Бургер Кинг и Мекдоналдс во Германија според кажувања на тие што работат не се води 100% хигиена, а камоли во вукојебинава наша каде што санитарна влегува само во тие што не платиле рекет.
 
Многу е битно и од што е труењето, дали од месото или од мајонезот/сосот. Мене никогаш ми се нема десено (мада во 7ца во последнава пола година еднаш-два пати сум јадел). А тоа што се „само“ 12-15 луѓе не мора да значи дека се само толку. Можда кај други симптомите биле полесни (ако имаат појак имунитет) па им прошло за ден-два со ретка столица.

@Jedah Не е темата за ова, само да ти кажам дека 30-40 минути за јадење е многу да се чека во ресторан (треба да биде исклучок за покомплесни јадења). Околу 20тина минути е оптимално. Е сега ако ресторанот има два готвачи (а 100+ капацитет) е друга работа.
 
И вчера сабајле проаѓам од грчка амбасада у 10 сабајле и више напраена змија редица до надвор. Не дека има врска ако се отруле на едно место ќе се трујат секаде, ама народов незнае да казни за да им дојде памет на угостителиве.
 
И вчера сабајле проаѓам од грчка амбасада у 10 сабајле и више напраена змија редица до надвор. Не дека има врска ако се отруле на едно место ќе се трујат секаде, ама народов незнае да казни за да им дојде памет на угостителиве.
Тука кај што живеам исто имаше вака масовно труење и следниот ден нормално редица пак напраена, и паѓаа муабети од типот "абе се труеле ама тоа вчера било" ко демек денес готово решено е се и може да се јаде. :pos:
Не ме чуди и овие што јадат во 7ца да имаат такво мислење. Вчера за вчера. :ROFLMAO:
 
И вчера сабајле проаѓам од грчка амбасада у 10 сабајле и више напраена змија редица до надвор. Не дека има врска ако се отруле на едно место ќе се трујат секаде, ама народов незнае да казни за да им дојде памет на угостителиве.
Тие таквите живеат за да се нагнетат сендвич, таков можеш да го земеш да ти работи денес цел ден за 1 сендвич и едно ѕидарско, тоа му животната филозофија.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom