Семејна пензија

• Креатор на темата Креатор на темата ^X^
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека е 60 или 70% во случаи кога пензијата првин се префрла на дете кое се уште учи/студира и после продолжува да ја зема брачниот партнер. Со процентите сум скарана како стоеја работите, зошто паметам само сума. Веројатно има некој што може прецизно да каже.
Не и кога сопругата ја наследува е толку ,слушав нешто на тв за тоа баж се бунееа зошто им се крати толку многу од пензијата и нешто ќе имало и како иницијатива за тоа од страна на некое здружение на пензионерки интелектулки .

а дали се менува висината ако до 26 години ја земало детето, а после продолжило да ја зема мајката ... тоа ми беше муабетот ...

а дали се менува висината ако до 26 години ја земало детето, а после продолжило да ја зема мајката ... тоа ми беше муабетот ...

Да. Кај нас беше таков случај, мислам дека со 10% помалку мајка ми ја земаше после.

Конечно добивме решение, 70% е пензијата. Но она што ме буни е што ставиле дека татко ми земал помала пензија во моментот на смртта, па и на мајка ми и пресметале помалку, изгледа не ги сметаат последните покачувања. Отидов да ги прашам и ме откачија со образложение дека се сметал некаков просек на пензии и они не пресметувале, системот пресметувал.

Во решението стои дека пензијата се пресметува според член 66 , став 1. Го најдов законот и во овој член стои вака:
Семејната пензија се определува од старосната или инвалидската пензија што на осигуреникот би му припаѓала во часот на смртта, односно од пензијата што на корисникот на пензијата му припаѓала во часот на смртта.

http://www.slvesnik.com.mk/Issues/75BA7A378E77C04AA1942105CF425B44.pdf

Или да не имало намалување на пензиите..........

а добивте решение за тоа, по кој закон е тоа?

Не можам да се сетам на се поточно, ова беше 2003/2004 година кога ја префрливме кај мајка ми пензијата зошто јас се запишав вонредно на факултет. Ако треба за детали ќе ја прашам пак, но не знам дали се уште важат истите закони и правила.

Види мислам дека може и стажот од мајката да се додаде на пензијата.

Не можам да се сетам на се поточно, ова беше 2003/2004 година кога ја префрливме кај мајка ми пензијата зошто јас се запишав вонредно на факултет. Ако треба за детали ќе ја прашам пак, но не знам дали се уште важат истите закони и правила.
ако не е проблем прашај ... ме интересира по кој закон, правилник или сл. се одредува намалувањето ... или е дефинирано колку треба да е пензијата откако мајката ќе продолжи да ја зема ...

Дали престанува правото на семејна пензија ако ти исплатат пари од пракса, на пример ја сум на пракса на договор за дело но не сум пријавен??? Според мое мислење не но кој има искуство нека напише.

Дали престанува правото на семејна пензија ако ти исплатат пари од пракса, на пример ја сум на пракса на договор за дело но не сум пријавен??? Според мое мислење не но кој има искуство нека напише.

Ако може мала реактивација и појаснување на овој дел? :)

Не престанува правото на семејна пензија односно се додека не си пријавен во завод за вработување не престанува правото на семејна пензија. На пример можеш да работиш се али само на договор за дело (се што не вклучува пријавување во заводот). Поздрав

Со новиот закон за договор на дело не смее истиот да биде поголем од минималната плата. Тоа значи дека волонтирање, хонорарни договори и пракса треба да е под 8900 и да не е пријавен/осигуран.
Исто така право на семејна пензија се губи и со склучување на брак.

Ако зимаш приход од др место за завршена услуга и парите ти ги пуштат на сметка, а се повеќе од 10.000 денари дали тогаш го губиш правото на семејна пензија бидејќи ќе треба да платиш данок? Или си имат утврдено колко годишно може да ти пуштат пари на сметка, а не си пријавен ?

Пензија следува во износ од 70% од основата зголемена за 10% за секој член ( дете што учи студира, деловна неспособност, продолжено родителско право ) но не повеќе од 100%. За едниот брачен другар да ја наследи семејната пензија мислам деак треба да биде на минимум 45 години старост. Иначе, одкако малолетното лице стане полнолетно и не продолжи со образование износот на семејната пензија се намалува. Исто, доколку покојниот е носител на странска пензија, брачниот другар има право на таа пензија ама во намален износ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom