Сектите - нови религии или патолошки групи? Има ли секти во вашиот град?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Па живееме во православна христијанска земја каде луѓето се екстремно религиозни но никој од нив не верува дека постои Бог.... ми е смачено од такви стварно......православни атеисти.....и ретко кој од нив се вклопува во тие критерууми кои го прават еден христијанин- христијанин.....особено во онаа за сведочењето...

Секти?

http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=26135
Citajki go tekstov mi padna malku cudno sto lugeto ubile za mnogu sitni pari.OK ja sfakam situacijata kaj nas i znam deka stvarno nemaat izbor ama zarem da posegnat po tug zivot.Malku mi izgleda neverojatno.
Vo italija ima mnogu vakvi slucai no posle dolga istraga se zaklucuva deka ustvari se raboti za sekta.
Ete mene toa prvo mi dojde na pamet,mozebi se raboti za sekta i toj trebal da ubie da kazeme dvaica za pogolema reputacija ili slicno.
Dali mislite deka kaj nas sektite se tolku mokni i deka bi mozelo da se sluci seto toa?
Vo mojot grad znam deka ima edna sekta no nikogas ne sum slusnala kaj se naoga i za sto vsusnost se raboti.iImate li vie nekoi bliski izvori?
Mislite li deka ova e vozmozno ili ja samo imam bujna fantazija?:icon_lol:

pa mene ne mi lichat bash ovie na sektashi...t.e zavisi u kakva sekta se,obicno se dehsavaat takvi ''Spiritual Murders'',ama ova bash ne mi lishi na sekta

Iako ne lici na takvo nesto stvarno neznam dali policijata go razdlabocila slucajot vo toj smer.Ima mnogu vakvi primeri koi se neobjasnivi i ostanuvaat kako takvi.Tie iako se osudeni mislam deka nikogas ne bi priznale takvo nesto.
Isto me pocudi i primerot na devojceto od Kocani (Mislam deka bese) koe si go odzede zivotot na 14 godini.Zosto?
Sto bi rekla baba mi "svasta po bel svet":)

Фанатичните религиозни групи, кои вообичаено делуваат во тајност, побудуваат големо интересирање кај јавноста, но често истражувањето на нивната работа не се врши темелно, туку морбидно сензационалистички.
До 20. век низ историјата ретко се појавувале групи, секти или организации кои со строго организирани напади и фанатички заслепени - со верата или со некоја политичка цел - убивале и сееле терор. Најсурови и најпознати меѓу нив, без сомневање, биле хашашините, односно асасините.
Екстремната исмаилитска секта, формирана во 11 век, уште во тоа време станала многу бргу позната во муслиманскиот свет, но никогаш не достигнала теолошко и морално признание од исламскиот верски авторитет и од заедницата.
Хасан на своите непријатели им одговарал со - убиство. Тој асасините на задача ги испраќал индивидуално или, многу ретко, во група од двајца - тројца војници, а "задачата" скоро секогаш била убиство на еден човек. За што поефективно да ја завршат работата, асасините често се маскирале во трговци или аскети,i bez tragi go izvrsuvale deloto.

abe veruvam deka postojat sekti, ali neznam kaj se i koi se... zmetam deka tie se nekoi ufurani deca(poveketo)... si vlegle u nekoj film deka se bad boys/girls i neso se foliraat...

Постовите од темата "Секти" се префрлени тука.

NightFuneral напиша:
pa mene ne mi lichat bash ovie na sektashi...t.e zavisi u kakva sekta se,obicno se dehsavaat takvi ''Spiritual Murders'',ama ova bash ne mi lishi na sekta

"Максимална казна им е изречена и на двајца кичевчани на возраст од 22 и 29 години. Анте Ристески и Игор Мирчевски, лани, доживотен затвор спечалија за убиство и сексуално малтретирање на седумдесетгодишните Митра Силјановска и Радослав Божиновски. Признаа, тргнале по пари, но ѕверски ги мачеле своите жртви. Силјановска и Божиновски, сексуално беа малтретирани, врзани со јажиња, кабел и леплива лента за нешто повеќе од 4 000 денари. Ниту хируршките ракавици кои ги носеле за време на злосторот на Ристевски и Мирчевски не им помогнаа. Психијатрите велат нормални се и пресметливи."

Рече нешто?

и значи убивале одма секта абе ај не зезај ц ц ц ц свашта

Е доста со тие секти,во мојот град има полно што припаѓаат на најразлични секти,дури и еден мој школски се обеси а и тој припаѓаше мислам дека бесе на ,,Црна ружа”.Тажно ама и језиво беше искрено. Бог да внимава на нас.Поздрав

Знам некои секти, ама не знам како се викаат.

Еднаш си одам накај школо и една жена ми дава тоа флаерот и ми вика нешто знаеш ли кај отиде светот, кој го расипа и ред други работи , леле срека се брзав иначе ке си седнев , ке си праев муабет,како што бев расположен ја мислам све ке и побијам од тоа нивните секташки муабети, а ако она испаднеше подобра од мене, Кутек нормално, секташи да им Е**м мајката.

Dani^^^ напиша:
Tака пишува да но мене ме будни тоа што според библијата животните немаат душа и не е грев да ги убиваш за јадење.Епа ако животното нема душа и не е грев да го убиеш како тогаш крвта од тоа НЕ свето животно без душа е света?Тоа некако не ми иде?
Жртвувањето на животни во Стариот завет било претслика,прототип на крајната жртва која била во Исус Христос.
Не била крвта на животните "света" туку преку невиноста на животните Евреите се идентификувале како богоугодна жртва.

CopyOfDeath напиша:
Nikolap Не сум јас секташ Јас сум Православен Христијанин Кој Верува Во себе....
Аууауу златееен:icon_lol::icon_lol:.... како бе не сум го видел ова до сеа!:icon_lol:

Ја одамна чекам одговор на едно прашање : што ве тера да ги ословите како ”патолошки” групи.

Зависи кој ги ословува и со која намена.И кои конкретно.
Биди попрецизен.
Имав еден осврт порано на темава во која напишав дека поимот секта како заедница не треба тврдо да се дефинира исклучиво во негативна конотација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom