Сектите - нови религии или патолошки групи? Има ли секти во вашиот град?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
NikolaP напиша:
О, да пишав во еден претходен пост. Светците се точно тоа. Каналишење на многубошката вера. Бек дор. Лупхол. Луѓето у својот подпрограм за обожување увек имале молење кон заштитник на едно подрачје. И сега, некогаш повеќе им се молат на светците него на самио бог. Богородица е попопуларна од Отецот, а Исус некад само у рука и се влече.
Отворив тема и за Богородица ...И Богородица е термин од црквата
Богородица ја нема во библијата Дева Марија е

Инаку сепак да се навратиме на сектите Секти се ново формирани религии или не мора да бидат ново формирани религии можеби се стари секти но не уживаат голема подршка од народот и е малу бројна религијата и штом не е една од големите религии одма е секта
За да настане некоја религија Почнува од секта

Е па кажи му го тоа на Крстителот, никако да се оттргне од догмаста која му е презентирана на училиште, никако да почне да размислува со сопствена глава.

Ок, де. Ја сум секта сам за себе, ама моето секташтво не го проповедам :)
А вака секти, не знам многу. Една од најуспешните е Сциентологија, гледам сега и кај нас станува у мода, меѓу побогатиот слој.
Мормонството е пример за секта која прераснала во институција.
Мислам дека баш тука е разликата. Секта е нешто кое не е прифатено како институција, т.е. нема масовна подршка. Откако ќе се напуни со верници е тогаш се унапредува во „религија”.
А Копи, ти не си секташ? Култот кон смртта и даркерството почнува да личи на секта.

NikolaP напиша:
А Копи, ти не си секташ? Култот кон смртта и даркерството почнува да личи на секта.
Nikolap Не сум јас секташ Јас сум Православен Христијанин Кој Верува Во себе....

Инаку Крстителу случајно да не си АДВЕНТИСТ?
Гледам дека сликата на аватарот ти е земена од Адвентистичка Брошура

Dani^^^ напиша:
инаку во библијата никаде директно не се обраќа донирање-примање крв и органи бидејќи во тоа време не постоеле тие термини и не било возможно да се изведе таков зафат.Пред се се зборува за јадење на живо-сирово месо и пиење крв.

ok да тогаш не постоелла трансвузија на крв ама да разгледаме вака
ако докторот ти забрани да пиеш алхохол дали ќе го вризгуваш во крвта..... јас мислам не, слично е со крвта

Ако некој од домот израилев или од странците кои престојуваат меѓу вас земе каква и да било крв , Јас ќе го свртам Моето лице против тоа лице, и ќе го отсечам од неговото семејство. Зошто животот на телото е во крвта (3.Мојсеева 17: 10,11)
Научниците сега знаат дека овие закони кои биле дадени на евреите унапредувале подобро здравје. На пр барал изметот да се депонира надвор од логорот и да се покрива,карантин и сл.(3 Мојсеева 11: 4-8,13, 17:15)
Значи дали ќе чекаме науката да го открие она што бог ни го кажал па да заземеме исправен став - тоа е прашање на вера.
Иако законот со крвта имал здравствени аспекти, било вклучено многу повеќе.Крвта имала симполично значење. Таа го претставувала животот што го дал Творецот.
дали истите закони биле задолжителни за христијаните?
Дела (15:1-21)
... воздржувајте се од идолски жртви,; од крв.... од блутство (Дела 21:25)
Употребата на крвта во медицински цели не е нова. Во античко време била сметана за најдобар лек против лепрата, епилепсија(ја пиеле).За да откријат дали некој човек е христијанин римјаните му давале колбаси полни со крв.Ако ги одбиел тоа би значело смрт за него во арена под оптужба дека е христијанин.
На крајот на краиштата можеби животот на еден човек може да биде продолжен со трансвузија за..... година две..
Ама прашање е дали Бог ќе му даде вечен живот...

да поврзам со темава , вистинските христијани одбиваат( се воздржуваат од крв)

"Sekio" lat = дел.... буквално секта
според оваа дефиниција повеќето религи се секти...проблемот е во тоа што многу луѓе кога ќе им се спомне секта ги облева ладна пот...
не знам зошто толку негативно мислење или подобро речено погрешно мислење имаат.... кој му го наоѓа крајот на овај народ....

Кике, трансфузијата не го продолжува животот за неколку години. Тоа е голема глупост. Трансфузијата обично спасува живот.
А тие стихови на Мојсиј ја ги сваќам дека он им држи грб, т.е. ако некој „земе од крвта”, т.е. ако стане насилен спрема неговите, ќе има акции против тоа лице.
Ебате буквалните толкувања. За мене е голема глупост некој ако му треба крв да ја одбие(што ако е несвесен нема шанси тоа да го стори), или пак уште поголема, ако некој во негово име одбие(на пример родител, само мислам дека родителската љубов многупати е поголема од било која вера).
А не верувам дека било кој бог кој би бил вреден за почитување, би забранил нешто со кое се спасува живот.

Такму така НиколаП, но прашањето е дали е Бог добар и вреден за почитување, особено овој бог, кој е насилен, кој е суетен, кој од суета не дозволил пророкот негов да ја види ветената земја, Ханан, Израел?

Кике, не дајбоже да ти затреба трансФузија (со Ф не со В), да видиш како ќе смениш мислење, оти, нели, бог бара да се се фрла животот попусто. Или?

The Real Highlander напиша:
Стварно не ми е јасно како можел Исус, роден пред 20 векови и некоја година, да биде ,,првостворена ствар од сите,,? Очигледно знаеш многу повеќе за тоа од мене(?!) :se_ molam просветли ме!
животот на Исус може да се подели на три периоди. Првиот започнал долго пред да се роди како човек. Самиот Исус рекол >> Јас сум од горните области<< - односно од небото (јован 8:23). Тој бил на небото како моќна духовна личност.
Поради тоа што сите творби имале свој почеток(раѓање) ,едно време Бог бил сам.
Но почнал да созадава. последната книга од Библијата го означува исус како “ почеток на Божјето создавање” (Откровение 3:14). Знаши Исус бил едниствениот кој бил создаден од Бог лично! Токму ЗАТОА е наречен божји ЕДИНОРОДЕН син.
Интересно... “преку него било создадено се друго на небесата и земјата, видливо и невидливо”
“ Да направиме човек според нашиот лик “(Битие 1:26) забележувате нели? Множина??? (Ова беше најзбунувачкиот стих за мене кога прв пат прочитав).
Кому Бог се обраќа овде??? Да.... на Исус.
Учествувал активно во сите работи кога Бог создавал.>> Бев покрај него[Творецот] , како градежничка, бев радосна од ден на ден....<<(Пословици 8:22-31 ) -Ако ви се наоѓа Библија при рака прочитајте го ова-
Исто така е наречен и “речта” или “словото”(Jovan 1:1)
Вториот период од неговиот живот е кога Бог го испратил на замјата да се роди како човек.
Третиот..... ај за тоа друг пат.

Garfield напиша:
Кике, не дајбоже да ти затреба трансФузија (со Ф не со В), да видиш како ќе смениш мислење, оти, нели, бог бара да се се фрла животот попусто. Или?
Како што велиш ти не дај боже, сепак постојат алтернативни бескрвни методи.
А за животот така е, никако да не се фрла попусто токму тоа значи да го ставиме Бог на прво место (тоа значи да ги слушаме неговите заповеди вклучувајќи ја и онаа за крвта) На крајот на краиштата вистинските христијани имаат вера во Бог безусловно а не само кога ништо не им фали J
Garfield напиша:
Дали беше од суета????
Не би рекол, оној кој беше суетен беше токму Мојсеј кому му беше дадена моќ да преку чудо го прослави божјето име. Арно ама наместо да го прослави бог тој рече " можеме ли НИЕ да ви извадиме вода од карпава..." со други зборови кажано се пофали дека ТОЈ а не Бог ги изведува тоа чудо(јако бате а???). Бог беше праведен кога не му дозволи да влезе во ветената земја.

CopyOfDeath напиша:
Икона што е тоа?Кршење на Божјите Заповеди..Правење идол..Самата црква не ги почитува Божјите заповеди
Не верувај во црква Црквата не е Христова заедница Црквата е заедница на Најголемите Грешници
Критителу Доколку си Вистински Верник Ке ме разбереш Што сакам да кажам
Јас сум Православен Христијанин шо многу добро си ја познава религијата

Alo, lugje, kje ve molam :star: . Koga ja otvarav temata, idejata mi beshe da razgovarame za sekti, onie koi se odgovorni za mnogu masovni ubistva, razni rituali na zhrtvuvanje... ne za Crkvata, Isus, ikonite... Vratete se na temata. Deka hristijanstvoto ne e sekta, toa e fakt. Ona shto mozhe da se pojavi kako podprashanje e dali treba da dozvolime takvite sekti da se proshirat niz drzhavava i da gi perat mozocite na mladite?

The Real Highlander напиша:
Alo, lugje, kje ve molam :star: . Koga ja otvarav temata, idejata mi beshe da razgovarame za sekti, onie koi se odgovorni za mnogu masovni ubistva, razni rituali na zhrtvuvanje...
па кој е одговорен за најголемите масовни кланици веќе 1900 години???
ај да го земам само 20 век 1 светска војна пукна во католичка(христијанска) европа. втора свет(ск)а војна благодарение на папата кој го донесе Хитлер на власт и практично испоуби 60 милиони луѓе.
ахх.. да да не ја заборавиме и војната во босна каде што нашите браќа христијани(православни) се убиваа со нашите браќа христијани(католици).
Токму и за такви правиме муабет..... хммммм

Јас само ке напомена Крстоносните војни се надевам дека си запознаен доколку не си нема потреба да пишуваш на темава

trilobite напиша:
Сведочењето(евангелизирањето)

Сведочењето (или евангелизирањето) е составен дел од Христовите заповеди, но тоа исто така треба да произлезе и самостојно од секој христијанин кој вистински ја искусил Божјата љубов и милост.
Сведочењето е споделување, како преку зборови така и преку дела, на личното искуство со Бога, на Божјите вистини запишани во Светото Писмо, како и на универзалниот повик на покјание и вера. Да се сведочи значи на нашите пријатели, колеги и друго, да им ја доближиме Христовата подадена рака на помирување помеѓу Бога и човечкиот род. Да се сведочи значи да се повикуваат нашите ближни на сопствено покајние и чекорење по Божјиот пат.
[FONT=&quot]Сведочењето е последната Христова заповед дадена пред Неговото заминување кај Отецот. Во последните зборови кон апостолите тој им заповеда: „Одете меѓу сите народи и создадете од нив Мои ученици; крштевајте ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух. Учете ги новите следбеници да го извршуваат сето она што вам ви го заповедав“ (Евангелие според Матеј 28:19-20)

Накратко тоа е тоа.
[/FONT]

Да се сведочи.... значи а? А зарем за тоа не се потребни сведоци?
Зарем онај кој сведочи за Бог не е божји сведок??? И да, во право си trilobite. За да се утврди вистинскиот Бог потребни се сведоци.

Еве што вели Бог за својот народ >>Вие сте мои сведоци, слово е господово и мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред мене ниеден Бог не беше создаден и не ќе биде после мене.<<

П.С. Познавате ли некој сведок :icon_lol: ???

imase pred nekoe vreme vo mojot grad i koga ke gi spomenea me polazuvaa mornici bidejki kruzea razni prikazni za toa sto se pravele i ednostavno ne mozam da gi svatam zosto go pravat toa ednostavno mislam deka se obicni psihopati

Kiko напиша:
Да се сведочи.... значи а? А зарем за тоа не се потребни сведоци?
Зарем онај кој сведочи за Бог не е божји сведок??? И да, во право си trilobite. За да се утврди вистинскиот Бог потребни се сведоци.

Еве што вели Бог за својот народ >>Вие сте мои сведоци, слово е господово и мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред мене ниеден Бог не беше создаден и не ќе биде после мене.<<

П.С. Познавате ли некој сведок :icon_lol: ???

Што ти е поконкретно прашањево:Сведоци во смисла на ова што го изнесе до сега или на Јеховини мислиш?
Ако ти е првото на ум,да ги имам сретнато и тоа многу(во таква средина се движам,христијани вистински),а со овие другиве не сум имал позначаен контакт.И не ги рачунам за Христијани.
Пошто ни сами не се сметаат.
Кога спомнав сведочење,мислев на евангелизирање,па имај го тоа на ум,затоа што е битен дел од животот на христијанинот(во разни облици)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom