Секој го добива тоа што го заслужува...?

• Креатор на темата Креатор на темата Tender Girl
  • Време на започнување Време на започнување
Студент, тато со мито успева да му ја купи дипломата, зашто синчето негово решило дека не му се учи и зашто би се мачел... ете ја огромната фирма на тато која тој ќе ја наследи?!
Станува директор и ич уво не му слуша за тоа што е глуп ко магаре ( ма кога ќе размислам и тоа е попаметно од него ).
Помина тоа време. Човек кој сака да ја одржи својата фирма нема да вработи неспособен човек, а не па ја води фирмата, па макар и син да му биде.
Друг студент, вложува многу труд и дипломира... ама единствено работно место кое успева да го добие е како чистач на ВЦ во елитната фирма на снобот од погоре.
Ако единственото работно место кое може да го „добие“ е хигиеничар - значи не го бива човекот. Точка. Нека чисти и нека свирка.

Мислам дека, сепак, иницијалното прашање се однесува на друга работа. Некој погоре спомна карма, друг спомна судбина, па тркалото се врти.... Сакаме да си ги образложуваме ненадејните (посебно лошите случувања), да бараме логика, некаква причино-последична врска. Јас мислам дека ја нема. Нема ниту добра, ниту лоша среќа. Има засукување на ракавите, памет во глава и отварање четири очи. Кршливи сме и минливи. Тоа е тоа.

Eте... на тоа мислев:)

Aлелуја...:)

Значи...да бидам среќна што можам да живеам и без таа привилегија?
Ова ми звучи како рамнодушност спрема неправдата.Јас во тој случај не би можела да бидам среќна.Неправедноста нема да ми дозволи.
Ако само со фактот дека живееме(опстануваме) на еден или друг начин-ние треба или може да бидеме среќни тогаш зошто на многумина им е тешко да бидат среќни токму поради „присуството“ на многуте неправди?
Не, таа среќа многу тешко би можел некој да ја почувствува.Човекот секогаш има сонови, желби за нешто повеќе и се сомневам дека би ги занемарил сите нив и би се задоволил а уште помалку гледајќи како некој на валкан начин го добива тоа што не го заслужува.

Кога тогаш се ке се врати....имам чист пример во моето семејство...пред 50тина години баба ми добила стан од владата.По некоја случајност разводи,посвојување и слично баба ми ги изгубила сите права врз тој стан а станот припаднал на друга личност од семејството.По 25 години синот на жената го коцка тој стан.Они се преселуваат во една шупа.До денес живеат таму а нашето семејство си зема друг стан во тој град.
Зборот ми е дали по 10 дали по 50 години се ке се врати.Кој колку вложил толку ке добие

Порано или подоцна, го добиваме она што сме го заслужиле.
Јас лично ја практикувам изреката - Прави добро, добро ќе ти се врати.Можеби некогаш ќе се разочарам што луѓето знаат да бидат дрски,подли и безобразни,па ќе го искористат тоа за да ме повредат, ама знам дека тоа злобата ќе им се врати како бумеранг и ќе ги зачука по глава.
Можеби нема одма,нема веднаш да има ефекти нашето однесување,но сепак во иднината, некогаш во животот сите ќе завршиме онака како што сме започнале.
Животот е како тркало,како круг и во него се се’ врти, се се’ враќа.
Животот повеќе би рекла дека е реален и спор...
За некои луѓе нема смисла да бидеш добар, бидејќи наводно од тоа нема корист, барем во денешно време.
Ах, колку само се во заблуда.

Не е секогаш така, не цветаат секогаш рози. Се е релативно. Според мене(и Ајнштајн).

Не верувам во тоа, зошто има некој што стварно не заслужува, а има премногу, и обратен случај, неко премногу заслужува, а нема ништо ... Јас сум задоволен со тоа што го имам и тоа што го добивам, зошто недај Боже, може и полошо од сега.

Се согласувате со ова?
Дали тоа што ни се случува (добро или лошо...ватевр) во текот на животот, сме си го „заработиле“ некако?
Дали животот е праведен и ни го пружи тоа што всушност и го заслужуваме?

Секој ќе го добие тоа што го заслужува, порано или подоцна...Дали?

:salut:
Da jas se soglasuvam so toa, sekoj dobiva tolku kolku mu e otredeno, kolku zasluzava i ne mozem da go izmenim toa, samo si mislim deka mozem. :)
Ima edna mnogu ubava prikazna, ke vi ja kazam a vie zamislete dali e taka, za mene e samata vistina:
" na cekoj covek, od pocetok mu se polagat 2 delvi( bureta) ednata puna so med, drugata so lajna. Do krajot na zivoot treba da gi izede i dvete.
Vo nasa vlast e samo toa- da birame kako da gi jadem- dali prvom medot, ili mozebi lajnata .. ili da gi mesame. :)
A najloso e koga si mislim deka jadem medot, i uzivame, a vsustnost jademe grugoto. :pipi:

Секој го добива она што го заслужува...некогаш.
До тогаш самите си ги одредуваме сите настани и случувања. Самите треба да сме си свесни за позитивниот или негативниот исход од некоја работа.

Tocno taka a vazi i onaa starana sto si nadrobil toa ke si srkas!

Не е точно дека го добиваме она што го заслужуваме...

Верувам дека секој го добива тоа што го заслужува...Ако правиш добро некому,ќе ти се врати.Но,работата е што некои луѓе долго чекаат за да дојде доброто,а додека на некои кои нанесуваат лошо се им трга од рака.Како и да е со текот на времето се си доага на место...

Меѓутоа иако цврсто верувам во ова,во последно време и почнувам да се прашувам дали е навистина така..Се прашувам дали воопшто гледа Господ што се случува тука,и се прашувам бидејки дозволува да заминат од живите добри луѓе,кои ги сакаат другите и кои правеле само добро.Зар тие го заслужиле тоа?:toe:

Можеме да останеме и без таа привилегија да дишеме воздух. Истиот воздух што го дишат и оние кои имаат повеќе во животот:smir:

Не, треба да бидеш среќна што ја имаш таа привилегија, да дишеш воздух:smir:

Е ај сега...се совпаѓаат ли овие две мислења, кажи ми :)
Како и да е, доволно забегавме од темата.Дали може да бидеме среќни или не, тоа нема врска со темата.

се се врти се се враќа барем јас така мислам..на оние кои што правеле добро ке им се врати со дупло подобро..на оние кои правеле лошо дупло полошо кармата си го прави своето со тек на време:pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom