Сè за лимонот

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
А

Атомската мравка

Гостин
1.jpg

Лимонот припаѓа во групата на цитрусните овошни плодови, во која што спаѓаат и портокалот, мандарината, грејпфрутот и др. Тој е евтин, лесно достапен и повеќенаменски. Особено е корисен кога е во прашање вашето здравје. Овој жолт плод содржи не само витамин Ц, туку и други витамини (витамин Б, рибофлавин) и минерали како калиум, калциум, фосфор, магнезиум. Во составот на лимонот влегуваат и протеини и јаглехидрати. Кората на лимонот е многу корисна, затоа што е богата со витамин П и фитоцидни материи, кои ги уништуваат микробите. Кората содржи и етерични масла кои се корисни за: нормализирање на крвниот притисок, намалување на нивото на холестерол, превенција од атеросклероза, зајакнување на имуниот систем, главоболка, гадење, исцрпеност, подобрување на помнењето и концентрацијата.

Лимонот е лек за стомакот поради неговиот лаксативен ефект. Исто така го зајакнува имунолошкиот систем. Ако имате настинка, пробајте да пиете сок од лимон. Освен тоа што ќе ви помогне во борбата против настинката, ќе го сопре и развивањето на инфекции. Тоа е така поради неговите антибактериски и антивирусни својства.

Дали користите лимон во секојдневната исхрана ? Исто така бидејки користам лимон често во најразлични јадења и пијалоци како риба, чај итн ме интересира дали е тешко да се чува дрво лимон во домашни услови, покрај многуте позитивните ефекти од плодот на (лимонот) гледам дека и дрвото ги уништувало бактериите во воздухот.. патем во добра саксија изгледаат и доста добро како декор. Ако има некој искуство со чување на лимон нека напише што е потребно гледам има доста различни видови на дрва лимони, дека може да има и по две берби по колку даваат одприлика итн.

Во последно време секое утро пијам сок од исцеден лимон,заради средување на притисокот, главоболките и исцрпеноста. Веројатно треба подолг период за да се почувствува подобрување.

Acid approves this ascorbic acid :ROFLMAO:

Во чај, во супа оди многу лимонов, ама насабајле исцеден во чаша заедно со портокал е нешто најубаво (y)

Си го пијам обично со чај. Одлична комбинација.

Jaс сега на ,,старост" дојдов до одговор по кој трагав во овие 20тина години на прашањето кое е ми е омилено овошје, лимоче. Практикувам во денот минимум една чаша сок од лимон. Обично земам едно лимонче, со помош на цедалката ја вадам течноста, чашата ја дополнувам остатокот со вода и малку шеќер ради разблажување. Немам проблем со киселоста, баш напротив ме освежува. Едно време го внесував во огромни количини, по 3 чаши ми се случувало, но мала тежина имав (мислам во желудникот дека беше), па затоа сега од 1 до 2 максимум. Дури една вечер како криза да ме фати, немаше лимони, а така бев жеден и си легнав :)

lemon сurd za so palachinki :icon_lol:

a ushte za shto drugo ?

Колку и да е здрав лимонот никогаш значи никогаш не го пијте чист, разредете го со вода, оти штетно е за вашиот желудник, јака е оваа киселина иако е корисна. :)
И мал совет, никогаш не ставајте Ц витамин во жежок чај, бидејќи на висока температура испарува, така да за џабе ќе го ставате. :)

Во последно време секое утро пијам сок од исцеден лимон,заради средување на притисокот, главоболките и исцрпеноста. Веројатно треба подолг период за да се почувствува подобрување.

Исто и јас само не секое утро туку цел ден пијам сок од лимон, 3 лимони ги цедам со она пластичната цедалка што е за лимони ја истурам течноста во шише и другото го надополнувам со вода во шише од 1.5л. Порано бев ептен зависник од газирани и негазирани сокови па со помош на ваква лимонада веќе месец дена во уста немам ставено вештачки сок.

Ем здраво ем не се трујам со сокови од вода и вештачка боја со еден куп шекери.

И мал совет, никогаш не ставајте Ц витамин во жежок чај, бидејќи на висока температура испарува, така да за џабе ќе го ставате. :)

:cuc: Така е, стручно се вика, ќе го „удавиш“ витаминот. :pos:

Имавме дома, па го однесов кај баба оти не го кастревме на време па израсна во толкаво дрво, сега зиме го чуваат во ходник и зафаќа скоро цел спрат, грев ми е да го кастрам по стари години, нека стои таков, раѓа многу, ама точна бројка незнам пошто моиве го брстат :icon_lol: Иначе е прифатен од семка.
Дома имам мандарина, ама уште нема плодови, ко собно цвеќе ни е.

Витамин C од овошје и зеленчук се искористува скоро 100% поради формата во која се наоѓа, додека оној во таблетки ти е тиње фрлени парици. Затоа природно е најдобро.

Порано лимонот на парченца исечкан го макам во шекерче и јадам а сеа си го цедам <3

Лимонот припаѓа во групата на цитрусните овошни плодови, во која што спаѓаат и портокалот, мандарината, грејпфрутот и др..

една добронамерна забелешка- за насловот
да побараш од модератори преименување на темата во цитрус или агруми( за да на едно место се пишува и за останатите 3 плода од оваа група);)
сепак ти си знаеш најдобро (y)

Да, користам лимон многу. Со риба, секојдневно во чај, како исцеден свеж сок. Сокот го пијам само исцеден лимон и вода без шекер, а малку ми е тапа што не можам чајот да го пијам врел бидејќи се разградува витаминот па треба да почекам малку да се излади, али ок е.
Исто така користам лимон и во бунар витаминскиот напиток :)

една добронамерна забелешка- за насловот
да побараш од модератори преименување на темата во цитрус или агруми( за да на едно место се пишува и за останатите 3 плода од оваа група);)
сепак ти си знаеш најдобро (y)
Кога ќе се отворат посебни теми за останатите плодови од групата цитрусни овошја и кога ќе се развие дискусија тогаш ќе се спојат во една. Не гледам причина зошто сега би го сменила насловот на оваа тема:pipi:
Тенкју

Заборавив, исто така и во кафе го пијам, без шеќер, нормално. Кој не е пробал нека проба, а имам читано дека кафе со лимон помагало против главоболка.

[Исто така бидејки користам лимон често во најразлични јадења и пијалоци како риба, чај итн ме интересира дали е тешко да се чува дрво лимон во домашни услови, покрај многуте позитивните ефекти од плодот на (лимонот) гледам дека и дрвото ги уништувало бактериите во воздухот.. патем во добра саксија изгледаат и доста добро како декор. Ако има некој искуство со чување на лимон нека напише што е потребно гледам има доста различни видови на дрва лимони, дека може да има и по две берби по колку даваат одприлика итн.
Еве овде прочитај како се одгледува :)
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 20:50 ---
Заборавив, исто така и во кафе го пијам, без шеќер, нормално. Кој не е пробал нека проба, а имам читано дека кафе со лимон помагало против главоболка.
И е прва помош утрото после пијанка :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom