Се` за љубов?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Се за љубов? Дали?

Колку пати, сум слушнала, прочитала, па и самата кажала дека се би направила за љубов. Но, баш размислував овие неколку денови, што се подразбира под тоа се? Кога ќе види човек СЕ е многу широк поим, опфаќа многу работи...

Што подразбирате вие под тоа СЕ за љубов и дали вие се водите по правилото СЕ за љубов?

А ако не се водите по тоа СЕ за љубов, што е тоа што НЕ би го направиле во ниедна ситуација за ништо, па ни за љубовта?

Нема да дадам конкретен одговор на прашањево, само ќе напишам цитат од една песна
(I want to spend my lifetime loving you - Marc Anthony & Tina Arena)

" Love is worth everything we pay "

Не, во никој случај не би направила се за љубов. "Се" е премногу. Би правела многу работи за љубов, понекогаш и повеќе од потребното ама не се. Еве прво што ми падна на памет инспирирана од она што се случува онолку мене сега е дека не би се откажала од семејството за љубов, незнам, има многу други работи што не би ги направила

Се за љубов? Дали?

Колку пати, сум слушнала, прочитала, па и самата кажала дека се би направила за љубов. Но, баш размислував овие неколку денови, што се подразбира под тоа се? Кога ќе види човек СЕ е многу широк поим, опфаќа многу работи...

Што подразбирате вие под тоа СЕ за љубов и дали вие се водите по правилото СЕ за љубов?
Како што и сама кажа. Се’ е преголем и преопширен поим. Но јас можам да тврдам дека би направил се’ за љубовта, се додека знам дека тоа е навистина од љубов и се додека сум свесен дека она што го правам допринесува само добро како за мене така и за мојата партнерка.

А ако не се водите по тоа СЕ за љубов, што е тоа што НЕ би го направиле во ниедна ситуација за ништо, па ни за љубовта?
Но никогаш не би се погазил себеси за љубов. Љубовта бара разбирање, а не негирање на личностите.

сум имал периоди ко сум бил ептен затрескан, толку мн да не сум ги гледал работите реално. и онака потсвесно сум велел се ќе дам, дека се ќе напрам ... арно ама после ко ќе „оладам„ малце сваќам дека не е то то да дајш се за љубов

Да, посебно во летото што иде ( али не баш СЕ! :) подразбирам многу работи под тоа полу-се :):):):pos2: а и треба, еднаш се живее, и убаво е да се сака и да бидеш сакан.:back:

Како прво технички гледано општо љубовта може многу добро да се дефинира како спремноста да се даде нешто (жртвува) за доброто односно интересите на друга личност која се наоѓа посотојано во непосредна близина (секогаш покрај себе). Обемот односно границите на тоа колку еден човек е спремен да даде односно да жртвува за другата личност се дефинирани од неговиот инстинкт. Инстинктот пак од своја страна е директно поврзан со природните животни цели кои се универзални за сите живи организми.

Од горенаведените заклучоци може да се согледа дека постојат различни обеми на тоа колку ќе се даде односно жртвува за друга блиска личност или поточно 3 генерални нивоа кои се повторно дефинирани од страна на инстинктот. Од друга страна пак ваквата инстинктивна спремност за жртвување на нешто за доброто на една блиска личност може да биде обострана и еднострана. Од дадените 3 генерални нивоа на спремност за давање личен придонес односно жртвување, две нивоа се дирктно поврзани со обострана инстинктивна спремност за помош односно жртвување. Обично инстинктот ја препознава можноста дека полесно и посигурно можат да се остварат животните цели кога ќе се има обострана спремност за помош и жртва и ги поместува тие граници до потребното ниво потребно да се одржи врската помеѓу двете личности кои се спремни и имаат компатибилни модели на тоа каде може односно што може да се жртвува. За разлика од овие две нивоа едно ниво односно највисокото ниво на инстинктивна спремност за помош и жртвување е независно од другата страна и во најголем број од случаите е и исклучиво еднострано.

Прво ниво на инстинктивна спремност за давање помош и жртвување на некои лични интереси се појавува кога постои иста таква инстинктивна спремност со истиот обем од другата страна односно од другата блиска личност односно личности. Во ова ниво границите кои ги поставува инстинктот во одонос на тоа колку е спремна личноста да помогне се наоѓаат таму каде што помошта која треба да се пружи не ги загрозува поприоритетните лични интереси. Ова ниво инстинктот го поставува како потребно за остварување на првата од природните животни цели односно развојот и преживувањето на две или повеќе единки, бидејќи за оваа животна цел треба единките од еден вид да се способни со малку помош да ги остварат. Со други зборови ова ниво на инстинктивна спремност за помош и жртвување се јавува кај дургарската љубов.

Второто ниво на инстинктивна спремност за помош односно жртва слично како и кај првото ниво се појавува кога постои иста таква спремност од страна на скоро исклучително една друга единка. Овдека инстинктот за разлика од другарската љубов ги поставува повисоко границите на спремност за помош и жртва. Имено во ова ниво границите се поместуваат до тоа ниво да единката нема да биде инстинктивно спремна да помогне односно да жртвува нешто ако во тој процес се загрозуваат личните интереси со највисок приоритет. Овие граници инстинктот ги поставува толку високо бидејќи препознава можност за остварување на втората природна животна цел имено создавање на потомство. Овдека за разлика од првото ниво на една единка безусловно и е потребна помошта од друга единка за остварување на дадената цел. Во случајот кај двополните видови како нас луѓето тоа значи дека другата единка мора да биде од спротивниот пол. Ова ниво на инстинктивна спремност за помош и жртва се јавува кај она што го нарекуваме љубов помеѓу двајца потенцијални сексуални партнери.

Највисокото ниво на инстинктивна спремност за помош и жртвување многу често во своите гранци односно обем ја вклучува и спремноста за жртвување на сопствениот живот за успешниот развој, опстанок и размножување на другата личност. Овдека станува збор за родителската љубов. Токму и затоа овдека нивото на инстиктивната спремност за помош и жртвување е асиметрично помеѓу двете единки и е повеќе или помалку еднострана бидејќи нивото инстинктивна спремност на потомството за помош и жртва за доброто на своите родители е еднакво на првото ниво односно нивото на другарската љубов. Овие високи граници на обемот на спремност за помош и саможртвување ги поставува инстинктот бидејќи во таквата спремност гледа можност за успешно постигнување на третата и последна природна животна цел односно создавање услови за успешен развој, опстанок на потомството со цел и тоа да биде способно да остави потомство.

Од горенаведената анализа може да се види дека обемот на тоа колку една личност е инстинктивно спремна да помогне односно жртвува многу зависи од приоритетите на личните интереси. Што значи дека тоа повеќе или помалку варира од личност до личност. Нормално различната приоритетност на одредени лични интереси се отсликува и во другите нивоа на инстинктивна спремност за помош и жртвување ма дадената личност. А обемот на таа помош односно жртва е еден вид компромис помеѓу природните животни цели диктирани од инстинктот и личните интереси, кои се дефинираат во текот на развојот и созревањето на единката.
Инаку колку за појаснување инстинктот сеуште не е толку добро истражен но постојат две можности како инстинктот како таков се наследува. Една можност е преку одредени генетски одлики кои дефинират одредени неуробиолошки одлики. Втората е потсвесното учење на важноста на животните цели кое имплицитно се пренесува од страна на родителите или другите единки од истата популација преку нивното однесување.
Друга точка за дискусија е и зошто тогаш некои врски помеѓу двајца потенцијални сексуални партнери не успеваат иако и двајцата имаат однос во кој се на инстинктот го дефинира второто ниво на спремност за помош и жртва. Тука најверојатно станува збор за некомпатибилност на природата на мерките односно начините кои се користата за да се даде помош односно принесе жртва.

Се за љубов? Дали?

Да, би направила СЕ за љубовта.
Но доколку тоа СЕ, не преминува одредени граници. (Почнувајќи од убиство и ред такви работи).

Исклучувајќи го убиството, можам да направам СЕ.

До пред некое време кога и да ме прашаа викав - Ќе направам се за него зошто го сакам.. А сега би рекла комотно.. Не вреди ни кафе да се плати на некој колку ли да ти значи. Едноставно НИШТО за љубов.

Да, би направила СЕ за љубовта.
Но доколку тоа СЕ, не преминува одредени граници. (Почнувајќи од убиство и ред такви работи).

Исклучувајќи го убиството, можам да направам СЕ.

Е па тоа е тоа што мене ме буни. Што е тоа се?

Ете велиш доколку тоа СЕ не преминува одредени граници. Па зарем СЕ има граници? Како да се одредат тие граници?

ne

kako be toa se za lubov nemozes taka da se zalubis i slepo da veruvas vo se ima edna pogovorka koja veli .LUBOVTA E SVETLOST STO TE VODI NAPRED .NO NIKOJ NE KAZUVA KOLKU KE PLATI STRULA OD TOLKU SVETLO.nemoj pogresno da me svatite jas sum za lubov i ja najdov mojata prava lubov no ne veruvav se na slepo doverbata se steknuva podocna koga ke se zapoznaete podocna i koga ke se otkrijat site mani i poroci.

Се за љубов ?
- ова се сум го направил ради таа љубов

Еднаш се откажав од факултет ради љубов, се откажав од другари, од фудбал- моја најголема пасија, и веќе немам намера ништо да жртвувам за поимот љубов, доволно беше за овој живот, и немам намера да правам СЕ

Еднас се откажав од факултет ради љубов, се откажав од другари, од фудбал- моја најголема пасија, и веќе немам намера ништо да жртвувам за поимот љубов, доволно беше за овој живот

Нејќам да носам заклучоци или да генерализирам во врска со твојот живот, бидејќи прочитав само една реченица, ама сигурно ТВОЈА била одлуката да го направиш тоа.
И на крај криви ни се тој/таа бидејќи правиме работи што тие не ги побарале од нас, а ние очекуваме да бидат возбудени од истите.
И што е најлошо, ако некој го откажи факултетот за мене или неговата пасија, јас би се осеќала должна да вратам со иста мера.. И тука настанува притисокот и обврските, а јас не сакам обврска да имам кон партнерот, туку ако правам нешто да биди од срце.

Не знам до каде сум спремна да одам за љубов, но сигурно не одам по некој шаблон, туку сакам спонтано да се случуват работите, а не да поставувам претходно критериуми што би а што не би направила за тој што го сакам.

Што е тоа се?? Ете спомна SCORPIO__20 што направил за љубовта, некој се откажува од друштво, некои се менуват 360 степени.. и јас некогаш си го поставувам истото прашање, па не можам да дадам соодветен одговор...

реплика

Нејќам да носам заклучоци или да генерализирам во врска со твојот живот, бидејќи прочитав само една реченица, ама сигурно ТВОЈА била одлуката да го направиш тоа.
И на крај криви ни се тој/таа бидејќи правиме работи што тие не ги побарале од нас, а ние очекуваме да бидат возбудени од истите.
И што е најлошо, ако некој го откажи факултетот за мене или неговата пасија, јас би се осеќала должна да вратам со иста мера.. И тука настанува притисокот и обврските, а јас не сакам обврска да имам кон партнерот, туку ако правам нешто да биди од срце.

Не знам до каде сум спремна да одам за љубов, но сигурно не одам по некој шаблон, туку сакам спонтано да се случуват работите, а не да поставувам претходно критериуми што би а што не би направила за тој што го сакам.

Што е тоа се?? Ете спомна SCORPIO__20 што направил за љубовта, некој се откажува од друштво, некои се менуват 360 степени.. и јас некогаш си го поставувам истото прашање, па не можам да дадам соодветен одговор...

Не окривувам никој, таман работа, во тие моменти сум мислел само на љубов, и ништо друго, среќа исполнетост, али сакав да истакнам што Се сум направил за љубовта, и не се каам за ниедна од тие работи, само што никогаш не би го повторил тоа во животот, :helou:

За жал ние сметаме дека принцезата која избегала за да биде со љубениот место да се жртвува за царството е многу храбра, и тоа е најголема љубов. Ова во никој случај не е храброст ниту љубов, само огромна себичност и кукавлук.
Ние луѓето забораваме дкеа има работи многу поголеми од нас.
Некои нешта треба да се мислат со главата не со срцето. На туѓа несреќа среќа не се гради па затоа не треба да трагаме по нашите соништа за љубов кога сме дале веќе збор. Сега ја читам ,,Времето на лалињата" и таа Софија до вчера го сакаше маж и зошто ја спасил од беда, ама сега пошто начека еден со поголем ... она заслужувала да биде среќна па затоа не било грев тоа што го правела. А маж и кутриот ја држи ко солза во рака.
Абе тоа сме ти ние луѓето, во се мора да има изопаченост, црнина во белото, целта ги оправдува средтствата....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom