Сe` се случува со причина

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум сигурна за ова.

Знам само дека сите нешта што јас ги правам во мојот живот, ги правам со некаква причина. Макар да се работи за најбаналното нешто, зад него сепак стои некаква банална причина.

Па, мислам дека впрочем дека работите се баланс меѓу коинциденцијатата и детерминизмот. Бидејки ако веруваме дека некоја космичка сила ни го детерминира животот тогаш престануваме да веруваме во слободна воља, основна наша движечка сила. Ако пак се предадеме целосно на материјалистичката случајност тогаш светот ја гуви суштината и смислата. Па.....

Ne bas se,ima sekogas nekoi raboti koi se slucuvaat onaka, bez nikakva pricina

Jas mislam deka se sto se pravi ima nesto odnosno e posledica na nesto i se slucuva za da se napravi nesto drugo. Na primer si ja mavate glavata od nekoe drvo toa se slucilo za da ve zdoboli glavata, da vi dojdi pametot, malk e prost primerot ni mislam deka e taka :)

Не верувам во случајност.Се е со причина.

da sekoja slucajnost ima pricina i sekoja pricina e od nekoja slucajnost,no sekogas slucajnostite se so pricina ali ponekad i pricinite so nekoja slucajnost koja e rezultat na pricina i toa cisto slucajna koja se desila so pricina.

Да да има секогаш причина за се али проблемот е што не можеме да ја видиме не можеме да дознаеме дали една работа е причина за друга во некои случаи да но ретко во најголемиот број случаи не можеме да знаеме нашиот мозок може да паѓа само во заблуди и да си фантазираме. Пр. сонцето изгрева и петелот пее во исто време но дали пеењето на петелот е причина а изгревот последица? Секако дека не, така добро ова прашање во денешни услови е смешно но замисли си пред милиони години тогашните луѓе можеби би мислеле и дека е. така и ние денес се справуваме со вакви прашања само од друг тип и поради наша сигурност и илузорна стабилност може да си помислиме и дека ја знаеме поврзаноста помеѓу две појави. Мошне скептички не.

FLiX напиша:
Дали се согласувате со оваа мисла дека се се случува со причина. Баги е оптимистичка, ако во сите работи ја барас прицината, но така е наједноставно :)
И да и не. Од една страна се согласувам, ама од друга, не верувам во таа работа, зашто многу работи зависат од нас дали ќе се случат или не, така да, не можеме да речеме ни дека се` се случува со причина значи, ама од друга страна... не знам, стварно не знам. :) И верувам и не, али појше не верувам отколку шо верувам. :))))

Се обидувам да верувам дека нештото се случило со причина... и дека следи позитивен исход од сето тоа....... доста утешително е :)

и за џабе не е она на секоја акција има реакција...т.е.пак до она првичното...се се случува со причина:toe:

se se slucuva so pricina...TAKA E..veruvam deka se sto mi se ima sluceno i se sto sum go napravla...se, ama bas se e bilo poradi nekoja pricina...

секако дека се се случува со причина само што не ја знам од пред да се случи

Najtesko e da se doznae pricinata :), na primer koja e pricinata sto postoime sigurno ima pricina ama seuste ne ja znaeme.

Ja gledam serijata LOST i toa im e tagline.

Everything happens for a reason.

Pa mislata jas ne ja vidov od tamu ,ova po filozofija go ucevme na uciliste od tamu idejata :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom