СДСМ vs. ВМРО-ДПМНЕ - ретроспектива

• Креатор на темата Креатор на темата [acko]®
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе Мистик,не си ни ти во право за тоа,иако донекаде се согласувам со твоето мислење за 100тина литри млеко,ама верувај дека во тоа Скопјето се изгледа малку поинаку одколку во шталото со крави или во трлото со овци,разликата е евидентна.Проблемот лежи во ветувањата на нашата влада дека со стимулации ќе го реши статусот на земјоделците,без разлика дали тие преживуваат од 5 крави или купуваат БМВиња и јахти од 500 тини крави.Знаеш ли кој има повеќе од 100 крави во државава,нема ниту еден чесен земјоделец и работник по нивите,сето тоа се директори на пропаднати фирми,раскрчмени Тутунски комбинати кој зедоа неповратни Тајвански или слични кредити за кој земјоделците,ама оние вистинските,можеа само да сонуваат.Во предизборните ветувања на оваа влада тие го гледаа своето подобро утре,градеа подобра иднина во своите сништа и сега цаааап,наеднаш се им се руши во реалноста.Зарем тие се виновни што власта секојдневно им труби по медиуми дека ќе им даде половина милјарда евра во следниот период само доколку работат со стоката на нивите?Зарем селаните се виновни што со парите кој ги зеле како приход гледаат дека не можат на децата да им купат книги,обувки или кроасан од 20 денари туку само од 5 доколку најдат,иако буквално спијат со стоката?Верувај дека селјаците не се научени само да кукаат,понекогаш кукаат со причина,особено одкако ќе увидат дека некој ептен непоштено ги “обработил“.
Ебаго, владата им дала субвенции, не може бе и откуп по загарантирана цена да им гарантира. Па не е владата млекара Битола или Сведмилк.

Мене ако не ми одговара понудена цена за мој производ или услуга - не ги давам. Им викам шетај на потенцијалните клиенти. Ако не им чини на сељаците цената, нека прават и тие така, нека не продаваат млеко на млекопреработувачите. Зошто им го даваат по таа цена?

Мистичен напиша:
Е да ги ебам, владата им дала субвенции, не може бе и откуп по загарантирана цена да им гарантира. Па не е владата млекара Битола или Сведмилк.

E i jas da gi ebam brat...ama ete ne samo sho ne e vladata mlekara Bitola ili Shvedmilk im vetile i sea sho praime?Ili da ja napraime mlekara vladava sho mislish?

Тие работи некој едноставно не може да ги разбере. Мисли петолетка е ова, планска економија во СФРЈ. Мене кој ми гарантира откуп на производите и услугите од мојот бизнис бе? Кој? Никој. Сам се мачам да создадам нешто, да најдам пласман и се мачам да го продадам по рентабилна цена која ја диктира самиот пазар. Сељакот има се на тацна, и пласман обезбеден, и откуп, и субвенции...и пак кука.
Ова гарант, пак Грујо ќе им биде крив. Ама не бе, државата е крива за се.

Мислиш ли дека има се на тацна,или така ти кажуваат?Јас ти велам дека немаат апсолутно ништо,верувај не да ги бранам зошто и јас сум погоден од понекогаш високите цени со кој ги нудат сопствените производи,ама тоа е така токму од нивната недоволна информираност колку ќе им се исплати она што ќе го произведат.Би било убаво власта да излезе и да рече:
-абе селјачишта,кој ве еба бе,од утре секој нека си го бара чарето и за млеко и за бостан и за се што ќе произведите,немој некого да слушнеме како протестира против оваа технократска власт на која ако и треба млеко ќе си увезе,ако и треба месо исто така ќе си увезе,ако и треба било што,оваа власт ќе си увезе со парите кој ќе си ги најде под “џерамитката“ кај што,одсекогаш си ги наоѓаше!
Да видиме уште колку дена ќе остане на власт,доколку тоа го изјави?

E i jas da gi ebam brat...ama ete ne samo sho ne e vladata mlekara Bitola ili Shvedmilk im vetile i sea sho praime?Ili da ja napraime mlekara vladava sho mislish?

И сега шо прајме, некој вети и дека бар по еден од семејството ќе вработи

Протести на млекопроизводители имаше и во Германија и Австрија бидејќи не беа задоволни со откупните цени од млекарите. Колку што ми е познато и во двата случаја се покачија откупните цени после преговорите.

Ебаго, владата им дала субвенции, не може бе и откуп по загарантирана цена да им гарантира. Па не е владата млекара Битола или Сведмилк.
Мене ако не ми одговара понудена цена за мој производ или услуга - не ги давам. Им викам шетај на потенцијалните клиенти. Ако не им чини на сељаците цената, нека прават и тие така, нека не продаваат млеко на млекопреработувачите. Зошто им го даваат по таа цена?

Точно дека не е владата Млекара,ама исто така е точно дека одредени договори кој ги потпишала таа млекара треба да ги почитува со гаранции од оваа влада.Што со млекарата која не го почитувала договорот,ќе ја дадеме на суд и ќе му ја плати штетата на земјоделецот одкако овој ќе го стрефат два три инфаркти од нервоза што мора да ги заколе и тие 10тина крави што едвај ги купил,или треба човекот да ја земе чифтарата и сите да ги испотепа во таа млекара оти правдата ќе стигне многу доцна како и многупати досега?

И сега шо прајме, некој вети и дека бар по еден од семејството ќе вработи

SDSM izgubi poradi toa edno nerealizirano vetuvanje a DPBNE kolku veti i kolku ispolni i sho da mu naprajme za 100veteni chekori a od niv nieden realiziran?Besilka ili strelanje odgovara?

SDSM izgubi poradi toa edno nerealizirano vetuvanje a DPBNE kolku veti i kolku ispolni i sho da mu naprajme za 100veteni chekori a od niv nieden realiziran?Besilka ili strelanje odgovara?
Зошто прашуваш кога во првата реченица сам го даваш одговорот за казна нереализирани ветувања.

Зошто прашуваш кога во првата реченица сам го даваш одговорот за казна нереализирани ветувања.

Te prashuvam tebe de...jas navedov moi mislenja...tvoi chekam sega...sho treba spored tebe da mu napraime na DPBNE za neispolnetite vetuvanja...se sho vidov e reklami i protesti kako rezultat na vetuvanjata pred nekoe vreme.Ili ti ne gi slushna vetuvanjata?

vmro se legenda a sdsm se gotovi, ne gi spasuva ni sveti branko demagogot.

Kako po difolt na chlen ili premier od DPBNE...site vetuvanja zavrshuvaat so laga...pa taka ke go svatam i zemam i ovoj post od tebe.Ili ste probale da izlazhite nekoj ili samite ste se prelagale vo procenkite kako po obichaj drugo nema.

Некако нема одговор на аргументите од Мистичен.
Добри поенти во секој случај, иако ништо од тоа не ја оправдува Владата таму кај што греши, ама многу е битно правилно да ја лоцираме вината.

За да бидне нешто од земјоделието, сега е потребно да се образуваш како за секоја друга професија, така и за земјоделец,фармер што и да е.
Ако бараат помош од институциии тогаш треба да се игра по правила.
-Осигурување од природни штети, Информирање или едуцирање за пазарот, способност за предвидување на движењето на побарувачка итн.

Самоубиствен, нели Грција не признала под уставно име во време на Бучко..:kesa:

За да бидне нешто од земјоделието, сега е потребно да се образуваш како за секоја друга професија, така и за земјоделец,фармер што и да е.
Ај па и ти не заебавај, да се образуваат......па тие (земјоделците) како стручњаци се раѓаат...како пра-пра-пра дедо, така и овие сега работат.
Јес да се на цена natural производите......
Кога сме кај нивното образување (доусовршување, следење на новите текови и слично) ми се чини им беше нудена таа опција преку разни семинари, поволности за набавка на информатичка опрема итн, но тоа беше се глатко одбиено од родениве специјалисти и тоа со подсмев.

Некако нема одговор на аргументите од Мистичен.

Narekuvanjeto zemjodelcite seljaci za tebe e argument?Ok.I da ne prizna vo 2004ta godina zaedno so ostanatite 25 chlenki samo sho gleam memorijata ne ti raboti posledno vreme a i ne mi e ni chudno za chlen na DPBNE ili simpatizer.

Narekuvanjeto zemjodelcite seljaci za tebe e argument?Ok.I da ne prizna vo 2004ta godina zaedno so ostanatite 25 chlenki samo sho gleam memorijata ne ti raboti posledno vreme a i ne mi e ni chudno za chlen na DPBNE ili simpatizer.

sklerozo )))))) pak pocnuvas deka grcija ne priznala pod ustavno ime?ako uste ednas streses glupost od ovoj kalibar ke pobaram ban da ti repnat za bludnicenje )))))))))))))))))))))))):smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom