САМОУБИСТВО

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Што станува со пушачите?
Дали тие спаѓаат во категоријата самоубијци, кога сите знаат дека цигарите се тивок убиец и дека пушењето убива, а намерно се трујат секојдневно со кутија две никотин?

Da! Isto i so tie sto se hranat nezdravo, ziveat nezdrav zivot, se pijanat... sve i svasta. Lugevo sekodenvno pridonesuvaat kon svojata smrt. Zasto nikoj niv ne gi smeta za samoubijci. Covek sto e ke umre od rak na beli drobovi po 30 godisna pusacka kariera ne e samoubiec???? I don't think so.

Во Библијата нема ништо коноретно за самоубиството!

Можеби се подразбира со - не убивај. Најдов нешто -
Христијанската осуда на самоубиството чин доаѓа од ставот на Свети Августин кој го изедначил самоубиецот со убиецот, Од тогаш ставот на црквата е познат.
Таквата реакција има оправдување во верувањето дека човекот не е управител на својот живот и кревањето рака на себеси е директно спротивставување на Творецот.
Како што напиша Луртз, тое е против инстинктот за преживување кој според психолозите никогаш не се предава. Оној што би сакал да го совлада тој инстинкт, а не да го гуши би требало на пример да се измрцвари од глад или жед додека не умре, а да има покрај себе храна и вода.

остави ја библијата раат!!!!!!!!!!

како може бее па самоубиство е слабост..некој не може да се носи со последиците....оправдувам во еден случај

кога си у војна и со 5 души се движите...ви фрлаат рачна бомба или гините сите..или...јас би се жртвувал ако знам дека барем ке спасам живот!!!!!!

инаку самоубиство онака јажиња пиштоли ланатан и што уште не...е само нанесување болка на блиските:toe:

единствено нешто е молитвата...па добро бе добрите дела нели помагаат...јас овие три месеци форматирав 50 компјутери кај народ на кои им пише click here to see your mother naked или dobivte lutrija па не им земав пари!!!!!!ја знам ситуацијата ебаго....

аааа и учебници од економски и други книги ги донирав во библиотека у вел...учебникот от таки фити...ми недостасува тој учебник..

плус еднаш на џупцте им дадов стари алишта а и пет пати давав крв(сега имам забрана-не смеам..ама за некој месец ке може)

и сега да горам во пеколот........оти не верувам во бог!!!!!

госпо прима мито и гзолижачи...еве на пример тој криминалецот до исус рекол ахх да јас бев лош ти си добар и ајде отиде у рајо:toe:

НЕ!!!!!

не е чесно:vozbud:
Молитва ми беше во контекст на... оние фанатици што веруваат дека душата на оној што се самоубил се заглавува некаде за вечни времиња. Ако некој се самоубил треба да се осуди самиот чин а не да се колне самоубиецот. Треба да го ослободиме од таквите мисли за да си најде мир, а и да се ослободиме себеси од горчина и болка.
Саможртвување за друг е племенито нешто, а тоа за компјутерите... тоа е всушност една конкретна молитва! Верувал ти или не, Бог кој тајно гледа, јавно ќе те награди. :smir:

Што станува со пушачите?
Дали тие спаѓаат во категоријата самоубијци, кога сите знаат дека цигарите се тивок убиец и дека пушењето убива, а намерно се трујат секојдневно со кутија две никотин?

Филозофко прости ни, не знаеме што правиме. :smir:

Da! Isto i so tie sto se hranat nezdravo, ziveat nezdrav zivot, se pijanat... sve i svasta. Lugevo sekodenvno pridonesuvaat kon svojata smrt. Zasto nikoj niv ne gi smeta za samoubijci. Covek sto e ke umre od rak na beli drobovi po 30 godisna pusacka kariera ne e samoubiec???? I don't think so.

интересно
него еве повеќето луѓе живеат во градски средини и знаеме дека загадувањата поготово на воздухот се големи !
е сега некој у живот не пробал цигара и добива рак на бели дробови и се одлучува за самоубиство !

е сега прашањето е дали сите возачи би се јавиле во улога на убијци ?
оти нели се знае дека еден добар дел од загадувањето доаѓа од превозни средства !
дали сите вработени во фабриките ( добро сега има и филтри и еко полиции) исто така би се јавиле во улога на убијци ?

еве ако тој-таа направи самоубиство сите ќе го-ја осудат ?

арно ама ако не направи самоубиство тогаш испаѓа другите се убијци од проста причина што допринеле во причините за неговата неизлечива болест!

Нели едно време имаше ваква тема ....

Пак ли одпоново тупење на оваа тепа

интересно
него еве повеќето луѓе живеат во градски средини и знаеме дека загадувањата поготово на воздухот се големи !
е сега некој у живот не пробал цигара и добива рак на бели дробови и се одлучува за самоубиство !

е сега прашањето е дали сите возачи би се јавиле во улога на убијци ?
оти нели се знае дека еден добар дел од загадувањето доаѓа од превозни средства !
дали сите вработени во фабриките ( добро сега има и филтри и еко полиции) исто така би се јавиле во улога на убијци ?

еве ако тој-таа направи самоубиство сите ќе го-ја осудат ?

арно ама ако не направи самоубиство тогаш испаѓа другите се убијци од проста причина што допринеле во причините за неговата неизлечива болест!
Е сега ти претера, добра инспирација сум нели:icon_lol:
Него овие возачите, сопствениците на фабриките без филтри и остали не мислат на загадувањето, туку само на парите и профитот што ќе го остварат, од друга страна пушачите знаат дека цигарите убиваат и по своја волја ги пушат во огромни количини секојдневно , јас мислам дека пушачите треба да се сместат во категоријата самоубијци, а баш би сакала да слушнам дали во Библијата пишува нешто за ова, пошто тутунот си постоел од секогаш.

Него овие возачите, сопствениците на фабриките без филтри и остали не мислат на загадувањето, туку само на парите и профитот што ќе го остварат, од друга страна пушачите знаат дека цигарите убиваат и по своја волја ги пушат во огромни количини секојдневно , јас мислам дека пушачите треба да се сместат во категоријата самоубијци, а баш би сакала да слушнам дали во Библијата пишува нешто за ова, пошто тутунот си постоел од секогаш.

има доста напишано така што заклучоците сами се наметнуваат

Галатјани: 2:20 Со Христа сум распнат на крстот; и јас веќе не живеам, туку Христос живее во мене: а животот што сега го живеам ВО ФИЗИЧКОТО ТЕЛО

библијата е доктрина на личноста а физичкото тело го смета за потрошен материјал

па така и кога го прашувале Павле како какви ќе воскреснат незнаел да им каже дали ќе ги добијат истите физички тела ( има безброј филмчиња со ваква тематика каде се разликува личност од физико биолошко тело )

па така тие религиски драпаници дека атлетите и билдерите шибаат директ и некаков рај се само нивно забегување

идеалистите - комунисти анархисти имаат Личност како си пишува ПОДОБНА за вечен живот и за нив следуваат нови биолошки тела

сите религиозни закони но и државни кој се суетни се закони на телесните прописи кој Исус ги УКИНАЛ

КОЛОСЈАНИТЕ Глава 2
16 И така, никој да не ве осудува за јадење, или за пиење, или за некаков празник, или за млада месечина, или за саботи.

20 зошто позволувате да ви се определуваат прописи, како да живеете во светов:

21 ”Не фаќај! Не вкусувај! Не допирај!”

22 сè што пропаѓа со употреба - според човечките заповеди и учења;

23 сè ова изгледа мудрост, што се состои во самоволна побожност и понизност и во непоштедна строгост кон телото, а не во нешто чесно, туку само заради задоволување на телото..
.
.
Јован
6:63 Духот е оној, кој оживува; телото не помага ништо. Зборовите што ви ги реков се дух и живот.
8:15 Вие судите според телото; Јас не му судам никому.
.
.
Римјаните: 2:28 Зашто не е Јудеец оној, кој е тоа надворешно, ниту е вистинско обрезание она, што е надворешно - врз телото -.
.

ЕВРЕИТЕ
Глава 9
9 кој е симболична слика за сегашното време, според која се принесуваат дарови и жртви, кои во однос на совеста не можат да го доведат до совршенство оној, кој Му служи така,

10 зашто се засновуваат само врз јадења и пиења, и разни миења - како прописите за телото наложени до времето на поправањето.--ЗАКОНИ НА ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ

.
................. ПАЗИ ГО ОВА :

Псалм: 135:10 Тој погуби многу народи и погуби моќни цареви:

не било поради порочност туку неправедност или безнадежна непоправливост но повторно поврзана со праведноста

Исаија: 14:12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу- сатано Ѓаволу), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, Угнетувачу на народите?--АНТИХРИСТ

............ ИСУС ОПРАВДУВА САМОУБИСТВО

Марко: 9:42 А кој соблазни едно од овие мали, кои веруваат во Мене, подобро ќе му биде да му обесат на вратот воденички камен и да биде фрлен во морето.-Јуда го послушал советот--СЕ ОБЕСИЛ

1 Јованово: 2:18 Деца, последен час е; и, како што сте чуле дека антихрист иде, така сега се подигнаа многу АНТИХРИСТИ (множина); по тоа знаеме дека е последниот час.

сите овие имале иста ЛИЧНОСТ Антихрист -- Угнетувачи или сојузници на угнетивачите -капиталистите што ќе рече религиозните или властољупците

па така денес има многу за кој самоубиството според Исус е и те како ОПРАВДАНО ДУРИ И ПОЖЕЛНО
нели беа частени во самоупрвување а после испокрдоа се и убија многу луѓе за краденото со кој денес ги уценуваат другите луѓе за нивниот биолошки опстанок
ТАКА САМОУБИСТВАТА КАЈ ВАКВИТЕ ПРИВАТИЗЕРИ СЕ ОПРАВДАНИ ДУРИ И ПОЖЕЛНИ И НУЖНО ПОТРЕБНИ

Ги пее поп сум била на закоп кај едно девојче кое изврши самоубиство. И зошто не би ги пеел, попот преку тоа бара прошка од Бога за умрениот, а дали Бог ќе му ја даде тоа е друга работа. На 40 дена после смртта душата човечка е пред Бога и тогаш му се суди. Јас бара така знам. Кои сме ние да му судиме на умрениот. Попот е човек како и сите нас и не е безгрешен ниту тој ниту црквата како инстиуција според мене неможе да суди. Има кој а тоа е Господ.

за пари тие брадати кесеџии и оро ке играат не да пеат самоубиец,со несмеат нида помислат не пада напраат такво нешто

тешко дека тутунот го имало од секогаш во стариот свет тутунот е донесен од америка:tapp:

Пушењето е зло, за ова нешто имам слушнато од свештено лице дека цигарата со самото тоа што го уништува телото (а телото е богатство), со самото тоа е зло. За ова најдов нешто
За пушењето постои убав расказ од преподобниот Силуан Атонски. Додека бил уште млад и живеел во светот, еднаш патувал со воз со некој трговец, кој тврдел дека пушењето не е грев и затоа не треба да се забранува. Силуан му одговорил: „А вие, пред секоја цигара помолете Му се на Бога, па дури потоа запалете ја.“ „Но, некако не иде молењето пред пушењето...“ одговорил трговецот. „Секоја работа, пред која човек не може да се помоли, подобро е и да не се прави“ му возвратил Силуан.
Уште нешто од Епископ Иларион Алфеев
Како заклучок, би сакал да го кажам следново. Христијанинот треба во сите нешта да се држи до правилото на „златна средина“, да чекори по „царскиот пат“. Не треба да го отфрламе сето она што ни го предлага светот, туку треба да се научиме од сето тоа да го избереме полезното, а штетното да го отфрлиме. Како што рекол апостол Павле: „Сè испитувајте, за доброто држете се“ (1 Солунјаните 5:20). Ако се научиме да го прифаќаме светот на ваков начин, тој пред нас ќе се покаже сосема поинаков, ќе видиме колку многу нешта во него се наш помошник и сојузник во духовниот живот. Секој настан, секоја ствар, секоја животна ситуација, секоја средба може да стане за нас духовна лекција која ни помага во изодувањето на патот кон Бога.
Исто вели како и за виното, не е забрането, но е забрането негова злоупотреба, опивање-воопшто и на алкохолот.
Сето она значи што лошо влијае врз телото (наместо добро прави зло), црквата препорачува да се отфрли.

Што станува со пушачите?

Поради оа што тутунот не бил познат за европјаните во времето на пишување на библиата , христианството до ден денешен нема цврсто мислење за него ...
[sarkazam on]
Али ако гледаш так на работите и за шекерот , алкохолот , дрогите , компјутерите , излегувањето ,хранењето ( заради презервативите и пестицидите и другите хемикалии ) и дишењето на загаден воздух се самоубиство . Да не збораме за сунчање во денешно време , то е поке од самоубиство , Рак на кожа гарантиран ...
[sarkazam off]

Идеата со сарказмоф ми беше дека нетреба да се навлегва во толку длабоко гледање на работите пошто ке дојдиш до заклучок дека секоја секојдневна активност те носи до краен резултат смрт , а ти свесно пошто си ја правел , свесно си се убивал цел живот . Значи сите сме самоубици ако се гледа така .

за пари тие брадати кесеџии и оро ке играат не да пеат самоубиец,со несмеат ни да помислат не па да напраат такво нешто

Тоа да така е но има и исклучоци.
Не е должен ниту еден поп да суди на некого .Со самото не доаѓање на поп да чати на погреб на самоубиец со тоа тој го отфрла целосното минато и постоење на тој човек и остава белег на семејството на кој тој човек припаѓал значи го осудува.Попот и црквата според мене немаат право да изиграваат Господ тие ниту смеат да помислат да му судат на некој за неговите дела.Попот е должен преку своите молитви да бара спасение за покојникот од Бога.
Ако од религиски аспект животот е неприкосновен,а и од граѓански аспект,е тогаш има и случаи кога некој убиец умира од природна смрт и кај него значи може да дојде поп да го испее и уште прошка да бара. Од каде е неговото право да одземе туѓ живот ниту самоубиецот има право да си го одземе сопствениот, по таа логика неможе ни кај убиецот на закоп да дојде поп.

Кога започнува процесот на умирање? Со самото раѓање. Значи се раѓаме за на крајот сите да умреме без разлика на начинот. А за делата во текот на нашите животи ќе ни суди Господ.

за пари тие брадати кесеџии и оро ке играат не да пеат самоубиец,со несмеат ни да помислат не па да напраат такво нешто

Тоа да така е но има и исклучоци.
Не е должен ниту еден поп да суди на некого .Со самото не доаѓање на поп да чати на погреб на самоубиец со тоа тој го отфрла целосното минато и постоење на тој човек и остава белег на семејството на кој тој човек припаѓал значи го осудува.Попот и црквата според мене немаат право да изиграваат Господ тие ниту смеат да помислат да му судат на некој за неговите дела.Попот е должен преку своите молитви да бара спасение за покојникот од Бога.
Ако од религиски аспект животот е неприкосновен,а и од граѓански аспект,е тогаш има и случаи кога некој убиец умира од природна смрт и кај него значи може да дојде поп да го испее и уште прошка да бара. Од каде е неговото право да одземе туѓ живот ниту самоубиецот има право да си го одземе сопствениот, по таа логика неможе ни кај убиецот на закоп да дојде поп.

Кога започнува процесот на умирање? Со самото раѓање. Значи се раѓаме за на крајот сите да умреме без разлика на начинот. А за делата во текот на нашите животи ќе ни суди Господ.
шо филозофираш и мешаш баби и жаби, самоубиец несмее дасе пее и точка ама за пари попчињана пеат,а убици или самоубици ја забега сега и искрено кажано несум верник и од таа гледна точка нмеме засега многу али морам да кажам дека самоубиец според мене невреди ни името дамусе спомне во иднина не па нешто повеќе

Пушењето е зло, за ова нешто имам слушнато од свештено лице дека цигарата со самото тоа што го уништува телото (а телото е богатство), со самото тоа е зло. За ова најдов нешто
Уште нешто од Епископ Иларион Алфеев
Исто вели како и за виното, не е забрането, но е забрането негова злоупотреба, опивање-воопшто и на алкохолот.
Сето она значи што лошо влијае врз телото (наместо добро прави зло), црквата препорачува да се отфрли.
За ова зборувам јас:) телото е храм,

Поради оа што тутунот не бил познат за европјаните во времето на пишување на библиата , христианството до ден денешен нема цврсто мислење за него ...
[sarkazam on]
Али ако гледаш так на работите и за шекерот , алкохолот , дрогите , компјутерите , излегувањето ,хранењето ( заради презервативите и пестицидите и другите хемикалии ) и дишењето на загаден воздух се самоубиство . Да не збораме за сунчање во денешно време , то е поке од самоубиство , Рак на кожа гарантиран ...
[sarkazam off]

Идеата со сарказмоф ми беше дека нетреба да се навлегва во толку длабоко гледање на работите пошто ке дојдиш до заклучок дека секоја секојдневна активност те носи до краен резултат смрт , а ти свесно пошто си ја правел , свесно си се убивал цел живот . Значи сите сме самоубици ако се гледа така .
Треба да направиш разлика помеѓу
  1. волев акт=пушењето
  2. неволев акт= општото загадување
Првото се случува по сопствена волја, пушачот свесно се труе, цигарите се тивок убиец, пушачот полека но сигурно извршува самоубиство, т,е ита кон сигурна смрт.

Второто се случува спротивно од нашата волја некој човек што живее здраво и се храни здраво води здрав начин на живот, не сака да се труе од издувни гасови но е принуден бидејќи живее во цивилизација.

шо филозофираш и мешаш баби и жаби, самоубиец несмее дасе пее и точка ама за пари попчињана пеат,а убици или самоубици ја забега сега и искрено кажано несум верник и од таа гледна точка нмеме засега многу али морам да кажам дека самоубиец според мене невреди ни името дамусе спомне во иднина не па нешто повеќе

Добро бе дечко не се нервирај толку јас не се согласувам со тебе ти не се согласуваш со мене и тоа е тоа тука сме да си кажеме кој што мисли. јас немислам така. Самоубиецот сигурно имал причина да си дигне рака врз себе а околината семејството пријателите не го виделе проблемот и не му помогнале и после кога ке бидне работата еј сите се со прстот во уста.
јас не те терам да се согласиш со мене. никој не е достоен да му суди на другиот за делата.

И не се љути :smir:

За ова зборувам јас:) телото е храм,

Треба да направиш разлика помеѓу
  1. волев акт=пушењето
  2. неволев акт= општото загадување
Првото се случува по сопствена волја, пушачот свесно се труе, цигарите се тивок убиец, пушачот полека но сигурно извршува самоубиство, т,е ита кон сигурна смрт.

Второто се случува спротивно од нашата волја некој човек што живее здраво и се храни здраво води здрав начин на живот, не сака да се труе од издувни гасови но е принуден бидејќи живее во цивилизација.

Ајде сега да ја дополнам твојата теоретизациа со следниот муабет .

Неволен акт - излегов на сонце пошто морав .
Волев акт - Појдов на плажа и се сончав 6 сати или појдов во солариум и своеволно се печев на ув ламби 6 сати .
И другата варианта .
Неволен акт седев во просториа каде се пуши .
Волен акт Сношти излегов во клуб каде сите пушеа .

Не велам дека не си во право ... ама теоретизираш ... Не сите пушачи умираат од нус ефектите на пушењето шо значи дека како прво и прво не можиш да тврдиш дека за секој пушач е самоубиство .
Пример Имаш пушач кој умира од рак на бели дробови предизвикан од пушење али исто така имаш и пушачи кои умираат од генетски болести , од хепатит , сида , цирози , дијабет итн . Демек овие шо умреле од рак се самоубици ( јас лично не би рекол пошто треба и генетска предиспозициа за то ) ???
Теоретизирањето не помага ... А догматско правило за пушењето не постои .. зато од религиозна страна не се смета за самоубиство .
Е сега на темата спонтано самоубиство ( така се води колку шо знам во психологиа ) можи да спориме 10 дена ... али религиозно гледиште за цигарите нема .

Ајде сега да ја дополнам твојата теоретизациа со следниот муабет .

Неволен акт - излегов на сонце пошто морав .
Волев акт - Појдов на плажа и се сончав 6 сати или појдов во солариум и своеволно се печев на ув ламби 6 сати .
И другата варианта .
Неволен акт седев во просториа каде се пуши .
Волен акт Сношти излегов во клуб каде сите пушеа .

Не велам дека не си во право ... ама теоретизираш ... Не сите пушачи умираат од нус ефектите на пушењето шо значи дека како прво и прво не можиш да тврдиш дека за секој пушач е самоубиство .
Пример Имаш пушач кој умира од рак на бели дробови предизвикан од пушење али исто така имаш и пушачи кои умираат од генетски болести , од хепатит , сида , цирози , дијабет итн . Демек овие шо умреле од рак се самоубици ( јас лично не би рекол пошто треба и генетска предиспозициа за то ) ???
Теоретизирањето не помага ... А догматско правило за пушењето не постои .. зато од религиозна страна не се смета за самоубиство .
Е сега на темата спонтано самоубиство ( така се води колку шо знам во психологиа ) можи да спориме 10 дена ... али религиозно гледиште за цигарите нема .
:pos2: е постов ме изнасмеа навистина.
нема никаква логика горенапишаното:)
Како прво доколку станува збор за една иста личност во случајот број 1. тогаш ако личноста не сака сонце
неволев акт- ќе излезе на сонце зошто мора
волев акт- нема да појде на плажа и да се сунча 6 саати пошто мрази сонце.
Во твојов случај станува збор за личност со подвоен идентитет, :icon_lol: имаше такво нешто во психологијата.
Ти можеш да имаш генетска предиспозиција за рак но се додека не си предизвикаш свесно(со пушење) рак нема ни да добиеш рак.
Догматско правило не постои пошто тобакото е донесено во европа дури после откривањето на америка, што значи касно било за догматика тогаш, но затоа можеш слободно да прашаш некој поп ќе ти одговори дека се што е штетно за телото(читај: Телото е Храм)e е штетно и за душата,. Во здраво тело здрав дух:smir: како што кажа Луртц

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom