САМОУБИСТВО

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
оф леле ... не зборав за иста личност ако не за сончањето . И мегу другото да ракот е генетска предиспозициа ...а ама има луге кои не пушат па го добиват ...
Значи то шо се трудев да го кажам , пред нели да се фатиш за детали , е дека да се гледа на пушењето како самоубиство е банално . Идеата ми беше дека има мал милион други работи кои свесно ги правиме а се штетни исто толку колку и цигарите а никој не ги спомнува .
Сметано дека статистиката покажва дека само 1 од 30 смртни случаи кај пушачи може да се припише на цигарите ... А пак секој 10 ти редовен конзумент на алкохол развива некоја болест на џигер . И годинава од 20 души кои се сончаат 1 ке добие рак на кожа ( во некоја форма) ...
Просто сметам дека заради рекламирањето на фактот дека цигарите се штетни не прави слепи за еден мал милион други работи кои ги правиме свесно , знаеме дека се штетни но сепак не им придаваме значење . А за цигарите колкава бука се крева .
Освен тоа , 80 посто од нашите дедовци и прадедовци пушеле па успевале да доживеат до 75 , 80 ... А на нашите генерации дали и 55 ке им е просечниот животен век . МЕ разбираш сега .
Или за уште попросто ... Да се смета пушењето за самоубиство е цепидлачење .

Да се смета пушењето за самоубиство е цепидлачење .
Добро, не споменав дека е самоубиство, тоа е зло. Само погрешно се изразив за опивање дека се забранува, не, туку кажува дека е зло. Секое такво зло кое свесно се прави врз своето тело носи поголемо зло. Овие беа примери, но има и други (опијати, дроги...). Од некое зло не можеме да побегнеме (лебот и другите продукти имаат додатоци кои или штетно делуваат врз одредени органи или се канцерогени-пак штетно делуваат), но нема начин да ги избегнеме сите. Значи само како пример.
Во секој случај ни се дало шанса, можда еден на ... е та шанса, па добро би било да ја искористиме, да не се убиваме туку така.

Кукавички пред се! Храброста да си ги скратиш маките, не знам колку е храброст. Само луѓето можат тоа да си го сторат, затоа што немаат доволно јајца. Инстиктот за преживување некако ни е закржлавен и претворен е само во желба за себепромовирање кое најчесто се прави на нечиј товар...

Според тоа што до сега сум успеал да го прочитам во врска со темава, но и според мое мислење, бидејќи се што се чита не би требало слепо да се прифаќа, со убиството убиваш, убиваш и со самоубиството, иста работа, дали ги пеат самоубијците, колку што знам, не би требало, а ги пеат, точно е дека само еден може да суди, човечкото тело како Божји Храм, значи правиш грев ако го труеш на кој било начин итн., но да не должам, иако секој не може, лесно е да посегнеш по животот свој ако мислиш дека е тука навистина крај, ако не е, настанува вистинскиот проблем, дали скокач од десеткатница се премислува на пола пат до долу, каков проблем и да имал, а зарем сите не сме се наоѓале во навидум безизлезни ситуации, па ќе дојде решение, понекогаш ни сами не знаејќи како?

Добро бе дечко не се нервирај толку јас не се согласувам со тебе ти не се согласуваш со мене и тоа е тоа тука сме да си кажеме кој што мисли. јас немислам така. Самоубиецот сигурно имал причина да си дигне рака врз себе а околината семејството пријателите не го виделе проблемот и не му помогнале и после кога ке бидне работата еј сите се со прстот во уста.
јас не те терам да се согласиш со мене. никој не е достоен да му суди на другиот за делата.

И не се љути :smir:

потполно се согласувам со Кикамика...секој одстрана заеме да речиме "има за се решение тоа не е начин му се дарило не смее да го одзема"..
не знам за вас но мислам дека секој од нас кога ќе се најде во некој потежок проблем да загубиш некој близок да си скршнал од патот да немаш на кој да му се обратиш сакаме да не нема,ни иди да се фрлиме од 20-ти кат да легниме и да не се разбудиме...но сега да не зборуваме за тоа ако дечкото ти се скара или ако си поминал мн добра а не одличен,детски глупости...замислете да останите сираче во најранливите години или пак и да ги имате родителите но ќе си речите подобро да ги немав заради такви какви што се..без другари сте,ќе почнат да ве избегнуват оти знајме дека денес другарите најчесто се другари само за веслење пијанење и мајтапи а никој не сака да ги лечи вашите депреси..апсолутно сте без никој..тоа се влечка со години и години..јас знам дека за се има решение...нема проблем што не може да се реши..ама за тоа некогаш е потребно долго време дури да дојдат вистинските другари додека се навикнеш на тоа дека не можеш да сметаш на родителите..а тогаш се најраниливте години...мислам дека тоа веќе не може да се издржи..потполно сам само со проблемите не се издржва џабе сите скокате..тоа се проблеми кои бараат многу сила верба а самите не знајме да си ги дајме мора некој одстрана да ни покажи дека вреди за нешто да се живее дека ете тој био бил тажен ако не нема..вервајте дека никој не се самоубил за ништо..јас сум против самоубиството не го подржвам и тоа ми е уште потрагично од убиството..ама мислам дека ги разбирам самоубијците

Ти благодарам Вини Пу што се согласуваш со моето мислење. Наместо да сме им помогнеле додека ги имале проблемите додека биле живи овде ги осудуваме уште за тоа што го направиле.Никој нема право на тоа.И затоа сметам дека попот и црквата нетреба да ги отфрлаат и да не доаѓаат на нивниот погреб, немаат право едноставно тоа да го прават.Сепак Севишниот е тој кој ќе суди за делата на човекот безразлика како умрел, а не ние луѓето. Не судете зашто и вас ќе ви биде судено се вели во Библијата. Не ја гледате гредата во своето око а ја гледате сламката во туѓото. Исус точно ни кажува кој е правиот пат по кој треба да чекориме.

Ти благодарам Вини Пу што се согласуваш со моето мислење. Наместо да сме им помогнеле додека ги имале проблемите додека биле живи овде ги осудуваме уште за тоа што го направиле.Никој нема право на тоа.И затоа сметам дека попот и црквата нетреба да ги отфрлаат и да не доаѓаат на нивниот погреб, немаат право едноставно тоа да го прават.Сепак Севишниот е тој кој ќе суди за делата на човекот безразлика како умрел, а не ние луѓето. Не судете зашто и вас ќе ви биде судено се вели во Библијата. Не ја гледате гредата во своето око а ја гледате сламката во туѓото. Исус точно ни кажува кој е правиот пат по кој треба да чекориме.

:smir: :zver:..јас мислам дека нема поќе шо да се кажи..

Предвав проктна матурска за самоубиства...
Што ве итересира? :smir:

Сте се фатиле за тоа христијанство како луд за брашно.
Да се самоубиеш значи дека неможеш да се справиш со животот без разлика каков е. Тоа значи дека си кукавица.
Да се биде храбар значи да живееш во овој свет каков и да е :)

Да Самара ама некои луѓе неможат да го издржат тој притисок што го диживуваат... не викам дека самоубиството е единствено решение ама ти од кај да знаеш што тој човек се доживеал и видел. Не викам дека треба да се самоубие секој кој не гледа излез од проблемите...

Сте се фатиле за тоа христијанство како луд за брашно.
Да се самоубиеш значи дека неможеш да се справиш со животот без разлика каков е. Тоа значи дека си кукавица.
Да се биде храбар значи да живееш во овој свет каков и да е :)

ти очигледно ништо немаш видено од животот...не дај боже да видиш ама ако се случи то ке видиме дали ваков коментар ке пишиш..вака зборав ко имав 10 години ништо ко не сваќав околу мене.. :tapp: :tapp: :tapp:

Предвав проктна матурска за самоубиства...
Што ве итересира? :smir:
Па вака докторке- ме интересира како да се самоубијам побезболно и потеатрално :)

вервајте дека никој не се самоубил за ништо..
Да, а зошто се уби девојчето во Тетово кога дозна дека е посвоена? Реши нешто со тоа? Каков е тој разлог за таква вест да се убиеш, молам. Да недајбоже и починал родител, брат, близок роднина...тоа е веќе друго.

Дали таа особа е до толку себична (чест на исклучоци) што не мисли на болката, празнината што ќе им ги остави на оние што ја сакаат, што се околу неа?
очигледно ништо немаш видено од животот...не дај боже да видиш ама ако се случи то ке видиме дали ваков коментар ке пишиш..вака зборав ко имав 10 години ништо ко не сваќав околу мене.. :tapp: :tapp: :tapp:
Значи треба да си постар за да се отепаш?
И кои се тие причини за кои вреди да се фрлиш од 10-ти спрат (освен недајбоже најтешката болест и слично)?

Па вака докторке- ме интересира како да се самоубијам побезболно и потеатрално :)

Да, а зошто се уби девојчето во Тетово кога дозна дека е посвоена? Реши нешто со тоа? Каков е тој разлог за таква вест да се убиеш, молам. Да недајбоже и починал родител, брат, близок роднина...тоа е веќе друго.

Дали таа особа е до толку себична (чест на исклучоци) што не мисли на болката, празнината што ќе им ги остави на оние што ја сакаат, што се околу неа?
Значи треба да си постар за да се отепаш?
И кои се тие причини за кои вреди да се фрлиш од 10-ти спрат (освен недајбоже најтешката болест и слично)?

за девојчето шо се самоубила ти од каде знаеш дали било само тоа причината?можи било уште едно разочарување..од кај знаеш тие родителите што ја посвоиле како се однесувале со неа?не слушај толку многу вести за твое арно (не ми беше близок но бевме на едно здраво) се самоуби..и таквите ко тебе нормлано дека одма го наоѓаат самоубиецот крив..бил на дроги е првата работа шо ке ја измислат а после ке коментират"e шо му фалеше него да се самоубие?"епа јас поќе од таквите како вас знам шо му беше него и јас ке се самоубив да ми се слушија сите работи тој шо ги претрпи.

Ова за годините демек јас то на десет години го мислев бла бла..го кажав само за да го кажам моето мсилење за тоа колку и е зрел нејзиниот коментар..неубаво се иразаив моја грешка :smir:

Кои се причините?тие воопшто не се важни..некој може да се самоубие ете како девојчето заради то шо разбрала дека е посвоено можи заради некоај загуба смрт болест..кажав во прошлиот коментар ке ти копирам мака ми е да повтровам

"замислете да останите сираче во најранливите години или пак и да ги имате родителите но ќе си речите подобро да ги немав заради такви какви што се..без другари сте,ќе почнат да ве избегнуват оти знајме дека денес другарите најчесто се другари само за веслење пијанење и мајтапи а никој не сака да ги лечи вашите депреси..апсолутно сте без никој..тоа се влечка со години и години..јас знам дека за се има решение...нема проблем што не може да се реши..ама за тоа некогаш е потребно долго време дури да дојдат вистинските другари додека се навикнеш на тоа дека не можеш да сметаш на родителите..а тогаш се најраниливте години...мислам дека тоа веќе не може да се издржи..потполно сам само со проблемите не се издржва џабе сите скокате..тоа се проблеми кои бараат многу сила верба а самите не знајме да си ги дајме мора некој одстрана да ни покажи дека вреди за нешто да се живее дека ете тој би бил тажен ако не нема.."

најважна е подршката и љубовта за да ве направи посебен во тој период да ви укажат дека му вредите на некој и ве сака..ти Lurtz без тоа би преживеал?тебе не ти е потребно секој ден да ти вели некој дека те сака дека му значиш?aj odgovorimi te molam :smir:

најважна е подршката и љубовта за да ве направи посебен во тој период да ви укажат дека му вредите на некој и ве сака..ти Lurtz без тоа би преживеал?тебе не ти е потребно секој ден да ти вели некој дека те сака дека му значиш?aj odgovorimi te molam :smir:
Имаше една тема, дали ви е битно некој да ви каже дека ве сака. Епа одговорив не на таа тема. Не да ти вели, туку да ти направи, да го прави тоа. Џабе е велењето.
А за разочарувања и слично, цел живот го кркаме, нема човек кој не осетил или не се нашол (или нема да се најде) во зае*ана ситуација. Ама па тоа е животот, самиот тој е заеб*на работа.

Се согласувам со Lurtz за сакањето... не ми се потребни зборови за да видам или да знам дали ме сака туку по делата на човекот се гледа дали ти вредиш за него и те сака навистина. Точно дека во најтешките моменти ти треба човек покрај тебе но некои тоа не го покажуваат и сакаат и некои да бидат сами. Човекот кога ќе влезе во фаза на тешка и длабока депресија тешко искача од неа, се зависи од самиот човвек колку е психички стабилен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom