Салати

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Dedina Salata

-4 jajca
-ocet
-sol
-zejtin
-bukovec

gi secete jajcata vo pogolem sad,dodavate,sol,ocet,zejtin i promesuvate.najkaraj dodavate malce bukovec.mh mh mh prsti da izlizes
salatava ide ubavo so nafora.:je:
Nafora
Iseckajte go lebot na sitni parcenca i stavete go vo rerna da se potpece pritoa pocipete go lebot malku so maslinovo maslo.otkako ubavo ke se potpece,dodatete vegeta,maslinovo maslo i izrendajte sirenje odozgora:icon_lol:
Dobar Apetit:icon_lol:

Πрво да прашам дали ова чудо се јаде во Македонија :

roquette.jpg

Баба ми ја фрлаше на прасето ама откако пробав, едноставно не можам да поминам недела без минимум двапати "Roquette" по ”френцки”.

Една кафена лажица Вегета, маслиново уље и оцет и ајТ! Прсти има да излижеш бре... :je:

Ima toa u Makedonija ama ne se jade:)
Inaku i ovde u Italija se jade mnogu i mene mi e vkusna posto ima specificen vkus i miris.

IsidoraD напиша:
Ima toa u Makedonija ama ne se jade:)
Inaku i ovde u Italija se jade mnogu i mene mi e vkusna posto ima specificen vkus i miris.

Знам! Мене ненормален ме извадија кога и реков на баба ми да ми истреби за вечера ама после сите го јадеа како нетачни. Ги заебав :kez:

A dali znaes kako se vika trevkata kaj nas ili na latinski nesto?

Osven deka na francuski se vika "roquette" , drugo nisto ne znam. Vo Makedonija ne ja ni vikav :pos:

Macedalien напиша:
Πрво да прашам дали ова чудо се јаде во Македонија :

Баба ми ја фрлаше на прасето ама откако пробав, едноставно не можам да поминам недела без минимум двапати "Roquette" по ”френцки”.

Една кафена лажица Вегета, маслиново уље и оцет и ајТ! Прсти има да излижеш бре... :je:
Ова чудо не се јаде кај нас - туку се пасе!:kez::pos:
Никогаш не би го пробала чудово. Па трева е побогу.:icon_lol:

Поубава салата и повкусна од Шопска нема.:icon_lol:

The`bItCh напиша:
Ова чудо не се јаде кај нас - туку се пасе!:kez::pos:
Никогаш не би го пробала чудово. Па трева е побогу.:icon_lol:

Pa i marulata e nekoj vid treva, magdonosot e treva pa najverojatno go jades a ne go pases:je:

Kako da ne bre se pase toa eve na pr. jas pasam salata od marula :):):):)

IsidoraD напиша:
Pa i marulata e nekoj vid treva, magdonosot e treva pa najverojatno go jades a ne go pases:je:

Магдонос не јадам, а марула редовно пасам.:icon_lol::kez:(j/k):wink:

mojava salata nema ima ama ima mnogu raboti vo nea...inace omilena mi e,sea poso sum na dieta i nonstop jadam salati stanav expert za niv..
Vaka sea:
-maruli(sitno seckani)
-rotkvici(seckani po krukcinja)
-krastavica(isto vo krukcinja)
-kromid(kolicinsi malce,sitno seckan)
-izrendan morkov
sol,ocet i zejtin po zelba...obavezno se konsumira so domasen sos od domati..ustvari ako imate svezi domati moze da gi dodadete!.....

inace i jas sum za sopskata kako najvkusna ZELENA salata...a isto taka mi se sviga i PILESKATA ali ne vi ja preporacuvam poso opasnost od pticji grip..ustvari aj ke vi ja napisam,na nacin kakov ja podgotvuva majka mi:
-pilesko belo meso,sitno iseckano
-makaroni(od najsitnite)
-majonez
extra e stvarno,ti se topi v usta....
aa i da ne go zaboravam TARATOROT:krastavicki,pavlaka,sitno seckani orevcinja...mmmmmmmmm...RAJ!

The`bItCh напиша:
trevkite..bilo za kakvi trevki se raboti,se vbrojuvaat vo najzdravite produkti koi pomagaat vo mnogu metabolicki procesi...sekoj obrok isto kako sto treba da sodrzi salata,treba da sodrzi i bilo kakov vid na trevki(magdonos,bosilek,nane i sl)

The`bItCh напиша:

Ете глеаш? И ти пасиш :kez: :pos: :wink:

IsidoraD напиша:
A dali znaes kako se vika trevkata kaj nas ili na latinski nesto?

Eruca sativa

Така се викала :wink:

namesto salata..hm..hm..

Karfiol vo bel sos

karfiol_beli_umak.jpg

potrebno e:

1 glavica karfiol
2 lazhici brashno
150gr kashkaval
1 chasha kisela pavlaka
50gr puter
malku mleko
sol, biber

Karfiolot se chisti, mie i podeluva na cvetovi.Se vari vo solena voda se dodeka ne omekne, pa se vadi od vodata i se cedi.Na puter se przhi brashnoto, dodava mlekoto pomeshano so pavlakata, taka da se napravi sredno gust sos.Vo sosot se stava i malku strugan kashkaval.Se posoluva pobiberuva i izmeshuva.

Karfiolot se redi ognootporen sad, pa se preliva so pripremeniot sos.Ostatokot od struganiot kashkaval i puter iseckan na tenki livchinja se posipuva preku sosot.Se peche vo sredno zagreana rerna se dodeka ne se zacrveni.

Абе незнам за вас али јас лично Салата од Јајца обожавам а сеа дека е велигден ммммммммммммммм........ има да јадам деновиве ухууууууууу

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom