Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
ако може линк до рецептот од Easy Meals / 24 Kitchen / 25 ноември-недела каj што Рудолф правеше печурки со павлака за готвење, кромид и кисели краставички :)
 
Не е ова ама сличен е рецептот :P Ова беше вака:
Вареше Рудолф мали топчести компири а притоа го напраи ова со печурките, ги сецкаше ги пропржи со кромид и после додаде сметана и сецкани кисели краставички и врз нив малце од сокот. Ми треба рецептот да видам кои беа точните мерки иначе горе доле знам што ставаше.
 
Не е ова ама сличен е рецептот :P Ова беше вака:
Вареше Рудолф мали топчести компири а притоа го напраи ова со печурките, ги сецкаше ги пропржи со кромид и после додаде сметана и сецкани кисели краставички и врз нив малце од сокот. Ми треба рецептот да видам кои беа точните мерки иначе горе доле знам што ставаше.
e samo ova najdov , drugo nema:D
 
Дајте некој посен ама убав рецепт (сладок) :D Да не е нешто комплицирано за правење.
 
Дајте некој посен ама убав рецепт (сладок) :D Да не е нешто комплицирано за правење.
посни кокос кифлички
  • 250 грама Шеќер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 30 милилитри Масло
  • 1 Кора од лимон
  • 50 грама Кокосово брашно
  • 200 милилитри Вода
  • 500 грама Брашно
Од сите состојки замесете тесто, со тоа што вода ќе додадете онолку колку што ќе ви биде потребно за да добиете хомогено тесто.

Кинете парчиња тесто, правете топчиња, па од нив кифлички.

Редете ги на плех, кој сте го обложиле со алуминиумска фолија.

Печете на 180 степени, околу 20-ина минути.

Кога кифлите ќе заруменат извадете ги.

Додека се топли потопете ги во сируп зовриен на рингла од 200 мл. вода и 250 гр. шеќер.

Потоа кифличките валкајте ги во кокос и послужете. :)

не е тоа, уживаj ќе експериментирам па што биде нека биде.
 
Godric добар рецепт,ама ако може нешто без тесто/брашно + и многу шеќер има..избегавам да јадам тесто и работи со шеќер ( нешто ниско калорично да биде).. нешто као зготвено со компир,зелка,зеленчук некој и сл.
 
@ Godric добар рецепт,ама ако може нешто без тесто/брашно + и многу шеќер има..избегавам да јадам тесто и работи со шеќер ( нешто ниско калорично да биде).. нешто као зготвено со компир,зелка,зеленчук некој и сл.
Mozes turlitava so mesan zelencuk , bez meso:)
Stavas zelencuk po izbor (kromid , lukce , morkov, grasok, kompir, brokula, oriz ,tikvicka, boranija) prethodno go seckas na positni kocki, go zaprzuvas so malku kromidce,mu dodavas edna solja domatno pire , neka se proprzi uste 5-10 min , go dodavas orizot, edna solja voda i gi stavas vo tava da se podpeci.
Pouvkusno i pozdravo zdravje:D
--- надополнето: 26 ноември 2012 во 16:56 ---
Eve uste eden dobar i lesen recept:D
Potrebno ti e brokula okolu eden golem cvet
pavlaka
jajca
kaskaval
kompir

Brokulata se obarva 5 min. vo vrela voda, i se kine na sitni cvetcinja . Vo tava poprskuvame maslo , stavame eden red secen kompir kako za musaka na krugovi , odgore se redi brokulata , se posoluva so zacin po izbor . Jajcata se matat , se dodava pavlaka i smesata se poleva vrz brokulata .Se peci okolu 40 min i pred kraj se renda kaskaval.
Na zdravje;)
 
Mozes turlitava so mesan zelencuk , bez meso:)
Stavas zelencuk po izbor (kromid , lukce , morkov, grasok, kompir, brokula, oriz ,tikvicka, boranija) prethodno go seckas na positni kocki, go zaprzuvas so malku kromidce,mu dodavas edna solja domatno pire , neka se proprzi uste 5-10 min , go dodavas orizot, edna solja voda i gi stavas vo tava da se podpeci.
Pouvkusno i pozdravo zdravje:D
--- надополнето: 26 ноември 2012 во 16:56 ---
Eve uste eden dobar i lesen recept:D
Potrebno ti e brokula okolu eden golem cvet
pavlaka
jajca
kaskaval
kompir

Brokulata se obarva 5 min. vo vrela voda, i se kine na sitni cvetcinja . Vo tava poprskuvame maslo , stavame eden red secen kompir kako za musaka na krugovi , odgore se redi brokulata , se posoluva so zacin po izbor . Jajcata se matat , se dodava pavlaka i smesata se poleva vrz brokulata .Se peci okolu 40 min i pred kraj se renda kaskaval.
Na zdravje;)

Првиот рецепт го знам..турли тава ,национална гордост :icon_lol: Е вториот ќе го пробам обавезно..тенкс :pipi:
 
Godric добар рецепт,ама ако може нешто без тесто/брашно + и многу шеќер има..избегавам да јадам тесто и работи со шеќер ( нешто ниско калорично да биде).. нешто као зготвено со компир,зелка,зеленчук некој и сл.
дека рече сладок па разбрав десерт :D еве нешто ултра посно и здраво што често го праам
Ориз со зеленчук:
ако ставиш 2 шолjи ориз тогаш ставаш 3 шолjи вода, 1 шолjа ориз 2 шолjи вода и рецептот е вака:
го миеш прво оризот и го тргаш на страна, во тенџере ставаш вода и ставаш малку сол, кога водата ќе почне да врие (на 2ипол) го ставаш оризот и во моментот кога водата ќе спадне на нивото на оризот, ставаш на 2ка и капак одозгора али подотворено, и гледаш едно 10 мин. на саат и го протресуваш малце оризот али никако не го мешаj оти ќе се направи како каша, финтата е да е онаков да се гледаат зрната :) И да загори малце нема врска. Ќе пробаш да видиш дали е сварен, ако е тогаш го тргаш на страна и го правиш зеленчукот: морков, грашок, кромид, лук пржиш во маслиново масло, минимално додаваш сол/црн пипер. Ако си љубител на jак вкус можеш да ставиш и малце соjа сос во зеленчукот но и немора. Потоа кога ќе омекне го тргаш на страна и го сервираш заедно со оризот.
Исто така наместо зеленчук може да направиш и печурки, ќе земеш од оние свежите шампињони белите, ќе ги избришеш со салфетка (никако миење со вода) и ќе ги исецкаш по должина, ќе ги испржиш со маслиново масло и кромид сецкан и можеш малку црвен пипер да ставиш врз нив, убав вкус даваат. Пази со солта каj печурките, препорачливо е да ги посолиш пред пржењето и да ги оставиш 15 мин. да впиjат сол.
 
Радовишани,
ќе каже ли некој како се приготвува „Саздрма“?;)
Вашите самуни се најдобри!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom