Sabbath - седмиот ден

• Креатор на темата Креатор на темата Genesis
  • Време на започнување Време на започнување
...туку, како што вели автотор од еден српски православен сајт: „...додека протестантите го проучуваат Писмото, православните го живеат (Писмото)....

Дочитање.

Излези на улица и ќе видиш како го живеете Писмото. Појди по манастирите и таму ќе видиш како го живеете Писмото. Од наркомани, пијандури и курварлак, глава не можите да крените. На ова можеби мислеше авторот на српскиот православен сајт: Наркоманија, проституција, пијанство, не се знае кој кого клеца (маж со маж или маж со жена, кој кого стигнал - го натртил).....излези само на улица и се јасно ќе ти биде.

А знаеш ли зошто е сето тоа така? Затоа што ...додека протестантите го проучуваат Писмото, православните мислат само дека го живеат (Писмото)... а резултатите од тој живот се КАТАСТРОФАЛНИ!!!

Бобан, простестатизмот го споменувам по исклучок. За разлика од протестаните (од форумов, а и „...шире...„), кои својата теологија ја градат така што прво сочно ќе се изнаплукаат врз православната (па и римокатоличката) Црква со ставови од типот „...ние не правиме ова или она кое го прават проавославните идолопоклоници...„ па на таа плуканица изложуваат свои видувања на христијанството, зад мене стои Црквата, која нема потреба да докажува вистини, кои се веќе докажани и проверени, освен кога Црквата е нападната, како многу пати низ историјата.

Она кое го упатив до ЛЕт3, беше мојата намера да ја укажам идентичноста на пристапот кој го имаат и световните луѓе и протестантите: а тоа е обидот со свој световен ум, со световна логика, со живеење во огревовеност ти непокајаност, да ја доловат Божјата вистина, по рационалниот принципот „знам„ а не по верскоиот принцип „верувам„. Во тој обид, световните луѓе (оние кои не веруват) и протестантите, не се разликуваат. Ништо чудно: протестантизмот својата генеза ја има во римокатолицизмот, и тоа оној најискривениот, во делот каде славниот Тома Аквионски се обидуваше да ги докаже од Бога откриените вистини, користејќи го својот/неговиот ум и световна логика, или народска кажано, Тома „ ...откриваше топла вода во бојлерот...„. Тој дефект на „откривање„ на она кое е веќе откриено , го запазија сите протестантски деноминации, кои суштински, ништо не се разликуваат од световните мудредци, независно колку се колнат во Светото Писмо и во Христа Бога.

Патем кажано, прицпот „сола скриптура„ не е изворно протестантска, туку е римокатоличка измислица, една од многуте, која протестанитие ја „позајмија„ од Римската Црква и ја прифатија како своја, па речиси да нема протестант на кого Папата и папството не му дсе омиелна мета за плукање.

Се надевам дека бев троа појасен...но има уште, како и секогаш.

--- надополнето ---

Излези на улица и ќе видиш како го живеете Писмото. Појди по манастирите и таму ќе видиш како го живеете Писмото. Од наркомани, пијандури и курварлак, глава не можите да крените. На ова можеби мислеше авторот на српскиот православен сајт: Наркоманија, проституција, пијанство, не се знае кој кого клеца (маж со маж или маж со жена, кој кого стигнал - го натртил).....излези само на улица и се јасно ќе ти биде.

А знаеш ли зошто е сето тоа така? Затоа што ...додека протестантите го проучуваат Писмото, православните мислат само дека го живеат (Писмото)... а резултатите од тој живот се КАТАСТРОФАЛНИ!!!

За да ме убедиш, ќе требит да бидиш троа поубедлив, оти пишаните негации не можат да ја однегираат реалноста од постоењето на Црквата. А за тоа каде е катастрофата, која самите не можете да ја видите од своето безмерно убедување и самољубие, можам да ти пишувам цели елаборати.

Бобан, простестатизмот го споменувам по исклуичок. За разлика од протестаните (од форумов, а и „...шире...„), кои својата теологија ја градат така што прво сочно ќе се изнаплукаат врз православната (па и римокатоличката) Црква со ставови од типот „...ние не правиме ова или она кое го прават проавославните идолопоклоници...„ па на таа плуканица изложуваат свои видувања на христијанството, зад мене стои Црквата, која нема потреба да докажува вистини, кои се веќе докажани и проверени, освен кога Црквата е нападната, како многу пати низ историјата.

Она кое го упатив до ЛЕт3, беше мојата намера да ја укажам идентичноста на пристапот кој го имаат и световните луѓе и протестантите: а тоа е обидот со свој световен ум, со световна логика, со живеење во огревовеност ти непокајаност, да ја доловат Божјата вистина, по рационалниот принципот „знам„ а не по верскоиот принцип „верувам„. Во тој обид, световните луѓе (оние кои не веруват) и протестантите, не се разликуваат. Ништо чудно: протестантизмот својата генеза ја има во римокатолицизмот, и тоа оној најискривениот, во делот каде славниот Тома Аквионски се обидуваше да ги докаже од Бога откриените вистини, користејќи го својот/неговиот ум и световна логика, или народска кажано, Тома „ ...откриваше топла вода во бојлерот...„. Тој дефект на „откривање„ на она кое е веќе откриено , го запазија сите протестантски деноминации, кои суштински, ништо не се разликуваат од световните мудредци, независно колку се колнат во Светото Писмо и во Христа Бога.

Се надевам дека бев троа појасен...но има уште, како и секогаш.

ПА НЕЛИ И ОВА ШТО СИ ГО НАПИШАЛ Е ПЛУКАЊЕ И ПО КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА И ПО ПРОТЕСТАНТСКИТЕ ЦРКВИ?

Се прашувам само која е разликата помеѓу ТЕБЕ (вистинскиот православен верник) и Протестантските плукачи од форумов?

Ова ти е точно, но дали случајот е само со православнте? Таков е огромен број од нашата младина, па и повозрасни - без разлика дали се православни или протестанти или др. бидејки баш овие од која и религиозна група да се појма си немаат ни од вера, ни од Господ ни од животот. На најголемиот број од младичи кои што ги познавам најбитно во животот им е да се испијанат во петок и сабота навечер, да легнат со што повеќе машки или девојки - они може се декларираат како Христијани но ептен далеку се од Христа.

Разликата е во то, што јас плукам по потреба и не градам теологија на плуканица, а „другите„ прво ќе се изнаплукаат на Црквата па на плуканицата ја изложуваат својата теологија. Тоа ќе му дојде како „...ѕидање куќа на песок...„

Разликата е во то, што јас плукам по потреба и не градам теологија на плуканица, а „другите„ прво ќе се изнаплукаат на Црквата па на плуканицата ја изложуваат својата теологија. Тоа ќе му дојде како „...ѕидање куќа на песок...„

Првата црква беше она во Ерусалем. На нејзино чело седеше Јаков - братот на Исус а по начелата беа назарени (негде споменувани и како ебонити). Си ги пазеа старозаветноте прописи и закони, се молеа во храмот, принесуваа жртви, се обрежуваа се воздржуваа од јадења, Исус го почитуваа како човек, роден нормално.....
после дојде павле поплука на сето тоа и направи нова црква која до денес е позната како христијанска и има многу свои верзии и сите тврдат дека се оние вистински.
А сите се дааалеку од вистината.

А за тоа каде е катастрофата........можам да ти пишувам цели елаборати.

Елаборати можеш да пишуваш единствено „сокриен“ во некоја ЛАБОРАТОРИЈА. Но кога ќе излезиш на улица и ќе ја согледаш состојбата од вашето т.н. живеење на Писмото, кое е Катастрофално, можеш да си го избришеш „задникот“ со твоите ЕЛАБОРАТИ, затоа што 5 пари нема да ти вредат истите....

Додека не престани „свештенството“ да ви продава „муда за бубрези“ и не почни да ви проповеда Христијанство и Библија, наместо „бајки и приказни“, последиците ќе ви бидат онакви како што малку погоре ти ги опишав, а згора на тоа ќе се удирате во гради со вашето т.н. живеење на Писмото.

За Срамота!!!!

Првата црква беше она во Ерусалем. На нејзино чело седеше Јаков - братот на Исус а по начелата беа назарени (негде споменувани и како ебонити). Си ги пазеа старозаветноте прописи и закони, се молеа во храмот, принесуваа жртви, се обрежуваа се воздржуваа од јадења, Исус го почитуваа како човек, роден нормално.....
после дојде павле поплука на сето тоа и направи нова црква која до денес е позната како христијанска и има многу свои верзии и сите тврдат дека се оние вистински.
А сите се дааалеку од вистината.

Почнуваш да се преповторуваш-пиши нешто суштинко, битно, досега некажано...

кое е Катастрофално, можеш да си го избришеш „задникот“ со твоите ЕЛАБОРАТИ, затоа што 5 пари нема да ти вредат истите....

Додека не престани „свештенството“ да ви продава „муда за бубрези“

Ај што погоре напишаново е искажано со уличен (читај-нехристијански речник!), туку, еве, по којзнае кој пат за денес, пак ќе напишам: со напишана/кажана негација, не можеш да ги однегираш туѓите вредности и достигања. Кога простестантизмот ќе до достигне па и престигне врвот од православната Црква, тогаш повели, кажи: „Ние сме подобри од Вас!„.

МИКИ1,

А кој рече дека сме подобри од вас?????

Ние барем се трудиме, горе-доле да го живееме тоа што сме го научиле од Писмото, иако некогаш сме живееле можеби и полошо и од вас.

А тоа што си го напишал околу (читај-нехристијански речник!) и на тоа ќе ти одговорам:

Убаво е скријан на форумов да изиграваш „добар православец“ со добар “православен речник“ , но пријателче ...кога би можел да те видам на улица, дали си истиот тој МИКИ1 кој што е слатко-речив со излитени т.н. православни изрази??? Ех... кога би можел???

Јас сум истиот ГОСПЕЛ, и овде и на улица. Не се срамам да кажам дека и јас некогаш го живеев животот полошо од горе опишаното, но барем сега се трудам да го живеам Писмото, така како што сум го научил. А вие само-бендисани „само-праведници“ ем непрочитано, ем не научено........па испаѓа како што старите знаат да кажат: „...ем голо - ем золо......“

Почнуваш да се преповторуваш-пиши нешто суштинко, битно, досега некажано....

Ko jас тебе да ти кажам “се повторуваш со тоа православие, смени малце дека протестанството или јудаизмот се единствен исправен пат до Бог“

Мики... тоа е вистината. Јаков - брат на Исус бил водач на ерусалемската зедница. Не пиши дека го бирале или избрале (како на пример апостоли шо се бираа па се ждрепка..) Јаков иако за неко речиси ништо нема во евангелијата, по ништо не се истакнува наспроти на пример Петар или Тома или Јосиф...... станува некако природно наследник на исус, водач на негповите следбеници и главен во одлуките околу верата. Тоа беше првата црква. Пред Павле пред Рим пред константинопол, Александрија..... Во таа заедница беа учениците н Исус. Тие кои го знаеа, слушнаа и следеа. Никој друг не го познавал Исуса подобро од нив. Сите други од павле па натаму преку Луки, Матеји, Марка, Јован, Игнатиј знаеа за исус онака како тие ќе си го замислеа или слуушнеа по некој збор од вами или од таму. И таа заедница со години си остана таква, и тоа нивно гледање на Исус како човек, почитување на старозаветни закони и прописи, си ги пренесуваа со генерации со векови и векови. Тоа не настана накнадно како на пример павловото видување на Исус и неговото учење кое дојде попосле. Самиот факт дека Јаков и заедницата на исусовите ученици биле спротивставени и дури во кавга со Павле кажува дека павле е всушност еретик и отпадник од таа заедница. А на еретикот Павле, лежат темелите на денешното Христијанство (и православието како една од црквите)

Благодатта и Милоста Божја која им е дадена на сите ново-заветни Христијани, кои повеќе не се надеваат на држењето на законот туку се ослободени преку Благодатта и Милоста на нашиот Господ и спасител Исуса Христа.

Од наркомани, пијандури и курварлак, глава не можите да крените. На ова можеби мислеше авторот на српскиот православен сајт: Наркоманија, проституција, пијанство, не се знае кој кого клеца (маж со маж или маж со жена, кој кого стигнал - го натртил).....излези само на улица и се јасно ќе ти биде.

Еве за сите што велат дека законот повеќе на важи него доволна е само верата во Христа. Што се буните тогаш за ваквото однесување на некои од Христијаните. Оти оваквото однесување е забрането во Библискиот закон (Маж да легне со маж, да се има секс безброј пати пред брак со различни луѓе итн). Ако овој закон не важи тогаш ете овие луѓе не се воопшто грешни, доволно им е само да веруваат во Исуса, нели без да ги исполнуваат законите негови. А баш самиот Исус го тврдеше обратното
Матеј 7 21 ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата.
22 Мнозина ќе Ми речат во оној ден: ‘Господи, Господи, не пророкувавме ли во Твое име; не изгонувавме ли бесови во Твое име; и не правевме ли многу чуда во Твое име?’
23 И тогаш Јас ќе им изјавам: ‘Никогаш Јас не сум ве познавал; одете си од Мене вие, кои правите беззаконие!’

Јован 14 15 ”Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди.

21 Кој ги има Моите заповеди и ги пази, тој Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, него ќе го љуби Мојот Татко, и Јас ќе го љубам, и ќе му се јавам Сам.”

23 Исус во одговор му рече: „Ако некој Ме љуби, ќе го држи Моето Слово, и Мојот Татко ќе го љуби: при него ќе дојдеме и при него ќе се настаниме.
24 Кој не Ме љуби, не ги држи Моите зборови; а Словото што го слушате, не е Мое, туку е од Мојот Татко, Кој Ме испрати.”

Исто и двете Исусови заповеди, значи како можеш да го љубиш Господа, ако не ги пазиш неговите заповеди? Како можеш да го љубиш Господа ако не го празнуваш Неговиот свет ден?

исто

Јаков 2
11 Зашто Оној Кој рекол: „Не прави прељуба!” рекол и: „Не убивај!” Ако не направиш прељуба, а убиеш, стануваш престапник на законот.
12 Така зборувајте и така постапувајте како луѓе, кои ќе бидат судени по законот на слободата.
13 Зашто судот нема милост кон оној, кој не покажувал милост. Милоста слави победа над судот.
14 Каква е ползата, браќа мои, ако некој рече дека има вера, а нема дела? Може ли верата да го спаси?

Но и Павле иако на некои места зборува дека сме под благодатта а не под законот, сепак знае да зборува и во корист на законот

7:19 Обрезанието е ништо, и необрезанието е ништо, туку извршувањето на Божјите заповеди.

Римјаните: 3:31 Според тоа, дали го укинуваме Законот преку верата? Далеку од тоа! Туку, со тоа го утврдуваме Законот.

Ако не важат заповедите тогаш знаете ли каков свет ќе имаме денеска? Ако ништо не важи што рекол Господ во Стариот Завет, тогаш каква е оваа религија. Каде секакво расипништво, блудништво, зло е дозволено, а доколку поверуваме во Исуса тогаш сме спасени. Оти

17 Така и верата: ако нема дела, мртва е сама по себе.

24 Гледате дека човекот се оправдува преку дела, а не само преку вера.

26 Имено, како што е телото без дух мртво, така и верата без дела е мртва.

--- надополнето ---

Исто и ова

Матеј 7 14 Зашто тесна е вратата и тесен е патот, што водат во живот, и малцина се кои го наоѓаат.”

А еве кои се последните зборови на Исус во евангелието по Матеј

Матеј 28
19 Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат се; што Сум ви заповедал!

Бобане, Бобане....убаво е тоа што си ми „наремпал“ Библиски стихови, (тоа значи дека си читал, но ако си читал, а не си го разбрал тоа што си го прочитал, тогаш навлегуваш во погрешна теологија, неправејќи разлика што е спасение под Закон, а што е спасение под Благодат и Милост).

Но да видиме што Бог зборува преку Библијата:

„Знаеме дека
она, за што зборува Законот, се однесува на оние, што се под Законот, за да се затворат устите на сите, и така целиот свет да стане виновен пред Бога...“ (Рим. 3:19)

Бобане...кои се оние што се под законот??? Јас ќе ти одговорам мило: Сите оние кои што мислат дека ќе се оправдаат преку држење на делата од законот, кои што мислат дека преку својата лична праведност ќе бидат оправдани пред Бога (Отецот) и спасени без подсредство на Исуса Христа. Во оваа група спаѓаш и ТИ Бобане!!!
Сите оние кои што бараат спасение без делото на Исуса Христа направено на Голгота и без неговата застапничка смрт и сите оние кои што викаат ЈАС ГОСПОДЕ а не ТИ ГОСПОДЕ.

Ако си убеден дека можиш да се спасиш преку држење на законот, тогаш немаш никаква потреба од Исус Христос и од неговата жртва направена за тебе на Голгота, бидејќи доволна ќе ти биде твојата лична праведност кога еден ден ќе застанеш пред светиот Бог и ќе речеш ЈАС ГОСПОДЕ или ТОА ШТО ЈАС ГО НАПРАВИВ ГОСПОДЕ.

„...зашто преку делата на Законот пред Него нема да се оправда ниедна плот; бидејќи преку Законот се познава гревот. (Рим. 3:20)

Бидејќи истиот тој закон вели:

„Всушност,
оние што ги прават делата на Законот, проколнати се, бидејќи е пишано: "Проклет да е секој, кој не е постојан во се што е напишано во книгата на Законот и не го исполнува тоа."

А дека никој не е оправдан пред Бога преку Законот, јасно е, (како ден) ...зашто "Праведникот ќе живее преку вера."
А Законот не дејствува преку верата, туку вели: "Кој ги исполнува (заповедите), ќе живее преку нив. (Галт. 3:10-12)

....а кој не ги исполнува во целост, врз него ќе биде Божјиот гнев.

Бобане...законот вели: Проклет да е секој, кој не е постојан во се што е напишано во книгата на Законот и не го исполнува тоа.

Дали Ти го исполнуваш сето она што е запишано во книгата законот? За да бидеш жив?
Дали и до најмала јота (цртичка) го исполнуваш тоа што го законот го бара од тебе??? Бобане ...и сите заповеди да ги додржиш, а во една да погрешиш, твојата праведност се руши како кула од карти и така стануваш проклет пред Бога!!! Божјиот гнев е врз тебе, момче!!!

Но да видиме што вели Бог понатаму:

„А сега без Закон се јави Божјата правда....... ( Која е оваа правда без закон, Бобане????????????????? Постои правда без закон????????????? Е па, изгледа дека постои!!!)

Божјата правда преку верата во Исуса Христа е во сите и врз сите оние што веруваат, зашто нема разлика: сите згрешија и се лишени од Славата Божја. Но ќе се оправдаат преку дар, со Божјата благодат (Милост), а преку откупот на Христа Исуса... (Римјаните 3:21-24)

...Без делата на законот Бобане! Каде е овде законот? Мртов е Бобане. Законот беше погребан заедно со Исус Христос и повеќе нема власт над никого кој што верува во Исуса и во неговата жртва направена на Голгота.

Христос не откупи од проклетството на Законот, откако стана проклетство за нас, зашто е пишано: "Проклет да е секој што виси на дрво!",( Галатјаните 3:13)

„Така, Законот ни стана наш воспитувач до Христос,....“ (Гал. 3:24)

...но не после Христос, Бобане!!!

„....зашто сите Пророци и Законот беа пророкувале до Јована.“ (Матеј 11:13)

......и не важат после Јована, кога пророкувале до Јована....

„....Законот и Пророците беа до Јована......“(Лука 16:16)

....овие се Исусови зборови, Бобане....не се мои.....

„.... зашто законот беше даден преку Мојсеја, а благодатта и вистината произлегоа од Исуса Христа. (Јован 1:17)

...Пред Христа немаше Благодат или Милост Бобане!!! А Благодат значи Незаслужена Милост, Милост незаработена со човечки дела.....

„ ...вие што посакавте да се оправдувате со Законот, го изгубивте Христа, отпаднавте од Благодатта (Милоста).......а ние се надеваме и очекуваме оправдание од верата преку Духот.“ (Гал.5:4)

Бобане ...Ти очекуваше оправдание преку држење на законот? Но Бог вели дека вие што посакавте да се оправдувате преку Законот ГО ИЗГУБИВТЕ ХРИСТА И ОТПАДНАВТЕ ОД БЛАГОДАТТА (МИЛОСТА)!!!

Одиме понатаму Бобане...да видиме што Бог зборува:

И така,
убедени сме дека човекот се оправдува со верата, без дела според Законот.(Рим. 3:28)

„.... но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува преку делата на Законот, туку само преку вера во Христос Исус, и ние поверувавме во Христос Исус, за да бидеме оправдани преку вера во Христос,а не преку делата на Законот; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден.
(Гал. 2:16)

Бобане....Библијата е јасна!

Или си под законот и мораш да извршуваш СЕ што е пропишано во Законот, за да живееш....

......или си под Божјата Милост и Благодат, ослободен преку крвта Христова од проклетството на законот, и под заштита на Христос кој што единствено тој го исполни законот, та преку него ние да бидеме ослободени од истиот тој закон и да имаме живот во полнота со Исуса Христа.

Друг начин за спасение под небото нема !!!

Или Држење на Законот и оправдување со нашата лична праведност, без подсредство на Исуса Христа, бидејќи штом се надеваме на нашите дела немаме никаква потреба да се надеваме на Исуса Христа и неговото дело на Голгота, и тој повеќе не ни е потребен...

...или да веруваме во Божјата Милост( Благодат) која што Бог (Отецот) ни ја испрати преку Исуса Христа, кој на Голгота го исполни законот и неговата правда ни ја припишува на сите нас, кои се надеваме единствено на него, а не на нашите дела направени според законот.

И за крај Бобане уште еднаш ќе се повторам:

„ ...вие што посакавте да се оправдувате со Законот, го изгубивте Христа, отпаднавте од Благодатта (Милоста)
.......а ние се надеваме и очекуваме оправдание од верата преку Духот.“
(Гал. 5:4)

Бобане, Бог да ти ги отвори очите и умот, за тоа што го читаш и да го разбереш и да не навлегуваш во погрешна теологија. Бог да ти помогни за да можеш да правиш разлика помеѓу спасение под ЗАКОН и спасение под Милост или Благодат, кое што е Бесплатно дадено од Бога.
Кога Бог нешто дава Беспалатно, не бара услов или направи ова или она за да го заслужиш тоа што ти го давам Бесплатно.

Бесплатно значи незаслужено, со Милост и Благодат. А кога е со дела, значи дека е за плата и никогаш не може да биде Бесплатно туку ќе биде Заработено.

Со почит, Госпел

Да видиме дали спасението се бесплатно (или со платно), со библиски цитати, нормално:

„...И така, верата, ако нема дела, сама по себе е мртва...„ (Јаков, 2.17).

Ова мртвило во верата, ме потсетува на некои...

„...Ако Го нарекувате Отецот Оној Кој непристрасно секому му суди според делата, тогаш поминувајте го времето на својот живот во трахопочит...„ (Послание Петрово, 1.17).

И така значи, животот може да ми помине во празно, во ништо, без дела, но што е тоа битно, па јас верувам бе, па јас сум веќе спасен бе!

А СО КОЈ ДЕЛА МОЖЕШ ДА СЕ ПОФАЛИШ ТИ БЕ?

И дали знаеш што значи терминот МИЛОСТ (Благодат), бе? Нешто што се Заработува или нешто што се добива Бесплатно, бе?

Ако Милоста е нешто што се заработува, тогаш што значи терминот ПЛАТА или работа за Плата, бе?

А знаеш ли што значат овие Божји зборови, бе:

„ ...вие што посакавте да се оправдувате со Законот (делата), го изгубивте Христа, отпаднавте од Благодатта (Милоста)

.......а ние се надеваме и очекуваме оправдание од верата преку Духот.

(БЕСПЛАТНО)

Најпрво да ве поздравам сите форумџии, посебно вие кои што сте на оваа тема, гледам дека бурна дискусија сте развиле, и имате многу спротивставени страни и мислења.
Па еве и јас сакам да напишам нешто во врска со Законот, кој што ако го држиме мораме преку него да го заработиме своето Спасение, наспроти Милоста Божја која Бог ни ја дава Бесплатно, без да очекува нешто да направиме, за да неговата жртва на Голгота биде потполна со нашето направено т.е. заработено дело.

Го избрав овој пост како појдовен за да и јас напишам нешто во врска со оваа дискусија.

Пред да видиме дали спасението е бесплатно или со платно, би сакал да цитирам еден Библиски стих кој што се наоѓа во посланието на апостол Павле до Ефесјаните 2:8:

зошто по Благодат сте спасени преку верата; и тоа не е од вас - Божји дар е; не е од дела, да не би некој да се пофали.

Според цитираниот Библиски стих Бог преку устата на апостолот Павле не запознава дека Спасението е исклучиво по Благодат преку верата и по никој друг начин.
Исто така Бог не запознава, дека спасението по Благодат преку верата, не е од нас т.е. не е по наша заслуга, туку Божји дар т.е. по Божја заслуга.
А која е Божјата заслуга? - можеби некој ќе праша.
Божјата заслуга е што Бог го испрати својот едино-роден син Исус Христос, кој што доброволно реши да умри за сите луѓе од овој свет, само ако истите тие луѓе доброволно ја прифатат неговата жртва која што Бог ја припремил за нив, а не со присила.

Понатаму Бог не информира дека Спасението не е од Дела т.е. од наши човечки дела, за да не би некој да се пофали дека направил нешто и додал на жртвата Христова, односно ја почувствувал како несовршена и недовршена, па затоа мора човекот нешто да направи за Исусовата жртва да биде комплетна, со тоа негово дело кое го направил.

Значи: Бог не известува дека Спасението е Бесплатно, без наша било каква заслуга околу процесот на Спасување. Исто така без никакво наше дело, за да не може никој покасно да застане пред Бог и да рече: жртвата Христова не беше доволна или не беше целосна, без моето извршено дело.
Затоа, процесот на Спасение е исклучиво Божје дело, затоа се вели дека е и Божји дар за нас луѓето, и без наши дела, за да не се фалиме ни пред Бога, ни пред луѓето.

Да видиме дали спасението се бесплатно (или со платно), со библиски цитати, нормално:

„...И така, верата, ако нема дела, сама по себе е мртва...„ (Јаков, 2.17).

Овај библиски стих им правел многу проблеми на теолозите во историјата на Христијанството. Но, ако правилно не се разбере, може да направи катасрофални последици од неговото погрешно толкување, и да се замине во две крајности.
Едната крајност е да се верува дека процесот на спасение не е Божје дело, туку наше - по наша заслуга, правејќи добри дела. (она верување кое што го пласираат адвентистите, а гледам дека тоа го пласира и Бобан)

и другата крајност, да се верува дека процесот на спасение е Божје дело, но откако тој Божји процес ќе биде завршен т.е. Спасението од Бога ќе ни биде дарувано, ние како Христијани не треба понатаму да правиме добри дела, односно да се однесуваме пасивно кон спасението и верата.

За да не се замине во овие крајности, Бог покрај стихот од Ефесјаните 2.:8 кој гласи:
(зошто по Благодат сте спасени преку верата; и тоа не е од вас - Божји дар е; не е од дела, да не би некој да се пофали)........ни го дава и стихот од (Јаков 2.17) кој гласи:
„И така, верата, ако нема дела, сама по себе е мртва“.

Како што погоре објаснив дека процесот на спасение е исклучиво Божје дело , без наша заслуга и без наши дела, да не би некој да се пофали пред Бога и пред луѓето, за да не заминиме во двете крајности, Бог преку Јаков не известува и не надоградува дека верата без дела е мртва вера.
Тоа значи: откако Бог бесплатно ни го испратил како негов дар нашето спасение, ние како негови следбеници и Христијани не смееме да останиме пасивни, но треба да се стремиме да правиме добри дела, бидејќи и нашиот спасител и откупител и ден денес прави добри дела за нас луѓето, и со тоа да докажиме дека навистина сме спасени чеда Божји, кои што го копираме и имитираме нашиот спасите Исус Христос, правејќи добри дела.

Но, мораме секогаш да имаме на ум, дека тие дела кои што ги правиме после нашето спасение, во никој случај не учествуваат во Божјиот процес на спасение, кое што Бог ни го приготвил на Голгота како негов дар кон нас луѓето.

Тие наши дела би дошле како украси (лампиони) на Елката, која го претставува Дарот на Божјето спасение кое ни го подарил Бог на нас луѓето, само ако доброволно го прифатиме тој дар.

Значи: процесот на Божјето спасение е Елката, а нашите дела се Лампионите кои што никогаш не можат да бидат Елка, туку само Лампиони и кои што го докажуваат нашето спасение дека сме го прифатиле од Бога како негов Божји дар.

Ова мртвило во верата, ме потсетува на некои...

Точно така. И мене ова мртвило во верата ме потсетува на некои кои што се искачиле по планините и поради нивната мрзливост чекаат да се исполни онаа народната: Ако мухамед не можи да појди кај планината, планината нека дојди кај Мухамед, и покрај јасната наредба која Исус им ја даде на своите следбеници: одете по цел свет и проповедајте го Евангелието на секое создание.

Па така од ова произлегува онаа народната: Лежи лебу да те јадам.

„...Ако Го нарекувате Отецот Оној Кој непристрасно секому му суди според делата, тогаш поминувајте го времето на својот живот во страхопочит...„ (Послание Петрово, 1.17).

Со овој стих не докажуваш ништо, со кое можеш да потврдиш дека нашите дела учествуваат во процесот на нашето спасение.
Точно е дека Бог на секого ќе им суди според делата, но немој да заборавиш дека Бог ќе им суди според делата единствено на оние кои не верувале во жртвата Исусова, ќе им суди на Адвентистите и на сите кои се надеваа во своите направени дела од законот и на оние кои ја чувствуваат жртвата Исусова како нецелосна и непотполна, па затоа сакаат да направат дело со кое Исусовата жртва ќе ја направат потполна.

Целта на овој стих е да не информира да имаме Страво -почит кон Бога, бидејќи самата Библија не информира дека:
почетокот на Мудроста е стравот Божји. (соломонови изреки 1.7)

И така значи, животот може да ми помине во празно, во ништо, без дела, но што е тоа битно, па јас верувам бе, па јас сум веќе спасен бе!

Животот може да ти помине трудејќи се да правиш добри дела и без да веруваш во жртвата Христова направена за тебе, бесплатно дадена како Божји дар кон сите луѓе, но во тој случај никогаш нема да бидеш Божји угодник, наречен со името Христијанин, туку ќе бидеш единствено ХУМАНИСТ, и ништо повеќе.

А ХУМАНИСТИТЕ во секој случај додека не поверуваат во Христа, во неговата бесплатна жртва и дело направено на Голгота, никогаш нема да го наследат царството небесно и никогаш нема да бидат синови Божји освен ХУМАНИСТИ.

И Есма Реџепова е голем Хуманист, прави поголеми дела и од мене и од тебе, (можеби поголеми и од некои црковни достојници) но не верува во Исуса Христа.
Се поставува прашањето: Дали со ХУМАНИЗМОТ ќе биде оправдана пред Бога?

Што мислиш ти?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom