Во Софија може, но во Пловдив и Варна далеку од оние 80% земаат чисто такви пари.
Мислам ти дадов статистика за просечната плата по области. Нема што да коментираме...ако имаш други податоци-...повели.
Како ти чита приповдигнатите мислења човек ќе помисли дека во моментот прашањето е дали ќе биде не во Европа ами директно во светот. Сигурно од Google размислуваат да си преместат централата во Хасково или Пазарџик.
Па ако не си прочитал, читаj....немам проблем jaс со тоа.
Кога зборуваш за Google - веке отвори фирма во БГ. Прашана е дали ке инвестира

Отново се гледа дека не си запознаен.
Половина од инвестициите во ИТ сферата се во call центри, односно офиси со телефонисти. Причината за овие инвестиции ти е многу добро позната и на тебе - оптимизација на трошоците за работна сила.
Call центрите са дел от ИТ, но не са се. Веке ти наброив фирми кои овде немат call центири,а R&D.Мислам ти дадох примери за R&D офиси во Бугариja...ти ништо не кажа.
Чекам да чуjaм коментарите ти за "кол центрите"...SAP,за VMware, за Ехperian, за MusalaSoft, ScaleFocus , Skrill, Datecs, Telerik, Lirex, Sirma, Seeburger ...да не продолжувам заштото списокот ке биде долг.
Дори да земеме Call центрите, тоа са отново луге со стручност,заштото за да бидеш технически сапорт за една система на HP или IBM да речам, ти отново треба да имаш струка-познаване на сарвари, мрежи, ИТ технологии и така натаму. Сам и ти знаеш,дека платите во тези фирми са многу над тоа што е просекот по статистика во Бугариja.
Не гледам ништо лошо во тоа, да си прават оптимизациja на трошоците,а ни е да заработуваме добри пари...
Многу ке ми биде интересно и да ми дадеш твоjaта дефинициja за call центар....заштото според мене за тебе, секи коj ,работи со компутар и телефон е во call центар, без обавезе дали разрешува технически проблеми, прави одити или следи процесите на дадени системи... плашам се дека имаш тотално грешна представа што е call центар.
Ова добро ама пропушти да кажеш какви плати земаат работниците во овие фабрики. И тука не зборувам само за ниско квалификуваните работници туку и за инженерите. Знаеш ли какви смешни пари нудат на инженер во русенската фабрика на француската Montupet и какви се условите за работа. Таквите како тебе нема да издржат дури на инженеринг позиција повеќе од 30 минути. Друг пример можам да ти дадам со плевенската фабрика на Nexans, со фабриките на Jaзаки. Причината овие интернационални компании да се во земји како Бугарија се неколку :
1 ниски плати
2 ниски плати
3 ниски плати
Ова се главните, кон нив можете да додадете пониските даноци ниските трошоци за прекувремена работа. Погоди што ќе се случи со овие компании кога трошоците за работна сила започнат да растат - ќе пакуват багажот за 10 дена и ќе се насочат кон друга држава каде што трошоците се ниски. Оваа шема не работи од вчера.
Нема сме наjaсно,производството на делови за автомобилната индустриja не е нешто со голема добавена стоjност. Големата добавена стоjност е при производството на краjниот продукт.
Еве даваш ни пример со Монтупет во Русе. За този град просечната плата е около 700 лева. По мои информации платите во Монтупет се движат около 765 бруто, тоест по-високи от просекот за градот.
Прво такива како мене имат стручност во ИТ и не се замарат да одат да леат алумин или да прават делови за автомобили.Жалам ако некоj не се образовал доволно и не се снашал. Можам само да гледам да му помогнам,но не и да го правдам.
Да допуштиме дека си во право-ниски плати...като доjде 1 завод ке може да држи ниски плати, като доjдат 10, ке почнат да си крадат стручнjaците и за да те земат ке треба да ти дадат повеке пари. Тоа се дешава во моментот со HP и IBM. IBM сака да краде стручнjaци и поради фактот,дека просечната плата во HP во моментот е 800-850 евра, треба да ти дадат минимум 1000 евра и го прават. Тоа се ке се деси кога има доволно насителност на баране на инженери.
Со два збора ...ништо фатално не гледам за заводите,които ми ги даваш за пример.
Да земеме Jaзаки во Jaмбол, град со консистентно висока невработеност. Кога има голема невработеност е нормално и платите да са по-мали. Зашто во Софиja не си дозволат да дадат плати како во Jaмбол? - заштото ке се изсмеат на работодавачот.
На многу места информациите за Jaзаки - легу без образование 500 лева. Ти што сакаш ?- циганин да бута количката со кабли без образование и а зема 1000 лева?
Да видиме отново статистиката - за град Jaмбол просечната плата е определена на 690 лева.
Дали ти можеш да рачунаш колко е от нето 500 лева во бруто? Дали тоа е 637 лева? Дали тоа е малце под просекот?
Со сигурност во фабриките ке има луге и со поголеми плати, мислам во тоа не се сомневаш.
Тоа уште един пат покажува,дека статистиката е наполно реално нешто. Ако ти си под просекот за твоja град,лути се на себе си,а не на другите.
Сега да ти дадам еден пример од реалниот живот не од таблиците на националниот статистички институт. Познавам момче кое живее со еден родител и нема пари (барем во овoj момент) да учи во универзитет за специјалноста која сака. Истото ова момче работи како заварувач во голема австриска фирма и зема чисто околу 500 евра, но оваа година заминува за Германија каде за истата работа ќе зема пет пати повеќе пари. Последното нешто што ќе помисли некој како него е да се обрати за помош кон такви како тебе кои поим си немат од реален бизнис и се далеку од реалноста. Овие работи не можеш да ги видиш од бирото на кое работиш по некакви европроекти како сам призна.
П.С И за крај да кажам дека тоа што го правите вие со
@Александров е да велите само дел од фактите и да ги преекспонирате за да си заштитите тезата - твојата дека во Бугарија се е розево, сè се развива и сите се богати и среќни а тој дека Бугарија е нешто како европска Сомалија и сето тоне во беда и сиромаштија. И двајцата не сте објективни и сум ви го кажал и на двајцата.
Инаку веќе мислам да престанам да пишувам на оваа тема - немам ниту времето ниту нерви да одговарам на
@fmi и
@Александров
Такаа, много ги обичам лугето като кажа,дека ке замине во државата Х и ке земе 5 пати повеке.
Вака сега за тиja 5 пати повеке ке си плати даноци,кои са 2-3 пати поголеми, ке си плати данок на црквата,заштото например во Германиja тоа е задолжително, овде ке си живи во дома,там ке плати 5 пати поскап апартман, ке плати и 10 пати поскапо за да патува секи ден до работа,заштото транспортот не ти е евтин тамо. Затоа на мене тиja финти....живеал сум на запад определен период. След 1 година, ке можам да ти кажам и како е во САД.
Еве мои другари от Лондон се вратиха и сега си работат во БГ. Што да правиме сега...тиja от статистиката ли са или от другаде? Колежката ми ирландка,коja се врати во Ирландиja,а преди недела дена се врати во Софиja,зашто со ирландската си плата не може да си дозволи през недела да е на SPA викенд,а со бугарската може и не заштото зема повеке пари со бугарската плата, а заштото да иде на SPA викенд е 100 пати поевтино овде и може да си го дозволи со бугарската плата овде.
Со два збора, не е прашане како пари колко земаш,а што можеш да си купиш со нив тамо каде живееш
Тоа што сакаш да видиш, тоа гледаш. Фактот е един - работите са многу подобро от преди 10-20 години да речам и да ИТ секторот е гранката коja не осети криза и продолжува да расте, затоа и ке продолжам да акцентирам на него.[DOUBLEPOST=1456230728][/DOUBLEPOST]
Која теза човече дека сам прашуваш и сам си одговараш ли?

Работите за кои зборуваш сигурно до некоја степен се вистина, но тоа не е Бугарија.
Јас живеам во Бугарија и немам потреба некој да ми докажува нешто или јас да докажувам некому нешто.
Особено на браќата ни од Вардар.
Не гледам да спориш со докази ништо от тоа што сум го изнесол...,а зборуваш дека може би не е виситна,а па може и да е...последно?