Рок музика и рокерски бендови

• Креатор на темата Креатор на темата Гижо
  • Време на започнување Време на започнување
Така ќе да е. Он и неговата поубава половина Бени(Јас сум единствен во Македонија што прави рокенрол) ќе изиграваат медиумски фаци како демек ни сме рокери бунтовници underground (а на страна ги тераат радијата и телевизиите да им ги пуштаат песните и да ги промовираат) ама пак Архангел ќе си го полнат саем. Можеш деца да лажеш не луѓе што знаат

Sussaro напиша:
"Абе овие Нирвана не ги сакам фолиранти ми се исто како Дорс"

НЕ ДУПИ!?!?!?!?!? Стварно го рекол ова!?!?!? :icon_eek: Мочко еден, он ќе кажува за Дорс... :zid: Кретен! :kickbox:

да. и ако тој те вреѓа ја ќе му скинам веѓа не можам ни да ти објаснам колкаво значење се крие во нивните стихови. Уметност море не психоделија и литература рамо до рамо со Пинк Флојд, Доорс и Рејдиохед.

МаРиНа`Ох напиша:
Абе неморат да е музичар за да имат добар вкус за музика.. едноставно тој е изгубен обидувајќи се да се пронајдит самиот во надворешна маска од Бон Џови, и сеа пробвит да размислуват како шо би размислувал еден јак самостоен kick ass рокер, а не со своја глава.. јасно ми е све..

Хе kick ass рокер...епа глеа дека таквите почнаа да успеваат на западо, оти да не проба и он :):) сигурно поарна иднина ќе му се пише у популаритет али ќе изгуби нешо у темелите...че се самоутепаваме послееее :icon_roll

Sussaro напиша:
да. и ако тој те вреѓа ја ќе му скинам веѓа не можам ни да ти објаснам колкаво значење се крие во нивните стихови. Уметност море не психоделија и литература рамо до рамо со Пинк Флојд, Доорс и Рејдиохед.

А ја викам зелено....за Пинк Флојд & Рејдиохед....

ај баш ме интересира ваше мислење за следново Маракана и Ескејп?

Слушам рок,пораснав со рок и ке слушам рок.Почнав со Queen и The Police,некаде на 11-12 год. па The doors,Led Zeppelin,Deep Purple па дојдоа Нирвана,Pink Floyd,Frank Zappa.Исто така и Red hot chilli peppers,но и AC-DC,Metallica,Iron Maiden,Judas Priest и уште некои кои не ги именував овде,исто така-поштуем.

welcome aboard! ама The Police не ми штима баш

Sussaro напиша:
welcome aboard! ама The Police не ми штима баш

Да.за The Police си у право,ама у тоа време ги слушав.Ми беа некако интересни.Е покасно дефинираш стил,созреваш во секој поглед,па и музички,и одлучуваш шо понатаму.

ама штета рокот е врста пред истребувње

Романтичар напиша:
НЕ ДУПИ!?!?!?!?!? Стварно го рекол ова!?!?!? :icon_eek: Мочко еден, он ќе кажува за Дорс... :zid: Кретен! :kickbox:

баш пред некој ден го видов тоа, најтрагичното е што типац што сака да личи на Бон Џови нашол да сере за рок музика

само незнам дали е он свесен дека нема роке, металец, или панкер у македонија што го мрзи

следи мое објаснување.

Уште прапочетоците на рокенролот односно преку џез гранките блуз и свинг рокенролот служел како инструмент на таканаречениот vox populi. Иако рокенролот како правец претрпел повеќе модификации почнувајќи од чист рокенрол па преку хард рок, хеви метал, панк, гранџ и многу други целта била идентична - социјална револуција против стеги на институциите и нормите на општеството (црква, хиерархија, образование итн). Рокенролот било оружјето на прогресивната маса. Својот зенит го доживува 1991 година од која ќе одвојам неколку албуми:
1. Nirvana-Nevermind
2. Metallica-The black album
3. Iron Maiden-Fear of the dark
4. Guns and Roses- Use your illusion
5. Pearl Jam-Ten и многу други.
5 април 1994 беше кобна за рокенролот. По смртта на Кобејн едноставно ја снема таа енергија и едно од непишаните симболистички правила на рокенролот како уметност заради самата себе. Бендовите, пејачите и пејачките појавени после таа дата едноставно го немаат тој стил и таа идеологија што стоеше позади рокенролот. Поради тоа јас ги делам групите на појавени пред 1994 и после 1994. А како доказ служат песните на Лени Кравиц и Мерилин Менсон. Ете поради тоа мислам дека рокот изумира а како алтернативни правци се јавуваат рапот и електрониката за да ги изразат моменталните општествени ситуации

Да.....точно..после смртта на Курт све се смени....

Ја како не-рокер, смеам ли да кажам дека ептен сакам да ги слушам Foo Fighters? И дека ради нив земав да ги слушам и Nirvana? И дека пак се вратив на Foo Fighters?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom