Ќе се обидам да направам некоја паралела од пред 15 години и сега,со цел да доловам на каде одиме.Работното време беше до 15.30,некаде до 16 часот.Потоа следеше одмор и прошетка до езеро.Викендите немаше место да поставиш маса во природа за да запалиш фамилијарна скара.Луѓето уживаа во животот.Работничката класа имаше достоинство,имаше пари да слави.
Баш така.Со секоја запалена скара сред езеро и пецање риби,паралелно Тито одеше да се (пардон) курва за кредит,играјќи на картата "инаку нема да бидеме на ваша страна."
Причинско-последично,ние не уживаме затоа што тие пред нас премногу уживале за да приметат дека словенецот иде и им зема 10 кила портокали џабе за потоа да им продава сокчиња кои,со малку иницијатива,и сами ќе ги произведувавме.
Ако не се уживало толку,ќе имаше национално достоинство,па ќе се протестираше на фактот дека ни ја прават земјата увозно зависна со отварање на фабрики за чии суровини бевме зависни од СХС камион.
Приказната за македонецот е иронична оти после толку тешко минато на присилно ова или она,им се заслади доволно фатаморганата,па ја претворија во стандард на живеење кој треба да биде веродостоен.Епа не е.Сме биле делумно битен политички ентитет,па западот фрлал пари.Јас и ти сега ги враќаме.
Проблемот е што во потрагата по средства,се заборави на се,се заборави на моментот посветен на себе си барем 5 секунди да послушаш пријатна виолина.Можеби и не се распознава виолина од гласот на Боки 13,се стана каша попара.Дисциплината за која говориш и секундите одбројани во чекори се чекорите кои денес ги одиме.Секој ден истите,по автоматизам.Времето во кое им се смеевме на останатите нации,дека се роботи дојде и кај нас.Еден работен ден во Скопје докажува се.
Со ова комплетно се согласувам.Само,ова не е ама баш ништо ново.Историски,социолошки или било како гледано,проблемот е константен и (релативно) горлив (зависно од "класното" гледиште).
Кај нас можеби не дотолку,ние сеуште го држиме менталитетот.Затоа и толку тешко не удираат калта и контејнерите препознатливи за Њујоршките квартови,преработеноста и слабите примања,кои се ебола-симптом за цела Азија и Јужна Америка...Африка е вон конкуренција.
Не ме сфаќај погрешно.
Човештвото глобално ја има заебано работата во односот кон себе.Тајмингот на кататонична пандемија се разликува само по...тајминг.
Човечноста се губи,разликата помеѓу оној што има и оној што нема е голема.Додека некој пребарува,зад грб му поминуваат десетици мобилизирани,испарфемизирани луѓе,кој ни една секунда не му одвојуваат внимание на оној кој се бори да преживее.Заврши времето на братство и единство,влеговме во системот на трка со времето.Ништо не е поважно од благосостојбата и функцијата.Домаќинките веќе не чистат ни прашина дома,плаќаат слугинки и за да биде посурово се фалат со тоа.Како ги гледаат во очи тие жени,кој им ја чистат посерката зад нив.Плаќаат луѓе за да им го преместат бирото од една соба во друга.Во тој момент се владатари,сигурно им се појавува круна на глава.Замисли се да се промени утре.Ние да клечиме на колена,а некое исфрустрирано женче да ми покажува кој дел од тепихот има нечиста линија.Ја замислувам мојата фамилија на раб на беда,а надвор никој човечен,никој со срце да помогне.
Немаше да го применам примерот со вниманието и способноста за забележување,ако не ги забележав симптомите на коњски грип кај нас.
Дека е срцепарателно ова,Е.

И е една тажна вистина.
Ама,пак иста работа,позната во Бурбонските палати и Рокфелерските хациенди,само во помодерно време.Покондираноста е ин.
Богатите не се возат во метро.Немаат многу допир со сиромашните слоеви.Во момент на снобовски наплив,немаат проблем со тоа да платат карта и да го слушаат овој човек на концерт.А оние другите...бидејќи наметна теорија која е доволно очигледна,одговорот е исто таков.Од работа,на работа,по работа.Ум доволно заморен,загреан,занесен...умовите на луѓето кои го градат ова општество за да им биде шарено на богатите,немале и немаат време за себе.Черчил кажал дека демократијата е многу лош систем на владеење...ама е подобар од сите веќе пробани.А капитализмот бил отсекогаш тука....обидите за промена и за класна еднаквост биле ништени и вшмукани во сопствениот ентузијазам.Господари и работници.Креатори и уживатели.Тоа е целата филозофија.
Some people say a man is made outta mud.
A poor man's made outta muscle and blood.
Muscle and blood, skin and bones;
A mind that's weak and a back that's strong.
You load sixteen tons an' what do you get?
Another day older and deeper in debt.
St Peter don't you call me cause I can't go:
I owe my soul to the company store.
Well, I was born one mornin' when the sun didn't shine.
I picked up a shovel, an' I walked out to the mine.
I loaded sixteen tons of Number 9 coal,
An' the store boss said: "Well, bless my soul."
You load sixteen tons an' what do you get?
Another day older and deeper in debt.
St Peter don't you call me cause I can't go:
I owe my soul to the company store.
Pa toa e be i celata poenta na prikaskava.
Zosto da ne moze radi kejf, radi toa sto imam merak da uzivam, barem ednas vo tri-cetiri meseci da napravam "grev", da otstapam od sekojdnevnata praktika ( koja vprocem vo golem del os slucaite mi e nametnata ) pa makar i da zadocnam saat vreme na rabota?
Disciplinata e vrednost se dodeka ne ti go zatupuva zivotot.

Балканец си,Ференгинар....балканец.Во претходниот пост убаво кажав дека нашиот систем на функционирање сеуште не е разјаден од западните струи до таа цврстина на восок.Ти сакаш да си седиш и да бистриш политика на форум,да браниш етникум и (не)партиска идеологија....сакаш да си пофилозофираш малку,да прочиташ книга,да земеш слободен ден и да му дадеш шанса на "гревот".
И не,не го осудувам тоа....ама ете видиш,некои раѓале мечиња за време на "комунизам" по фабрики,а некои го дрвеле и краделе.Недисциплиниран ум е склон кон грешки.А од тој синдром на сервилност кон себе многу работи кармички ни се вратија.K'ната генерација,која никако да научи.
Се фаќа кила од премногу физичка работа.Ама се фаќа и од премногу д*кање.