Reviews: Samsung D900

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Kажете што мислите за овој телефон, или за исти пари има бољи .
Повелете

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ја пошто Самсунг не ги поштуем ич ама ич (6 сменети флетови за три месеци) би ти предложил да земеш некој нокиа н-серија за тие пари...

Ај да испитам па ќе ти кажам детално

Devilish Angel

Лошотија по потреба
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Јас па од самсунг сум презадоволна, веќе 4 години ги користам и овој сега ми е 3 што го имам, а ги сменив само по своја воља не дека нешто им фалеше, првиот што го имав и ден денес може да се користи и е во одлична состојба. Д-900 ми е еден од омилените самсунзи што досега се појавени на пазаров, веќе 5 месеци го користи еден мој пријател (машко е што нели е познато дека не ги пазат толку телефоните) и сеуште функционира и ништо не му фали .. овој што јас го имам д-510 е малтретиран и повеќе од доволно па е во одлична состојба .. дури и ми има паднато 3 4 пати па ништо не му е .. така да според мене самсунг е еден од најдобрите телфони ... после сони ериксон .. на нив им симињам капа посебно на к800

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Вака сеа...за цена од 400 евра моеш да најдеш секакви телефони...

Зависи на Армин за што му треба...Камерата е ок 3,2 мега ама не е многу квалитетна...сеа има Симбиан ама па не знам шо верзија е...има и картици да си ставаш

Мислам има се што можеш да посакаш од телефон ама не се улетувај...ако ти е само за камерата земи си к800и нема грешка

Твоите Алтернативи според мене

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k800-1485.php

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_w900-1325.php

Член од
3 јуни 2006
Мислења
228
Поени од реакции
0
ej ja si go kupiv telefonot i mn e top.

edinstveno sto mi smeta e toa sto nema radio zaso bev naviknata na ericsson ama ok e

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Еве и нешто повеќе за Самсунг Д900:

Успехот што го постигна Motorola со своите ултра тенки модели навистина ја измени перцепцијата на производителите како треба да се дизајнира еден мобилен телефон. Во таа насока Samsung се реши да претстави сопствена линија базирана на истиот тенок дизајн.

Со дебелина од само половина инч, Samsung SGH-D900 е модерно дизајниран мобилен телефон кој комбинира елегантен изглед и богати мултимедиjа можности, а притоа не изгледа гломазно и непрактично.

ПРВИ ИМПРЕСИИ

Прво што приметивме кај овој модел е неговата солидна конструкција. Лизгачкиот механизам е одлично изработен, потребен е само благ притисок нагоре за да се отвори тастатурата, а истото важи и за нејзино затворање. Копчињата на нумеричката тастатура се големи и лесно се притискаат, меѓутоа со оглед на тоа дека се работи за слим модел тие се скоро рамни и споени со површината но сепак произведуваат одредено ниво на отпор и ”клик” кога ке се притиснат. На левата страна се сместени копчињата за тон а на десната за камерата. Подолу на левата страна под копчинњта за тон се наоѓа слотот за microSD картичка, а на десната страна исто подолу од копчето за камера се сместени приклучоците за слушалки,полнење и конекција со компјутер. Сите овие отвори се заштитени со гумени капачиња.

ДИСПЛЕЈ И КАМЕРА
Дисплејот на овој модел е TFT QVGA со резолуција од 240x320 пиксели исто како кај Nokia N73 и Sony Ericsson K800. Деталите се гледаат јасно и чисто, а сликата е со висок контраст и сатурација на бои. При директна сончева светлина сепак треба да се гледа под одреден агол за да може да се види јасно екранот.

На задната страна поставен е главниот адут на SGH-D900, а тоа е камерата со резолуција од 3.2 мегапиксели. Сликите што ги вади овој модел се навистина меѓу најдобрите што сме ги виделе од мобилен телефон. Репрезентацијата на боите е одлична со високо ниво на детали и реалистичност на бои.
Најголемата резолуција на сликање е 2048x1536, но има вкупно девет резолуции од кои може да бирате, како и три опции на компресија (Normal, Fine, Superfine). Многу корисна функција е тоа дека сите бројки на нумеричката тастатура се всушност ”shortcuts” за одредени функции на камерата. Како опција пред да сликате може да се одберат разни колор ефекти - црно-бело, сепиа, негатив и слично, како и триесетина рамки.

Toa што не зачуди е интерфејсот на камерата. За разлика од другите модели со понапредни камери каде што се слика во ”landscape mode”, кај SGH-D900 иако има можност за сликање во ”landscape” тоа не е можно бидејќи интерфејсот може да се користи само во ”portrait mode”. Ова значи дека всушност не може да видите што се ке биде сликано бидејки на екранот го гледате само централниот дел она што го сликате. Кога станува збор за снимање видео клипчиња, максималната резолуција е 352x288 (CIF) при што нивната должина е ограничена само од расположивата меморија. Клиповите може да се гледаат на цел екран меѓутоа само во ”portriat mode” бидејки нема можност за нивно гледање во ”landscape mode”.

МУЛТИМЕДИЈА
MP3 плеерот е сличен на оној кај моделот Х820, исто има еквилајзер ( нормално, џез, класика, рок) и два типа на визуелизација кои не се базирани на музиката што се слуша моментално. Музиката може да се организира во плеј листи но нажалост листите се ограничени на само четири така што вкупниот број на песни организирани во плеј листи изнесува 120. Мораме да истакнеме дека звучникот на SGH-D900 е со релативно слаб квалитет и звукот што го вади е доста тивок и дисторзиран, но затоа слушаките се со одличен квалитет.

ОСТАНАТИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Што се однесува до останатите карактеристики интересно е да се спомене дека има анимирани теми, односно за време на денот имате анимација на сончева долина а навечер автоматски се менува во тема со ѕвездено небо и ѕвезди што паѓаат. Стандардно на распогање ви се организер, календар, светски часовник, дигитрон, конвертер, штоперица, диктафон и др. Менито за пораки поддржува класични sms/mms пораки и електронска пошта (SMTP/IMAP/POP3).

SGH-D900 е ”quad-band” GSM што значи дека функционира на 4 фрекфенции, така што може да се користи насекаде во светот каде што има GSM покривање. За пренос на податоци опремен е со GPRS и EDGE, а за кратки растојанија има Bluetooth 2.0 -A2DP што значи поддршка за стерео аудио преку Bluetooth. Во пакетот добивате и USB кабел за конектирање со компјутер и дополнителен софтвер за синхронизација и организација на мобилниот преку компјутер. Интернет пребарувачот е со просечен квалитет, и добар за разгледување помали и попрости сајтови бидејки се што е малку покомплицирано нема можност да се прикаже и јавува грешка дека документот е преголем за разгледување.

ЗАКЛУЧОК
Како заклучок може да се каже дека SGH-D900 се истакнува со својот дизајн, камера, квалитетна изработка и доста солидни мултимедија содржини, но сепак ако при изборот на мобилен телефон примарни ви се дизајнот и изгледот, тогаш нема да погрешите ако се одлучите за овој модел.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Fala na site za sovetive.Ova recenzijava ja citav i na telefoni.com.mk .
*Za Mac-fala brat so si se pogrizil ama SE k800 ne me bendisuva so vikam ja ne mi e licen.(i + koristam 3 godini t 610 so slicna forma)
Za N seriite so tie pari nema nekoj so 3.2 MP kamera.Ama ke razmislam .
Inaku dobarm e na izgled i funkcii gleam dobri ima ,a toa Simbianot softver vrska neam za so e

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Нокиата дефинитивно,според мене

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Vaka gledano Nokijata e zakon iako ima 2.0 MP ama(jas trcam na dolgi stazi)
moe mislenje e poradi toa sto ima poise MP d900-kata Noke ke ima bolje slika a, so mislite

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ej vidov i na night mode Nokijata e bolje/
E sea niso ne znam se izmesav celiot ---argumentite kazuvaat edno,faktite drugo.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Да ти кажам ја да не му ја мислиш бе....

Земи ја д900ката...ќе бидеш највечи фраер као прво,као второ јаки слики вади...као трето нема Да бидеш уште еден од онаа маса кои коа ќе ги прашаат шо мобилен имаш? ----кажуваат нокиа :)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6
armin06 напиша:
Vaka gledano Nokijata e zakon iako ima 2.0 MP ama(jas trcam na dolgi stazi)
moe mislenje e poradi toa sto ima poise MP d900-kata Noke ke ima bolje slika a, so mislite
I N73 e so 3.2MP kamera:zver:
Ama jas sepak bi izbral Samsung zaradi dizajnot, zavisi so baras!
Ako ti e za dizajna, ne mu se misli, ako sakas zezancii, programcinja, igricki, zimaj Nokia!
pozdrav

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
ЗАшо да зима Нокиа коа ова мислам дека е првиот Самсунг со Симбиан Софтвер (така да истите програми од нокиата ќе ги има и на него :))

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Mac)) напиша:
ЗАшо да зима Нокиа коа ова мислам дека е првиот Самсунг со Симбиан Софтвер (така да истите програми од нокиата ќе ги има и на него :))
Кај прочита дека има симбиан??? На ГСМ Арена не пишува ништо за симбиан.:nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom