H
HCL
Гостин
Иако видов дека веќе има теми за решавање на математичко/логички задачи, сепак се решив да ја отворам темава поради фактот дека прашањата на тие теми не се од категорија на прашањето кое јас сакам да го поставам. Мислам дека добро би било да се има тема во која ќе се решаваат стручни задачи (пример испитни од факултети) од било која струка.
Еве ја мојата прва задача на која се надевам дека некој ќе знае како да ја реши, од областа "матрици":
Користејќи ја теоремата на Кронекер - Капели да се дискутира решението на системот во зависност од параметарот m. За оние вредности на m за кои системот има решение, да се определи тоа решение.
x1 - 6x2 - 9x3 - 20x4 = -11
3x1 + 2x2 + 5x3 + 4x4 = 3
2x1 + 3x2 + 6x3 + 8x4 = 5
4x1 + x2 + 4x3 + mx4 = 2
Ме интересира како да се почне, бидејќи неможам да и најдам "цака" на задачава, дали да вршам елементарни трансформации со редици или колони?
ПС: Пред целата задача треба да стои "{" .
Еве ја мојата прва задача на која се надевам дека некој ќе знае како да ја реши, од областа "матрици":
Користејќи ја теоремата на Кронекер - Капели да се дискутира решението на системот во зависност од параметарот m. За оние вредности на m за кои системот има решение, да се определи тоа решение.
x1 - 6x2 - 9x3 - 20x4 = -11
3x1 + 2x2 + 5x3 + 4x4 = 3
2x1 + 3x2 + 6x3 + 8x4 = 5
4x1 + x2 + 4x3 + mx4 = 2
Ме интересира како да се почне, бидејќи неможам да и најдам "цака" на задачава, дали да вршам елементарни трансформации со редици или колони?
ПС: Пред целата задача треба да стои "{" .