Редовна војска повторно?

• Креатор на темата Креатор на темата SmokeTooMuch
  • Време на започнување Време на започнување
читајќи ги постовиве од некој што биле во војска... се сложувам дека до некаде се стекнува некоја дисциплина... губење време во војска... индивидуално... зависи кој како ја гледа војската и што очекува од неа... али ако од дома не се стекне дисциплина, бар основна, ако родителите од децата направиле ментални инвалиди и малиот е растен во стаклено ѕвоно... во војска тешко... но ок... + или - таа дисциплина што ке се стекне може да има и нус појави... ако тие што ја ,,предаваат" таа дисциплина се искомплексирани, исфрустрирани и неакнати од земја чоечиња (90%) и секој ден лечат комплекси врз рајата, бидејки и на нив некој лечел... па уште ако те фатат на пик.. супер... или сам ке полудиш или ке те полудат... од тебе направиле дисциплиниран и искомплексиран монструм... така што утре ако имаш шанса ти да командаш... нормално дека ке го вадиш бесот.. како што моментално стојат работиве со нашава ни мила држава... и ако се воведе редовна војска.. покрај беспрекорната ,,дисциплина" што ке се стекне... безброј обуки... сите ке бидат и добро обучени за една дисциплина... а тоа е секс на долги стази со и без пречки (пречките ке зависат од дисциплината)... по завршувањето на војниот рок таа обука ке помогне како подолго да се издржи садо-мазо сексот од страна на државата....

Па во демократско општество, да. Не сакам да го трошам времето таму.

Да, не сум подобен за војска зошто не следам команди и имам проблем со авторитет и вежбање моќ врз мене. Сум минал низ триста глупости за кои нема да зборувам јавно на форум, што времето поминато во војска нема да ми биде трауматично во споредба, и не се работи за страв од баш тоа. Едноставно зошто да се изложувам на тоа безпотребно? Сите што ме знаат доволно добро знаат и дека сум голем инает. А и добро се познавам себе си, едноставно би бил проблем за другите таму. Непочитување на наредби и сл. - а други да трпат казни ради мене. Да, нема да ми биде грижа нив бидејќи кога би знаеле за каков човек навистина се работи (анархист, хомо, антинационалист), сигурно нема да трепнат доколку кај мене заврши куршум на бојно поле. И извини, ама кога никој освен јас самиот себе не сум си помогнал, не очекувам ништо од други луѓе, и дефинитивно нема да ми биде грижа за нив и ќе гледам само за себе, без разлика колку сум јас казнет или тие, поради мои постапки. И немам намера да го ризикувам животот за оваа бедна држава која ништо на направила за да ја осеќам вредна или блиска. Доволно навреда е што морам да плаќам данок. Доколку бев третиран како и сите други граѓани, можеби ќе размислев. Вака за ништо јас со мој живот да враќам? Нема ни теоретски шанси. Не сум подобен за војска, и само проблеми ќе правам таму.

Па не знам, мене ми звучи според ова што го зборите, дека следуваат ригорозни казни. Не ми е надвор од опсег и тоа што го спомнав да се случи, доколку некој постојано прави проблеми.
Нема везе батали.

Ima veze veli antinacionalist, anarhist a vamu se povikuva na demokratija.

Clenkonog skorpion demokratija ne podrazbira samo prava tuku I obvrski.

Seedno kakov si I kakvi ubeduvanja imas ti si covek, imaj bar obraz I cest ete za demokratijata..eve hipoteticki hard kor radikali vojuvaat sakaat vlast pa zakon za gejovi da gi nosat na elektrosokovi a ako ne biva smrt so besilka(kako iran I sl), e sega togas ke se boris za segasniov poredok taka?

Ke si ja branis slobodata da bidest ma ne anarhist tuku sto sakas I nikoj da ne te dira taka?

Za danokot se slozuvam donekade oti parite ni se trosat za gangam stajl filmovi.

Нема везе батали.

Океј, баталувам.

Ima veze veli antinacionalist, anarhist a vamu se povikuva na demokratija.

Clenkonog skorpion demokratija ne podrazbira samo prava tuku I obvrski..

Немам обврски кон државата која не си ги исполнила своите обврски према мене како човек прво. А јас дали сум анархист или не, сепак декларативно ова е демократска држава, очекувам да се однесува така. Правото на избор се уште важи, макар "не" за војска да ме ставело во затвор. Избор треба да има.

Seedno kakov si I kakvi ubeduvanja imas ti si covek, imaj bar obraz I cest ete za demokratijata..eve hipoteticki hard kor radikali vojuvaat sakaat vlast pa zakon za gejovi da gi nosat na elektrosokovi a ako ne biva smrt so besilka(kako iran I sl), e sega togas ke se boris za segasniov poredok taka?.

Не, не би се борел за овој поредок, ако веќе се борам ќе се борам за истото што сум се борел и сум го застапувал и претходно. Ако гледам дека нема простор и плодна почва за истото, ќе отидам негде каде повеќе ми одговара (што ми е и во план, дури и за сегашново уредување). Но дур сум тука ќе бодам очи за разни работи.

Шкорпион
Ке пробам да ти објснам на пошироко пошто се повикуваш на демократија.
Се надевам твоето семејство решава проблеми на демократски начин со разговор.
Но има ситуации такото и мајката ке направат одлука која на сите не му е по мерак.
Ако почниш да не ги почитувачш нивните одлуки ке следат казни одземајне на привилегии крај краева ако си финасиски независен имаш избор да се иселиш од куќа ако тоа родителите ти го налагаат
Така и државата односно минестерстство за одбрана - влада под суѓестија на надлежните од генерал штаб на АРМ ке предложат вракајне на обавезено служејне на воен рок тоа ќе се преноси во закон кој ке биде ставен во собрание таму ке се дискутира па ке се гласа ако помини станува закон по демократски начин а ние како граѓани на оваа земја мора да го почитуваме ако не следат реперкусии ако не те бендисва земи државјанство во друга држава и откажисе од Мак држјаванство со кои ке изгубиш некој привелегии од државата пример здраство ИТН......
Но јас сум против некој да се тера да земи оружје врака против негова волја без разлика од религија или убедувајне за тие да има служејне на војска во цивила работа во истата или во инстуции на државата без хонорар
Но ако има некој кој навистина некој неговото време е поплатено и помаетно искористено да има начин да си го откупиш служејнето но воениот рок но тоа не значи те ослобдува од мобилизирајне при водредна состојба војна.
Исто да се воведат многу поригорозни физички и метални предоспозоции за регрутација при одредувајне спосбен да биди војник.
А тие кои од ментална причина не се спосбни да не зимаат во војска.
А тие што немаат физичка спремност има родови војска позадина.
Во предходни постови споменав треба да се служи 6 месеци
Профисионалинте војници што се за во пензија да се приспособат и да се уклучат во обука на регрути со ракувајне на пешадиски и лесна артилерија и веза.
А се друго како тешка артилерија против ваздушна одбрана и сложени системи да си остани во раце на платенци.Плус специални единици
Да се направат регрутни центри во Скопје Прилеп Велес и Кичево.
6 Месеци
Секој да служи во најблискот Р центар да биди од понеделник до петок понеделник на сабајле во 5.00 на зборно место во својот град во униформа во автобус дирекно во касарна петок после 4 сатот во автобус дома. За војник кој што нема да се појави на зборно место продлжувајне на воен рок за 3 дена за секој еден ден во бегство.
Обуката да биди сериозна како кондиционо така и за ракувјане со оружје.
Ако тоа се повтори три пати воен затвор плус продулжувајне на воен рок.
На овај начин ке се спречи лежејне на викенди во касарна и ранејне на прасинја.
После 3.5 месечна обука две недели на тренска обука на полигон па после распоредувајне на стража по воени објекти и караули под команда на професинални војници. Да нема одсуства - само за недај господе оправдано .
Со добро планирајне на регрутни класи можи целесно обездувајне на граница и воени објекти да биди во раце на регрути во комбинација мал број на профисинални војици и професинални официри.
Тој што не сака да служи војска да има две опции да работи 9 месеци во државата како волонтер без надохнада треба некој да готви за војска да дипли алишта да чисти и има полно работи што можат да се најдат или ако имаш пари од поќе да плати 12 просечни плати оштета кон државата и да нема право на никави потаномошни државни грантови.
Но ова се за ѓабе ако после ова ТЗ не е организирана на завидно ниво треба да биди во можност во рок од 6 сати све да се мобилизира ако има потреба
Но за ова треба поголем процент да се одвојува од будѓетот за АРМ.
Во секој регрутен центар да има по два профисинален вода за интрвенција и по два резервни вода од регрути во кој ке се селектираат најдобрите од класа после 3 месечна обука и да биди како услов за понатамошно вработувајне во АРМ ИЛИ МВР. За ниф обуката да трае 6 месеци цел воен рок.
На овој начин ке добиеме квантитет но и квалитет ке имаме бројна и мобилна Армија

Прво, фала за објаснението и се во постот. Делумно се согласувам со некои работи кои ги изнесе.

Шкорпион
Ке пробам да ти објснам на пошироко пошто се повикуваш на демократија.
Се надевам твоето семејство решава проблеми на демократски начин со разговор.
Но има ситуации такото и мајката ке направат одлука која на сите не му е по мерак.
Ако почниш да не ги почитувачш нивните одлуки ке следат казни одземајне на привилегии крај краева ако си финасиски независен имаш избор да се иселиш од куќа ако тоа родителите ти го налагаат

Точно, и тоа ќе го бидни наскоро (иселувањето). Прво од дома, на друго место во рамки на земјава, после тоа од МК во странство. Зборам додека сум тука, дека би пружал отпор да служам војска од каква и да е причина. Воен рок од причина што ги спомнав претходно, сметам дека поседувам вредности, одговорности и дисциплина, а имам познавање и со ракување со оружје, што како што гледам по коментари на други кои служеле војска, можно е да ми следува повеќе искуство со истото (преку приватна обука). Земено тоа в предвид, мене тие три месеци, или колку и да го направат, ќе ми бидат буквално трошење време (можеби имам факултет, работа, други обврски, ангажмани или планови кои ми се далеку побитни отколку што служењето воен рок би ми било некогаш).

Во случај на воена состојба, три причини ми стојат на патот - Прво, зошто би правел било какви услуги на државава, кога таа не направила буквално ништо за мене? Мислам дека и претходно го спомнав ова, ама некои изгледа или не го читаат, или ги мерат работите во систем кој јас не го разбирам и ми е туѓ.

Второ - можеби сакам, и знам да ракувам со оружје, тоа не значи дека чекам прилика да го искористам, пацифист сум, и не сакам да бидам дел од нешто што ќе заврши со нечие ранување или не дај боже, одземање живот, без разлика колку некој од страна би го оправдал тоа (иако во ситуација живот/смрт, во самоодбрана можеби би дејствувал), што ме води до третата причина -

Трето - зошто би се ставал во ситуација каде можам да го изгубам животот, или да му го одземам на некој друг? Воените конфликти се движени од машинерија на задсценски интриги и сплетки, политички потези и лични интереси. Јас за тоа ли да ризикувам свој живот? Ако се случи некаква криза и воен конфликт, сигурно ќе биде оркестриран, и немам намера да бидам нечиј пиун или потрошна роба за да движи напред некаква си агенда.

...ние како граѓани на оваа земја мора да го почитуваме ако не следат реперкусии ако не те бендисва земи државјанство во друга држава и откажисе од Мак држјаванство со кои ке изгубиш некој привелегии од државата пример здраство ИТН......

Знам, во план ми е да се преселам во друга земја. Ама не можам тоа да го направам преку ноќ, и е потребно време да се задоволат триста и еден услов и разни други околности.

и и метални предоспозоции за регрутација при одредувајне спосбен да биди војник.

Тука исто така тешко дека би поминал како војник. Дури и со сегашните, не па со поригорозни. А тука е и G-факторот кој тешко дека некој ќе го прифати.

....
На овој начин ке добиеме квантитет но и квалитет ке имаме бројна и мобилна Армија

Се согласувам потполно. Твојот предлог е подобар отколку да се земе секој кој може да му се лупне пушка в рака и да се смета за војник. Мислам дека и јас го предложив тоа претходно (квалитет vs. само квантитет).

kengur34 со најиздражно мислење до сега.
Сепак, фактот дека воениот рок треба повторно да е задолжителен никогаш нема да го прифатам.
Ако не се лажам, повеќето земји ма запад функционираат со платена војска.
Мојот долг кон државата ко исполнувам со плаќање данок (некој спомна претходно). Зошто тоа би го правел и со трошење на дополнителни 3-6 месеци на служење воен рок?
Многумина фаќаат услови за стипендии за студирање во странство. Тие шанси и стипендии нема да чекаат ти да отслужиш воен рок. А со тоа се губат прилики кои драстично можат да ти го променат животот.

kengur34 со најиздражно мислење до сега.
Сепак, фактот дека воениот рок треба повторно да е задолжителен никогаш нема да го прифатам.
Ако не се лажам, повеќето земји ма запад функционираат со платена војска.
Мојот долг кон државата ко исполнувам со плаќање данок (некој спомна претходно). Зошто тоа би го правел и со трошење на дополнителни 3-6 месеци на служење воен рок?
Многумина фаќаат услови за стипендии за студирање во странство. Тие шанси и стипендии нема да чекаат ти да отслужиш воен рок. А со тоа се губат прилики кои драстично можат да ти го променат животот.
Читајќи за „ трошење на дополнителни 3-6 месеци на служење воен рок “, ме посети на деновите кои јас ги поминав служејќи војска.
Пред да отидам и јас мислев дека тоа ќе биде дополнително трошење на враме. Но кога отидов таму сватив дека висината е сосема поинаква. Тоа беше време на дружење, пријателство, спорт, смеење.....
Кога бев војник и јас посакував воениот рок што побрзо да заврши. Од кога се заврши ми беше жал што заврши. Сега ми жал што поради моите години, не ме бива за ниту една војска

Читајќи за „ трошење на дополнителни 3-6 месеци на служење воен рок “, ме посети на деновите кои јас ги поминав служејќи војска.
Пред да отидам и јас мислев дека тоа ќе биде дополнително трошење на враме. Но кога отидов таму сватив дека висината е сосема поинаква. Тоа беше време на дружење, пријателство, спорт, смеење.....
Кога бев војник и јас посакував воениот рок што побрзо да заврши. Од кога се заврши ми беше жал што заврши. Сега ми жал што поради моите години, не ме бива за ниту една војска
Лично јас сум активен на повеќе места каде има дружење, смеење, трошење на енергија. Спортските активности го нудат истото. Нема потреба да се оди во војска само поради тоа.
Не викам дека е ултра досадно да се отслужи воен рок ама за дисциплина моите ме воспитале доволно а за дружење и смеење како и за физичка подготвеност тука ми се спортските активности.

Лично јас сум активен на повеќе места каде има дружење, смеење, трошење на енергија. Спортските активности го нудат истото. Нема потреба да се оди во војска само поради тоа.
Не викам дека е ултра досадно да се отслужи воен рок ама за дисциплина моите ме воспитале доволно а за дружење и смеење како и за физичка подготвеност тука ми се спортските активности.
Не знам што се уплашивте толку од дисциплината,,,
Тоа е само почитување на правилата во службата. На пример во ЈНА постоеше правило на службата дека во затворена просторија капа не се носи, не се салутира ако немаш капа. тоа се такви правила од кој сигурно не „ боли глава “
Во мојот вод своевремено имаше еден Жељко од Сплит, чии татко беше активен офицер и тој веројатно за да се спротивстави на својот татко не сакаше да никако да ги почитува правилата.
Кога одевме на јадење, ќе се построевме и така во колона одевме во мензата. Е тој не сакаше никако да застане во колоната.
И замислете ја оваа ситуација.. Ние дваестина души одиме на јадење во колона, а тој неколку чекори позади нас оди сам.
Сите кои гледаа пааѓаат од смеење.
Никој ништо не му направи, по некое време тој сам се приклучи кон редот за јадење.

Не знам што се уплашивте толку од дисциплината,,,
Тоа е само почитување на правилата во службата. На пример во ЈНА постоеше правило на службата дека во затворена просторија капа не се носи, не се салутира ако немаш капа. тоа се такви правила од кој сигурно не „ боли глава “
Во мојот вод своевремено имаше еден Жељко од Сплит, чии татко беше активен офицер и тој веројатно за да се спротивстави на својот татко не сакаше да никако да ги почитува правилата.
Кога одевме на јадење, ќе се построевме и така во колона одевме во мензата. Е тој не сакаше никако да застане во колоната.
И замислете ја оваа ситуација.. Ние дваестина души одиме на јадење во колона, а тој неколку чекори позади нас оди сам.
Сите кои гледаа пааѓаат од смеење.
Никој ништо не му направи, по некое време тој сам се приклучи кон редот за јадење.
Почитување на правила на служба сегде има.
На факултет професори се бунат ако во зима дур ти е ладно си со капа на глава.
На работа мораш да почитуваш правила кои ги поставил шефот. Пример, Ти Хоум на работно место по салоните сите мора да се униформно облечени.
Во средно медицинско, мантилите не само што се задолжителни, туку мора и секој ден да се чисти и испеглани.
Во средните училишта каде има авторитет од директорот задолжителни се средношколските униформи.
Дисциплината се стекнува на многу други места.
Пак ќе кажам, не викам дека нема дружба, смеење, интересни моменти кои се памтат и пријателства кои траат, ама има толку широк спектар на места на кои сето ова секојдневно се прави што задолжителното одење во војска не може да се оправда ниту со стекнување дисциплина, ниту со дружба :)

Почитување на правила на служба сегде има.
На факултет професори се бунат ако во зима дур ти е ладно си со капа на глава.
На работа мораш да почитуваш правила кои ги поставил шефот. Пример, Ти Хоум на работно место по салоните сите мора да се униформно облечени.
Во средно медицинско, мантилите не само што се задолжителни, туку мора и секој ден да се чисти и испеглани.
Во средните училишта каде има авторитет од директорот задолжителни се средношколските униформи.
Дисциплината се стекнува на многу други места.
Пак ќе кажам, не викам дека нема дружба, смеење, интересни моменти кои се памтат и пријателства кои траат, ама има толку широк спектар на места на кои сето ова секојдневно се прави што задолжителното одење во војска не може да се оправда ниту со стекнување дисциплина, ниту со дружба :)
Основна смисол и цел на постоење на Република Македонија, како модерна граѓанска правна држава, е запазување на човековите права. Тие права се слободата, имотот, безбедноста и спротивставувањето кон угнетувањето.
Во Република Македонија не е се идеално... Зонско е еден од таквите примери. Група хоштаплери и општински лешинари „ стопанисуваат и поштено заработуваат “ . Денес околу Зелен пазар „ вриеше“ од пајак возила. А тие со своето „ стопанисување “ ја ограничуваат слободата кое основно човеково право.
Но тоа е само една грда појава која верувам наскоро ќе прекине.
Но ако сакаме Македонија да остане граѓанска држава, мораме ние сами како граѓани да ја браниме. Затоа ни е неопходна војска составена од граѓани.
Таквата војска не квалитетна како што се професионалните војски составени од одлично извежбани платеници, но има една особина дека припаѓа на граѓаните и на правната држава.
И тогаш секој ќе може да рече, јас ја бранам оваа држава и јас имам право и слобода, како сите други граѓани да паркирам на Зелен пазар и на било кое друго место под исти услови како и сите други. А сега жителите од Центар паркираат без пари, а жителите од Драчево, Ѓорче, Бутел и тн, плаќаат 40 денари на час како да се граѓани од втора или трета класа

денес прочитав два постари текста, едниот е од 26.11.2012, дневен весник дневник во кој се вели:

,,За идејата да се врати служењето војска во траење од три месеци, според ставот на Генералштабот, прво треба да се изјаснат стручната и научната јавност.".... ок се сложувам со гореспоменатото, но она што ме разочара... не од тоа дека не знам дека регрутот не иде на стража, него начинот на кои тоа се опишува:

,,Регрутите се поевтини стражари, покажале анализите на Генералштабот. Со ангажирање војници на отслужување воен рок, „цената“ на стражата би била многу помала. За еден професионален војник, кој е ангажиран на стража, се плаќа за храна, униформа, редовна плата, дневници и слободен ден. „Обичниот“ војник, пак, ја чини Армијата трошоци за храна, униформа и редовна војничка плата, која е симболична."... заборавиле да кажат дека и цената на ,,обичниот" војник е исто така помала кога е во прашање трампа со терористи...

,,Од досегашните анализи што ги има направено Армијата, трошоците на годишно ниво за еден редовен војник изнесуваат 157.000 денари наспроти 367.000 денари за еден професионален војник - објаснува генерал-мајор Kотески."... затоа и се планира ова воведување бидејќи евидентно е дека државата е при крај со паричките...

,,Покрај финансискиот аспект, воениот рок би донел поволности и во подобар избор на професионални војници, пополнување на активната и општата резерва, изградбата на патриотското чувство, изградбата на одговорноста, дисциплината и така натаму, наведува началникот на Генералштабот."... што е релативна работа...

нова македонија 26.12.2011

,,Овие луѓе, кои би се регрутирале на годишно ниво или на некој пократок временски период, би ги одмениле професионалните војници во вршењето на помалку битните работни обврски - објаснува поранешниот прв човек на Генералштабот на АРМ.

Тој смета дека е грев да ангажираш професионалци за работи што може да ги извршуваат обични регрути. точно... зошто би трпело магарето коа може самарот...

- Новите војници би можеле да бидат воени курири, да чуваат стража на воени објекти, да возат службени автомобили и слично. Истовремено, доколку државата би го вратила овој процес, би се заштеделе и парите што денеска се исплаќаат како надомест на работни часови за професионалците што ги извршуваат овие банални обврски - дециден е Арсовски. нели покрај се останато... добра мотивација да идеш во војска

- Младинците со нивното активно учество во одбраната на државата би научиле да ја ценат повеќе државата во која живеат - резимира генералот Арсовски. ... а што ако државата мене не ме цени? еднострана љубов не е љубов... значи ја да ја сакам... а она да ме е*е у здрав мозок... ЌЕ ја сакам кога она мене ке ме сака како што нормалните држави си ги сакаат своите граѓани... вака испаѓа дека сите млади од кога е укинат воениот рок до ден денешен, кои се избегани надвор од државата, бидејќи нормално нели не биле во војска и не научиле да ја ценат државата во која живеат... крива самата држава... сега ,,приметија" (покрај тоа што го споменав за буџетот на армијата) дека младиве си одат и ајде сега војска, патриотизам, ке ја засакале државата.... само да не ја замрзат повеќе.... ма да како тргнало полека полека стануваме националистичка а не патриотска држава... национализмот почнува да функционира... а националистите се најлесни за манипулација... како што знае некој многу добро да манипулира и да пере мозоци...

Основна смисол и цел на постоење на Република Македонија, како модерна граѓанска правна држава, е запазување на човековите права. Тие права се слободата, имотот, безбедноста и спротивставувањето кон угнетувањето.
Во Република Македонија не е се идеално... Зонско е еден од таквите примери. Група хоштаплери и општински лешинари „ стопанисуваат и поштено заработуваат “ . Денес околу Зелен пазар „ вриеше“ од пајак возила. А тие со своето „ стопанисување “ ја ограничуваат слободата кое основно човеково право.
Но тоа е само една грда појава која верувам наскоро ќе прекине.
Но ако сакаме Македонија да остане граѓанска држава, мораме ние сами како граѓани да ја браниме. Затоа ни е неопходна војска составена од граѓани.
Таквата војска не квалитетна како што се професионалните војски составени од одлично извежбани платеници, но има една особина дека припаѓа на граѓаните и на правната држава.
И тогаш секој ќе може да рече, јас ја бранам оваа држава и јас имам право и слобода, како сите други граѓани да паркирам на Зелен пазар и на било кое друго место под исти услови како и сите други. А сега жителите од Центар паркираат без пари, а жителите од Драчево, Ѓорче, Бутел и тн, плаќаат 40 денари на час како да се граѓани од втора или трета класа

За граѓанска војска - жален и тажен е фактот дека во 21 век граѓаните треба да имаат граѓанска војска со цел да бидат третирани како граѓани на сопствената држава. Ми текнуваат две изреки: Папата? Колку дивизии има тој? и Политичката моќ расте од цевката на пушката. Првата е од Сталин, втората од Мао, ако тоа нешто ви значи.

И да додадам дека животот е еден, краен и конечен. Колку години би сакал да изгубам за подобрување на работите во Македонија? 2-5, можеби 10. Неможам вечно да се борам. Некаде треба да се зацрта линија. Да речеме дека толку ми се можностите за донација на енергија и време во подобрување на работите. Друга работа е тоа што повеќето сакаат нештата да се подобри, само што не сакаат да се изборат за тоа, си викат некој друг нека се замара, нека троши време, ресурси и енергија, којашто да бидеме искрени би можела да се потроши на унапредување на личната благосостојба наместо да се троши на унапредување на колективната.

He had me at this one: :vozbud:

- Младинците со нивното активно учество во одбраната на државата би научиле да ја ценат повеќе државата во која живеат - резимира генералот Арсовски. ...

:pos::pos::pos::pos::pos:

Пази, крајно сериозен е плус!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom