Редовна војска повторно?

• Креатор на темата Креатор на темата SmokeTooMuch
  • Време на започнување Време на започнување
Епа тоа велам....недај боже 15 годишно да го бранат скопје.(ние геноцид башка шо немаме извршено).

За да не дојде до тоа треба значи редовна војска обавезно.
За да не дојде до тоа, треба платена војска која ќе ограничува од колку до колку години треба да биде старосна граница.
Али кој не прашува нас? Нашиот живот треба да го посветиме целосно на државата.

Веројатно на дечкото му стигнало писмо за заведување во воена евиденција, и сеа тука паника крева. Ќе одиш во министерството ќе те прашаат две-три прашања и готово.

Ако паднам на психијатар и очен?
А ќе паднам:kesa:

По кој основ, Психијатриските тестови се стандардизирани...не си ретарда е**о.

Тоа што имаш проблем со очите само ќе влијае во кој род ќе те сместат т.е Нешто налин не си за пешадија туку по ти одговараат Инженерија или Врски...може и артилерија.

Значи нема на што да паднеш,ова не е испит.

погледнете го клипов... ако имате можност и цел филм...:pos2::pos2:

тие што не сакате да идете у војска,после филмов,ќе си кршите раце,само да не идете у војска.... кремчиња:pos2:

од удобни најк/адидас/конверс патичиња,да облечеш војничка чизма... па тоа е незамисливо за некој...:pos2::pos2:

Сериозно мислиш дека нејќам да идам во војска затоа што сум пичка и се плашам од вакви срања?

А, ај да ја поставиме ситуацијата од моја перспеткива.

91 годиште сум, за 2 месеца сум матурант во една од најдобрите скопски гимназии. Четири години работам на тоа да можам да се запишам на факултет, со што ќе си овозможам кариера во област во што ме интересира, без да им наметнам на моите трошок од 8000 евра за 4 год на приватен универзитет.

Не сум мамино или татино галенича па да ми бркаат врски. Уствари може ќе ми фателе некоја врска да имаше кого да прашаат,ама нема. Завршувам со одличен успех и примерно поведение. Јас знам колку работа ми требаше за да успеам да го направам тоа со оглед на условите за работа, заинтересираноста на професорите за предавање и други слични срања.

Повеќето луѓе во таква ситуација се одлучуваат или да одјебат школо и да си ги чешаат мудата четири години (овде спаѓаат 90% од моите другари) или присилени од нивните дома бубаат ко луди и не знаат муабет да направат со човек очи во очи... Мене моите не ме присилуваа да учам па не станав бубалица, ама сум премногу ебано амбициозен за да си дозволам да не учам. Не можам да се замислам како работам за 12 000 плата и морам да трпам секакви партиски назначени неспособни кретени да ми наредуваат...

Да се вратам на темата, не сакам да служам војска затоа што имам многу поголеми планови од тоа да слушам некој кретен со смрдлив здив како ми се дере во фаца и ме учи на дисциплина, работливост и патриотизам. Се научив сам на тие работи до сега. Сега ми треба шанса да успеам во животот, а не ми треба да бидам подвижна мета на која Командант Леши и Потпуковник прве класе, Фатмир од ОВК,УЧК или АНА ќе си ги вежбаат нивните регрути да гаѓаат.

П.С.

Претпоставив според твојот пост дека си од тие болдираните, ако сум во право веројатно нема ни да го прочиташ постов, ако не сум, извини, погрешна процнка.

ќе исечам прст и ќе ме вратат заради рамно стапало

od kaj ti doslo pokana be nema redovna vojska samo dobrovolno ima da se sluzi vo veles 3 meseci.

За да не дојде до тоа, треба платена војска која ќе ограничува од колку до колку години треба да биде старосна граница.

Моментално има платена војска т.е професионална,тоа е во Согласност со Партнерство за Мир и НАТО стандардите кои се исполнети,али што има 10000 професионалци од кои зависи цла држава(во споредба со татарите,Србија,Гејлада..).

Али кој не прашува нас? Нашиот живот треба да го посветиме целосно на државата.
Не е таа така...станува збор за ОБВРСКА.

Ти имаш права,и оваа држава ти ги гарантира,ако утре 3 гејски дивизии налетаат накај македонија ја по**ат РЕК БИТОЛА(90% од цела струја во Мк)....и ти ќе се осеќаш посигурен со 10000 војска??

Јас неќам после нивен феил да дојдат грчишта ил татари и да убиваат,тепаат силуваат...како што правеле...Историјата се повторува...ама ако реАгираш превентивно....можбеи и не.

Јас мислам треба повеќе од 10 000 професионалци..а и редовно служење на воена ОБВРСКА(над 14 месеци)...

Дај не зборете глупости која армија, ако решил некој да те нападне верувај друг ќе ти ја скрои судбината. (САД и НАТО)

Државата не зависи од 10000 војници. Зависи од оној кој ја води. И ајде, од сега ако имате специфицирани и со закон дефинирани информации споделете ги, а не вака ќе си играме кој повеќе е запознаен со законите.

еве уште како да избегнете служење на воен рок:

Член 69
Од обврската за служење на воениот рок се ослободува лице:
1) оценето за неспособно за воена служба;
2) кое ќе стекне државјанство на Република Македонија со
природување или врз основа на меѓународни договори, ако во земјата чиј
државјанин било, го отслужило воениот рок, или ако наполнило 27 години
пред стекнување на државјанството на Република Македонија;
3) кое покрај македонското, до наполнување на 27 години примило и
друго државјанство, ако во земјата чие државјанство го примило го
отслужило или на друг начин го регулирало воениот рок;
4) кое поради смрт на неговиот брачен другар (сопруга), би го довел
во прашање подигањето, чувањето, воспитанието и образованието на
неговите малолетни деца, освен ако најдоцна до крајот на календарската
година во која лицето полни 27 години, не стапи во нов брак;
5) кое стекнало својство на воен старешина во постојаниот состав на
Армијата и
6) кое станало полицаец или стражар во казнено- поправен дом и на
таа должност поминало најмалку една година.

Epic fail ти се овие две

5) кое стекнало својство на воен старешина во постојаниот состав на
Армијата и
6) кое станало полицаец или стражар во казнено- поправен дом и на
таа должност поминало најмалку една година.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom