Рецепти за слатки јадења - десерти, торти, колачи, баклави..

  • Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Колач од крушки[/FONT]

birnenkuchen.gif


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
За приготвување на овој колач исечените резанки од крушките се ставаат врз слој од карамела и се покриваат со слој на меко тесто. По печењето колачот се превртува наопаку и е готов за сервирање. Препорачуваме да го сервирате со јогурт.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2 супени лажици мед
2 супени лажици кафеав шеќер
2 големи крушки, исечени надолжно
4 супени лажици маргарин или путер
50 гр. шеќер
3 белки од јајца
125 г брашно
1 1/2 мала лажичка прашок за пециво

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Во еден сад растопете го медот со кафеавиот шеќер. Смесата потоа посипете ја во округла форма за печење (дијаметар 20 цм), којашто треба да биде обложена со хартија за печење.
Маргаринот и шеќерот изматете ги пенасто. Потоа напрвете цврст шлаг од белките, а потоа во нив додате ги брашното, прашокот за пециво и циметот. Потоа сите состојки замесете ги во тесто, коешто ќе го ставите врз парчињата крушки. Колачот печете го во рерна загреана на 175 °C околу 50 минути. Потоа оставете го колачот околу 5 минути да се излади и превртете го наопаку. Внимателно извадете ја хартијата за печење. Колачот можете да декорирате со напола пресечени јатки од ореви.
[/FONT]
 
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Колач од кајсии
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
aprikosenkuchen.gif


[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Овој заситувачки колач се состои од компактно тесто, поленто со вкусно пире од кајсии.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]175 гр. суви кајсии, исечкани
4 супени лажици сок од портокал без шеќер.
6 супени лажици маргарин
4 супени лажици мед
50 гр. гриз
125 гр. брашно плус уште 2 дополнителни супени лажици

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Со масло намачкајте четвороаголна форма за печење. Исечканите кајсии варете ги на тивок оган 5 минути. Невпиениот сок истурете го, а кајсиите оставете ги да се исцедат. Во друг сад стопете ги маргаринот и медот, додате го гризот и брашното и направете еднолично тесто. Во формата за печење ставете половина од тестото. Врз него ставете ги кајсиите, а врз нив остатокот од тестото.
Колачот печете го на 200 °C околу 35 минути, додека тестото не добие златно-жолта боја. Потоа оставете го околу 5 минути да се излади и на крај исечете го на осум парчиња. Парчињата ставете ги на кујнска решетка целосно да се изладат.
[/FONT]
 
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Крцкави кекси
[/FONT]

kekse.jpg

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Овие зачинети кекси се највкусни кога уште се топли и се јадат со зачинет јогурт со цимет. Јогуртот е замена за путер.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]175 гр. брашно
175 гр. интегрално брашно
1 пакетче прашок за пециво
цимет и мускатен орев
3 супени лажици маргарин
50 гр. церералии
1 супена лажица исечкани лешници, 3 лажици суво грозје
1 јајце
6 големи лажици полумасно млеко

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки за зачинетиот јогурт:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]150 мл. јогурт
1/4 мала лажичка цимет
1 лажичка мед

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Рерната загрејте ја на 200 °C. Во погоден сад замешајте ги брашното, прашокот за пециво и зачините. Додадете ги маргаринот, церералиите, млекото, лешниците и сувото грозје и направете еднолично тесто.
Потоа тестото обликувајте го во ролна и попречно пресечете го на 14 еднакви парчиња. Сите парчиња намачкајте ги со млеко и ставете ги да се печат во плех врз хартија за печење. Печете ги околу 20 минути.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кексите послужете ги со југуртот во кој претходнсо сте ги замешале циметот и медот.[/FONT]
 
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Грилуван розев грејпфрут
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
grapefruit.jpg


[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Сочен појадок, брз за приготвување, а освен тоа многу вкусен.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2 розеви грејпфрути[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3 супени лажици мед
цимет за зачинување
гранчиња нане за декорација
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Загрејте ја рерната. Излупете ги грејпфрутите и исчистете ги од семките и внатрешните лушпи. Исечете ги надолжно на четири парчиња. Потоа ставете ги во овален сад. Медот помешајте го со циметот и смесата посипете ја врз парчињата грејпфрут. Грилувајте ги во рерната околу 5 минути. Потоа гарнирајте ги со гранчињата нане.[/FONT]
 
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Torta so visnji[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testo: 7 jajca, 7 lazici seker se matat so mikser, se dodava 5 lazici brasno se izmesuva i se pece bo obicen pleh, ali plehot e premackan so zejtin.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]K
rem: 1/2 litar mleko, 1 puding od vanila, 5 lazici seker, se vari i se dodava 100g puter.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testoto se stava na posluzavnik, se preliva so krem, pa vrz kremot se redat 200g visnji, a preku visnjite se stava 1 ulupan slag.[/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Biskvit torta[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Potrebno e 1kg keks, keksite se prskaat so mleko i se redat na posluzavnik, red keks, krem, banani, pa slag.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Krem: 1 litar mleko, 2 pudinga od vanila, 100g seker, se vari a koga ke se svari se dodava 150g puter.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Tortata se preliva so slag.[/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Torta so jagodi[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testo: 4 jajca se matat so 150g seker so mikser, se dodava 100g puter, 250g brasno, 1 kesica prasok za pecivo.Testoto se pece vo obicen pleh.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Krem: 2 slaga pomesani so 500g jagodi.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Testoto se stava vo posluzavnik, se poprskuva so 1 dl mleko pa se prekriva so krem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1] [/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Torta so ananas[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testo: 5 jajca se matat so 5 lazici seker pa se dodava 5 lazici brasno i rendana kora od 1limun.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Testoto se pece vo obicen pleh.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Krem: 1/2 mleko, 1 puding od vanila, 50g seker se vari, a koga ke se svari i preladi se dodava 100g puter i 300g iseckan ananas.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Tortata se preliva so dva slaga[/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Becka torta

Dobro se izmesuva smesa od

100 g margarin
100 g seker
1 vanilin seker
4 zolcki
3 lazici mleko
60 g meleni lesnici

Posebno se mesa 120 g brasno i 2 lazici prasok za pecivo.
Toa se dodava vo prethodnata smesa naizmenicno so cvrsto izmatena belka od 4 belki.
Testoto se pece 30 minuti na 220 stepeni.

FIL:

200 g margarin
150 g seker
70 g cokolado i malku rum

Malku krem se ostava za filuvanje na tortata odozgora,otkoga ke ja prelieme so preliv od 160 g seker vo prav, 4 lazici kakao, 2 lazici rastopen margarin i 2 lazici topla voda.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
[/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Balon torta

Crn del:

6 zolcki
5 lazici seker
3 lazici brasno
2 lazici kakao
1 prasak za pecivo
Na krajot se dodava sam od 6 belki

Preliv:

1 solja seker
1 solja voda
i koga ke provrie se preliva preku testoto

Zolt del:

70 ml mleko
5 lazici seker
7 lazici brasno
5 vanilin sekera
6 zolcki
Vo toplo mleko se dodava seto prethodno izmateno vo odvoenoto mleko od 600 ml i se vari 5-6 minuti dodeka ne se zgusne i se ostava da se oladi. Posebno se mati 1 margarin i 250 g seker u prav, pa seto toa se pomesuva sa izladenata smesa.

Bel del:
6 belki
14 lazici seker
se matat na para i se dodava 1 vanilin seker i malku sok od limun[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
[/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Esterhazi torta

Kori:
1 lazica brasno
360 g meleni lesnici
375 g seker
13 belki

Fil:
150 g seker vo prav
370 g maslac
150 g meleni lesnici
600 ml vrelo mleko
6 lazici brasno
7.5 lazici secer
13 zolcki

Glazura:
sok od 1 limun
1 belka
60 g seker vo prav

Priprema na korite:
Penasto se mati belkata so sekerot, se dodavaat melenite lesnici i 1 lazica brasno. Vo podmackan i so brasno posipan pleh se pecat 6 kori .

Priprema na filot:
Dobro se matat 7 zolcki so seker. Vo dobro izmatenata masa se dodava brasno i se razreduva malku so mlekoto sto sme go odzele od 600 ml, a preostanatoto mleko se stava da provrie i vo vreloto mleko se dodava smesata i se vari krem.
Koga ke se svari se trga od ringlata i se dodavaat melenite lesnici. Posebno se mati maslacot so seker vo prav. Koga dobro ke se izmati se dodavaat 6 zolcki edno po edno. Se sostavuva izmateniot maslac so ladniot krem i so taa smesa se filuvaat korite. Odozgora se preliva so glazura.

Priprema na glazurata:
Se pravi sam od belkata, limunot i sekerot vo prav. Glazurata treba da bide meka ali ne i tecna.[/SIZE][/FONT]
 
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Solena Torta[/SIZE][/FONT]


[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Obrok za 4 Osobi

Potrebno za korica:

4 Jajca
13 Lazici Brasno
1 Jogurt
1 Pecivo


Se mesi testo i se pece korica od gore navedenite namirnici.

Fil :2 kriski sirenje se pasiraat, se dodava 250 g krem sirenje i izmaten eden margarin.Koga seto toa dobro ke se izmati se deli na tri dela.Vo edniot del se dodava iseckana salama. Vo drugiot del se dodavaat dve vareni i izrendosani jajca i 100 g majonez, a vo tretiot del se dodavaat seckani orevi ili kikiriki, pred toa proprzeni na suvo.

Se redat korica pa eden fil, pa vtoriot fil i preku nego tretiot fil . Odozgora vrz tretiot fil se narendosuva kaskaval.[/SIZE][/FONT]
 
Уци за да знаеш за кога ќе те грабам.

Инаку, се матат четири јајца, една коцка маргарин, 14 лажици шеќер и ќесичка какао и се добива шлаг со вкус на еуркорем за мачкање на торти.
 
So temava me pogoivte u slaba tocka!Za blago dusa davam,eve bas sega se mislam sto blago da si kupam.Da vi go kazam i mojot licen rekord vo jadenje blago:
1.30 palacinki so 400gr. eurokrem,samo crn
2.600gr. cokolado
I dvete vazat za jadenje na edno sednuvanje.
 
Abe lokum znae li nekoja da napravi ili mnogu e eftin pa ne se isplati vo domashni uslovi da se pravi?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom