Реална реалност или?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.857
Искрено, помалку згадена од темата за психоанализи помеѓу форумџиите, се решив да ја отворам оваа, со две-три прости прашања:

Дали реалноста реално ја прикажуваме само ако притоа се изразуваме на најлош можен начин и со најпогрдни зборови?
Дали само така, најдобро може да се долови некоја лоша ситуација или нечија лоша постапка и карактер?
Толку ли е прост човечкиот мозок, кој за да го убедиме во нешто мора најгнасно да му се обратиме?

Не генерализирам, само сакам да продискутираме за оваа појава т.е. за луѓето кои така живеат и ваљда мислат дека така треба, бидејќи само тоа е реалноста од која навидум сите останати бегаме.
За нив, еве уште едно потпрашање: -Со таквиот пристап, искажувате некаков револт, празните преполни батерии или едноставно уживате во него?

п.с. Да не се сфатиме погрешно, само прашувам. Напоменувам, дека прашањава секако изгледаат малку како да напаѓам.:)

Искрено, помалку згадена од темата за психоанализи помеѓу форумџиите, се решив да ја отворам оваа, со две-три прости прашања:

Дали реалноста реално ја прикажуваме само ако притоа се изразуваме на најлош можен начин и со најпогрдни зборови?
Дали само така, најдобро може да се долови некоја лоша ситуација или нечија лоша постапка и карактер?
Толку ли е прост човечкиот мозок, кој за да го убедиме во нешто мора најгнасно да му се обратиме?

Не генерализирам, само сакам да продискутираме за оваа појава т.е. за луѓето кои така живеат и ваљда мислат дека така треба, бидејќи само тоа е реалноста од која навидум сите останати бегаме.
За нив, еве уште едно потпрашање: -Со таквиот пристап, искажувате некаков револт, празните преполни батерии или едноставно уживате во него?

п.с. Да не се сфатиме погрешно, само прашувам. Напоменувам, дека прашањава секако изгледаат малку како да напаѓам.:)

Реалноста која секој рандом член се обидува да ја прикаже е индивидуална.
Секој има свој поглед на нештата а и неговото изразување или манифестирање на истите е релативно поради сопствениот стил, кој е различен кај секој, со кого настапуваме, овде, на форумот.

За болдираното, лично, кога применувам, уживам. :pipi:

За анализата, ќе биде. 2 членови па ти. :)

Зошто реалноста секогаш мора да се гледа од онаа полошата- негативната страна?

Немора секогаш негативната страна и револтот да опишат нечија грешка. Како и да гледаш ако го извреѓаш човек и го спуштиш на ниско ниво нема да постигнеш ништо посебно. А пак оние што празнат батерии на тој начин или уживаат, неможам да ги смислам. Ако сте дошле до една кавга во која се наоѓате како морален победник стварно сте ја утнале работата....

Затоа мразам да се карам, и секогаш сум онај кој знае да замижи речиси пред се. Но, ако е забаено, да не е заборавено велат старите, па откако ке се смират страстите, знам да ја образложам реалноста со неколку кратки зборови кои ке бидат упатени како добронамерна критика.

Делумно, одговорите на прашањава би ги поврзал со темава.
Сепак, за да дадам и лично размислување, “малку“ ќе образложам...:)

Првото прашање би ти го одговорил со друго прашање:
- Дали тие луѓе кои го прават тоа, се свесни дека го прават поради тоа што тоа е единствениот начин на кој го гледаат животот?

Одговорот на второто прашање би бил малку комплициран.
-Секако дека не е тоа единствениот начин да се опише некоја негативна постапка или пак лош карактер. Но секој со своите можности за изразување, а богами и секој со својот фонд на зборови.
Човек кој искрено сака да помогне да се промени нешто, е човек кој и најлошата ситуација ќе ја погледне од позитивниот аспект и на било кој можен начин ќе направи своите критики и совети да бидат правилно прифатени.
Но ајде, дури и оние кои се вешти со зборови можат да го направат тоа, притоа да го постигнат ефектот што го сакаат а сите од страна да бидат задоволни. Нешто слично на: И волкот сит, и овците на број.
Меѓутоа, луѓето кои сметаат дека погрдните зборови се единствен начин за нешто да се докаже дека не вреди и притоа непотребно ги употребуваат, се луѓе кои се отфрлени од средината и во тие зборови го наоѓаат вентилот за птфрлување на бесот према општеството.

Третото прашање:
-Човековиот мозок и да е прост, сигурно динствен начин за убедување нема да бидат погрдните зборови.
Со оглед на тоа што луѓето се последната стапка на еволуцијата (зборувам за психичкиот развиток), тоа ги прави малку посовесни и поадаптивни на се’ она околу нив. Зборот цивилизација, како живеење во средина со луѓе опфаќа и цивилизиран однос.
А во една таква средина, како што веќе кажав, колку и да е прост човековиот мозок, работите не ги резонира на тој начин. Прост пример:

прв случај: Оди дете на училиште. Професорот се дере, го понижува, омаловажува итн. И сето тоа со цел за да детето седне и научи... Резултат: никакво подобрување, само страв и отуѓување.

втор случај: Детето трупец си седи во клупа и мудро (колку што му дозволува паметот) си молчи. Професорот го разгледува секој можен начин кој би го натерало детето само да стане свесно за своите грешки и да се поправи. Резултат:промена на детето од мрза, во високо-интелектуална личност.

За делот каде прашуваш за начинот на пристап (поради тоа што е лично прашање засекој од нас) можам да ти одговорам дека себеси не се сметам за способен своите мисли да ги изразувам на таков начин. Револт искажувам на цивилизиран начин. Сепак живееме во 21 век, не во камено доба. Празнам батерии на супер искачања, а ги полнам на прошетки, кафенца и одмори. И не уживам во ништо слично на она кое се разработува во темава. Едноставно не сум развиен во таков правец:)

Не постои реалност - само перцепција.

Ако сакаме некој да нè разбере како што ни одговара, можеме со убаво. Ако не разбира - ќотек. Ако сакаме да бидеме разбрани и не ни е гајле како соговорникот се чувствува, целта ги оправдува средствата.

Накратко -
1: „Вака е!“
2: „Не е!“
1: *ќотек*
2: „Аман, немој веќе, така е, само немој повеќе да ме тепаш“

Или -
1: „Здраво“
2: *игнорира*
1: *ќотек*
2: „Еј, тука си?!!?! Здраво! Во ред ли е вака? Како сакаш понатаму да те поздравувам? Што да направам, за да ти биде убаво?...“

Силата (а и нејзиниот краен стадиум - насилството) е универзален јазик кој секој го разбира. Кој знае добро да го применува ќе биде секаде разбран и профатен, зашто алтернативата е неприфатлива. Значи, ако сакаме некој да нè перцепира дека постоиме, мораме да искомуницираме со него/неа, за да разбере. А бидејќи силата/насилството не познава бариери како што е јазик, култура итн, може секој да го користи.

Да, сè уште не сакам што сум Homo Sapiens и барам еволуција, но ќе застанам тука, да не отидам премногу :oftopic:

Најпрво,форумов со реалноста (скоро и да) нема допирни точки.
Секој знае да се лупа у гради на форум,да докажува колку е “ултра супер кул видете ме чудете се јак сум“ со тоа што ќе навреди некој член мислејќи дека другите ќе стекнат слика за него како тој е храбар што ја плеснува “суровата реалност“ у фаца на некој член наместо нормално и со убаво да укаже на мааните.
Конкретно за темата со психоанализите,да,интересно беше додека тоа го правеја еден до двајца членови,онака рекреативно колку да не е шаблонски,ама у последно време изгледа им стана мода на сите да се фрлаат на сите страни со навреди,пардон,докажување на реалноста која кутриот член кој побарал анализа ооо толку не може да ја сфати на подруг начин.Попатетично е тоа што некои членови едвај чекаат да бидат направени од гомно подоле.Ама нели,додека има овци,ќе има и волна :)

Реалната реалност у реалноста (:)) надвор од форумов,чисто сумњам дека некој ја презентира на таков начин.Има и такви не викам не,ама добро,и тие мора некаде да лечат комплекси.
Потреба од погрдни зборови гледам евентуално кога истите се упатени кон нас,а потреба од поостри зборови кога ќе некој ќе ти го пукне филмот со глупавоста до толку изразена што ни цртеж не му помага да сфати што сакаш да му кажеш.
И не,не е тоа единствен начин да се долови некоја лоша ситуација,сепак е само еден од многуте начини :) и секако (можеби единствен) начин на полнење на егото на одредена група на луѓе.Секој може да разбере нешто речено со убав збор,погрдните зборови не се употребуваат туку така од чиста мира “у реалноста“.
И не,не е човековиот мозок до толку отупен,всушност,напреднат е,мислам,навистина некои знаат како да привлечат внимание...за жал на форум.

"Дали реалноста реално ја прикажуваме само ако притоа се изразуваме на најлош можен начин и со најпогрдни зборови?
Толку ли е прост човечкиот мозок, кој за да го убедиме во нешто мора најгнасно да му се обратиме?"

Лугето кои го користат најгнасниот начин на убедување,според мене се несигурни личности , полни со двоумења и понекогаш несозреани и на овој начин покушаваат да ги сокријат своите слабости што ако бидат приметени ќе створат потсмев кај соговорникот. Нивниот реален карактер ќе се долови ако успееш да навлезеш позади оклопот. Моежеби едноставно не ја перцепирале вистински ситуацијата па заоа реагираат бесно и гнасно...

Искрено повеќе се плашам и сум предпазлива од „типови „ кои со добри зборови и осмех на лице ти маваат нож у грб , отколку од некој да ме изнареди со %‘&‘’%“’“(*...
тој едноставно го ставам на игнор или му збуцувам една Јајагери или Фацагери.:duel:

ај толку

лека ноќ

Smile kids , its only gonna get worst . Никој на интернет реално не се представува ... Сите ги користат форумите за да се тушат врз невини за секојдневните проблеми . Факти на животот ... Лив вит ит .

Не значи дека ако по некој фрлаш со камења и дрва дека си пореален од оној кој посталожено и пофино ги изнесува ставовите.
Реалноста може да се каже и на фин начин, меѓутоа и реалноста знае да биде релативна работа, никој од нас не е 100% објективен па да биде сосема реален и објективен кога опишува човек или ситуација. Сите сме субјективни и многу зависи од човек до човек како ќе ја опишуваме реалноста. Но нашата перцепција на реалноста не треба толку грубо да ја наметнуваме на другите.

Реалноста е болна ствар. Реалноста боли. На ако боли доволно,само тогаш може да ја промениме. Во принцип најдобро е глатко и фино да се прикажат работите, но ако нема ефект тогаш идат работите во друг правец. Е сега има фаци и фаци. Тој што пати од некој комплекс може реалноста да ти ја промени за 360 степени, но само во случај ако самиот дозволиш таква нечија реалност. Реалноста е наш поизвод и патенче кога ќе му удриш ееееехеее ...
:)

Реален пред другите - мавај со камења и дрва по особата тема за разговор.
Реален за особата тема за разговор - кажи му се најдобро.

Луѓето се такви суштества што прифаќаат дека е реално ако некој го прават полош од тебе односно ако тебе те прават добар. Најлесно да си јасновидец ако на личност кажуваш само убави работи а глобално кажуваш само несреќи. Е тогаш си реален.

ncuk
тоа е мој стил,јас дури и напоменувам дека така ќе биде ...
Јас сум ти песимист,перфекционист и мизантроп ,ако јас не најдам мана и не ја направм наголемо или не те натерам да вриштитш од фрустрација никој друг нема
Не ,но за некои е. Особено ако мислат дека се светињи
би го поставила прашањето вака:зар се толку мазохисти да бараат анализа каде ќе бидат силувани во неа?

не тоа е нивна реалност ладна и сурова реалноста каква што ја доживуваме и гледаме варира од човек до човек ,вообичаено просекот или нештата кои се поклопуваат со гледиштата на мнозинството од луѓето кон светот се нарекува реалност и нормално
За нив, еве уште едно потпрашање: -Со таквиот пристап, искажувате некаков револт, празните преполни батерии или едноставно уживате во него?.
Зависи
За некои дури и мислев два пати пошто знаев дека ќе предизвика реакции од нивна страна,за некои ја од онака ,а некои од чисто задоволство (и тоа какво)
Последниот член кој беше анализиран од моја страна беше направено со големо задоволство бидејќи се искака на мојот профил

знаеме

Каква анализа бре, преку постови, смешна детска работа. Со ова не омаловажувам туку сметам дека е нешто несериозно и забавно.
На Тони Сопрано мајка му беше крива што е криминалец, затоа што пајката му го одзеде половиот орган и одлета со него. Во сонот де, таква дијагноза му даде психијатарот, не сум јас крив :). Премногу филмови гледаат луѓево со психијатри и психолози, па забавно им е анализи да прават, како што прават дотичните во сериите. Секој си има сопствена реалност, на Марсовка и е сурова и ладна, а на другите ни е топла и конфорна :).

Реално е тоа што го гледаме со своите очи, што го слушаме со своите уши, што го чувствуваме со нашите сетила. Марсовка спрема нејзината реалност си анализира како што си анализира, а ако луѓево ја сваќаат сериозно нивен проблем.

Луѓето употребуваат таков пристап зошто си немаат друг издувен вентил за своите фрустрации или зошто веруваат дека тоа ги воздигнува во очите на другите како пофраери, похрабри, посаркастични и поостри во ова време со изместени пристапи, како што е изместено и се` друго.

ncuk
тоа е мој стил,јас дури и напоменувам дека така ќе биде ...
Јас сум ти песимист,перфекционист и мизантроп ,ако јас не најдам мана и не ја направм наголемо или не те натерам да вриштитш од фрустрација никој друг нема

Не.
Ти си клон.
Верзија.
Според последната калкулација,или number 7 или number 8...толку ве(не) имало кои вреѓале у анализи.

Отсекогаш сум мразел џиџани анализи,полни сликички и обоен текст.
Глупо ми било кога некој ќе побара да биде "уништен", во стил "ај и мене една од тие твоите",или па кога анализаторот после ремек-делото во кое плукал,пцуел и серел по дотично анализираниот,ќе рече "па сам си го бараше,знаеш кој е мојот стил."
Како некои хип-хоп генгбенгери сте бе,chillin' & killin'...
Aнализата,прво,треба да биде текст и само текст.Второ,не се дотолку потребни пцовките колку што е потребно да се остави личен импринт на таа личност и гледиште за нејзиното делување,со попатни претпоставки за тоа како тоа делување би се манифестирало надвор од форум.Никој не е видовит да знае како некој би делувал надвор од вируелна средина(знаејќи дека многу често преку неа луѓе бараат излез од реалноста),па со тоа може единствено да се шпекулира,а ако шпекулациите се донекаде точни,тоа е успех на анализаторот.
Пророштва и баења се банални,како што се и сите привиди во иднината на форумскиот јузер ставен на тапет.А такви има многу во последно време,сите на темата се мадерфакери и тоа е нивниот стил,сите лупаат сликички и болдираат,за да бидат поинтересни.
Темата ми стана табу,а самата поента и е одамна изгубена.
јебешга.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom