Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
многу забравте гајле за тутунарите и економијата ќе ни пропадни....абреееее светската економска криза ја одмина Македонија,зошто е тоа така.....туку да се вратам на темата,јас сум за законот да се ДООБРАБОТИ и да се дозволи објекти во кои ќе се пуши,секако за тоа би се извадила СООДВЕТНА лиценца за работа...

многу забравте гајле за тутунарите и економијата ќе ни пропадни....абреееее светската економска криза ја одмина Македонија,зошто е тоа така.....туку да се вратам на темата,јас сум за законот да се ДООБРАБОТИ и да се дозволи објекти во кои ќе се пуши,секако за тоа би се извадила СООДВЕТНА лиценца за работа...

Со останатиот дел се согласувам и потпишувам со две раце.
Ама со ова,каде го читаше и виде,некоја статистика можеби,изјава било што дај расположи ме и мене? :)))

Каква бе лиценца какви бакрачи.....лиценци сте станале сите, стварно....што е поентата со лиценците, има готови решенија и за тој проблем (со просториите) само некој треба да ги прочита...

Ама со ова,каде го читаше и виде,некоја статистика можеби,изјава било што дај расположи ме и мене? :)))
Леандра тоа го кажуваше Грујо во изборната кампања, дека ние ќе ја заебеме светската економска криза и истата ќе не одмине нас МАКЕДОНЦИТЕ, за два дена после избори да каже дека и нас не фати економската криза и да ги претстави антикризните мерки со кои се замрзнаа платите, вработувањата за Македонците, ама не се замрзна и поставувањето шмизли, статуи...

како можи да не зафати економска криза кога немаме економија:smir:

vone-тој бившиот закон со разграничување на масите,па растојание 3 метри,5 метри незнам колку (ако мислиш на него) беше најглупиот што можеше да ни се случи...

И ти си во право.Тогаш да направиме една листа (нема да има многу точки) на дејности кои живуркаат кај нас.Да им го удриме сатарот со време :)

vone-тој бившиот закон со разграничување на масите,па растојание 3 метри,5 метри незнам колку (ако мислиш на него) беше најглупиот што можеше да ни се случи...
Мислам на законите во земјите посеверно од нас..таканаречената ЕУ

Законот како закон е добар но со тутунарите ќе биде проблем доколку не се направи тоа што го реко а тоа е алтернативно користење на тутунот и што е можно побргу а со тоа алтернативно користење и економијата ќе се подобри со сигурност а со тоа и тутунарите ќе бидат во поповолна позиција

Мислам на законите во земјите посеверно од нас..таканаречената ЕУ

а зошто да не земиме пример од австралијанските закони?! Австралија имаше многу успешна кампања за сузбивање на пушењето

Се надевам дека со доза на иронија и сарказам го кажа ова. Ако не е кажано со иронија и сарказам ќе те потсетам да го прочиташ постот на Lurtz каде наведува пример дека
за да се задоволат пушачите тегнат по 2-3 цигари наеднаш
што во никој случај не не штити од пасивно пушење.Целата замисла на законов е да се исперат што е можно повеќе пари. А за тоа дека се грижат за здравјето наше е некој вид на "замачкување очи".
Како тоа на непушачите им штетат „неколку цигари на екс„ што некои пушачи ги практикуваат надвор? Напротив баш тоа што се надвор е директна причина да и чадот е надвор.
Пушачите тие „2-3 цигари наеднаш„ ги пушат по свој избор и волја.

Пак да кажам, мене поважен ми е ефектот од законот одколку некакви си „скриени агенди/намери„... Ефектот е дека во јавните простории нема дим од цигари. (на страна двојните аршини што дефакто важат во државава)

Која е целта на овој закон?
Што пишува во самиот закон?

Ова во член 1 е зошто служи законот.
Не за непушачите туку за сите, здрава животна средина...значи дел од серија закони за зачувување на здравјето на граѓаните и закони за животна средина.
со овој закон се уредува заштитата од штетните дејствија на пушењето тутун и други производи од тутун врз граѓаните, зачувувањето на здрава животна средина, забрана на пушењето во одредени јавни простории и забрана за рекламирање на цигарите
За целта да му се оствари не е само да се забрани во кафеани, не е само да се забрани во фирма туку да се почитуваат сите тие закони на кои некои фрлаат тули дека не се предмет на разговор.
Ок, ова што го велиш е критика на групата закони што ја спомнуваш. Овој едниначен закон (што сам сугерираш) ја исполнува намената: „Заштита од штетните дејствија на пушењето тутун
Ете, јас го подвлеков тоа што јас го сметам за поента на законот.

ама не се замрзна и поставувањето шмизли, статуи...
сигурно мислиш на шмизwите :wink:

Никако да најдат решение за некој ваков закон покрај целта да ги задоволи и потребите на општеството во кое се наоѓаме (исто како и оној за јавна чистота каде повеќе членови беа погрешно внесени и нелогични за нашата држава), да се прилагоди на реалната состојба.

Како тоа на непушачите им штетат „неколку цигари на екс„ што некои пушачи ги практикуваат надвор? Напротив баш тоа што се надвор е директна причина да и чадот е надвор.

Пак да кажам, мене поважен ми е ефектот од законот одколку некакви си „скриени агенди/намери„... Ефектот е дека во јавните простории нема дим од цигари. (на страна двојните аршини што дефакто важат во државава)
Нема дим од цигари ама корне на неизбањати мишки. Подобро би било закон за задолжително туширање да донесат барем на оние што имаме сетило за мирис, (читај смрдеа) да ни ги скрати маките.

Поентата е заштита на граѓаните Ванлок, а не на непушачите. За заштита е потребно повеќе од еден закон, треба да се поштуваат сите тие закони, но мислам дека со нив нема баш изи мани па удираат на вакви преку ситната боранија -граѓаните.
А тоа за длабоко вовлекување...како да споредиш мирис на бензин додека точиш на бензинска и да пробаш да го помириснеш директно од резервоар-од второто може човек да се онесвести (као и од лепак, јбг)...сето тоа влијае на нервниот систем, мозокот.
Од тутунот се добива зависност, не е тоа нешто као хамбургер за да се откажам како од брза храна. Јака зависност од која тешко (скоро никако) човек се одвикнува. Дури и да сака, дури и ако знае дека е штетно. Тоа е како (пошто мислам дека не си пушач) да ти кажат да не јадеш неколку денови...споредбата не е соодветна но како на непушач и независник од некоја дрога нема со што друго да дадам споредба.

Законот како закон е добар но со тутунарите ќе биде проблем доколку не се направи тоа што го реко а тоа е алтернативно користење на тутунот и што е можно побргу а со тоа алтернативно користење и економијата ќе се подобри со сигурност а со тоа и тутунарите ќе бидат во поповолна позиција

Чекај кој е крив ако тутунарите немале откуп? И како може државата да им го продава и пласира тутунот? Зошто мене државата не ми пласира мој производ и како може да биде крива државата во случај да не можам да го продадам? Кои глупости се ова демек мора сите да пушиме или мора да биде магла во секој кафиќ за да имаат пласман тутунарите. Исто е и со изјавите дека била нарушена економијата поради тоа што Македонија не била пушачка нација со новиов закон па тоа било причина за да се врати на старо. Тешко на тие што размислуваат на овој начин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom