Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Колку работници изгубиле работа поради воведување на парната машина? Колку луѓе останале на улица затоа што нивните работни места се заменети со компјутер? Каде ќе бевме ние сега ако не се случеше индустриска/компјутерска револуција? Дали ТИ навистина мислиш дека ситните интереси треба да му стојат на патот на поголемото добро? Кои последици треба да се битни, краткорочните или долгорочните?

Убаво наброја,само те молам „големото добро“ со законов објасни ми го?
Нешто продуктивно,нешто од кое ќе имаме корист,унапредување...било што само наброј ми како може да се штити здравје без зголемување на акцизи за цигари?Можеби двоен аршин?Долгорочно ќе прекине Македонија да пуши само со законов? :)

Колку работници изгубиле работа поради воведување на парната машина? Колку луѓе останале на улица затоа што нивните работни места се заменети со компјутер? Каде ќе бевме ние сега ако не се случеше индустриска/компјутерска револуција? Дали ТИ навистина мислиш дека ситните интереси треба да му стојат на патот на поголемото добро? Кои последици треба да се битни, краткорочните или долгорочните?
А колку добиле после работа поради воведувањето и усовршувањето на парната машина?
Колку луѓе се вработени во компјутерската технологија и нејзиниот развој?
Сакаш да кажеш дека толкаво намалување на промет е СИТЕН интерес?

Нешто продуктивно,нешто од кое ќе имаме корист,унапредување...било што само наброј ми како може да се штити здравје без зголемување на акцизи за цигари?Можеби двоен аршин?Долгорочно ќе прекине Македонија да пуши само со законов? :)

Па, како прво, не гледам некоја поврзаност на зголемување на акцизите за цигари и штитење на здравјето, освен ако сите пари од акцизите за цигари директно не се сливаат во Фондот за здравство.

Како второ, ќе се согласиме ли дека Законов им даде додатен кик на пушачите кои сакаа да се откажат, со тоа што направи мрзата да работи во нивна корист? :)

А колку добиле после работа поради воведувањето и усовршувањето на парната машина?
Колку луѓе се вработени во компјутерската технологија и нејзиниот развој?

Еден тон, ама тоа била новата генерација квалификувани работници. Тие од старата генерација кои не успеале да се преквалификуваат си останале на улица со прстот в уста.

Сакаш да кажеш дека толкаво намалување на промет е СИТЕН интерес?

Сакам да кажам дека ме боли за угостителите. Ко демек воздух и вода произведуваат? Или нека се прилагодат или нека се преквалификуваат.

Ова е дури и поопасно. Гледам луѓе како искачаат од зграда и пушат по 2-3 одеднаш. Кога пушат вовлекуваат длабоко (надевајќи се дека ќе ги држи повеќе...што у ствари е и точно-више никотин зимаат во себе), што е уште полошо-длабоко во себе го бутаат катранот, шеќерите и други органски материи. Не е едноставно да се објасни некому ако не го знае ефектот на цигарата, т.е. тутунот и нејзиниот состав.
Со ова не го сопираат да ја внесе дозата, само повеќе штета му прават на пушачот, во крајна линија и поголеми шанси за болестите...а тоа не е целта на добрите закони за грижа на здравјето.

Но полесно е по самарот отколку ...овде да помогнат владините мерки.
http://forum.kajgana.com/forumdisplay.php?f=94

Многу деца кои не запалиле, многу народ има отидено од овие болести кои се препишуваат најмногу на тутунот. Доста и мои познати, кои немаат дома ниту една запалено се имаат разболувано или умирано од канцер, срцеви болести...но горе кровот ни е азбестен, јадеме храна непроверена, користиме се и сешто без никакви контроли од соодветните органи...јбг.

Маја почина, она другото дете почина...ај бе со тоа штети цигарата, ние се грижиме за здравјето, објаснете им го тоа на овие деца (кои сеуште се живи)...мостови, палати, цигари...се удира на погрешно место.

Па, како прво, не гледам некоја поврзаност на зголемување на акцизите за цигари и штитење на здравјето, освен ако сите пари од акцизите за цигари директно не се сливаат во Фондот за здравство.

Како второ, ќе се согласиме ли дека Законов им даде додатен кик на пушачите кои сакаа да се откажат, со тоа што направи мрзата да работи во нивна корист? :)

Како не гледаш?Па нели се воведува закон за забрана од пушење кој ќе не спречи да пушиме,а во исто време раковите на бели дробови (:) ) со тоа и товарот на здраство ќе го намалиме?Ако штитиме здравје,ќе дигнеме акцизи,со тоа и цената на цигари ќе оди толку горе што нема да бидеме моќни да купиме.Од друга страна субвенциите за тутун што растат треба да се укинат и да се „искорне“ тутунот во целост од земјава.Од економски аспект зборувам само,колку ќе бидат загубите?Со кое производство и употреба може да се замени тутунот (како парна машина,компјутеризација...),можеби со отроФ?:))
Двоен аршин,економски нелогичен,нема никаква поткрепа да се воведе.
А како второ..да, даде додатен клик на оние кој сакаат да се откажат (ова од стојалиште на пушач).Исто и даде мотив да пушиме по улици како европски народ,баш утрово ја гледав сликата по улици,сите брзаат некаде со цигара во рака,баш добра репрезентативна слика создадоа :))

сите брзаат некаде со цигара во рака,баш добра репрезентативна слика создадоа :))
Исто лошо као и апстиненција од цигара. Имаше скоро податоци за големината на штетата кога пушачот оди неголи кога стои...пак е до капацитетот на инхалација (повеќе вдишува кога се движи) и внесот на оние опасни материи.

Како не гледаш?Па нели се воведува закон за забрана од пушење кој ќе не спречи да пушиме,а во исто време раковите на бели дробови (:) ) со тоа и товарот на здраство ќе го намалиме?Ако штитиме здравје,ќе дигнеме акцизи,со тоа и цената на цигари ќе оди толку горе што нема да бидеме моќни да купиме.

И со тоа да го направат тутунот задоволство на богатите? Да не почнат луѓето да си растат растенија тутун на тераса да ги сушат и да ги пушат? :)

Од друга страна субвенциите за тутун што растат треба да се укинат и да се „искорне“ тутунот во целост од земјава.Од економски аспект зборувам само,колку ќе бидат загубите?Со кое производство и употреба може да се замени тутунот (како парна машина,компјутеризација...),можеби со отроФ?:))
Двоен аршин,економски нелогичен,нема никаква поткрепа да се воведе.

Хм, не се разбирам многу во земјоделство, ама знам дека тутунот е грозно растение кое jа осиромашува земјата на која расте Што ги спречува тутунарите да се префрлат на одгледувањена друга култура? Ова со субвенциииве за тутун и мене не ми е баш јасно, но претпоставувам дека тој тутун е за извоз. Би било логично од идната година да бидат укинати субвенциите за тутун и да се воведат за друга култура.

А како второ..да, даде додатен клик на оние кој сакаат да се откажат (ова од стојалиште на пушач).Исто и даде мотив да пушиме по улици како европски народ,баш утрово ја гледав сликата по улици,сите брзаат некаде со цигара во рака,баш добра репрезентативна слика создадоа :))

Мене не ми смета никој додека пуши на отворено, навистина. Дури и излегувам надвор со колегите да им правам друштво.

Ова е дури и поопасно. Гледам луѓе како искачаат од зграда и пушат по 2-3 одеднаш. Кога пушат вовлекуваат длабоко (надевајќи се дека ќе ги држи повеќе...што у ствари е и точно-више никотин зимаат во себе), што е уште полошо-длабоко во себе го бутаат катранот, шеќерите и други органски материи. Не е едноставно да се објасни некому ако не го знае ефектот на цигарата, т.е. тутунот и нејзиниот состав.
Со ова не го сопираат да ја внесе дозата, само повеќе штета му прават на пушачот, во крајна линија и поголеми шанси за болестите...а тоа не е целта на добрите закони за грижа на здравјето.

Но полесно е по самарот отколку ...овде да помогнат владините мерки.
http://forum.kajgana.com/forumdisplay.php?f=94

Многу деца кои не запалиле, многу народ има отидено од овие болести кои се препишуваат најмногу на тутунот. Доста и мои познати, кои немаат дома ниту една запалено се имаат разболувано или умирано од канцер, срцеви болести...но горе кровот ни е азбестен, јадеме храна непроверена, користиме се и сешто без никакви контроли од соодветните органи...јбг.

Маја почина, она другото дете почина...ај бе со тоа штети цигарата, ние се грижиме за здравјето, објаснете им го тоа на овие деца (кои сеуште се живи)...мостови, палати, цигари...се удира на погрешно место.

За првиот болд се сложувам. Сосема точно е тоа што многу луѓе мислат ако запалат по 2-3 одеднаш ќе ги држи повеќе.Се зголемуваат шансите за добивање некоја болест.
Но тука се надоврзувам и на вториот болд. Факт е дека на законот и оној што го донел не му е гајле за здравјето на пушачите. Не им е гајле воопшто ни за угостителите на кои заработувачката им се сведе на минимум поради законов.
И дај ве молам не ме цитирајте со патетични постови од типот дека "Законот нема врска со падот на заработувачката".Има и тоа голема. Луѓе остануваат на улица без работа, луѓе кои одвај врзуваат крај со крај.Дали е фер да останат на улица? Дали е фер нивните семејства да гладуваат и да се чудат од каде ќе ги платат сметките за вода струја и.т.н.
Но не! тука е патетиката и македонското лицемерие.На оној што го донел законот, јасно како ден е дека му е битно да го наполни буџетот, патем и да поткрадне нешто.Од овие причини стоиме во место и од овие причини сите не маваат по грб а ние си ќутиме.

И со тоа да го направат тутунот задоволство на богатите? Да не почнат луѓето да си растат растенија тутун на тераса да ги сушат и да ги пушат? :)

Епа тогаш со кое лице зборуваат дека е ова добро за граѓаните и нивното здравје? Сакаш стоп на цигари,бујрум стопирај,имаат власт имаат се,аман од популизам.
Значи неможе да забраниш пушење а да дозволиш цигари од 40 денари.А како ќе се преорентираат граѓаните од цигари на друго нешто,тоа сите го знаеме,можност од нус појави :)
Факт-заштита на здравје и овој закон немаат апсолутна никаква допирна точка.

ex machina напиша:
Хм, не се разбирам многу во земјоделство, ама знам дека тутунот е грозно растение кое jа осиромашува земјата на која расте Што ги спречува тутунарите да се префрлат на одгледувањена друга култура? Ова со субвенциииве за тутун и мене не ми е баш јасно, но претпоставувам дека тој тутун е за извоз. Би било логично од идната година да бидат укинати субвенциите за тутун и да се воведат за друга култура.

Јас од она што се разбирам,тутунот кој вирее на нашето поднебје има одличен квалитет и служи за мирудија во тутунската индустрија.Му доаѓа како зачин.Тутунот велат дека е жолто злато,гранка која носи приход одсекогаш на земјава и граѓаните кој одгледуваат.
А да се преорентираат во гранка која нема извоз и да се маваат со пиперки,патлиџани,лубеници по ниви,не ни треба имаме во Струмичко таква занимација.Работи цела година за 0 приход.
Е сега извозно јака гранка е тутунското производство.Тоа се откупува во домашни фабрики и откупни центри,а се сади на домашни ниви (закуп,механизација,ѓубрива...поврзано со друга гранка),ако се стопира што мислите што ќе се случи?:)
Ама законов вели,се грижиме за здравјето на луѓето и они може после качак да виткаат.Затоа нема да има ни тутун,аш.Ама иронијата на власта оди до таму што повеќе им се шири дупето за пари,па се може освен во простории.
И за крај драга моја,јас во друштво на непушачи секогаш сум испаѓала надвор од соба да пушам.Или во канцеларија ако се непушачи,сум излегувала да не ги трујам.Несакам ни во кафич и во кафана да ви димам,ама немојте да навивате да јас стојам како голо куче на -10 пред врата.И јас плаќам и јас сакам да седам како човек.Дајте некој кафиќ и кафана за нас,вие одете по желба каде сакате.Летно време е Ок да пушиме на тераса и да клоцаме непушачи кои ни ја земале масата,ама зимно време мора да има решение,ова сигурно не е:почит:

законот е добар,за да стане одличен треба да ги содржи и правата на пушачите...вака им останува Хелсиншки комитет...

Луѓе ова сеа ќе отиде малце оф топик али ај знаете вие дека тутунот немора само да се користи за цигари дека може нешто корисно од тој тутун да се направи може да се направат енергенси може да се искористи од фармацефтите за правање на лекови иразноразни други работи така да тој што произвдувал тутун ќе може да продолжи да произведува а државата може от тоа да прави алтернативни горва и енергија.

чија кампања е ова?! периодот е таков,ова време после новогодишните и божиќните празници,месец февруари е најкритичен месец во годината ОДСЕКОГАШ...и не можи некој реномиран ресторан кој работи добро(добра храна,добра услуга...) да ме убеди дека луѓето им избегале дека не се пуши-смешно,во биртиите каде “муштериите“ одат да се “залеваат“-да,ама во ресторан каде прва намена е да се служи јадење е смешно...
кафиќите каде најповеќе се пушело одсекогаш гледам не се жалат на опаднат промет,си тераат под “полна пареа“

чија кампања е ова?! периодот е таков,ова време после новогодишните и божиќните празници,месец февруари е најкритичен месец во годината ОДСЕКОГАШ...и не можи некој реномиран ресторан кој работи добро(добра храна,добра услуга...) да ме убеди дека луѓето им избегале дека не се пуши-смешно,во биртиите каде “муштериите“ одат да се “залеваат“-да,ама во ресторан каде прва намена е да се служи јадење е смешно...
кафиќите каде најповеќе се пушело одсекогаш гледам не се жалат на опаднат промет,си тераат под “полна пареа“

А може ли да те убеди некој дека во овие ресторани,наместо 3,4 пијачки луѓето сега пијат една?

Само ако си слеп нема да забележиш дека прометот опаднал. Следете малку вести и ќе видите. Прометот е опаднат за цели 90%. Нема никаква врска затоа што е фебруари и како демек е критичен месец. За кафе од 40-50 денари скоро секој има. Јас на пример редовно си одев на кафе низ кафичите, но од нова година наваму немам стапнато никаде. Зошто да плаќам кафе и да го пијам надвор на ладното? А и забележувам дека се кафичите полу и више празни секогаш кога и да поминам. ФАКТ Е ДЕКА ПРОМЕТОТ Е ОПАДНАТ И НИКОЈ НЕМОЖЕ ДА ГО ТВРДИ СПРОТИВНОТО.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom