MasteR_#0
Addict
- Член од
- 16 мај 2010
- Мислења
- 3.154
- Поени од реакции
- 879
Дечки имам едно прашање до вас. Имам лаптоп Acer 5920G во којшто има хард диск Seagate 160GB како овој подолу на сликата. Хард дискот според она што го најдов на нет е Sata 1. Чипсетот е Mobile Intel PM965 Express. Сакам да земам SSD за него и имам прочитано на некои форуми дека би требало да си функционира, со тоа што ќе се спушти на Sata 1 брзината.
![]()
Прашањето ми е околу она што е во црвен квадрат. На Samsung-от 830 Sata3 кој што сум го намерачил го нема таквиот конектор. Претпоставувам дека не е за напојување бидејќи горната слика опишува дека подолгиот конектор на долнава слика е за напојување, а овој „заокружениот“ не знам за што е. Дали некој од вас има искуство дека ќе ми функционира без проблем? Или има некаков друг предлог или коментар.
![]()
Сакам да го земам Самсунгов од MemoryC. Гледав и Crucial M4 и OCZ Vertex 3, ама некако повеќе мерак ми прави Самсунгов (не ме прашувајте зошто затоа што не знам). Гледав и Сата2 SSD-a, ама ако испадне како што планирам да се подновувам, ќе го искористам Самсунгов во новиот PC. Многу ми е криво што поголемите дискови (240GB) работат доста подобро (побрзо) од помаливе, ама многу се скапи у пм.
![]()
Едит: Ќе го дуплирам мислењево и во Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг.
На твојот HDD тоа ми личи како Molex конектор за напајање покрај SATA конекторот (ти што го викаш подолгиот дел, тој е SATA конектор али за напојување служи) SSD-то се напојува само од SATA конектор.