Разлика мегу SSD и HDD

• Креатор на темата Креатор на темата Ljupco Meljata
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки имам едно прашање до вас. Имам лаптоп Acer 5920G во којшто има хард диск Seagate 160GB како овој подолу на сликата. Хард дискот според она што го најдов на нет е Sata 1. Чипсетот е Mobile Intel PM965 Express. Сакам да земам SSD за него и имам прочитано на некои форуми дека би требало да си функционира, со тоа што ќе се спушти на Sata 1 брзината.

Seagate%20Momentus%205400.3%20ST9160821AS_2.jpg

Прашањето ми е околу она што е во црвен квадрат. На Samsung-от 830 Sata3 кој што сум го намерачил го нема таквиот конектор. Претпоставувам дека не е за напојување бидејќи горната слика опишува дека подолгиот конектор на долнава слика е за напојување, а овој „заокружениот“ не знам за што е. Дали некој од вас има искуство дека ќе ми функционира без проблем? Или има некаков друг предлог или коментар.
Seagate%20Momentus%205400.3%20ST9160821AS_Connector_2.jpg

Сакам да го земам Самсунгов од MemoryC. Гледав и Crucial M4 и OCZ Vertex 3, ама некако повеќе мерак ми прави Самсунгов (не ме прашувајте зошто затоа што не знам :)). Гледав и Сата2 SSD-a, ама ако испадне како што планирам да се подновувам, ќе го искористам Самсунгов во новиот PC. Многу ми е криво што поголемите дискови (240GB) работат доста подобро (побрзо) од помаливе, ама многу се скапи у пм.
Samsung_830_SSD_Connector.jpg

Едит: Ќе го дуплирам мислењево и во Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг.

На твојот HDD тоа ми личи како Molex конектор за напајање покрај SATA конекторот (ти што го викаш подолгиот дел, тој е SATA конектор али за напојување служи) SSD-то се напојува само од SATA конектор.

На твојот HDD тоа ми личи како Molex конектор за напајање покрај SATA конекторот. SSD-то се напојува само од SATA конектор.
Во ред, ама дали ја примети шемата на првата слика кај што пишува дека помалиот конектор е Data, а поголемиот е Power? Еве кропната слика. Треба да побарам дали во тој случај тој најдесниот конектор врши некаква улога.
Data_Power.jpg

Во ред, ама дали ја примети шемата на првата слика кај што пишува дека помалиот конектор е Data, а поголемиот е Power? Еве кропната слика. Треба да побарам дали во тој случај тој најдесниот конектор врши некаква улога.
Data_Power.jpg

Да де, приметив. Има улога тој најдесниот конектор за напојување на хардот, во случај да немаш SATA конектор за напојување.
Иначе тој молекс конектор е 3.25" и мислам дека се употребува и за напојување на флопи уреди покрај за 2.5" HDD-а, не е обичен 5.25" со пошироки пинови.

standarden molex konektor e toa za sekoj vid na HDD koj sto ima moznost za toa ili DVDRW bez power sata konektor...

Prasanjeto mi bese kako ke platis na memoryc jas probav so site makedonski karticki osven amerikan express, Se e blokirano odnosno makedonija e blokiranja za online plakjanja vo stranstvo, prasav vo tutunska stopanska komercijalna banka nemaat drug odgovor osven deka ti garantiraat deka vo MK mozes da plakas online, probav mi vadese erorr sekojpat "your creditcard is blocked by financial institucions" so site karticki debitni kreditni online karticki itn. osven amerikan express

Сакав само да дадам мало појаснување на она што вчера дискутиравме, ако некого интересира во иднина. Го отворив лаптопот вчера за да видам каде лежи мојов хард диск и видов дека уствари нема приклучок molex на лаптопот. Има само два приклучока за податоци и напојување. Тој molex приклучокот на хард дискот претпоставувам дека е како опција да се вклучи хардот на некој постар IDE конектор со помош на адаптер.
Acer_5920G_SATA_Slot.jpg

Така да, прилично сум сигурен дека SSD-то ќе функционира без проблем. Некаде начитнав и дека е можно да има Сата 2 PM965 Intel чипсетот, но ќе морам да се провери тоа.

Toa na site mislam deka ni bese jasno neznam zosto povtorno si prebaruval. 100% ke pasira SSDto nema dilema tuka... sea sto imal + priklucok tvojot HDD toa e zosto si go kupil vo vremeto koga se preminuvalo od ide na sata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom