Raspberry Pi и слични на него

• Креатор на темата Креатор на темата The High Commander
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 април 2012
Мислења
161
Поени од реакции
156
Темава е за овој вид на компјутери.
Што знаеме за нив? Како функционираат? Дали корисни за секојдневно користење? Ги пробал ли некој?

Инаку претпоставувам знаете за Raspberry Pi. Се работи за миникомпјутер (не знам колку е адекватен називов). Кошта 25-35 долари. Опремен со најосновни компоненти, но доволно моќен за да послужи како десктоп компјутер за во канцеларија на пример. Буквално е минијатура во споредба со генералната перцепција за тоа колкав е еден компјутер.
Еве уште еден пример. Мераклија сум за гаџети и ми оди око по едно вакво.

Знае ли некој дали го има некаде кај нас да се набави ова?

За оригиналниот Raspberry Pi, можеш да го нарачаш од компанијата што ги прави или да го купиш настаро. А за другите слични, можеш на интернет да најдеш. Се нарачуваат преку ebay/amazon итн.

Кај нас многу ретко носат вакви ствари на кои им оддолеваат многу мала група на луѓе (ентузијасти). Доколку се развие како платформа и име, тогаш веројатно би го донеле кај нас. Пробај на eBay или кај произведувачот, или да ти нарача некоја наша фирма такво нешто.

Уствари па заборавив имав ставено линк во првиот пост. Еве го пак.

Jas imam kod za raspberry pi ama se premisliv ne kupuvam ako go sakas kodot pisi pp

Sent from my Transformer Prime TF201 using Tapatalk 2

Дечки ме интересира дали некој користи raspberry pi на форумов. Сакам да го нарачам а би го користел исклучиво за да си ја средам мултимедијалната библиотека дома. Ќе користам XBMC на него. Е сега ме интересираат неколку работи. Дали покрај XBMC дали може на него да се инсталира и торент. Читам дека XBMC-то користи 70-90% од хардверските ресури на машината па ме интересира дали некој има пробано како функционира комбинација од XBMC и Torrent. Друга работа што ме интересира е дали има некои лимити за поврзување на екстерна меморија. Сакам на него да поврзам 2ТБ или 3ТБ екстерен диск па не знам дали би имал проблеми со него. Претпоставувам дека нема да има проблем и при процесирање на blu ray филмови.

Bannana Pi слушнав дека била подобра копија од Raspberry Pi, јас сум во план да земам бидеќи се многу корисни а не зафаќаат место :)

Дечки ме интересира дали некој користи raspberry pi на форумов. Сакам да го нарачам а би го користел исклучиво за да си ја средам мултимедијалната библиотека дома. Ќе користам XBMC на него. Е сега ме интересираат неколку работи. Дали покрај XBMC дали може на него да се инсталира и торент. Читам дека XBMC-то користи 70-90% од хардверските ресури на машината па ме интересира дали некој има пробано како функционира комбинација од XBMC и Torrent. Друга работа што ме интересира е дали има некои лимити за поврзување на екстерна меморија. Сакам на него да поврзам 2ТБ или 3ТБ екстерен диск па не знам дали би имал проблеми со него. Претпоставувам дека нема да има проблем и при процесирање на blu ray филмови.

Извини што доцна ја видов темава ...

1. Нема лимити со големин на меморија - се што може да подржи линукс ќе го чита единствено што мора да се пази ако хард дискот нема дополнително напојување може да нема доволно струја бидејки УСБ портата дава само 450 милиампера

2. За мултимедијлана дистирбуција на база на XMBC имаш повеќе исдтрибуции и сте се многу солидни - пробај ги повеќето види кој поубаво ќе ти легна на дизајн

3. Кмбинација XMBC и торент може дури има и дситрибуции кои ја имаат оваа опција ...

Ако те интересираат повеќе детали слободно пиши имам само 3 Raspberry PI по дома :)

Извини што доцна ја видов темава ...

1. Нема лимити со големин на меморија - се што може да подржи линукс ќе го чита единствено што мора да се пази ако хард дискот нема дополнително напојување може да нема доволно струја бидејки УСБ портата дава само 450 милиампера

2. За мултимедијлана дистирбуција на база на XMBC имаш повеќе исдтрибуции и сте се многу солидни - пробај ги повеќето види кој поубаво ќе ти легна на дизајн

3. Кмбинација XMBC и торент може дури има и дситрибуции кои ја имаат оваа опција ...

Ако те интересираат повеќе детали слободно пиши имам само 3 Raspberry PI по дома :)
Фала за одговорите. Го земав пред 2 недели и убаво го расчепкав. Од сите Дистрибуции што ги пробав openelec некако ми е најбрз и најреспоибилен, само има мана што нема веб пребарувач но можам да поминам преку тоа.
За хард диск си планирав 3.5" да си земам со екстерно напојување зошто се прилично поевтини а секако ќе ми биде само за медиа ценатрот па нема поента 2-3000денари плус да додавам за 2.5". Конкретно се решив за овој.
Е сега малку од харверски аспект. Дали без кулери и хладњаци може да издржи нон стоп да работи? Нарачав вакви hladwaci + планирам да ја изменам кутијата односно да си ставам и еден 40х40мм кулер одозгора. Првичната замисла ми е да не го исклучувам воопшто но не знам колку е тоа изводливо :)

П.С. ќе заборавев, не сум тестирал како работи со 3Д филмови :)

Непоуздана работа е тоа.
За аматерски цели да.

Јас земав raspberry PI пред месец дена ептен јака работа... Пред едно недела дена го програмирав и има еден тон работи да направиш со него... Баш сега гледам некои додатоци за него да порачам..

Фала за одговорите. Го земав пред 2 недели и убаво го расчепкав. Од сите Дистрибуции што ги пробав openelec некако ми е најбрз и најреспоибилен, само има мана што нема веб пребарувач но можам да поминам преку тоа.
За хард диск си планирав 3.5" да си земам со екстерно напојување зошто се прилично поевтини а секако ќе ми биде само за медиа ценатрот па нема поента 2-3000денари плус да додавам за 2.5". Конкретно се решив за овој.
Е сега малку од харверски аспект. Дали без кулери и хладњаци може да издржи нон стоп да работи? Нарачав вакви hladwaci + планирам да ја изменам кутијата односно да си ставам и еден 40х40мм кулер одозгора. Првичната замисла ми е да не го исклучувам воопшто но не знам колку е тоа изводливо :)

П.С. ќе заборавев, не сум тестирал како работи со 3Д филмови :)

Може да работи ... само многу поубаво ќе работи со кулер ...
За стабилност не дискутирам - имам некои кои работат по 500 денови без проблем :)

Како сте задоволни од ова чудо ? за што конкретно ги користите сакам да земам за да кренам сервер.. ?!

Како сте задоволни од ова чудо ? за што конкретно ги користите сакам да земам за да кренам сервер.. ?!

Не знам какви се покажани. Но имтересно е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom