Работа во Катар и Дубаи

Seniorita ја одам на крај на септември на одмор, туристички, уште ли ке биде тоооооолку топло ?!

Do januari e taka. Vo dubai e 30 stepeni vo januari ostatokot na godinata e manje vise toplo. Do nedela dena na odmor e ok ke ti bide interesno I nema mnogu da primetis osven prviot den

Seniorita ја одам на крај на септември на одмор, туристички, уште ли ке биде тоооооолку топло ?!

Тешко, пак ќе е топло, ама барем ќе си фатиш убава боичка на плажата :P

Еве веќе една недела сум во Дубаи, и од тоа што го видов, вака стојат работите :)

Во хотелот каде што работам, појадокот чини ( за оние што не се гости, т.е walk ins ) е 135 дирхми ( 1.700 ден ), пијалоците во маркетите се ефтини, соковите како пепси, фанта, кока кола, се по 1.5 дирхми ( 20ден ) * одсега цените ќе ги пишувам во денари *, пиво во паб/бар ( зборам за кригла ) е 320ден, коктелите се по 500ден. нес кафе ( ќесичките што се ) се по 20ден, стекот се продава по 500ден кг, овошјето ( банани, манго, портокали ) се по 60ден кг, цигарите почнуваат од 75ден. за нивни брендови ( како Esse Aura и сл. ) или Marlboro'то што јас го купувам е 120 ден.

Таксито е џабе, скоро ич :) 4 км, 150ден. Ако ве носи пат навака, ОБАВЕЗНО извадете картичка за метрото, бидејќи метрото е малку поскапо доколку вадите дневна карта .. Интересено е, дека сите се Филипинци, Индијци, Пакистанци, а многу се дружељубиви, сите те поздравуваат кога се разминувате ( зборам за на работно место ) иако не те познаваат ..а тоа дека се гадни, или било што не е точно ..баш се фини луѓето, само имаат една маана ..готват со многу зачини, па ходниците во зградата каде што сме сместени мирисаат на запршка, кари и сл. :D :D

Друга работа, е храната ..Мноооогу е зачинета, првата вечер порачав Chicken curry во хотелот, и беше толку зачинета, и лута, што неможев 3 залчиња да изедам .. Не велам дека нема незачинета храна, има, туку не е толку вкусна како другата :P

Нешто повеќе за климата, што можам да ја опишам со 1 збор: ПЕКОЛ !!! Значи толку многу е топло, што не се дише, ама од друга страна, се е климатизирано ( автобуси, такси, постојки, шопинг центри и сл. ) првата вечер кога стасав, кога излегов од аеродромот, фотоморгана имаше пред мене ( а беше околу 18:00 часот по македонско време ) се чекирав во хотелот, отварам weather information's, во 01:30 оно 36 степана o_O .. Мислам, hello во пустина сме, мора да е топло :)

Сместување: Доколку добиете работа, не очекувајте дека ќе живеете во градот, далеку од тоа :) околу 70% од луѓето кои работат во Дубаи, се сместени во населба, наречена DIP ( или Dubai Investment Park ) развиена од страна на шеикот Мохамед Бин Рашид. Е ова е буквално во пустина, погледот кој го имам, е песок, песок, палми, and oh wait, уште песок :)
Не велам дека е лошо, напротив, средено е топ, единственето нешто што ни фали е базен :) Друго се имаме, теретана, кафетерија, интернет кафе, перална/сушална, фудбалско игралиште, терен за кошарка и се друго :) Интересно е, што и менаџерите во хотелот, живеат овде :) Едино, само оние high end bo$$es живеат во згради во градот :)
Собите се средени 5ка, и комплетно опремени ( двосед, тросед, маса за кафе, трпезариска маса, кујна со сите елементи, па дури и приборите за јадење ни се обезбедени ) имаме посебно WC, посебна спална соба, и дневен престој со кујна. Е сега, има и огромни станови, во кои живеат по 6-8 луѓе, значи таму имаат по 3-4 спални соби, 2 WC и сл.

Знам дека ќе има коментари од типот " премногу е долго за да читам ", ама ова верувам дека ќе помогне некому :) ..Доколку ви излезе шанса, прифатете ја, ако не друго, барем ќе го видите Дубаи во право светло :) Ако се сетам на уште нешто, ќе дополнам, доколку имате прашања, feel free to ask :)

Гледам по понудиве за работа во Катар и Дубаи дека плаќаат се и авионски превоз и смештај, точно е тоа, ти беше платено се или? Имаш слободен ден, по колку саати се работи, имаш време да прошеташ, да го разгледаш градот?

Гледам по понудиве за работа во Катар и Дубаи дека плаќаат се и авионски превоз и смештај, точно е тоа, ти беше платено се или? Имаш слободен ден, по колку саати се работи, имаш време да прошеташ, да го разгледаш градот?

Слободен ден имаш 1 во неделата, се работи 9 часа ( со 1 час пауза ) ..
За превоз, сместување - да, точно е ..они ти плаќаат, ама има финта :) Ако одлучиш да си заминеш пред да ти заврши договорот, ти им плаќаш ним за картата, визата и сл.

jas padnav na intervju :facepalm::tapp::eek: se spremav 1 nedela se bese ok ama koga mi zazvoni na skype fino coece od idndija mojot mozk resi da bide ofline ps si velam deka narednoto ke bide (so 2 - 3 caski rakija valda ce si ja razbijam tremata :ROFLMAO:) veruvam deka nema pak sa se pojavi lucifer direkno od pekolot :tapp:

Слободен ден имаш 1 во неделата, се работи 9 часа ( со 1 час пауза ) ..
За превоз, сместување - да, точно е ..они ти плаќаат, ама има финта :) Ако одлучиш да си заминеш пред да ти заврши договорот, ти им плаќаш ним за картата, визата и сл.

Извињавај овака што те цитирам, ама заклучен ти е профилот за да ти пратам ПП(ми дава грешка нешто). Може да ми кажеш преку која агенција замина?

Извињавај овака што те цитирам, ама заклучен ти е профилот за да ти пратам ПП(ми дава грешка нешто). Може да ми кажеш преку која агенција замина?

Не заминав преку агенција, сама си средив :)

Ме интересира колкави се шансите Дубаи да најдам стручна работа от типот на тоа кое го работам во моментот(IT Security, Risk Menagment, IT Security Audit) и ако некој знај од прилика како се движат платите во оваа област дали има можност да е нешто над 2000 евра ?

Moжност или модерно ропство – Катар бара балкански куќни помошнички!

http://faktor.mk/archives/69737

Не се лажете воопшто со ова :)
Од тоа што го видов тука, ( зборам за Дубаи, ама ваљда слично е и со Катар ) Арапите се мноооогу злобни.. Не злобни во смисла на тепаат, или што ти знам, туку едноставно се "лигави" да речеме .. Прва работа што треба да ја знаете, е дека ви се "забранети" секакви гестови со рацете ( значи кога објаснувате нешто, само зборите, а не да мавате со раце, посочувате кон предмети, и сл. ) Втора работа, речиси 99% од нив, тврдат дека не зборуваат англиски, едноставно несакаат да зборат англиски, и секогаш барат преведувач .. И трета работа, циции се, не сонувајте за добра плата, и сл.

ПС: Немојте ни под разно да спомнете дека јадете свинско месо, од тој момент, веднаш го менат погледот, и ве гледаат со презир.

П.П.С: Надвор е над 40 степени, кратки палталонки, разголени маички - заборавете го тоа .. :) На моја среќа, во Дубаи не е толку строго, додека во Катар, неможе ова да се види

;)

Ајде бе, сите баравте работа во Дубаи, сега никој ли нема заинтересиран?

Предност, девојчиња .. Пишете ми ПП ќе ви објаснам се :)

Некој ако можи да ми одговори на прашањето кое го поставив претходно?

Некој ако можи да ми одговори на прашањето кое го поставив претходно?

Да има големи шанси, и да сигурно ќе е над 2000 евра.

Еве ти од каде можеш да почнеш со барање работа: www.bayt.com и си бираш УАЕ, или Катар или дрги GCC држави.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom