Работа на брод

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување
Јас во октомври се враќам дома, па ќе гледам што како, опции процедури, Лани си префрлив околу 800.000 денари на сметката во НЛБ. Оваа година скоро ич. За добар дел од работите си плаќам директ од Brightwell ама има неколку работи за кои ми требаат пари на сметката во НЛБ. Како и да е, почнав да зимам кеш-адванс секој месец и ако некој сака да менува кеш за брајтвел на бродов менувам.
И јас до сега на Комерцијална во овие 4-5 години сигурно имам префрлено 50000$+ , оваа година еве сега ке идам дома па планирам да ставам околу 7-8000$ само ваљда нема да биде проблем.Него гледам законски ако ни стигне некое писмо да платиме данок дали може да се напраи нешто.Еден колега од Србија рече дека кај нив само зимаш адвокат и он ти средува се .
А ние во ресторан не користиме brightwell туку некој crew wallet .

И јас до сега на Комерцијална во овие 4-5 години сигурно имам префрлено 50000$+ , оваа година еве сега ке идам дома па планирам да ставам околу 7-8000$ само ваљда нема да биде проблем.Него гледам законски ако ни стигне некое писмо да платиме данок дали може да се напраи нешто.Еден колега од Србија рече дека кај нив само зимаш адвокат и он ти средува се .
А ние во ресторан не користиме brightwell туку некој crew wallet .
Мојот следен одмор во Македонија ќе бидам само 2 недели, ќе одам во другото дома да оправам резиденс кард и слично. Така даа... Имам двајца другари адвокати па сега кого ќе ангажирам ќе видиме.

Другари да прашам нешто..Шо праиме со даноков…Ја четири договори по ред си ги праќав на наша сметка парите.Сега за сега уште нема стигнато али сепак очекувам.Плус сега имам околу 10К да донесам кеш , па после да ги ставам на сметка.
Некои совети , мислења или некој да има некаква информација ке ми значи.
Благодарам

Native teams

Мојот следен одмор во Македонија ќе бидам само 2 недели, ќе одам во другото дома да оправам резиденс кард и слично. Така даа... Имам двајца другари адвокати па сега кого ќе ангажирам ќе видиме.
Супер, да се надеваме дека нема ништо да стигне хаха...

Зарем двојно ве оданочуваат? Или не е платен данокот таму?
Изгледа се мешаат со овие од Америка.
Сите што работеа Америка враќаа данок, и државата наша само сака да го собере тој данок, па сега како не сме знаеле.
Не сум работел на брод и не знам, ама како што кажа, ако им е платен данокот преку агенцијата, тогаш треба во УЈП само потврда дека е платен некаде. Ова е за земјите со кои имаме ваков договор. Не знам како е со оние кои немаме договор.

Бродовите обично се регистрираат во „даночни рајови“ за да не плаќаат даноци, скоро 100% е сигурно дека никаде нема платено данок.

Кај нас вика да се плати 10% на се што ќе заработиш, дури и донации ако добиваш треба да платиш данок (над 5000 евра беше ми се чини).

Незнам дали имате Е-ППД акаунт, ист е со ДДВ ако сте правиле, таму можете да видете што пронашле од УЈП претходните години.
Пред да одете до УЈП, најубаво да си најдете некој адвокат што е упатен во оваа проблематика како да не платете,
незнам можеби има застарување ако до тогаш и тогаш УЈП не ви побара, дали треба УЈП да ви каже, дали треба вие самите да си отидете, мислам дека обично треба самите да си отидете ама какви се последиците ако се правете дека не знаете дека требало,
затоа прво со адвокат, па после борете се против УЈП.

ЕДНО Е СИГУРНО, ДАНОК МОРА ДА СЕ ПЛАТИ.

Back
На врв Bottom