Python-Task

Дискусија во форумот 'Програмирање и програмски јазици' започната од Ace.Of.Hearts, 6 јуни 2019.

 1. Ace.Of.Hearts

  Ace.Of.Hearts

  Член од:
  6 јуни 2019
  Мислења:
  2
  Допаѓања:
  0
  Здраво ,
  Би сакал да ве прашам во врска со Python , една задача која ја видов на YouTube , за Google Interview за работа и ваква задача беше поставена ( инаку тој на табла решава и кодираше по свој начин и сакам да знам дали може на сличен начин) :

  [1,2,3,5] SUM = 8

  Како може да се кодира оваа низа од бројки за да се знае дека збирот на два броја е 8?

  Фала ви ")
   
 2. Не-го-знам

  Не-го-знам svetac ivan iscelitel

  Член од:
  3 мај 2015
  Мислења:
  520
  Допаѓања:
  208
 3. zmej gorjanin

  zmej gorjanin

  Член од:
  26 јануари 2009
  Мислења:
  7.899
  Допаѓања:
  8.804
  Сакаш да ги најдеш сите парови од низата кои даваат збир 8?

  Креирај мултидимензионална низа од поднизи кои се состојат од два члена од основната низа, поднизите треба да претставуваат уникатни комбинации од било кои два члена на низата. После само најди го збирот на секоја подниза.

  Во php вака нешто би изгледало ако е тоа што мислам дека бараш. Со таа разлика што тука ијам низа од еден до сто и ги барам паровите кои даваат збир 100

  PHP:
  <?php

  $array 
  =range(1,100);

  $t=[];

  foreach(
  $array as $key => $item)
  {

      unset(
  $array[$key]);

      foreach(
  $array as $k => $i)
      {
          
  $t[]=[$item,$i];
      }
  }

  $f = [];

  foreach(
  $t as $item)
  {
      if(
  array_sum($item)===100)
      {
          
  $f[] = $item;
      }
  }
  echo 
  "<pre>";
  print_r($f);
  echo 
  "</pre>";
   
  На Ace.Of.Hearts му/ѝ се допаѓа ова.
 4. Con Artist

  Con Artist the man with the key

  Член од:
  1 мај 2012
  Мислења:
  3.398
  Допаѓања:
  8.610
  Python:
  PHP:
  niza = [1,2,3,5]

  okej = []
  provereni = {}

  for 
  i in range(len(niza)):
      
  niza[i]
      if 
  a in provereni:
          
  okej.append([niza[i], a])
      
  provereni[niza[i]] = niza[i]
  print(
  okej)
  PHP:
  niza = [1,2,3,5]
  len(niza)

  for 
  a in range(n):
      for 
  b in range(a+1,n):
          if (
  niza[a] + niza[b] == 8):
              print(
  niza[a],niza[b],sep "-"

  PHP:
  PHP:
  $niza = array(1,2,3,5);
  $n count($niza);

  for(
  $a=0$a<$n$a++)
      for(
  $b=$a+1$b<$n$b++)
          if(
  $niza[$a] + $niza[$b] == 8)
              echo 
  $niza[$a].'-'.$niza[$b].'<pre>';
   
  На Ace.Of.Hearts му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели преку: