Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
kLiNkA напиша:
postoi labilen odnosno nesiguren, a toa se lugeto koi lesno potpagaat kon mislenjata na nekoi nivni drugari/ki i sl... na pr. mu re4am ova e dobro, probaj go, i licnosta ke Go proba...
P.S. ako si pushac nemora odma da se navredish!
Не се секирај за навредата, треба аргументирано да ме навредиш ако сакаш да успееш во тоа:)
Таков поим каков што ти го наведуваш не постои затоа што тоа за кое пишуваш не е лабилен карактер и нема никаква врска со тоа дали некој ќе проба цигара или не.-Што ако проба од љубопитност? Си се запрашала? Зошто мора да значи дека некој неможе да си го контролира однесувањето ако сака да проба? И најпосле ако проба, не значи дека и ќе биде пушач. Многумина пробале, не им се допаднало и не продочжиле да пушат. И најпосле, пушењето не предизвикува физичка зависност! Значи, при прекин на пушење кај пушач нема апстиненциска криза која е карактеристична за алкохоличарите и наркоманите.
Проблемот кај оние кои почнале да пушат е во тоа што не се доволно храбри да признаат дека пушат затоа што сакаат и тоа им се допаѓа па затоа кога некој ќе ги праша зошто пушат, велат дека „некој ги наговорил” да пробаат.-Ако не им се допаднало воопшто не морале да продолжат!

Pusam, ama da vidam dali pola od duzebriznicite tuka mozat da izdrzat fizicki ona sto jas mozam.
Nejse, live and let live.

Mandrak напиша:
Бисеро моме, пак ли ти бисери ќе рониш овде? Па ти појма немаш и неможеш да зборуваш на оваа тема од проста причина што не си пушач!
nemora da si pushac za da komentiras na tema za cigarite, nivnite vlijanija i zavisnosti koi gi sozdavaat. Ipak toa nemora licno da se dozivee, mozda nekoj tvoj blizok go ima doziveano toa, pa ti od tamu gi dobivas sfakanjata voopsto za cigarite, a posle i za nivnite vlijanija...

луѓе што ви е на кој му се пуши нека си пуши, а на кој не, нека не пуши и нека не замараат, на крај на краева my body my choice што сакам ќе правам се додека не му наштетувам на другиот

pearl напиша:
Мачоре, можеше некои постови и да едитираш, а не да ги бришеш целосно, најлесно е delete да се направи. Ова не дозволувам да биде избришано.

Маднрак, престани да лажеш. Прочитај уште еднаш каква лага си напишал и корегирај се.
Ма немој? Стварно? Јас не лажам, јас пишувам општо познати вистини. Прашај или прочитај па после дискутирај. Без основни познавања на темата не се вклучувај во дискусија, барем грам дискутантска култура имај!

Flik напиша:
луѓе што ви е на кој му се пуши нека си пуши, а на кој не, нека не пуши и нека не замараат, на крај на краева my body my choice што сакам ќе правам се додека не му наштетувам на другиот

Држи вода...,се дур не се опашаш со C4 околу појас! ;)

Леле луѓе останав до касно само да ја дочитам дискусијава бидејќи морав да реплицирам,поради фактот што моментално по предметот неуробиологија го изучуваме токму дејството на тутунот.
Мандрак многу ми жал обично на другите теми си скоро секогаш во право ама во оваа тема многу неточни работи кажа, зборам за факти а не за субјективни согледувања.
Во кратки црти ќе ви опишам што се случува во нашиот организмот, порадо кажано преведам од предавањето на професорот по неуробиологија кој лично бил страствен пушач кој на некогаш по 60 до 80 цигари пушел дневно, значи истово е кажано од човек кој нема никаква намера да ги дискриминира пушачите, туку едноставно објективно (и експериментално докажано) ги објасни процесите кои се одвиваат.
Кога се инхалира Никотинот тој е во форма на Ѕ-Никотин, тој се врзува за рецепторите на на невроните кои се наоѓаат на вентралната плоча на Акуммбенсот (дел од мозокот). Според следанва шема се гледа како се создава зависноста од Никотин:

F6_15b.jpg

Само на кратко би објаснил некои клучни факти за да се подразбере шемата.
CREBS е вид на протеини кој се создаваат во невроните и се всушност задолжени за долготрајното помнење, со други зборови се што ни е во долготрајното сеќевање е во вид на овие пртеини „запишано” а тие се „читаат” така што регулираат одредени гени. При конзумација на Никотин се создава протеинот dFosB кој всушност не изразува својата присутност преку активирање на гени туку со тоа што создава потреба на невроните да бидат стимулирани од страна на одередени неуротрансмитери.
Занчи спреде оваа максимално поедноставена слика и шема се гледа и се потврдува дека од неуробиолошки и неурофармаколошки аспект никотинот е ДРОГА која нормално создава зависност, и тоа никотинот е една од неуроактивните супстанци кои најбрзо создава зависност , некогаш доволено е едно вдишување.
Е сега како и секоја друга дрога колку во поголеми количества се конзумира толку организмот претрпува поголем стрес во негово отсутство, со ова се објаснува тоа што некој пуши по цигара-две и може без проблем да изддржи два-три дена без никотин.
Второто дејство на никотинот е дека тој се врзува со неуралните рецептори и се ослободува Норадреналин кој дава енергија исто така со врзување за холнските никтоински рацептори за Ацетилхолин се поддржува и зголемува Будноста и способноста за забележување. Со ова се објаснува уживањето во цигарите кое го чувствувате.
Кога се конзумира алкохол повеќе се пуши , објаснување:
Алкохолот ги блокира никотинските рецептори за Ацетилхолин и за да се достигне истото уживање треба да се конзумира повеќе микотин занчи да се пушат повеќе цигари.
два од многуте додатоци кои го зголемуваат дејството на никотинот се:
Амониумови јони кои потекнуваат од урина и Шеќер бидејќи согорува до Ацетилалдехид кој понатаму преку друг систем го зголемува количеството на неуротрансмитери кои дополнително го зголемуваат уживањето во цигарите.

Е сега се тоа е убаво, никотинот има позитивно дејство не прави побудни и поспособни но создава зависност, во големи количини исто како и сотанатите дроги го затрујува организмот, најчесто најштетно е неговото конзумирање, а тоа е преку тутунот, кој има катран кој е канцероген и и покрај филтерчињата се инхалира и се лепи на белите дробови, па додека согорува тутунот исто така се ослободува и одредено количество на јаглерод моноксид кој ги онеспособува еритроцитите да примаат кислород, и исто така и големо количество на на други супстанци кои исто така се доста канцерогени.
Многу ретки се тие имунолошки системи кои можат да се изборат против канцерклетките настанати под дејство на овие супстанци, и затоа е голем бројот на пушачи кои заболуваат од рак на бели дробови.
Мандрак една исправка: пожолтувањето на забите кај пушач кој пуши најмалку една цигара дневно не се средува на забар, ов не го измислувам туку ти го кажувам како факт бидејќи татко ми е стоматолог. И кој и да му седне на столица и ќе му ги покаже забите одма може татко ми да каже дали пациентот е пушач или не.
Јас лично не сум пушач, моите и двајцата пушат ко турци.
Пушењето нама балге везе со пушењето, туку е потребна многу јака желба да се престане со пушењето бидејќи во тој период се минува низ многу силни кризи кои во зависност од претходната конзумација на никотин можат да бидат слични со тие што се јавуваат кај другте послаби дроги.
Што се однесува за пушење во јавност, мисалм дека треба малку да се симне топката меѓу ставот на Сердарот и ставот на Мандрак во тоа што едниот пред да се сретне со другиот нема да јаде лук, а другиот ќе се воздрѓи да пуши или кога би пушел би го свел тоа на минимала , поради почтиување на кон другата личност, Мандрак и Сердар ги земав само како примери, ама ова треба да биде општо, односно да има почитување на пушачите со непушачите.
Јас би рекол дека цигарите се до некој степен и асоциални бидејчи на непушачот му смета цигарата што ја пуши пушачот , а на пушачот му смета непушачот, така да мислам дека заради цигарите глупо е да се растураат другарства.
И едно нешто за што може сум порадикален е тоа да се воведе закон во кој ќе биде забрането пушење цигари во соба во која е присутна особа под 16 години, и сто така сум за уште од рана возраст да им се објасни зошто и колку се штетни цигарите, за пото кога ќе се оформат како личност, некаде во адолесценцијата да бидат способни да пресудат дали би биле ушиватели на тутун со јасна претстава дека тоа може многу лошо да се отслика на нивното подоцнежно здравје.

Која сака повеќе да се образува за неуробиологија и да разбере убаво зошто Никотинот неуробиолошки и неурофармаколошки аспект е дрога
а е добар познавач на германскиот може да се послуши со линковиве:

http://www.s146213906.online.de/4.html

http://www.s146213906.online.de/10.html

Bacillus gagous, го ценам и почитувам многу твојот труд да ги објасниш штетните аспекти на пушењето по човечкиот организам што не значи дека треба да прифатам дека е така. Најпосле и да е така, и да ги прифатам сосема податоците од твојот пост, останува отворено едно друго прашање за кое јас толку многу трубев овде.
-И кој беше тој неписмен морон што го смени името на темава? Уште поглупо име и даде! „Завист”...:pos:...еее, ние пушачите сме полни со „завист” значи! :pos::pos::pos:

"POVEKE OD TOA DA NE SE DELIS OD DRUSTVO"

Sepak mislam deka pusenjeto e eden vid e prosto gledano DA SE BIDE ILI NE FRAER!!!
Vo denesnicava sekoj pocnuva da pusu za da ne se deli od drustvoto,da ne go ismejuvaat,i praat podole od go**o.Ja procitav i debatata na eden drugar i procitav nesto so stvarno mislam deka e najpametno od se ova napisanovo i toa glasi: KOJ SAKA NEKA PUSI KOJ NE NE.

SO LJUBOV MAJA -16-
:mist: :wub: :mist:

Maja *** напиша:
Sepak mislam deka pusenjeto e eden vid e prosto gledano DA SE BIDE ILI NE FRAER!!!
Vo denesnicava sekoj pocnuva da pusu za da ne se deli od drustvoto,da ne go ismejuvaat,i praat podole od go**o.Ja procitav i debatata na eden drugar i procitav nesto so stvarno mislam deka e najpametno od se ova napisanovo i toa glasi: KOJ SAKA NEKA PUSI KOJ NE NE.

SO LJUBOV MAJA -16-
:mist: :wub: :mist:
Mnogu glupo razmisluvanje,kaj se videlo nekoj nekogo da ismejuva vo drustvo zatoa sto ne pusi???!!
Ili pak ako nekoj pocne da pusi na 30 god zatoa sto saka da bide fraer?!!
Pusacite pusat zatoa sto im se pusi i nema drugo objasnuvanje,ednostavno taka sakaat i kraj!
So ljubov Isidora D :pos:

ЗАВИСНОСТ или навика

Еј, дечки, кој е одговорен за уредувањето на подфорумов? Поправете го насловот...завист значи љубомора, треба да стои ЗАВИСНОСТ:).

Mandrak mene jasno mi e shto ti e tebe poentata, poentata tebe ti e koj reshil da pushi pushi i nikoj so sila ne go tera, i od toj aspekt e vo red, no sekako kako shto tatako mi (stomatolog) malku go podsvi opashot deka sepak ne ynael deka nikotinot stvara zavisnost taka mislam deka i site ostanati pushachi ili najgolemiot procent od pushachite na forumov koga pochnale da puьat odnosno koga reьile da pochnat da pushat ni na kraj pamet ne si staviule deka kje stanat zavisni od nikotin.
I shot se odnesuva za decata mora da vi bide jasno deka do kaj 16 godini odnosno dodeka ne izlele od pubertet deteto uьte ne e oformeno kako liцnost i ne e vo sostojba da donesuva odluki koi kje mu se odrazat na negovoto zdravje i zatoa som kategorichno portiv pushenje pred deca i vo nivna okolina, koga tiue kje se oformat kako lichnosti i kje stanat odgovorni i svesni ya svoeto ydravje i do nekade celi vo zhivotot togash mozhat svesno da rechat, jas kje po chnam da pusham cigari i sumk svesen deka kje stanam zavisen od niv i deka e mozhno da i da sakam da gi otkazham nema da mozham poradi stvorenate zavist, i svesen sum so toa deka shansite zhivoto da mi bide pokratok se mnogu pogolemi.
Dali mi ja raybirash poentata, a inaku ti za tebe pa i da sum jas vo drushtvo pushaцi pak biu ostanal radi druzhenjeto i normalno sekoj bi imal pochit kon mojata odluka da ne pusham.
A toa shto e vozduhot zagaden vo skopje toa e druga prikazna, ama ne znachi deka ako e yagaden deka treba dopolnitelno da se zagaduva ushte so dim od cigari.
Primetiv Nekoj ja spomna koka-kolata.
George S. Pemperton vo USA za vremeto na prohivbicijata (za alkohol) napravil stimulativen pijalok so toa shto iskombiniral Kokain i Kolanin (neuroaktivna supstanca koja e malku poslaba od kofein) i dobil napitok koj mnogu dobro se prodaval i logiцno bil imaenuvan Koka-Kola. Vo 1903 poradi utvrduvaweto na shtetnosta na kokainot bil trgnat od receptot na koka-kola i bidejkji kolaninot sam po sebe bil preslab bil yamenet so kofein. Da ne bilo toa vo 1903 sega site kje bevme zavisni od koka-kola.

i da dodadam mandrak ti ako ne go nprifatish faktot deka nikotinot sozdava zavisnost e isto ko da ne priznavash deka ajfelovata kula se naogja vo pariz, ama tvoe e toa shto sakash da vidish ili ne, ova rachunaj go uцam vo osnovni studii pobiologija kade seuьte se uchat osnovite, taka da ne misli deka ova e neko novo i kujznae kolku revolucionerno otkritie koe i eksprimentalno potvrdeno.

Off Topic
Imeto na temata e smeneto poshto beshe spoena so istata tema no so ova ima koe beshe vo opshti muabeti i po moja sugestija administratorite interveniraa.

Bacillus gagous, никотинот создава зависност и никогаш не сум рекол дека не е така. Но каква и колку тешка зависност, е...тоа е веќе друго прашање! Зависноста е повеќе психички манифестирана кај пушењето одколку физички во организмот. Ако беше поинаку тогаш секој пушач кој ќе престанеше да пуши ќе имаше физички осетена и видлива апстиненциска криза! Затоа ако случајно знаеш за таков случај или имаш некакви податоци, стави ги овде да ги прочитаме и веднаш да прекинам со секое мое натамошно пишување на оваа тема. Јас до сега пушам повеќе од 20 години, сум правел паузи неколку пати во траење од 2 до 10 месеци и не сум почувствувал физички манифестирана апстиненциска криза како кај алкохоличарите и наркоманите. Затоа според мене овој пат „Ајфеловата Кула не е во Париз” од проста причина што воопшто не е Ајфелова Кула!...може да е Мустафа Пашината Џамија на скопското Кале:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom