Пушењето го намалува коефициентот на интелигенција

• Креатор на темата Креатор на темата \m/arko
  • Време на започнување Време на започнување

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Локација
Behind you...
Веб-сајт
www.babati.gov.babala.mk
Истражувањето на американските научници од универзитетот во Мичиген покажало дека долготрајното консумирање на тутунски производи го намалува коефициентот на интелигенцијата, што е спротивно на раширеното верување дека цигарите на пушачите им помагаат да се сконцентрираат. Научниците не го откриле механизмот преку кој пушењето влијае врз повеќе функции на мозокот, но веруваат дека станува збор за неврохемиски ефекти и оштетување на крвните вени што ја носат крвта до мозокот.
Тоа се сложува со резултатите на поранешните студии, кои покажале дека луѓето кои страдаат од кардиоваскуларните болести и болести на белите дробови имаат редуцирани неврокогнитивни функции.
Во најновото истражување, во кое учествувале 172 испитаници, потврдено е дека долготрајното консумирање на големи количества алкохол, исто така, негативно влијае врз коефициентот на интелигенцијата.
IQ во најголема мерка бил намален кај испитаниците кои и пушеле и консумирале алкохол.
Ова е прво истражување што ја потврдува директната врска меѓу пушењето и послабите неврокогнитивни функции, велат истражувачите.

Лично јас не верувам многу, кога ќе видите колку луѓе има со над 150 коефициент на интелигенција а пушат цигари. (Незнам да набројам кои ама СИГУРЕН сум дека има.)

Само што беше покажана студија која ДЕЦИДНО ДОКАЖУВА дека имунитетот на деца при кои родителите пушат, драстично се намалува!

Пушењето е штетно од било кој агол да погледнеш, не само за пушачот, туку и за тие околу него!

Пушењето може и треба да се искорени! Сите пушачи можат тоа да го сторат.

Каша попара прават новинариве значи кога пренесуваат резултати од научно истражување, мешаат физиолошки ефекти никотин само и на сите супстанци кои се абсорбираат при пушење на тутун.

Само што беше покажана студија која ДЕЦИДНО ДОКАЖУВА дека имунитетот на деца при кои родителите пушат, драстично се намалува!

Пушењето е штетно од било кој агол да погледнеш, не само за пушачот, туку и за тие околу него!

Пушењето може и треба да се искорени! Сите пушачи можат тоа да го сторат.
Секако, секој може да ги откаже, жити порокот, а и не сфаќам како може да се стане зависен од дим, макар незнам дали никотин, катран, и што не да има внатре... ЧАДАТ и точка!
Да не спомнувам само колку илјади канцерогени хемикалии содржи хартијата со цел да им го подобрат вкусот.
Па не имунитет, астма, рак на бели дробови, интелегенција... Откажете ги!

зависи какво пушење
и двата вида ти прават кеиф

немора да значи дека пушењето намалува ителегенција

само годините за живеење намалува

Истражувањето на американските научници од универзитетот во Мичиген покажало дека долготрајното консумирање на тутунски производи го намалува коефициентот на интелигенцијата, што е спротивно на раширеното верување дека цигарите на пушачите им помагаат да се сконцентрираат. Научниците не го откриле механизмот преку кој пушењето влијае врз повеќе функции на мозокот, но веруваат дека станува збор за неврохемиски ефекти и оштетување на крвните вени што ја носат крвта до мозокот.
Тоа се сложува со резултатите на поранешните студии, кои покажале дека луѓето кои страдаат од кардиоваскуларните болести и болести на белите дробови имаат редуцирани неврокогнитивни функции.
Во најновото истражување, во кое учествувале 172 испитаници, потврдено е дека долготрајното консумирање на големи количества алкохол, исто така, негативно влијае врз коефициентот на интелигенцијата.
IQ во најголема мерка бил намален кај испитаниците кои и пушеле и консумирале алкохол.
Ова е прво истражување што ја потврдува директната врска меѓу пушењето и послабите неврокогнитивни функции, велат истражувачите.
I jas go imam procitano toa za alkoholot,,a za cigari ne znam,,ama i da e taka ne bi go imala toj problem zosto ne pusam....
No,,mislam deka sepak poveke vlijae alkoholot od cigarite,,zatoa sto mnogu e golema brojkata na luge sto pusat cigari,,a ne moze da se kaze i deka istite imaat nizok koeficient na inteligencija:pipi:

Jaс еве пушам цигари па не ми ја намалиле интелегенцијата уште имам исти месечни примања 120 IQ / месечно.

ДЕЗИНФОРМАЦИЈА! Повекето пушачи кои ги знам се интелегентни, натпросечно интелегентни.

nikotinot e psihostimulans NO i TOXIN vo cigarite pokraj nicotine i katran ima i drugi 4000 stetni materii...znam deka nikotinot unistuva mozocni kletki..no ne mora da znaci deka vlijae na intelegencija bidejki edno e da pusis 5 cigari dnevno..a drugo 2 kutii
aj ako mozes da ni pokazes koja kolicina na nikotin ja primile ispitanicite I KAKO dali preku cigara,p-reku nalepnica,mastika:helou:

Затоа ли има толку глуп народ во државава ..Сеа се е јасно ..

не ми се верува
имам една другарка шо пуши ненормално многу па интелигентна е:toe:

Значи кој пуши глуп е а? Ццц што нема да им истекне само. Поздрав од мојата ниска IQ зачадена...

Pusenjeto ne ja namaluva intelegencijata.Predizvikuva rak poradi kancerogenite radiklai.Gi stesnuva krvnite sadovi, se smeta deka e mozen pricinitel na alzajmer,go namluva dotokot na krv vo mozotkot vlijae na koronornite sadovi sepak ne ja menuva intelegncijata!Taja e stoe od gospod dadena i taja ke ostane.Se menuva percepcijata,nacinot na rzmisluvanje no zalam intelegencijata ne se menuva!!!!!!!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom