Пушење во тек на бременост

• Креатор на темата Креатор на темата Anon
  • Време на започнување Време на започнување
Арно ќе беше сите со ваков став да бидат ама не се,сепак и јас би им предложил на сите кои се бремени ако не можат да ги остават комплетно за време на бременоста,барем значително да ги намалат.

Јас барем според една познаничка што ја гледав низ нејзините 2 бремености (едното дете има сега 1, другото 3 години), на почетокот не ни можеше да пуши повеќе од 1-2 цигари на ден, зошто повраќаше, ништо не можеше да јаде, а на толкав глад и желудник те боли, а кога ме боли мене желудник, е единствено време кога не можам да пушам :)
Верувам дека повеќето трудници имаат мачнини, па и да сакаат 2 кутии на ден да испушат, треба тоа со сила да го прават :)

Јас барем според една познаничка што ја гледав низ нејзините 2 бремености (едното дете има сега 1, другото 3 години), на почетокот не ни можеше да пуши повеќе од 1-2 цигари на ден, зошто повраќаше, ништо не можеше да јаде, а на толкав глад и желудник те боли, а кога ме боли мене желудник, е единствено време кога не можам да пушам :)
Верувам дека повеќето трудници имаат мачнини, па и да сакаат 2 кутии на ден да испушат, треба тоа со сила да го прават :)
И мајками 2 деца роди и за време на бременоста она ми кажуваше дека си пушела ко турчин...така да ваљда индивидуално е.:D

Само на тоа нема да падне (ќе и текне :D) ама сентименталност во комбинација со нови штикли, ташни, гардероба и повремен одмор за успомену и дуго сечање би требало да дадат резултат (да си го замени ќеифот) :D. Или ќе ја фаќаш на финта со реченици колку си згодна кога не пушиш :D.

Е ако и тоа не помага тогаш мачкај ги цигарите со кинин (без да те примети) а исцелителиве нека бидат за последна надеж ако ништо друго не упали :D

Читам денес постовиве....не романтики, месечинава на балкон да и ја донесам, нема да успеам да ја убедам за жртва за нејзиното дете. :ROFLMAO:
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 10:19 ---
Јас не го оправдувам или бранам пушењето.
Јас сум зависник, и немам намера да се откажам.
Пушам секаде, не ми текнало да седнам внатре во кафич, во сред зима надвор седам. Пушам и кај што јадам, и кај што спијам. Сабајле, уште не станата од кревет, палам цигара.

Како брат ми...за 1 саат 4 цигари знае да ги оптегне, еден мој другар вика дека пуши ко да ги швајсува.
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 10:23 ---
Постот е избришан оти некому не се допаѓа ;)

Инаку, можам да се жртвувам само ако јас така сакам. Немам обичај да почитувам туѓи желби.
Ако одлучам да пушам додека сум бремена, ќе пушам. А ако некому му пречи, а тоа не сум јас, може слободно да си роди сам дете и да не пуши.

Не ми е реакцијава ,,аууу нема шанси,,. Има шанси да не пушам тогаш.
Ама само ако ЈАС сакам. А муабетот потекна од тоа дека ти ,,ќе и го скршиш вратот,,.

Кршење вратот беше шала, ама ај....некој се зафркава, отвара милион теми во рок од 10 мин...а на глупост ќе бришат постови.....како и да е....мубаетот ми е дека премногу гледаш на ЈАС а не сфаќаш дека стануваш НИЕ (Ти, твојот сопруг и твоето дете).

Да си ти моја идна жена (хипотетичка ситуација), да скршиш нога, не би запалил кола да те однесам во болница, зошто нели ЈАС така сакам...за мене е ризично да возам кола со жена што пишти на уво и едноставно, нема да запал кола. (глуп пример, тоа ми текна сабајле, што да правам :/).

Целиот муабет ми е дека никогаш не би ти рекол НЕ, толку директно за ти да се осетиш повредена или навредена, едноставно само зборење и зборење.....и враќање со иста мера, ти не, јас не....да видиме до каде. Ти не за цигари, јас не за нешто што ти сакаш....итн итн итн...цел живот. Е*ате животот, заснова на НЕ.

Постот е избришан оти некому не се допаѓа ;)

Инаку, можам да се жртвувам само ако јас така сакам. Немам обичај да почитувам туѓи желби.
Ако одлучам да пушам додека сум бремена, ќе пушам. А ако некому му пречи, а тоа не сум јас, може слободно да си роди сам дете и да не пуши.

Не ми е реакцијава ,,аууу нема шанси,,. Има шанси да не пушам тогаш.
Ама само ако ЈАС сакам. А муабетот потекна од тоа дека ти ,,ќе и го скршиш вратот,,.
Постот беше избришан затоа што беше лично, квазифеминистичко препукување со членот на тема дали некој може тебе да ти забрани нешто, за што имате профили и други теми.
Патем, ти не сфаќаш дека моментот кога остануваш трудна треба своите нагони да ги тргнеш на страна и да не правиш нешто што потенцијално, па макар и најмалку, може да го оштети твоето дете. Пушењето во тек на бременоста е демонстрирање на епска себичност. Без разлика дали ти имаш или немаш видено дете кај кое имало штета од пушење, такви постојат. Штетноста и канцерогеноста на пушењето (општо) исто така се дискутирани на повеќе други теми и нема потреба да се дискутираат на темава.
За тебе сфативме дека мислиш дека не е штетно и ако сакаш не прекинувај, туку и дупло повеќе пуши па да видиме што ќе искочи.

Постот беше избришан затоа што беше лично, квазифеминистичко препукување со членот на тема дали некој може тебе да ти забрани нешто, за што имате профили и други теми.
Патем, ти не сфаќаш дека моментот кога остануваш трудна треба своите нагони да ги тргнеш на страна и да не правиш нешто што потенцијално, па макар и најмалку, може да го оштети твоето дете. Пушењето во тек на бременоста е демонстрирање на епска себичност. Без разлика дали ти имаш или немаш видено дете кај кое имало штета од пушење, такви постојат. Штетноста и канцерогеноста на пушењето (општо) исто така се дискутирани на повеќе други теми и нема потреба да се дискутираат на темава.
За тебе сфативме дека мислиш дека не е штетно и ако сакаш не прекинувај, туку и дупло повеќе пуши па да видиме што ќе искочи.

жената која беше со мене во соба по породувањето баш имаше таков проблем, цело време на визита и го збореа тоа, ги слушав
бременост или "друго стање" е малку поразлична состојба, и најубава ама човек треба да се пази, многу деца во последно време се раѓаат со недостатоци бебето се формира секој ден по некој орган и жената треба да се чува
ја не само што престанав да пушам престанав и да се фарбам и мн др работи......ама родив живо здраво право дете и не пушев ни додека го доев никотинот оди во млекото... морничаво ми е тоа чуство да толку малечко суштество кога треба да расне го трујам

а треба да се земе уште еден факт ја не сум страствен пушач, зависник..... една пакла пушам со денови, недели... и лесно го оставив можам и сега ама несакам...има луѓе што многу повеќе пушат па нагло оставање може да им биде потешко

Патем, мојата одлука е моја. А дали такви деца постојат, можам да зборувам со докторот, а не со комшиката.
И ако сте сфатиле дека според мене пушењето не е штетно, погрешно сте сфатиле.

Патем, мојата одлука е моја. А дали такви деца постојат, можам да зборувам со докторот, а не со комшиката.
И ако сте сфатиле дека според мене пушењето не е штетно, погрешно сте сфатиле.
Точно, секој од нас има право да направи погрешни одлуки. Пак ќе кажам, слободно пали си цигари, твој живот, твои грешки ;)

Ako pusenjeto u tek na bremenost e najgolemiot problem na modernava ni zena, ondak i ne e bas tolku loso. I pred da se onadueme, temava e bas onakva kakva sto veli Ilumious ili ako ne znaes da plivas ne vleguvaj u voda. Pusenjeto e stetno, bez razlika u koj period.
Baska, jas kako aktiven duplo pusac na cigari, koj znae kolku bebinja gi imam na sovest. Taka da, tricky rabota ova.
Koj saka neka pusi, koj ne, neka kjuti. :)

Ako pusenjeto u tek na bremenost e najgolemiot problem na modernava ni zena, ondak i ne e bas tolku loso. I pred da se onadueme, temava e bas onakva kakva sto veli Ilumious ili ako ne znaes da plivas ne vleguvaj u voda. Pusenjeto e stetno, bez razlika u koj period.
Baska, jas kako aktiven duplo pusac na cigari, koj znae kolku bebinja gi imam na sovest. Taka da, tricky rabota ova.
Koj saka neka pusi, koj ne, neka kjuti. :)

НЕ!!
Баш напротив. Треба што посилна кампања, против пушењето.
Јас немам намера до умирачка да ги оставам, но како што кажа AlternativF, тоа е веќе моја грешка. Можеби зошто кога пропушев, знаев дека не смеам да пушам зошто не смеам да пушам. Да знаев малце повеќе тогаш, можеби немаше да запалам.
Имам пубертетлика братучедка, обично тогаш се пробува се, повеќе пати имам со неа зборувано на темава. - немој да мислиш дека само затоа што ме гледаш со цигара, го сметам пушењето за добро.

НЕ!!
Јас немам намера до умирачка да ги оставам, но како што кажа AlternativF, тоа е веќе моја грешка. Можеби зошто кога пропушев, знаев дека не смеам да пушам зошто не смеам да пушам. Да знаев малце повеќе тогаш, можеби немаше да запалам.
Имам пубертетлика братучедка, обично тогаш се пробува се, повеќе пати имам со неа зборувано на темава. - немој да мислиш дека само затоа што ме гледаш со цигара, го сметам пушењето за добро.

И она ако оди по народната гледај ги делата а не зборовите ќе се „потепа“ да те послуша ;) .

Не мора да ме слуша.
Мое е да кажам и објаснам зошто кажувам нешто.

А нејзино да не те послуша кога гледа дека ти самата не го почитуваш тоа што го збориш ;) .

Една од причините за SIDS (Sudden infant death syndrome) е пушењето во текот на бременоста. Јас разбирам дека повеќето мајки кои непланирано останале бремени а се пушачи, тешко можат да се одвикнат од пушење. Како прво, повеќето од лекарите не би препорачале нагло прекинување со пушење, бидејќи тоа е стрес за организмот на мајката, па може да доведе и до спонтан абортус. Но, конкретно во мојот случај, кога ќе останам бремена, не би ризикувала колку и да се мали шансите, да го изгубам детето поради цигара.

А нејзино да не те послуша кога гледа дека ти самата не го почитуваш тоа што го збориш ;) .
Многу јасно.
Мене ми беше кажано ,,штетно е,,. И само толку.
Децата бараат објаснување.
На пушач секогаш му мириса косата на цигари, јас искачам од бањање, и палам, па после 20 минути, више на шампон не мириса. Облеката ми мириса на цигари. Кашлам како туберколозна сабајлечки. Желудникот реагира, на гладно сабајле, уште кафе ненапиена, оп цигарата. Мене не ми објаснуваа така, само знаев дека не смеам :) А ако не смеам... ај баш да видиме ;)

НЕ!!
Faktot sto TI go osuduvas pusenjeto ne ti dava bas totalna moralna ispravna gledna tocka. Ova sto ti go velis blizi na fanatizam.
I jas bev nekoj den pubertetlija, sega ama ne sum. Pusev togas, pa i sega. Zaradi X faktori.
Edinstvena razlika, nikogas, ama nikogas ne bi zborel na luge sto pusat za toa kolku steti pusenjeto.
Toa ti e isto kako da vlezes u meana i da kazes deka pienjeto steti zdravje. :)
E nemoj, stetelo? E aj ziveli ondak cim smetelo.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom