Punk vs Metal

• Креатор на темата Креатор на темата nihilista
  • Време на започнување Време на започнување
другар, не мењај тема, ти почна со тоа која музика е прва... никој не дебатираше на квалитетот тогаш, туку се збореше за корените на жанровите...
бај д веј(2-3-5-6-1000 години не прават разлика... пак неможеш да судиш за квалитетот на музиката, нема врска кој кога се појавил :wink:
Потполно се сложувам со тебе...Нема врска кое кога се појавило!

А за квалитеток иако мрчев прееска метал,сепак тоа е релативно.И панкот ми се свиѓа ко жарн,некој песни особено!!!

Рихард Вагнер беше првио металец. Само шо во то време немаше струја и гитари електрични па мораше да се снаоѓа со труби и виолини.

другар, не мењај тема, ти почна со тоа која музика е прва... никој не дебатираше на квалитетот тогаш, туку се збореше за корените на жанровите...
бај д веј(2-3-5-6-1000 години не прават разлика... пак неможеш да судиш за квалитетот на музиката, нема врска кој кога се појавил :wink:
Брат, за тоа која музика настанала прва се дебатираше и пред да почнам да пишувам на темава. Јас само се надоврзав на муабетите, бидејќи металот е навистина постар жанр.
А за тоа дека за квалитетот нема врска кој жанр кога се појавил потполно си во право.

МЕТАЛ!!!

Power
Melodic Death
Viking
Black (не многу, само Боргир)
и све останато ОСВЕН ДУМ И ПРОГРЕСИВ!!!

и мразам кога ми ќењаат дека мрзам Мејден. Ако мејден биле почеток, морам да ги поштуем? И колите не биле такви какви што се сеа па сепак никој не ги вози.

[
Па нормално дека е прашање на вкусови, туку на што друго???
И не е важно дали има 2 или 10 рифа, важна е пораката на песната!

Епа квалитет и вкус се различни работи. Добро знаеме дека прогресивниот метал е најквалитетниот метал правец, но ти слушаш треш, јас брутал и сл. Тоа се веќе вкусови. А на оваа тема треба да дебатираме за квалитетот на металот и панкот, а не за вкусот.

Vkusot go odreduva kvalitetot, ako mene mi se sviga metal za mene vredi i ima kvalitet, a sam po sebe ne mozeme da zborime deka ima kvalitet. Znaci vkusot odredduva dali nekoj za nekoj stil ke tvrdi deka ima kvalitet. Samo po sebe nisto ne postoi a kamoli da ima kvalitet. Znaci uste ednas, lugeto odreduvaat sto e kvalitet spored vkusot, na vremeto jazzot se smetal za bullshit muzika a sega se uci na akademii.
Гледаме различни мислења за тоа која музика е подобра . Но темата е панк v.s. метал. Не е напишано ниту квалитет ниту вкус. Мислам дека и двете работи се релативни. Пример некој кој не може да смисли блуз или џез (на пример јас) не може да рече дека таа музика е квалитетна. Квалитет за некој претставува на пример музиката или некоја песна да е вонвременска, т.е да се слуша и после многу генерации а не на пример колку е богата со ноти, солажи итн.

Би можел авторот на темава да стави една анкета и тоа би било како плус показател. Некој кој не слуша ни панк ни метал би можел на пример да гласа за правецот што мисли дека е поквалитетен , другите ке гласаат според вкусот. поздрав.

Prvo i osnovno ama bash nema vrska da se karate za koj pravec prv nastanal posto i dvata zapocnuvaat od rokenrol.Ovoj postar pa k*rac i pol e .Ako gledame taka Oi muzikata e postara i od pankot i od metalot ."kvalitetna muzika": "svirat solazhi po 15 minuti najbolje se" - chisti lajnarii. Ne e biten tolku kvalitetot , bitna e porakata , umislata , i zhelbata da se napravi nekoja pesna , melodija , bend ili shto i da e.
I vo pankot i vo metalot ima dosta vrsti , podgrupi.Nekoj od tuka slusal nekoi zaebancii ili slicno i pank ete i sranje e se plukaat...Ko prvo ne veruvam da ima tuka muzicki experti pa da kazuvate koe e bolje ili da rugate, tuka se kazuva samo vase mislenje.
Tuka sum apsolutno za pankot odreden.Vi preporacuvam da cuete UK82 generacija na pankot vo Anglija '82 godina.Toa e vtora generacija na pank i od old skul shkolata toa e najdobra generacija.Bendovi so se u taa generacija: The Exploited, One Way System, GBH, Chaos UK, Discharge,Anty Nowhere League ....Poveke od ovie bendovi evoluirale so metal elementi vo denesnicata ama toa e nivno.So podistorziran zvuk, po teska muzika i takodalje.
Za textovi shto postiravte , sigurno se toa od pocetocite ili od nekoi takvi bendovi: pankeri sme , tepame ,pieme , droga , kurci palci...POzadi pankot stoi cela ideologija i ne se uci so 5 minutno citanje na wikipedia.Ima celi filozofii.Za tekstovi glupi i bezvezni vo vrska so pankot nema vrska.Ima i takvi bendovi , postari shto ipak zvucat dobro so 2 rifa , ali dovolno mokjno i opasno da zapali cela tolpa lugje .Chist primer za textovi shto ne se kako gorenavedenite shto pisuvaa vi se Conflict - Aktivisticki Angliski Bend
Pozdrav

Панк бе.. нормално.. то е во крвта то е нешто за борба то е за слушање за журкање за свет без замарање и без владеење на некој.. за да сме сите еднакви и да прајме шо сакаме без да им наштетиме на другиве.. то е панков и идеава на панков.. а метал вака посодржајна музика е само немат идеа ама пак ја слушам и јас

Кога би требало да изберам, би избрал МЕТАЛ!:music3:

Punk си е едно, Metal си е друго, но и двете се закон:)

ЧИСТО СТРИКТНО ПАНК !

НЕ ДЕКА НЕ МОЖАМ ДА ТРПАМ МЕТАЛ ИЛИ НЕШО ... ИАМ СЛУШАНО СВАШТА ... ПАНК ДЕФИНИТИВНО Е БОЉЕ ... И КАО МУЗИКА И КАО КУЛТУРА !

Slayer imaat izjaveno vo Metalhamer spisanieto
citiram
Nie sme ustvari extremen punk bend!!!

Хах нз....Слеер не ми изгледаат толку боси та да не знаат шо свират...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom